Last news in Fakti

6 Юни, 2022 21:23 8 665 26

Селото, в което стотици искат да умрат

  • индия-
  • риболов-
  • госабара-
  • гуджарат

Тук хората се изхранват с риболов поколения наред - вече над век, но през последните години местните власти започнаха да предприемат различни мерки срещу тях

Селото, в което стотици искат да умрат - 1
Снимка: DW

В едно малко село на западния индийски бряг в щата Гуджарат стотици рибари и техните семейства молят за масова евтаназия. Какво ги кара да вземат това решение? Екип на ДВ посети селото.

Госабара е малко село в индийския щат Гуджарат на западното крайбрежие. Обикновено тук животът е много спокоен. От дни насам обаче много от жителите му просто искат да умрат. Защото не виждат изход от трудната ситуация, в която са изпаднали.

"Оставете ни да хващаме риба"

Те молят за масова евтаназия. Твърдят, че вече над десетилетие местните власти ги дискриминират, а сега отнемат и правата им за риболов. Сто рибари от Госабара, които изповядват исляма, и техните семейства са изпратили своя петиция до Върховния съд на Гуджарат, с която казват: "Оставете ни да хващаме риба в тези води. Или ни оставете да умрем." Те са напълно отчаяни.

"Животът ни преминава в морето, ние зависим от риболова, а сега той беше спрян. Искаме да ни върнат правото да хващаме риба. Трябва да изхранваме семействата си, децата си. Как да продължим да живеем така", оплаква се един от протестиращите рибари. "По-скоро бих умрял заедно с другите, отколко сам от глад. Как да гледаме как децата ни умират преди нас?", казва Пунаисмаил Димар, който също протестира.

Петицията на мюсюлманските рибари от Госабара е инициирана от Аларакха Димар. Те нямат шанс да спечелят пред съда. Защото индийските закони не позволяват масовата евтаназия.

Каква е истинската причина за забраната?

Димар обаче се надява, че драстичното послание в петицията им ще насочи вниманието към друг по-голям проблем: от 30-те селца в района неговото село Госабара е единственото мюсюлманско. И единственото, в което е забранено на хората да ходят на риболов. "Полицаите продължават да идват до нас на пристанището. Карат ни да махнем лодките. Питам ги защо. А те казват, че така им е заръчано отгоре и те са длъжни да спазват заповедта. Сигурни сме, че властите просто ни дискриминират, защото сме мюсюлмани", казва Аларакха Димар.

"Тук хората се изхранват с риболов поколения наред - вече над век. Но през последните години местните власти започнаха да предприемат различни мерки срещу тях. Една от тях: казват, че пристанището няма рибарски права. А това означава, че рибарите от Госабара нито могат да оставят лодките си тук, нито да товарят улова си. Казано накратко: риболовът става невъзможен", обяснява Дармеш Гуджар - адвокатът, който представлява петицията на рибарите пред съда. И той е убеден, че зад мерките се крият други причини. "Госабара е доста чувствително място. Може би това е причината, поради която искат да забранят тук паркирането на лодки."

Той има предвид ролята на пристанището в селото в една от най-смъртоносните терористични атаки в историята на Индия. През 1993 оръжия и експлозиви, използвани в серия от атентати в Мумбай, са били доставени именно през това пристанище.

ДВ отправи няколко запитвания към местните власти в Госабара, до днес те обаче не отговориха. Димар и останалите рибари се чувстват изоставени от управляващите. Те силно се надяват, че скоро правата им ще бъдат възобновени. В противен случай те предпочитат да умрат.


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 16 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гост

    45 3 Отговор
    Да наложим санкции на Индия. Как е възможно подобно нещо. И е крайно време да приемат демокрацията.
  • 2 Ксаниба

    37 1 Отговор
    Как са коренните жители на Северно Американццкият континент?? За тях, някого нещо???
  • 3 Ей го къде е

    4 20 Отговор
    Явно е че горките живеят в ерата на комунизма...Краят е спасение.....

    Коментиран от #6

  • 4 Aлфа Bълкът

    10 24 Отговор
    Тъй се прави с мюсюлманите! Ейвалах на индийците!

    Коментиран от #15, #20, #21

  • 5 БОЛШЕВИК

    47 3 Отговор
    И в България в много села за 32 години див капитализъм и грабеж и безработица, много хора искат да умрат и не се страхуват от смъртта, защото няма какво да губят!

    Коментиран от #11

  • 6 Да, така е!

    6 15 Отговор

    До коментар #3 от "Ей го къде е":

    Пълни комуняги са тия.

    Коментиран от #7

  • 7 Капитализъм

    11 2 Отговор

    До коментар #6 от "Да, така е!":

    ... в действие!!! Индия е капиталистическа!!!
  • 8 тикви

    7 0 Отговор
    що не хапвате нааканото,нарочно пускате такива новини за да и ма повече коментари.
  • 9 ..........

    2 0 Отговор
    @!@!-?
  • 10 Госあ

    10 0 Отговор
    Кастовата система в Индия от йерархия на качествата се превръща в буржоазия под въздействието на англичаните. Тотално изкривена система от която още не могат да се освободят.
  • 11 Aлфа Bълкът

    3 4 Отговор

    До коментар #5 от "БОЛШЕВИК":

    Ами айди де, немците ли чакаш?

    Коментиран от #13

  • 12 Не се правете на умрели лисици

    2 2 Отговор
    Сигански номера!
  • 13 БОЛШЕВИК

    8 2 Отговор

    До коментар #11 от "Aлфа Bълкът":

    И аз, няма какво да губя 32 години ми изгубиха капиталистите и ме ограбиха но съм още с надеждата, че ще стане и тука някаква патаклама и един чорбаджия, робовладелец или олигарх да ликвидирам ми стига!

    Коментиран от #18

  • 14 Лелеееее

    3 2 Отговор
    каква драма... да започнат да сеят тютюн бре... ша избият рибата...
  • 15 Значи

    4 2 Отговор

    До коментар #4 от "Aлфа Bълкът":

    тези фесове са те люшкали яко ,щом ги мразиш толтова.Ако е така Ейваллах!

    Коментиран от #16

  • 16 Aлфа Bълкът

    5 4 Отговор

    До коментар #15 от "Значи":

    В Индия, Китай, ЯПОНИЯ, двете Кореи да си мюсюлманин е като да си уличен помияр!

    Коментиран от #17, #23, #24

  • 17 Аха

    2 2 Отговор

    До коментар #16 от "Aлфа Bълкът":

    Време разделно.Ако си християнин.
  • 18 Aлфа Bълкът

    5 2 Отговор

    До коментар #13 от "БОЛШЕВИК":

    Не са те ограбили капиталистите, а дъртите комунисти. То в България още капиталисти няма, всички до един са наредени от ДС. Ама това е, едно време си строил, бачкал за без пари, колко нещо сте построили за ниско платен труд и после старите комуняги са си го поделили.
    Няма как да се появят тези капиталисти мигновено след 45г комунизъм. Сега моята генерация може да се нарекат капиталисти и демократи. По-дрът от 40г не го търси да е такъв.

    Коментиран от #22

  • 19 Чакам

    1 1 Отговор
    посетители от Марс.
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Така е

    2 1 Отговор

    До коментар #4 от "Aлфа Bълкът":

    това се отнася и за теб
  • 22 Бай Ганьо

    1 1 Отговор

    До коментар #18 от "Aлфа Bълкът":

    май доста са те клатили преди да заспиш,и се отбия в офиса да си вземеш заработеното.

    Коментиран от #26

  • 23 Фенаси Керим

    2 1 Отговор

    До коментар #16 от "Aлфа Bълкът":

    честито!
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Дойче зеле и до Индия опря

    0 1 Отговор
    Да влязат англичаните да ги колонизират и всичко ще цъфне и върже. Всъщност лова и риболова са против Бог или Аллах, така че могат да си сеят и копаят и така да живеят. Защо хората все трябва да убиваме, за да живеем?! Божията воля е такава и не е никаква дискриминация. В Индия като цяло има доста гладуващи и бедни хора, но вие се захванахте точно с тези. Нали трябва омраза и разделение да има?! А за Бог такова няма.
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания