28 Май, 2022 08:47 2 504 24

Цветан Василев остава в Сърбия със статут на политически бежанец

  • цветан василев-
  • сърбия-
  • политически бежанец

С решението на магистратите окончателно се отхвърля искането на властите в София за екстрадирането на Василев от Сърбия

Цветан Василев остава в Сърбия със статут на политически бежанец - 1
Снимка: Евроком

Избягалият в Сърбия подсъдим банкер Цветан Василев няма да бъде предаден на българските власти, реши Апелативният съд в Белград. Така е потвърдено решението на Висшия съд, който обяви по-рано, че не са изпълнени законодателните условията за предаването на Василев на България, съобщават от mediapool.bg.

С решението на магистратите окончателно се отхвърля искането на властите в София за екстрадирането на Василев от Сърбия. На 26 юли миналата година Василев е получил и политическо убежище в Сърбия, съобщи БГНЕС. Искането за получаване на статут на политически бежанец е било подадено преди четири години до сръбското министерство на вътрешните работи

Според Апелативния съд в Белград "има основателни причини да се смята, че принудителното предаване на Василев би създало ситуация, в която той би могъл да бъде изложен на мъчения, нечовешко и унизително отношение и в конкретния случай са изпълнени условията за получаване на убежище, защото той може да бъде екстрадиран в родината му поради политическите си убеждения".

Българският банкер е в Сърбия от 2014 година, където избяга след като неговата Корпоративна търговска банка фалира (CCB) под натиска на българската прокуратура и медиите на бившия му приятел Делян Пеевски. Действията властите срещу Василев изненадаха мнозина, защото в продължение на години неговият бизнес се разрастваше с помощта на държавата.

През 2014 година прокуратурата образувано дело за различни престъпления на стойност близо 1.5 милиарда евро от авоарите на КТБ. Вината бе хвърлена върху „организирана престъпна група“ от 18 души, ръководена Цветан Василев. Междувременно той успя да избяга в Белград.

В момента мегаделото се гледа на първа инстанция в българския Специализиран наказателен съд, който скоро ще бъде закрит.

През февруари 2020 година главният прокурор Иван Гешев обвини Русия, че пази Цветан Василев с помощта на Сърбия. Прокурор Гешев писа до Съвета на Европа, до Европейския комитет по проблемите на престъпността, до председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен и до тогавашния председател на Европейския парламент Давид-Мария Сасоли.

Прокурор Гешев напомни, че Сърбия не прилага ефективно Европейската конвенция по отношение на задълженията на произнасяне в разумен срок. Според конвенцията "разумен срок" значи 90 дни, а Василев е в Сърбия от години. В писмо до Висшия съд в Белград българският главен прокурор изрази възмущението си и обяви, че това е безпрецедентен случай.

По това време сръбското издание „Инсайдър“ написа обширна статия за случая „Василев“. В нея се припомня, че през 2012 г. Цветан Василев е купи сръбската фабрика за стъкло в Парачин. Той е обявен в Сърбия за голям инвеститор, но междувременно задълженията на компанията се увеличават 70 пъти.

Накрая тя е обявена в несъстоятелност, а срещу Василев е заведено разследване за умишленото ѝ тласкане към фалит“. “Инсайдер“ напомня, че през 2014 г. Василев дарява 1,2 млн. динара на фондацията на Драгица Николич – съпруга на тогавашния президент на Сърбия Томислав Николич.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ОРЕШАРСКИ

    7 4 Отговор
    Добре си свърших работата
  • 2 потънал кораб

    18 7 Отговор
    Направо десидент и бпорец за народни правдини да го направят. После да го върнем тука като министър, най-малко. Всички пладнешки обирджии станаха герои. Точно както едно време.
  • 3 ОРЕШАРСКИ

    16 13 Отговор
    5 000 000 000 лв народна пара отмъкна Василев....и си живее в Сърбия. А народа пак прецакан.
  • 4 обраха цецко

    23 9 Отговор
    осъдени няма, обирът на века беше това. Шиши и тиквата командваха обира, касета ги прикрива до сега.

    Коментиран от #6

  • 5 хохохо

    19 9 Отговор
    И от кога на измамниците банкери им викат политически бежанци?!?!?И ако е бил политически бежанец при предишната власт, сега при новата власт пак ли е такъв?А кой трябва да дойде на власт че тоя да не е политически бежанец?
  • 6 ОРЕШАРСКИ

    13 9 Отговор

    До коментар #4 от "обраха цецко":

    Добре извъртях нещата в полза на БСП милиардерите. Сега народа да плаща......
  • 7 БСП МИЛИАРДЕРИТЕ...КАПИТАЛИСТИ

    10 9 Отговор
    Добре ни дойдоха тия милиарди, откраднати от народа.
  • 8 Ко мрънкате бе?

    14 8 Отговор
    Нали Тиквата и Киро Шприца са ви под ръка? Съдете ги за далаверите преди и те да драснат към Сърбия. Но няма как. Българите се прекланят пред далавераджиите. България е единствената държава в света без осъден корумпиран политик. Само навремето тормозеха бай Тошо че се е осмелил да изгради силна България.
  • 9 ревизор

    8 1 Отговор
    Брей,никой не ще да дава нищо на тия български "власти"!
  • 10 В България

    7 3 Отговор
    Няма независима и добре работеща съдебна система.
    Това го знаят в цял свят,за кокошка няма прошка,а за....
  • 11 Край

    8 5 Отговор
    Те нашите никога не са го искали така че да го получат защото тогава трябваше да го съдят и вкарват в затвора пък той има доста материали как е раздавал пари на политици от всички партии - най- много на Борисов и Пеевски.
    Ама и сърбетата убиха рибата - човека бил дисидент.
  • 12 В България

    2 0 Отговор
    Няма независима и добре работеща съдебна система.
    Това го знаят в цял свят,за кокошка няма прошка,а за....
  • 13 Летописец

    1 5 Отговор
    Много марионетки на Козяк се плащат , че ако се върне трудно ще му затворят устата . Не сме забравили , че КТБ работеше по Южен Поток , а Брюксел го забрани и срути КТБ .
  • 14 едно е неясно

    9 0 Отговор
    ЦВ беше политически бежанец при Тиквата.
    Нали сега се проимени статуквото, зашо пак е политически бежанец.
    Ще трябва ясно да обясни поради що им няма доверие на новите.
    Да не би да не ги смята за "нови"?

    Коментиран от #17

  • 15 БСП

    5 0 Отговор
    ПОДКРЕПИХМЕ ОРЕШАРСКИ ЗА ПРЕМИЕР...И ТОЙ НИ ВЪЗНАГРАДИ С ...КТБ..
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 🐘🐘🐘

    1 1 Отговор

    До коментар #14 от "едно е неясно":

    По скоро се има предвид , че ЦВ си е престъпник и който и да дойде ще си остане такъв . Както и да го гледаш КТБ има много от характеристиките на схемите на Понци , въпреки че са добре прикрити с уж "реални" инвестиции и само малко по високи от реалните дивиденти за вложителите , както и протекция от държавата . Когато дойде момента нещата да рухнат , всички замесени започнаха да се обвиняват взаимно и така нещата се размиха , но фалита на банката беше неизбежен и всички са знаели че ще се случи.

    Коментиран от #18

  • 18 възможно е

    3 0 Отговор

    До коментар #17 от "🐘🐘🐘":

    Но искам да чуя гледната точка и на двете страни.
    След като смяната на упралвението не му репава проблема, той е длъжен да обясни.
  • 19 ОРЕШАРСКИ... ПОДКРЕПЕН ОТ БСП

    3 0 Отговор
    Отблагодарих се на другарите с една банка.....
  • 20 Флоранс Кючеклийска

    4 0 Отговор
    Цецо остава там като заложник, понеже всичките му инвестиции в Сърбия фалираха и докато не му вземат последното евро и последния имот, няма да го пуснат никъде! А това, че бил преследван по политически причини, окончателно отговаря на въпроса дали е имал политически намерения и проекти - нещо, което той отричаше, а Бареков го опровергa с партията България без цензура! Парите на банката той ги е ползвал като лични, но Пеевски го издаде и сега се мразят до смърт! Сигурно един ден ще се прибере в България.....пеша, освен ако гранд далаверата с Gemkorp не открадне от българите не няколко милиарда, а не отхапе най-тлъстото парче от енергетиката ни! Сърбите са си направили сметката! Пунин - също!
  • 21 гост68

    1 0 Отговор
    Политически бежанец ????
    От коя политика???
    Сега са други управляващи,да всеме да се върне,но явно го е страх !
    Така като гледам и сърбите ще станат бежанци за Европа !!!!
    Да въвеждат рублата и да се прегърнат с Масква и Беларус.Орбан и той се е затичал.
  • 22 Мунчо

    1 0 Отговор
    Айде управляващи пак подкрепяйте Сърбия за ЕС!
  • 23 Йоца, Йоца, Йоца!

    0 0 Отговор
    Видяхте ли защо трябва да дадем убежище на Йоца Амстердам! СРЕТАН ЙОСИЧ - БГ ГЛАВЕН СЕКРЕТАР В МВР!
  • 24 Васил

    2 0 Отговор
    Остава в Сърбия да си харчи милиардите от КТБ, коите ние данъкоплатците още възстановяваме.
Новини по държави: