Last news in Fakti

22 Декември, 2021 13:40 985 11

Дългоочакваните президентски избори в Либия отново пропаднаха

  • либия-
  • муамар кадафи-
  • триполи

Забавянето след месеци на усилена подготовка и международни преговори е голям удар по усилията да се сложи край на 10-годишния хаос в страната след бунта от 2011 година

Дългоочакваните президентски избори в Либия отново пропаднаха - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Парламентарната комисия, натоварена с надзора на изборния процес в Либия, заяви, че е станало "невъзможно" дългоочакваните президентски избори да се проведат на 24 декември, както бе предвидено. Това предаде Al Jazeera.

"След като се запознахме с техническите, съдебните доклади и докладите по сигурността, Ви информираме за невъзможността за провеждане на изборите на датата 24 декември 2021 г., предвидена в избирателния закон", пише в сряда председателят на комисията до ръководителя на парламента, без да посочва нова дата.

Писмото беше изпратено, след като ръководителят на Висшата национална избирателна комисия на Либия нареди разпускането на избирателните комисии в цялата страна, с което на практика отложи първия тур на президентските избори.

Забавянето след месеци на усилена подготовка и международни преговори е голям удар по усилията да се сложи край на 10-годишния хаос в страната след бунта от 2011 г., който отстрани дългогодишния владетел Муамар Кадафи.

Изборите са част от подкрепяния от ООН план за възстановяване на стабилността, но без ясно споразумение за правилата и с ожесточени спорове относно допустимостта на основните кандидати, процесът е в застой и не може да продължи.

Във вторник мисията на ООН в Либия изрази загриженост за положението със сигурността в Триполи, след като съперничещи си въоръжени групировки се разположиха в южната част на столицата и затвориха пътища с помощта на чували с пясък.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Професора

    1 0 Отговор
    Говедарите, бритите и галите създадоха хаоса в Либия
  • 2 БАЙ Х@Й‼

    3 0 Отговор
    От кога военни действия на чужда територия се описват като БУНТ ‼️‼️‼️‼️‼️‼️‼️‼️‼️❓
  • 3 Некой си

    1 0 Отговор
    Еми, французите да вземат отново да бомбардират Триполи.
    Щом друго не успяват да измислят.
    Ама нека им на французите - пълно с африкански имигранти, които преди да хвърлят бомбите в Либия, не бяха допускани до Средиземно море.
    Сега ги онодват с двеста!
  • 4 херостикис

    2 5 Отговор
    Добре,че Ердоган влезе в Либия и настъпи мир. Хафтар както беше тръгнал да завзема Трополи с помощта на руснаци и французи беше набързо ошамарен с османския шамар

    Коментиран от #5

  • 5 Некой си

    2 3 Отговор

    До коментар #4 от "херостикис":

    И благодарение на ердоган бежанци от Еритрея, Сомалия и Судан продължават да налазват Европа.
    Продължавай да му се радваш на ердоган!

    Коментиран от #6, #11

  • 6 херостикис

    0 0 Отговор

    До коментар #5 от "Некой си":

    Никой не отива никъде,където не е желан, който не иска бежанци си затваря границите и край. Нали не предпочитат България, другите да се оправят,немога да мисля сега и затова,че бежанци отивали на Запад. Ако те е жал,може да си ги поканиш у вас

    Коментиран от #7

  • 7 Некой си

    0 0 Отговор

    До коментар #6 от "херостикис":

    Като не те интересува друго, освен случващото се в България, що се обаждаш за Либия?
    И се разходи до Военна рампа, да видиш контингента там!
    Някои афганистанци са твърде черни.

    Коментиран от #8

  • 8 херостикис

    1 1 Отговор

    До коментар #7 от "Некой си":

    Не ме интересуват бежанците, които Европа ги кани,теб ако те интересуват може да ги поканиш у вас. Коментирам за Либия, защото така искам,теб ли ще питам
  • 9 Патето Яки

    0 0 Отговор
    Страх ги е че сина на Кадафи може да спечели изборите.
  • 10 ЦарВул

    0 0 Отговор
    Питайте "Кравария"защо са пропаднали изборите?Те съсипаха Не само Либия,а и всички страни в които стъпи американски ботуш!!От една процъвтяваща нация сега се води ожесточена гражданска война!!Е как тогава ще избират президент???Аз обаче предлагам не един а двама!!,единият в Триполи ,а другият малко по на изток!!Така и"Вълкът ще е сит и агнето цяло",а народът "ДА ДУХА СУПАТА"/по Любо Пенев/!!!!И да чака караварите да го освободят от тези новоизбрани двама президенти/както Кадафито/убит като куче!!!ТОЛКОЗ!!!!!!!!!!!!!!!!!
  • 11 Ако не е Ердоган

    0 0 Отговор

    До коментар #5 от "Некой си":

    Тия ще налазят не само Европа Ами и България