Last news in Fakti

9 Юни, 2022 12:25 1 104 8

Около 10 000 цивилни са блокирани в Северодонецк

  • северодонецк-
  • блокирани-
  • инвазия-
  • жители-
  • руски сили

Това съобщи кметът на града, Олександър Стрюк

Около 10 000 цивилни са блокирани в Северодонецк - 1
Снимка: БГНЕС

Украинските сили все още държат индустриалната зона и прилежащите райони в Северодонецк. Това съобщи кметът на града, Олександър Стрюк, цитиран от "Ройтерс".

Той описа ситуацията като "трудна, но управляема", цитира news.bg.

Стюк посочи, че линиите на отбраната се задържат въпреки интензивния артилерийски обстрел от страна на руските сили. По негови думи обаче в момента е невъзможно цивилните да се евакуират от Северодонецк.

Градоначалникът съобщи, че около 10 000 цивилни са останали в града, който сега е основният фокус на руската офанзива в Украйна.

Русия съсредоточи войските и огневата си мощ в източния град през последните седмици, за да обяви пълното завземане на Луганска област в полза на непризнатата сепаратсистка Луганска народна република. Украйна се зарече да даде сериозен отпор, заявявайки, че битката може да оформи бъдещия ход на войната.

След като заяви, че украинските защитници са отблъснали руснаците и са си върнали половината от града при изненадваща контраатака миналата седмица, вчера губернаторът на Луганска област Сергей Гайдай заяви, че по-голямата част от града отново е в руски ръце.

Превземането на Северодонецк има и стратегическо и символично значение, защото едновременно ще отвори пътя на руските войски към западния бряг на река Северски Донец и град Славянск в Донецка област и ще означава пълна окупация на Луганска област. Именно град Северодонецк е административен център на Луганска област, след като през 2014 г. проруските сепаратисти превзеха столицата Луганск и значителна чат от областта.


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 5 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 хмм

    18 1 Отговор
    Укрите ще си платят с лихвите за убитите руснаци.
  • 2 Мефистофел

    18 1 Отговор
    Айдее... пак старата песен с цивилните!!!
    Никой не ги е блокирал бе! Вие не ги пускате.
    Пфу!
  • 3 Примати

    1 14 Отговор
    За 7 дни украинските военни приложиха един и същи трик срещу руската армия. Ако трябва да съм точен за 12 дни. Изтегляне от градската част и удари от лисичанск. Между двата града минава реката сиверски донец а и лисичанск е разположен по - високо. Още не мога да повярвам че руснаците пак се връзват и пак са завзели около 30 процента от града. Настъпват една и съща мотика два пъти. Ама какво да говориме след 16 - тата серия в чернобаевка…Русия вече е загубила около 30 процента от потенцияла си…
  • 4 Иванушка  🇷🇺

    16 1 Отговор
    "...около 10 000 цивилни са останали в град..." - Азовските наследници не си поплюват, тоя път са си изградили още по-мощен Жив Щит. Истински Късмет че не съм не съм украинец ))
  • 5 Бай Манчо

    10 2 Отговор
    Жив щит си правят отново укрофашистите , отново разполагат артилерията между жилищните сгради .

    Коментиран от #6, #7

  • 6 Про100 100

    6 3 Отговор

    До коментар #5 от "Бай Манчо":

    Дучето ти би лайк, а споменаването на фашизъм. Как не запомнихте, че единствената страна в която е имало фашизъм е Италия. Опитите за обиди на тема фашизъм издават много ниска историческа култура.
  • 7 Про100 100

    1 2 Отговор

    До коментар #5 от "Бай Манчо":

    Мусолини създава новата идеология на базата на социализма. Комунистическата историография напротив, провъзгласява PNF за дясна (както и NSDAP на Хитлер!), но факт е, че тя носи белезите на истинска лява партия, която се бори за създаване на социална държава.

    Важно е да се отбележи, че фашистката държава на Мусолини, въпреки че има тоталитарен характер, представлява един „незавършен“ тоталитарен проект. Например, за разлика от другите два тоталитарни проекта, в италианския няма такива репресивни институции, като концентрационните лагери и т.н.
    Естествено, когато лепят етикета „фашизъм, фашистки“, комунистите и левичарите изобщо нямат предвид фашизма в Италия. Етикетът „фашизъм“ исторически е създаден от дейците на Коминтерна през 30-те години на 20-и век и всъщност се лепи върху германския националсоциализъм на Хитлер.
    Целта е да се маскира понятието „социализъм“ в абревиатурата на партията, създадена от него. Това звучи неудобно в контекста на съветския социализъм и издава идейната близост между комунизма и националсоциализма.
    И досега левите и левичарски изследователи се стараят да отбягват дори и намека за някаква близост между националистическите форми на социализма и интернационалната му марксистка форма, известна още като „комунизъм“.
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави: