Last news in Fakti

28 Май, 2022 16:05 1 521 10

Оръжейното лоби и Доналд Тръмп: ръка за ръка въпреки трагедията в Тексас

  • доналд тръмп-
  • сащ-
  • лоби-
  • оръжия-
  • оръжейно лоби-
  • тексас-
  • джо байдън-
  • стрелба-
  • училище-
  • деца

В училище в Тексас тази седмица бяха убити 19 деца. Това не попречи на оръжейната асоциация да проведе годишната си среща.

Оръжейното лоби и Доналд Тръмп: ръка за ръка въпреки трагедията в Тексас - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

В петък хиляди хора се събраха пред конгресен център в Хюстън, Тексас. Провеждащата се там годишната среща на американската Национална оръжейна асоциация беше придружена с протести. Демонстрантите държаха кръстове със снимки на жертвите от стрелбата в Ювалди, също в щата Тексас, където 18-годишен уби 19 деца и двама учители с полуавтоматично оръжие.

Трагедията отново обърна погледите към Националната оръжейна асоциация - най-голямото оръжейно лоби в страната, в което членуват 5 милиона души и е един от основните спонсори на повечето конгресмени от републиканската партия.

Фактът, че САЩ преживя най-тежката си училищна стрелба от десетилетие, изобщо не повлия на дискусиите по време на срещата на оръжейната асоциация. Изпълнителният директор на асоциацията Уейн Лапиер сметна, че случилото се е перфектният повод да затвърди "фундаменталното право" на американците да защитават себе си и своята общност.

Тръмп защити правото за притежание на оръжие

Гостите в конгресния център посрещнаха бившия президент на страната Доналд Тръмп с овации. Той отхвърли призивите за по-строг контрол върху огнестрелните оръжия и вместо това призова те да служат за защита от "злото". "Съществуването на зло в нашия свят не е причина да се отнема оръжието на гражданите, които спазват законите", заяви Тръмп пред участниците в конференцията и продължи: "Съществуването на зло е една от най-добрите причини да се въоръжават гражданите, които спазват законите."

В началото на речта си Тръмп осъди стрелбата в Ювалди и нарече случилото се "жестоко и варварско зверство". Прочете и имената на жертвите на глас, като заяви, че го прави, за да почете паметта им. Въпреки това Тръмп не говори за евентуална промяна на законите за оръжията като последица от престъплението. Вместо това Тръмп предложи всяко училище да има само един вход, здрави огради, метални детектори и постоянно присъствие на полиция или въоръжена охрана на територията. Според него това е единственият начин училищата да имат възможност да се защитят.

Финансирането на такъв проект пък би било въпрос не на средства, а на желание, каза още Тръмп. "Ако САЩ може да изпрати 40 милиарда долара на Украйна, значи можем да направим и това." Изказването предизвика шумни аплодисменти в залата. За финал, бившият президент заяви, че в САЩ би трябвало да стане много по-лесно да се настаняват в психиатрични клиники хора, склонни към насилие и такива с психически проблеми.

Редица музиканти отказаха участие в събитието

За разлика от Тръмп, редица от поканените на конгреса на оръжейната асоциация отмениха участието си заради трагедията в Ювалди. Губернаторът на Тексас Грег Абът също не присъства, вместо това беше излъчено негово едноминутно обръщение.

Кънтри музикантът Дон Маклийн е отказал да свири на концерта след конгреса. Той заяви, че това би било "неуважително и обидно”. Други музиканти като Лий Грийнууд и Лари Гатлин също са отказали участията си.

Цинично прозвуча и декларацията на "Даниел Дефенс" - компанията, произвела оръжието, използвано при масовото убийство в началното училище в Тексас. Те обявиха, че няма да участват в годишната среща на Оръжейната асоциация. "Смятаме, че тази седмица не е подходящият момент за реклама на нашите продукти на конгреса в Тексас", гласи съобщението им.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Тексаското торнадо

    12 2 Отговор
    Има една приказка - не оръжията убиват хора, а хората убиват други хора.
    Психопати винаги ще има. На американецът да му вземеш оръжието - все едно си му взел свободата и сигурността.
  • 3 Олд Файърхенд

    5 2 Отговор
    Втората поправка в конституцията им го позволява да притежават огнестрелни оръжия.
  • 4 САЩ са терористи

    11 3 Отговор
    Военното лоби на САЩ изби милиони хора по цялата планета, а тук ми говорят за някакъв нестабилен младеж, гръмнал 18.
  • 5 Теле

    10 3 Отговор
    Конституцията на сащ е писана в дивия запад, нормално е да си пуцат когато искат
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 БъззЗззз 🐝

    1 1 Отговор
    Модерни талибани така са от край време 😂 не е лоша идея, но смятам че някои биха могли да използват огнестрелните си оръжия по нелепи мотиви. Откраднахте ми място за паркиране, ще си извадя пистолета от баби и дядовци ,до младежи на по 18 години е разрешено -Американски кошмар 5: Без граници поредицата от пет филма на James De Monaco страхотно ги представя само това липсва 24 часа да е разрешено всичко законна стрелба чистка без да се намиса полицията както във филма
  • 9 От страни

    4 2 Отговор
    Е кво ви е виновен Тръмп за оръжийното лоби? Той ли го е създавал? Ми що не забрани Сънения оръжията? Американците не са глупави и икога няма да си дадат правото да се носи оръжие. Ние сме глупаците - престъпниците го имат а ние не. Затова се правят тия номера с растрелите - хващаш някой глупак в пандиза, идва специалист и му прави хипнотично внушаване, после го пускат да си ходи и той става стрелец със забавено действие. Идва момента за провокиране на стрелба, на пича му звънка телефона, той го вдига и чува кодовата дума, взима си оръжието и отива да гърми, а накрая или се самоубива или го гръмват. И веднага се вдига топурдия за забрана на оръжията. При краварите се прави най редовно тоя номер.
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.