Last news in Fakti

2 Юни, 2022 21:33 4 994 12

Макрон може да понесе тежък удар на собствен терен

  • франция-
  • еманюел макрон-
  • елисейски дворец

Първият тур на парламентарните избори във Франция ще се проведе на 12 юни, а вторият ще бъде седмица по-късно

Макрон може да понесе тежък удар на собствен терен - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Президентът Еманюел Макрон може да не успее да спечели абсолютно мнозинство в долната камара на парламента (Национално събрание) на Франция, което би било сериозна пречка за планираните от него реформи, показват резултатите от допитване, направено по-малко от две седмици преди първия тур на парламентарните избори в страната, предаде Ройтерс.

Проучването на Френския институт за обществено мнение (IFOP), публикувано телевизия Ел Се И, показва, че центристкият лагер на Макрон все пак ще бъде най-силен в следващата долна камара на френския парламент с подкрепата на 27 процента от гражданите, което означава между 275 и 310 места от общо 577.

Това обаче беше първото проучване, което прогнозира, че президентът преизбран през април, чиито депутати досега контролираха Националното събрание с комфортна преднина, може да не успее да постигне 289-те места, необходими за абсолютно мнозинство.

Проучването на общественото мнение за парламентарните избори е особено трудно, доколкото във всеки от 577-те избирателни района е възможно да се проведе втори тур, ако никой от кандидатите не получи 50 процента на първия тур - и наличието на различна динамика по места налага различни съюзи в зависимост от това кой ще достигне до втория тур.

Но правителство на малцинството - необичаен сценарий във Франция, който системата за гласуване в два тура има за цел да предотврати – би било голям неуспех за Макрон и може да усложни способността му да прокарва законодателство, включително непопулярния му план за повишаване на пенсионната възраст.

Един от вариантите за коалицията на Макрон от центристки партии, която наскоро се преименува на „Заедно!“, би било да се опита да разшири още повече съюза си, като се обърне към консерваторите с цел сформиране на коалиция.

Екипът на Макрон не е коментирал този възможен сценарий и настоява, че се стреми към мнозинство.

В съответствие с други неотдавнашни проучвания на общественото мнение, проучването показва още, че новият ляв алианс под ръководството на крайнолевия Жан-Люк Меланшон ще стане втората по големина парламентарна група, като ще спечели между 170 и 205 места.

Първият тур на парламентарните избори ще се проведе на 12 юни, а вторият тур ще бъде седмица по-късно.


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ТаУмВзе

    20 2 Отговор
    Макарончо слугинаж, няма какво да го бутне. Освен ако сорос не реши на прави Майдан при франсето. Което е безсмислено.
  • 2 Източна роелия

    4 29 Отговор
    Абе има една надежда и тя се казва Емануел Макрон
  • 3 Източна роелия

    36 2 Отговор
    Грешка има една надежда и се казва Мари Льопен

    Коментиран от #4

  • 4 ТаУмВзе

    2 11 Отговор

    До коментар #3 от "Източна роелия":

    Пак се обърка, Земур.

    Коментиран от #7

  • 5 ЛИЛИ

    35 2 Отговор
    Жалко , че цяла Европа се манипулира от продажни медии и журналисти, в полза на клоуна ! Макрон е неуравновесен тип, опитва се да лавира , но не му се получава, далече е от мъжката дума на Орбан!
  • 6 дедо Герчо

    13 0 Отговор
    АМЕРИКА СЕ ОТУРИ ДА ЛИКВИДИРА ЕС,ЩО ТРЕБЕ ДА МЕ ИНТЕРЕСУВА...ХЪХЪХЪ...
  • 7 SCH (рэпер)

    6 2 Отговор

    До коментар #4 от "ТаУмВзе":

    И двамата сте в грешка казва се
    Жан-Люк Меланшон

    Коментиран от #10

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 ще видим

    6 1 Отговор
    Опонентите му се зарекоха да му вземат мнозинството.
  • 10 и 3-та сте в грешка

    3 0 Отговор

    До коментар #7 от "SCH (рэпер)":

    Вотът ще бъде разпределен на 4-5 части - почти като у нас.

    Коментиран от #11

  • 11 SCH (рэпер)

    8 2 Отговор

    До коментар #10 от "и 3-та сте в грешка":

    Възможен е друг свят достоен живот за всички работещи, ще облага с много по големи данъци хипер богатите тези с милиардите и големи имения .Да не говорим че ако стане президент директно казва чао на НАТО ....Доста по реален и земен от Марин и Земур
  • 12 Дедо Коле

    2 0 Отговор
    Към 11. Това не може да се случи.
    Който посегне към кесийте на богатите с по-високи данъци - те му кръцват тиквата.
    А герентолога Макрон продължава да заиграва балъците във Франсе, за да провежда политиката на БайДън от зад Атлантика, т.е. да държи под напрежение така наречения ЕС, но никога да не се разпада, защото така по-лесно се командва от дедо БаЙДън
Новини по държави: