Last news in Fakti
  Тема: Украйна

1 Юни, 2022 16:30 2 650 20

Изключиха от комунистическата фракция депутатите от Владивосток, поискали Путин да спре войната

  • русия-
  • война-
  • украйна-
  • владивосток

Изявлението на Васюкевич и другарите му получи широк отзвук както във Владивосток и Русия, така и в чужбина

Изключиха от комунистическата фракция депутатите от Владивосток, поискали Путин да спре войната - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Двамата местни депутати, които поискаха от Владимир Путин да спре войната и да изведе армията от Украйна са били изключени от фракцията на Комунистическата партия на Руската федерация (КПРФ) в Законодателното събрание на Приморския край съобщи „Комерсантъ“. Миналия петък 69-годишният Леонид Васюкевич прочете на заседание на събранието декларация против войната в Украйна.

"Ние разбираме, че ако нашата страна не прекрати военната операция, сираците ще станат още повече. В хода на военната операция хората стават инвалиди, това са млади хора, които биха могли да донесат огромна полза за нашата страна. Настояваме за незабавно извеждане на войските на Руската Федерация." – каза пред колегите си в Законодателното събрание Васюкевич.

Още новини от Украйна

Депутатът заяви тогава, че декларацията е подкрепена от членовете на фракцията на КПРФ Наталия Кочугова, Александър Сустов и Генадий Шулга.

Във вторник бюрото на Приморския областен комитет на компартията на Русия препоръчало на депутатите комунисти да изключат от партийната си фракция в местния парламент Васюкевич и Шулга.

Минути по-късно се е провело заседание на депутатския клуб, на който партийното поръчение е било изпълнено единодушно. „Тези депутати дискредитираха нашата партия със своя демарш, така че нямат място в нашите редици“, казва пред „Комерсантъ“ Анатолий Долгачов, първи секретар на областния комитет и ръководител на фракцията на Комунистическата партия в регионалния парламент. „Васюкевич и Шулга не са членове на партията, затова ги изключихме само от фракцията. Официалната позиция на Комунистическата партия на Руската федерация е, че подкрепяме действията на нашите въоръжени сили за денацификация на Украйна.“

Оказалите се „идейно чужди“ Васюкевич и Шулга не са били поканени нито на заседанието на партийното бюро, нито на това на фракцията, когато се е решавала съдбата им.

„За нас те вече са хора, с които не може да се ръкуваме, политически трупове, които сами по себе си не представляват нищо. – обяснява линията на партията Долгачов. – Бяха избрани само защото вървяха с бренда на комунистическата партия, а сега предадоха своите избиратели." – допълни първият секретар на партията.

На миналогодишните избори комунистите получиха 14 мандата от общо 40 в Законодателното събрание на Приморския край.

Леонид Васюкевич е разбрал за изключването си от репортер на „Комерсантъ“. „Можеха и да ни поканят на заседанието на фракцията. Ами…изключили – изключили. Ще бъдем с Шулга независими депутати.“ – коментира комунистът-пацифист.

Изявлението на Васюкевич и другарите му получи широк отзвук както във Владивосток и Русия, така и в чужбина. Губернаторът Олег Кожемяко („Единна Русия“) нарече депутата Васюкевич предател, а ръководителят на фракцията на Комунистическата партия Анатолий Долгачев обеща да се справи сурово с инициаторите на демарша още миналия петък.

Председателят на Законодателното събрание Александър Ролик също остро осъди авторите на призива към държавния глава:

„Мнозинството от депутатите на Законодателното събрание на Приморие безусловно подкрепят решението на президента на Руската федерация за провеждане на специална военна операция и нашите момчета, които днес защитават жителите на Донбас, защитават националните интереси и сигурността на страната ни и остро осъждат номера на Васюкевич и Шулга. Оценка за поведението им ще даде комисията по правилника, депутатската етика и организацията на работата на областния парламент.”

Според ръководителя на правния отдел на регионалния парламент Ирина Володина, обаче, действията на депутатите Васюкевич и Шулга са нарушение на правилата на законодателното събрание, но максималното наказание за това е лишаване от право да говорят на следващата сесия, наказание, което вече им беше наложено и повече от това не могат да бъдат наказани.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Смях

    31 1 Отговор
    Е какъв е смисъла от депутати тогава, я един цар там с боляри и тва е
  • 2 АнтиГост

    14 2 Отговор
    15 години.
  • 3 Добре че при нас

    17 5 Отговор
    Няма такива депутати! Пазят си местенцата топлички.
  • 4 Абсурдистан

    26 5 Отговор
    Собствено мнение? Това е престъпление!
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 ...

    29 6 Отговор
    Ба ти държавата... нямаш право на мнение ако е различно от това на еврея Шаломов

    Коментиран от #10, #16

  • 8 В.В.П.

    15 14 Отговор
    И в Окропия е така. ,А си казал ,нещо ..и получаваш 9 грама подарък..Тия са минали леко.
  • 9 Пут Ин Ам-Гъл

    39 8 Отговор
    В руzка Феодалия, парламента е една бутафория. Поданиците на Феодалията са крепосни роби, нямащи право даже да се изказват свободно. И копейките се мъчат да ни вкарат в тази koчина ?!
  • 10 Така е

    18 5 Отговор

    До коментар #7 от "...":

    Евреина Шаломов скоро ще приключи земния курс, дано се освободят от сатрапията там!
  • 11 вова шеломов

    11 4 Отговор
    Мелез съм
  • 12 Георги Сава Раковски

    23 8 Отговор
    Респект и уважение към тези доблестни хора!
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Загрижен!

    3 6 Отговор
    Местя го...😛!
  • 15 Винету

    23 4 Отговор
    Сега остава да върнат и крепостното право и всичко си идва на мястото - бащицата командва, всички му се кланят , водка на корем и т.н.

    Коментиран от #19

  • 16 ха-ха

    9 5 Отговор

    До коментар #7 от "...":

    Еврея Шаломов се казва Румен Грипенов Радеа.
  • 17 Ам, чи

    15 2 Отговор
    В рашисткия парламент, освен комунистически фракции, други няма.
  • 18 666666

    12 0 Отговор
    Мдаааа ,а може скоро да бъдат и независими затворници.
  • 19 БСП на Бунището

    9 3 Отговор

    До коментар #15 от "Винету":

    След сто години Комунистическо управление на Държавата на Злото там нищо не се е променило.Имитират някакъв Капиталистически Фродализъм,но си я управляват все същите Комунисти....
  • 20 Антикомунист

    1 0 Отговор
    Гнусната тоталитарна Рушия - сега тия смелчаци ще ги пратят в ГУЛАГ, ако не ги убият преди това! Какво да очакваш в тая скапана Московия?
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания