Тема: Украйна

16 Август, 2022 19:00 2 640 13

Ако Тръмп беше президент сега...

  • доналд тръмп-
  • украйна-
  • русия-
  • сащ-
  • война-
  • здравко попов-
  • владимир путин

Обискът в дома на Тръмп е част от предизборната битка

Ако Тръмп беше президент сега... - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Украйна вероятно нямаше да бъде толкова силно подкрепена от САЩ, ако Доналд Тръмп имаше втори мандат. Дори щяха да се търсят възможности да не се допусне разрастването на този военен конфликт до степените, в които го виждаме днес. Трябва да помислим и дали самата Русия би извършила тази военна интервенция във време на мандат на Доналд Тръмп и дали нямаше да се търсят някакви други сделки. Това каза проф. Здравко Попов, дипломат, в предаването "Клуб Investor” с водещ Ивайло Лаков, предаде Bloomberg TV Bulgaria.

Проф. Попов посочи, че обискът в дома на бившия президент на САЩ Доналд Тръмп е част от предизборната битка предвид предстоящите избори за Конгрес, но най-вече предвид президентските избори догодина, защото се очаква, че Тръмп ще се яви като един от основните кандидати на Републиканската партия. Коментирайки споменаването на България в списък на държавите, които биха пострадали най-много при инцидент в АЕЦ „Запорожие” в Украйна, събеседникът заяви, че една авария там ще засегне цяла Европа, както и половината Русия, като се има предвид, че това е най-мощната атомна електроцентрала на континента.

Още новини от Украйна

„Няма разумен аргумент някоя от двете сили да поиска това да се случи, защото е пагубно и за двете”. Събеседникът допусна, че е възможно да се забрани издаването на визи в Европа за руски граждани. Това ще е част от ескалиращата политика на санкции, които се налагат вследствие на военната интервенция в Украйна.

Що се отнася до заявеното от украинския президент Володомир Зеленски, че войната ще завърши с връщането на Крим в пределите на Украйна, събеседникът посочи, че ако това е целта на Киев, то войната ще стане по-сложна, защото Русия третира тази кримска територия като руска територия. От тази гледна точка може да изтълкува всяка интервенция в Крим като интервенция срещу Русия. Тогава Москва може да се позове на друга аргументация относно ескалирането на войната вече дори извън границите на Украйна. Това е рисков елемент, а въпросът е дали това е предизвикано от Украйна, дали от някакви вътрешни саботажи на кримска територия или от трета страна, което също стои като хипотеза.

Посещението на председателя на Камарата на представителите в Конгреса на САЩ Нанси Пелоси в Тайван разбуни страшно много региона и създаде втори прецедент след този в Украйна. Китай обаче няма да прекрачи най-червената граница, която съществува - директна анексия на Тайван, каза проф. Здравко Попов.

Коментирайки съществува ли реална опасност от анексиране на Тайван, събеседникът изтъкна, че Китай е направил всичко възможно, за да покаже, че притежава цялата мощ, за да извърши анексия. Китай направи нещо като обсада, използвайки всички свои въоръжени сили, извърши няколко кибератаки върху системи за сигурност на Тайван, разруши всички търговски пътища на Тайван с целия свят, успя да разстрои твърде добре улегналата форма на производство и търговия на високотехнологични чипове – над 70% от производството на полупроводници в света е в Тайван и почти целият свят се снабдява от там.

„Китай се опита да покаже, че притежава всички възможни инструменти, за да извърши анексия”, посочи проф. Попов. Тайван като страна, която се бори за своята суверенност и независимост показа, че също притежава военна мощ да отблъсне подобна агресия, надявайки се и на някаква международна солидарност. В САЩ тази седмица започна приемането на специален закон, който трябва да стимулира производството на чипове, за да бъде страната независима от Тайван в случай на присъединяване към Китай. „Америка би загубила много от това, защото е очевидно, че този бизнес ще бъде национализиран от Китай”.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 24 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ако, ако

    7 20 Отговор
    ама не е и няма и да бъде.
  • 2 Гост

    30 11 Отговор
    Бих гласувал за Тръмп.

    Коментиран от #4, #8

  • 3 Танк

    8 3 Отговор
    Споменах. Температурите. Не ги слушат главите.
  • 4 Ти нали си

    11 23 Отговор

    До коментар #2 от "Гост":

    гласуваш за Путин в Масква, какво ни пука какво ще правиш.

    Коментиран от #9

  • 5 Истината

    36 12 Отговор
    Фашиста терорист соросоид Джоузеф Байдън разпали война в Европа.
  • 6 ето един отговор на въпроса

    29 4 Отговор
    ако тръмп беше президент сега война в украйна нямаше да има !!!
  • 7 Aко тръмп беше президент

    6 26 Отговор
    Щеше да помогне на господаря си да изравни възможно най-бързо Украйна и да накаже Европа. Руски червей в америка е Тръмп
  • 8 Много запознат

    4 13 Отговор

    До коментар #2 от "Гост":

    Ма ти и за магаре да сложат ще гласуваш за него.
  • 9 Гост

    13 2 Отговор

    До коментар #4 от "Ти нали си":

    Ти за гуру Мъск ли ще гласуваш?
  • 10 Ако, ама

    18 4 Отговор
    Ако Тръмп сега беше президент, нямаше да има специална операция в Украйна. С Путин щяха взаимоизгодно да постигнат споразумение относно стратегическата стабилност в Европа, защото и двамата са големи, умни мъжкари.
  • 11 Отврат

    2 11 Отговор
    След като путинофилите късат ризи за Тръмп и го имат за Путин-2, да кажем и ние една конспирация.Може ли да има логика и сигурност в това което говори и прави Тръмп.Тази война в Украйна не е ли война на Путин и Тръм против Байдън, ЕС и Източна Европа, да питаме.
    Другото за което имаме съмнение, че вече е била договорена сделката Европа на Путин, на Тръмп Азия и Китай, на Ердоган средна Азия....
  • 12 Джони

    2 4 Отговор
    Бившия президент Тръмп с нещо компрометиращо е държан от Путин. Плюс голямата любов към парите между двамата. Бяха публикували в САЩ, че са засели в лъжа над 2000 пъти само за една година като президент Доналд Тръмп. Време е САЩ да си изберат някой млад и силен американец за президент. В САЩ живеят над 330 милиона американци избор бол.
  • 13 А ако

    3 0 Отговор
    А ако Левски беше с ботуши....
    ...сега трамваят нямаше да заобикаля.