Last news in Fakti

15 Юни, 2022 19:45 2 157 5

Разколът в Либия се задълбочава, след като парламентът в Сирт прие бюджет

  • либия-
  • сирт-
  • халифа хафтар-
  • абдел хамид дбейба

Днешното решение може да се окаже катализатор за връщането на страната към двувластието, отбелязва Ройтерс

Разколът в Либия се задълбочава, след като парламентът в Сирт прие бюджет - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Либийският парламент прие бюджет на назначеното от него през март правителство въпреки отказа на сегашната власт в Триполи да се оттегли, предаде Ройтерс.

Парламентът в крайбрежния град Сирт прие единодушно бюджет в размер на 89,7 милиарда либийски динара (18,6 млрд. долара), съобщи говорителят му, и така осигури финансиране за правителството на Фатхи Башага, който не може да влезе в Триполи, за да управлява от столицата.

Днешното решение може да се окаже катализатор за връщането на Либия към двувластието, отбелязва Ройтерс.

Причината за това са спорът за управлението и държавните приходи, но и за намирането на решение на продължаващите от 11 години вътрешни междуособици в страната, довели до разделянето ѝ на два враждуващи политически лагера и до управлението ѝ от две паралелни правителства. Това разделение беше съпътствано от насилие и избухване на военен конфликт между враждуващите лагери.

Управляващият в Триполи Абдел Хамид Дбейба, който дойде на власт миналата година начело на временно правителство на националното единство, съставено с посредничеството на ООН, не е съгласен с решението на парламента да назначи Башага и заяви, че ще се оттегли само и единствено след избори.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    19 2 Отговор
    Сложете снимка от Триполи при Кадафи и от сега ‼️
    Да видим резултата от демоникратизирането на Либия ‼️
  • 2 СССРБарета

    15 4 Отговор
    Русия ще набия Кол в спиците на Европейския съюз в плановете му да ползва ливия и нейните енергийни ресурси за собствени нужди! Без Русия по света Няма да има мир! Запада искаше Война и сега ще си я получи!
  • 3 Сесесере

    15 2 Отговор
    По време на КАДАФИ ПЕТРОЛА И ТОКА СА БИЛИ БЕЗПЛАТНИ ЗА либийските граждани затова Саркози еврейската подложка бомбардираха и съсипаха тази прекрасна държава..... Както и Ирак при Саддам....бог да прости хилядите избити от НАТО
  • 4 ПОП СТАНЧО

    11 1 Отговор
    ЩЕ ГО ТЪРСИТЕ КАДАФИТО АМА АК ВИ Е
  • 5 9*19мм

    10 1 Отговор
    Смърт,разруха и глад.Наслаждават се на демокрацията,наложена от САЩ.