Last news in Fakti

30 Май, 2022 21:31 1 664 13

НАТО отправя поглед към "историческа" среща на високо равнище в Мадрид с Швеция и Финландия

  • нато-
  • йенс столтенберг-
  • швеция-
  • финландия

Ще начертаем пътя напред за следващото десетилетие, каза генералният секретар Йенс Столтенберг

НАТО отправя поглед към "историческа" среща на високо равнище в Мадрид с Швеция и Финландия - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви днес, че срещата на високо равнище в Мадрид идния месец ще бъде историческа възможност за заздравяване на алианса пред лицето на руската агресия срещу Украйна, ставаща на неговия източен фланг, предаде Асошиейтед прес.

В свое изказване по време на тържествено събитие в Мадрид по случай 40-годишнината от приемането на Испания в НАТО Столтенберг каза, че с нетърпение очаква да посрещне Швеция и Финландия на срещата на високо равнище, която ще се проведе в испанската столица на 29 и 30 юни. "На срещата на високо равнище в Мадрид ще начертаем пътя напред за следващото десетилетие", каза Столтенберг.

"Към нас също така ще се присъединят Финландия и Швеция, които току-що направиха историческата стъпка да подадат молби за приемане в нашия алианс. Срещата на високо равнище в Мадрид е важна възможност да потвърдим нашите натовски ценности", добави той.

Но лидерът на алианса не спомена нищо за нежеланието на Турция в организацията да влязат Швеция и Финландия. Турция, която притежава вторите по големина въоръжени сили в НАТО след САЩ, посочи предполагаемата подкрепа на северните страни за кюрдски бойци, които Турция смята за терористи, като причина за отхвърлянето на техните молби. За приемането на нови членове на алианса се изисква единодушна подкрепа.

Срещата на високо равнище идния месец ще преначертае стратегическите приоритети на НАТО за следващото десетилетие, сред които според Столтенберг са амбициите на Китай, възходът на антидемократичните държави, тероризма и климатичните промени. Но непосредственият фокус ще бъде върху въпроса как да бъде продължена подкрепата за Украйна и да бъде възпряна по-нататъшната агресия на президента на Русия Владимир Путин.

Кралят на Испания Фелипе Шести и премиерът Педро Санчес ръководиха събитието в Кралския театър в Мадрид, на което присъстваха Столтенберг, четирима бивши генерални секретари на НАТО и трима бивши испански премиери.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Най-добре да изпреварят неминуемото и

    3 2 Отговор
    да обявят това изключително вредно формирование. Така ще се проявяват като истински визионери.
  • 3 Северина

    3 3 Отговор
    Дано влезем в НАТО, всичкисе молим за това, растящите цени, замразените заплати, Зелената сделка, високите данъци са бял кахър, влизането в Нато е решаващо за нас обикновените хора на Север! Това ще промени към добро живота ни, така ни казват по-умните от нас, а ние зачитаме авторитите!
  • 4 Левски

    9 2 Отговор
    Швеция и Финландия ще бъдат нещо като нежелани гости! Да си говорят каквото си искат Ердоган За нищо на света Няма да ги пусне в НАТО! Заяви го ясно като им каза изобщо да не си губят времето!

    Коментиран от #6

  • 5 Аман

    4 2 Отговор
    с това разрастване !
  • 6 Рико

    4 1 Отговор

    До коментар #4 от "Левски":

    Грешиш, Турция може и да си разиграе думата(и нещо да спечели), но няма да застане срещу решение на НАТО. На Ердоган, ЕС и НАТО са му необходими, за да го легитимират като фактор в световната политика.
  • 7 НА ТЮ ВЕЦ

    4 2 Отговор
    Това разширяване ще ни изяде главата.!
  • 8 Урюрвкос

    1 2 Отговор
    на тази среща основния въпрос беше каква е военната политика на Щатите в Украйна и при какъв резултат трябва да приключи.
  • 9 Сандо

    6 2 Отговор
    Ако бяхме тарикати,щяхме да изтъргуваме членството на Финландия и Швеция срещу изпълнение на нашите искания за Македония.Ама вече и на това не сме способни.
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 НАТО vol 2

    1 6 Отговор
    Изгонете турците преди срещата, хората не могат да бъдат сред цивилизованите, мечтаят за мечове, ислям и мракобесие.

    Коментиран от #13

  • 12 Ама чакайте малко

    2 2 Отговор
    Нали според ватниците НАТО се разпадало до дни....
  • 13 Без Турция в НАТО

    6 1 Отговор

    До коментар #11 от "НАТО vol 2":

    Оставате отбор от нежни аматьори.
Новини по държави: