Last news in Fakti
  Тема: Украйна

6 Юни, 2022 09:21 2 924 26

Бягство от режима на Путин: трябва ли Европа да помага на несъгласните с агресията

  • санкции-
  • ес-
  • русия-
  • руснаци-
  • украйна-
  • владимир путин-
  • емигранти-
  • бежанци

Руснаците имат нужда от легализация в ЕС

Бягство от режима на Путин: трябва ли Европа да помага на несъгласните с агресията - 1
Снимка: Shutterstock

Германия предлага защита на руснаците, които са подложени на преследвания и заплахи. Германското правителство взе специално решение в този смисъл. Става дума за журналисти, адвокати, правозащитници, както и за сътрудници на „нежеланите“ от Кремъл организации и тези, които са белязани с етикета „чуждестранен агент“. На 18-и май сходна програма прие и Чехия. А както показва реакцията на руските власти, тези мерки определено не са излишни.

Емигранти, но не бежанци

Още новини от Украйна

Войната на Путин срещу Украйна продължава вече повече от три месеца. През това време от Русия заминават все повече противници на агресията. Сред заминалите има много от тези, които в началото са се опитвали с достъпните им средства да се борят срещу решението на Путин, както и такива, които са били жертва на репресии още преди войната. В самата Русия свободата и здравето на тези хора са под голяма заплаха. Затова стотици хиляди (а може и да са няколко милиона, както се говори) руснаци напускат страната си.

През цялото това време властите в редица чужди държави обсъждаха как биха могли да им помогнат. И в крайна сметка никой не е изразявал съмнения, че има нужда да им бъде оказана поддръжка. Но и дълго не се стигна до нищо повече от обсъждания. Конкретните програми започнаха да се появяват чак на четвъртия месец от войната, но по-добре късно, отколкото никога. Все пак хората не могат до безкрайност да стоят с куфарите си в безвизовите страни, без работа и често без нормално жилище. Още повече, ако това са хора, които могат да подпомогнат борбата против руския диктатор.

Руснаците имат нужда от легализация в ЕС

Руснаците не бягат от бомбардировки и артилерийски обстрел, за разлика от украинците. Затова забавянето е разбираемо. На властите в много европейски страни просто не им е било до емигрантите от Русия и повечето руски опозиционери са наясно с това.

Но руснаците и не молят да се отнасят с тях като с бежанци – те не искат да се превръщат в тежест за европейските общества, да искат статут на политически бежанци, да чакат с месеци или години да бъде разгледано искането им за убежище, губейки професионалната си квалификация. Тяхното основно желание днес е правовата регламентация на техния статут. Каквото именно е готова да им предложи Германия.

Още отсега руски опозиционни медии и структури на гражданското общество се изместват от Русия към държавите в ЕС. И емигрантите биха искали колкото може по-скоро да получат възможността да възобновят своята дейност. Тези хора имат нужда от работни визи и изгледи за жителство, оттам нататък в повечето случаи са готови да се оправят сами.

Кои са „достойните“?

Германия и Чехия взимат сега необходимите мерки, макар и със закъснение. Но тези мерки се натъкват и на отпор.

Някои казват, че мерките са разумни, но недостатъчни – остават немалко бюрократични пречки, а и не е ясно по какви критерии ще бъдат подбирани „достойните“. Не е ясно и как на вече пристигналите и получилите визи ще бъде даден достъп до пазара на труда. Има и много други технически въпроси, които засега остават без отговор.

А има и европейци, които смятат, че след започнатата от Русия нова война гражданите на държавата-агресор нямат място в ЕС. И откъде-накъде се правят специални програми – дори би трябвало тези, които вече отдавна живеят в Общността, да бъдат лишени от изгледи за жителство.

Противоположната позиция е да се даде възможност за заминаване на всички руснаци, които поискат. По тази логика протестът срещу войната се потвърждава със самия факт на емиграцията. Затова на тези хора би трябвало да се помага да заминат, независимо от това каква позиция са заемали в Русия.

Автор: Иван Преображенский


Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 21 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 честен ционист

    11 5 Отговор
    На около 30% от българите също ще им бъде дадена подобна възможност, ако си подновят бустерите.
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 1122

    19 6 Отговор
    Ниско ниво на пропаганда
  • 5 Българка

    17 19 Отговор
    Руснаците вместо да бягат по икономически причини, да се самоорганизират и свалят кървавото правителство на Путин. От Русия бягат богати руснаци . Повечето са икономически, а не политически емигранти. Каква защита да им осигуряваме?

    Коментиран от #9

  • 6 Тошо

    13 6 Отговор
    ГЕРМАНИЯ ВЕЧЕ НЕ Е АТАЗИ ТРАКТИВНА СТРАНА КОЯТО ПРЕДЛАГА ДОБРО КАЧЕСТВО НА ЖИВОТ.
  • 7 да Трябва да помага

    11 6 Отговор
    да ги настани в хотели и плажове както направиха с укрите.
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 честен ционист

    13 13 Отговор

    До коментар #5 от "Българка":

    Какви ти икономически причини. За 2 месеца средностатистическият руснак забогатя двойно с днешния курс на рублата. Литър бензин в Москва е 1.5 лв, комунални разходи - почти без пари. Няма да има никакви руснаци, които да зарежат живота си, за да идат да скугуват в Евриопа. Руснакът ходи в Европа само на почивка, или да си купи ваканционен имот.

    Коментиран от #11, #13, #21

  • 10 Мефистофел

    8 6 Отговор
    От заглавието:
    " ... трябва ли Европа да помага на несъгласните с агресията"
    Трябва. Помогнаха на Русия с вдигането на цените на енергоносители и зърно. Сега са на ред да им помогнат с изнасянето на петата колона и родоотстъпниците извън граница.
  • 11 Анти гост

    16 9 Отговор

    До коментар #9 от "честен ционист":

    А защо напуснаха матушката 4 милиона млади руснаци, като е толоква
    хубаво?

    Коментиран от #12, #16

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 бИлгарин

    11 3 Отговор

    До коментар #9 от "честен ционист":

    Я кажи колко е средната заплата и средната пенсия.

    Коментиран от #14

  • 14 Мефистофел

    3 6 Отговор

    До коментар #13 от "бИлгарин":

    А я ти кажи колко са разходите.
  • 15 Роза

    5 7 Отговор
    Да, Европа трябва да помага на тези руски емигранти,които са действително несъгласни с путиновия режим и репресирани,а не на тези,които са икономически емигранти.

    Коментиран от #17

  • 16 хохохо

    6 3 Отговор

    До коментар #11 от "Анти гост":

    Ами щото е толкова хубаво, че чак не се трае от хубост.Както се казва много хубаво не е на хубаво.
  • 17 Адолф

    10 1 Отговор

    До коментар #15 от "Роза":

    Госпожо Люксембург, като са толкова несъгласни да свалят режима на Путин а не да бягат на запад.

    Коментиран от #18

  • 18 Итлер

    5 6 Отговор

    До коментар #17 от "Адолф":

    да така е да не бягат както укрите по Българските плажове.
  • 19 АЗ КАЗАХ

    12 4 Отговор
    Руснаците да си стоят в Русия и да свалят Путин, не ги искаме в Европа!
  • 20 провинциалист

    5 0 Отговор
    Въпросът от заглавието звучи като "трябва ли да бием негрите"...
  • 21 небитието руско

    6 4 Отговор

    До коментар #9 от "честен ционист":

    Хахахаха не знам дали си вярваш на глупостите, комуне.С това подобие на валута "рубата" нещата не работят по този начин.Никой не е забогатял двойно и в това можеш да си сигурен.Руснаците са един от най-бедните и мизерстващи народи в света и положението за тях ще става все по-лошо.Паритетът на покупателната способност на руснаците е мизерен.Месечните разходи са им 250-300лв ,а месечната заплата 1600лв.Сметни сега с тая заплата колко пъти можеш да си платиш разходите и с една западна заплата колко пъти можеш да си платиш разходите.Ще ти подскажа,че руската реалност всъщност означава една мизерия.В Германия и Русия например цените на стоките са почти еднакви ,само дето в Германия средната заплата е около 3000 евро ,докато в Русия е 800 евро.Въобще как може да има индивиди като тебе дето да ни обясняват ,че беден и изостанал народ като руснаците може да е пример за нещо.
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Българин

    3 1 Отговор
    Въобще не трябва да и се помага между тях ще дойдат путлеровите терористи сами да си оправят държавата да се вдигнат срещу путиновите олигарси и да ги свалят от власта
  • 24 Ча,, ча,, ча

    1 1 Отговор
    Ей, то и по комонистическо нямаше такава пропаганда и дезимформация. Във момента много руснаци собственици на апартаменти идват във България през Турция. Идват и много туристи, полета от Русия до Турция е почти без пари. Ние по морето вече взехме да ги виждаме тези хора. Личат си, по колтурни, по възпитани, по приветливи не все недоволни и мънкащи като хахлите. Сега ще задам въпрос на мисирката която пише тази статия. Ще дойде ли през октомври да преброи колко от тези уш руски политически емигранти ще останат тук,,,,,, давам гаранция НИКОЛКО
  • 25 Антикомунист

    2 1 Отговор
    " свобода" по руски рекламирана от нашите червени русофили и плюещи запада за някакви забрани на словото..
  • 26 Настия

    2 0 Отговор
    Цяла Русия е подложена на диктатура, преследване, арестуване и дори убийства от режима на п...
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания