Last news in Fakti

14 Юни, 2022 14:45 1 786 15

Гърция освободи задържания танкер с ирански петрол

  • гърция-
  • иран-
  • танкер-
  • петрол

Танкерът "Лана", който плава под ирански флаг, задържан през април от Гърция,вече не е конфискуван и неговият петролен товар ще бъде върнат на собственика му

Гърция освободи задържания танкер с ирански петрол - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Иранската пристанищна и морска организация съобщи във вторник, че танкерът "Лана", който плава под ирански флаг, задържан през април от Гърция,вече не е конфискуван и неговият петролен товар ще бъде върнат на собственика му, според полуофициалната иранска информационна агенция Mehr, цитирана от Ройтерс.

Посланикът на Техеран в Атина миналия четвъртък, че Иран очаква петролния товар, конфискуван от Съединените щати край бреговете на Гърция, да бъде върнат изцяло, след решение на гръцкия съд, отменящо първоначалното решение за конфискуването му.

Припомняме, че иранската брегова охрана задържа два гръцки танкера на 27 май в отговор на задържания ирански танкер близо до Гърция по-рано от американските власти, съобщиха тогава ирански медии и "Кийп толкинг Грийс".

Случаят възникна, когато през април Гърция задържа кораба "Лана", плаващ под ирански флаг, бивш "Пегас", с 19 руски моряци на борда, близо до остров Евбея поради санкциите на Европейския съюз.

"Пегас", който беше преименуван на "Лана" през март (три седмици след руската инвазия в Украйна), по-рано е съобщил за проблем с двигателя. Той плаваше от турското пристанище Мармарис към района на гръцкото пристанище Каламата за да прехвърли товара си на друг танкер, но бурното море го принуди да акостира точно до Каристос, където беше задържан, съобщи Атинската информационна агенция.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 12 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бесен _Язовец

    60 2 Отговор
    Ше върнете разбита се соросоидни слуги видяхте дебелия и се уплашихте!
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 ъъъ

    53 2 Отговор
    со кротце, со благо ... и малко кютек !
    могло значи !
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 1111

    65 1 Отговор
    Ще го върная много ясно, Иранците не си играя, веднага конфискуваха два гръцки и казаха, че няма да са единствените-евала така трябва да се действа с хамериканските подлоги!
  • 7 Павел пенев

    55 1 Отговор
    Гнусните византийци много бързо освободиха танкера след като иранците задържаха два техни танкера пълни с петрол, но след решение на съда,за да покажат че се правова държава. Много тъпи демократични изцепки.
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 СССРБарета

    45 2 Отговор
    Краварника и техните подлоги разбират само от сила затова навсякъде трябва да бъдат бити сериозно И да бъдат натикани в Миша дупка за да знаят къде им е мястото!
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 плевен

    45 1 Отговор
    Лана беше задържан защото гръцките тайни служби направиха донос в САЩ. От там за един ден допълниха санкционния списък, и кораба беше арестуван, а товара конфискуван. Излизаше, че гърците нямат вина, а ареста е нареден от лошите Щати. Но тия номера не минават пред персите. Гърция има такъв огромен флот, че Иран може да арестува по един кораб на ден в продължение на години. И всеки си направи правилните изводи....
  • 12 Последно кораба е...

    8 14 Отговор
    Танкерът плава под флага на Русия с 19 руски моряци на борда. Плавателният съд е тръгнал от Мармарис, Турция, като целта е била да прехвърли товара си на друг кораб южно от Каламата, Гърция. По време на придвижването си към гръцкия бряг корабът „Лана“ е получил техническа повреда и с помощта на влекач е изтеглен в района на остров Евбея. Там той е задържан от гръцките власти с решение на гръцката Служба за борба с прането на пари с довода, че компанията собственик на танкера е свързана с Кремъл и е включена в списъка на санкционираните от ЕС
  • 13 Ааа, можело значи

    30 2 Отговор
    Гърците разбират само от сопа.
  • 14 Орт

    6 0 Отговор
    М а л а к и те пак изкрънкаха нещо.
  • 15 Шефът

    3 0 Отговор
    Чичо Сам (САЩ) дава заповеди на Гърция и тя послушно изпълнява. Гърция е държава дето е забранено да имаш слънчеви батерии за себе си и да не плащаш ток!!
Новини по държави: