Last news in Fakti
  Тема: Украйна

8 Юни, 2022 13:41 2 419 31

САЩ забраниха на инвеститорите да купуват руски дълг

  • санкции-
  • сащ-
  • дълг-
  • облигации-
  • ес-
  • русия-
  • украйна-
  • война-
  • руска рубла-
  • руска икономика-
  • инвестиция-
  • банки

Нов икономически удар по Русия

САЩ забраниха на инвеститорите да купуват руски дълг - 1
Снимка: Shutterstock

Министерството на финансите на САЩ засили санкциите срещу Русия като забрани на инвеститорите да купуват руски дълг на вторичния пазар, което почти замрази търговската дейност във вторник, тъй като инвеститорите се опитваха да разберат какви са новите ограничения, пише Bloomberg, предаде Bloomberg TV Bulgaria.

Променените указания означават, че американските фирми могат да притежават и да продават руски дълг, но не могат да го купуват според информация на говорителя на Офиса за контрол на чуждестранните активи към министерството на финансите. Правилата важат както за корпоративен, така и за държавен дълг и акции. Банките, които все още търгуваха руски дълг, вече бяха разкритикувани от американския сенат. Сенаторът Елизабет Уорън ги обвини в неспазване на санкциите и нападна JPMorgan Chase & Co. и Goldman Sachs Group Inc., защото купуват и правят препоръки на клиентите си относно руския дълг.

Още новини от Украйна

И двете банки са под натиск да предадат информация за клиенти, които търгуват с руски дълг. Новата забрана за инвеститорите идва в момент, когато Русия се опитва да намери начин да избегне фалит и да плати на кредиторите си като заобиколи санкциите, които пречат на плащанията. Две плащания от около 100 милиона долара, които трябваше да стигнат до кредиторите на 27 май са замразени в Euroclear Bank SA според източник, запознат със случая. Парите са били трансферирани от руския Национален разчетен депозитар.

Блокирането на тези средства означава, че Русия вече е в 30-дневния гратисен период и когато той изтече може да бъде обявена във фалит. Москва обаче твърди, че е изпълнила задълженията си с изпращането на парите към депозитаря на 20 май. Новото решение на американското министерство на финансите е допълнителен удар за инвеститорите, притежаващи руски дълг, тъй като намалява броя на потенциалните купувачи и намалява стойността на книжата. Промяната в правилата, която беше обявена на сайта на Офиса за контрол на чуждестранните активи късно в понеделник е изненадала инвеститорите и много от тях са се свързали с адвокатите си, за да разберат какво означават новите правила.

Руските облигации отчетоха спад от 3 цента спрямо долара след като банките и брокерите намалиха обема на този тип книжа. „Пазарът обикновено се свива незабавно, но винаги е добра идея да го оставите да се стабилизира за известно време“, каза Брайън О'Тул, бивш старши съветник към Офиса за контрол на чуждестранните активи. „Вероятно никой няма да купува дълг, но все пак би било добре ако се даде възможност на хората да се освободят от него преди да ги оставите с безполезен актив“. Според новите правила на Офиса за контрол на чуждестранните активи, на участниците на американските пазари се забранява както закупуването на нов и съществуват дълг от Русия, така и активи, издадени от субекти в Руската федерация. Инвеститорите обаче все още могат да продават такива активи на купувачи извън САЩ, които имат право да ги притежават.


Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 30 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Каубой бизнесмен от щата Тексас

    53 9 Отговор
    Писна ми от тая тоталитарна демокрация! Комунистите-интернационалглобалисти на байгъна се оляха!
  • 2 Просто човек

    11 44 Отговор
    Разказа ми се играта на рашистите...

    Коментиран от #20

  • 3 Тия пък кви са

    46 8 Отговор
    Та да забраняват
  • 4 защо

    33 6 Отговор
    скапани калимявки - а христианския свят им сругува
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Кои

    55 7 Отговор
    сте вие, та да се разпореждате, да забранявате и да разрешавате на свободни хора и държави? Сринахте демокрацията! Държавата на робите, мисли останалите за такива! Много вредна нация е това САЩ! Толкова беди и страдания е докарала на света и продължава!

    Коментиран от #22

  • 7 Отчаяни и тъпи излязоха америте

    45 7 Отговор
    Демек САЩ сега си плювнаха на имиджа...Айде сега след поредната глупост на БДом вижте кой и дали ще купува от американските дълг или ценни книжа-просто защото с всеки изминал ден губят реномето си и "чупят" правилата на пазарите...

    Коментиран от #10

  • 8 ЛЪЖЛИВИ ИЗМИСЛЕНИ ЩАТИ

    39 6 Отговор
    ОХ ДА ВИ ИМАМ СВОБОДНАТА ЛЪЖЛИВА ТЪРГОВИЯ И СВОБОДНИТЕ ЛЪЖЛИВИ ПАЗАРИ!!!! САЩ ОПРЕДЕЛЕНО Е ЛЪЖЛИВА ДЪРЖАВА С ЛЪЖЛИВИ УПРАВНИЦИ, ДА ГИНАТ
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 ПЛАДНЕШИКИ АМЕРИКАНСКИ ГРАБИТЕЛИ

    29 8 Отговор

    До коментар #7 от "Отчаяни и тъпи излязоха америте":

    ТЕ ЗАТОВА АРАБИ И АЗИАТЦИ ТРЕСКАВО СИ ИЗТЕГЛЯТ ПАРИТЕ И ИНВЕСТИЦИИТЕ ОТ САЩ И ЕС- ТОКУ ВИЖ БАЙ ДЪН ДИМЕНЦИЯТА СПАЛ НА КРИВО И ХОП ОГРАБИЛ ВИ УЖ ЗАКОННО!

    Коментиран от #21

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Аристотел Български

    8 32 Отговор
    Пълен тотален фалит до няколко дни ги очаква. Иде още по голяма мизерия за обикновеният руснак пък и алкохола е на привършване. Онези с яхтите ще избягат в Дубай с милярдите си. След всяка голяма война в Русия има социални бружения и революци, нейзбежниат разпад наближава, само дано ядрените им оръжия не попаднат при радикалисти.
  • 13 Българин

    5 22 Отговор
    КоНбойците яко мачкат ватата

    Коментиран от #26

  • 14 Жълти монети

    23 4 Отговор
    Ще забранят я, но не заради инструмента използван от политиците на запад "демокрация" а, защото фалитита и разпада е неизбежен. Има реална заплаха за САЩ и ЕС и тя се нарича нова парична еденица която се подготвя за навлизане на пазарите обединяваща валутите на трите реални икономики: Русия,Индия и Китай и на по късен етап замествайки ги! Единственото спасение(от народа да не ги измете), което вижда елита за да се задържи на власт е да спише фалита на Русия и да бъде платен от населението в няколко поколения.
  • 15 САЩ

    15 1 Отговор
    са сатана
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Членкореспондент

    11 0 Отговор
    Моератора е правен на неправилното място.
  • 18 Даа!,

    24 1 Отговор
    Сащисаните сами запалиха фитила под буре с барут в собствената си къща! По ясен знак към всяка държава,( а те са много) закупила техни ДЦК, платени с реално изработени стотици милиони през експорт- импорт на стоки,суровини,въглеводороди,цялата гама от всички сфери на живота, здраво ще се замислят,дали да " захранват" в бъдеще бюджета и икономката на оборските пирати.Днес си ми необходим- няма проблем! Утре не ме слушаш- арестувам ти всички активи - от ДЦК който си купил от мен,до законно придобити милиарди внесени в банковата система на света.Същото,дори в по голяма сила е за всички мултимилионери- милиардери ,който си държат парите в банки и офшорки.Учебникарски пример са руските олигарси.Днес са те,а утре? Усещат,че мита за могъщия Зеленчук в световен мащаб рухва,и са готови дори да запалят света,за да запазят хегемонията му.Но точно това,ще го срути изведнъж.

    Коментиран от #28

  • 19 124

    18 2 Отговор
    САЩ = Фашизъм!
  • 20 Рѐджиналд Кѐнет Дуайт

    4 15 Отговор

    До коментар #2 от "Просто човек":

    Изцяло правилен хамерски ход. Ако не го забранят руснаците ще си откупят обратно дълга на безценица.
  • 21 колкото Institute толкова

    12 0 Отговор

    До коментар #10 от "ПЛАДНЕШИКИ АМЕРИКАНСКИ ГРАБИТЕЛИ":

    Всичко се налива в реални инвестиции вече. "Парите" нямат стойност докато не купиш нещо с тях
  • 22 Наркомански Байизкукуригал

    16 0 Отговор

    До коментар #6 от "Кои":

    "Американска нация" е само понятие описано в сатанинската Уикипедия. Дефакто е несъществуваща такава.
  • 23 Ам чи

    6 0 Отговор
    той Жерар Депардийо стана руски гражданин.
  • 24 Абе не знам,но

    16 1 Отговор
    Вовата и Дракона са гениални играчи.Предвидиха подобен магистралски " номер,и за няма 4 години, равномерно се отърваха от техните ДЦК.Вовата го стопи от 347 милиарда,на 37 милиарда.И всичкото зелено ,превърна във физическо злато - с десетки тонове.Увеличи златния резерв на 2500 тона,именно със ненужния зеленчук.Същото направи Дракона,но той е по азиатски прикрит,и не подава точно инфо.Казахите и те се усетиха- в резултат срещу зелена хартия 250 тона злато за три години.Дракона и към момента се е набълбукал до пръсване със зеленчуци,в кеш и банкови сметки.Но държи и главния си коз: над 1,3 трилиона зелендаш в ДЦК на сащисаните.Утре ги хвърля наведнъж на борсата,и зелендаша получава от раз,двоен инсулт.Някой ще опонира: Но и той ще загуби много! Дръжки- ще загуби виртуални нули и единици.Но от последвалия " ефект на доминото " в световен мащаб, неговата валута се превръща в световен фактор.В бъдеще( недалечното) светът ще борави с три доминиращи ,мощни валути- юан,рубла,и рупия.Зеленчука ше се спихне до ниво регионална валута,без никаква тежест в банковата система на планетата.

    Коментиран от #27

  • 25 Не.........

    0 3 Отговор

    До коментар #5 от "Путин":

    Наместват ти го.....
  • 26 Ами

    5 1 Отговор

    До коментар #13 от "Българин":

    Каквото Човек сам си направи - никой друг не може да му го направи!
  • 27 По полека...

    1 4 Отговор

    До коментар #24 от "Абе не знам,но":

    Да не си глътнеш езика....
  • 28 Да бе...

    0 3 Отговор

    До коментар #18 от "Даа!,":

    А ти чакай да паднат на коча дисагите...
  • 29 Иван

    3 9 Отговор
    Мачкайте тези тъпи руснаци. Дано се изтрият от Земята. Глад и ситни въшки за орките.
  • 30 Крас

    8 0 Отговор
    Пазарна икономика,свободно движение на хора и капитали.Пазара решава.
    Там всичко е хванато за топките.
    Непосредствено след промените в Бг.това се наричаше административно команден подход ,но как се нарича в САЩ-незнам.
    Ако все още някой се заблуждава,че някъде има демокрация ,пазарна икономика и ценностна система изповядана от обществата,то той живее в заблуда.
  • 31 Шляхтиц

    8 0 Отговор
    Нали САЩ са най-демократичната страна за свободен пазар ??????? Кои са ТЕ, за да забраняват купуването на РУСКИ ОБЛИГАЦИИ ????? МЪКА А А А .......