Last news in Fakti

17 Юни, 2022 14:29 2 915 4

Натискът върху Сърбия продължава

  • сърбия-
  • белград-
  • ес-
  • берлин-
  • санкции-
  • германия-
  • русия

Още една пукнатина може да се появи идната седмица между страните-членки на ЕС, когато става дума за войната в Украйна

Натискът върху Сърбия продължава - 1
Снимка: БГНЕС

Още една пукнатина може да се появи идната седмица между страните-членки на ЕС, когато става дума за войната в Украйна, и то заради Сърбия, пише белградското издание „Вечерне новости“.

Все повече страни от евросъюза са против радикалния подход на силен натиск върху Белград за въвеждане на санкции срещу Москва заради руското нахлуване в Украйна, предаде БТА.

Изданието отбелязва, че за налагането на санкциите най-вече настоява Берлин, а част от страните са на мнение, че такъв подход е контрапродуктивен и че по този начин само могат да се укрепят връзките между Белград и Москва.

Сред страните, които са за по-голямо разбиране на специфичната сръбска позиция, когато става дума за взимане на страна в украинско-руския конфликт, са Италия, Унгария, България, Португалия, Чехия както и страните, които не признават независимо Косово – Испания, Гърция, Кипър, Словения и Румъния.

На страната на Германия, която силно стегна обръча около Сърбия, засега са традиционните ѝ съюзници Нидерландия и Белгия, както и страните с изразени антируски настроения, като Полша и балтийските страни, както и Хърватия, пише белградското издание.

Белград подкрепи резолюцията на ООН, осъждаща руската инвазия в Украйна, но досега не се е присъединил към санкциите на ЕС срещу Москва, въпреки че е кандидат за членство в Евросъюза.

Албанският премиер Еди Рама предупреди, че политиката на натиск върху Сърбия може да се върне като бумеранг към Брюксел и призова ЕС да не притиска Сърбия за въвеждането на санкциите. Той изтъкна, че трябва да се прояви по-голямо разбиране към позициите на Сърбия и посочи, че натискът на Запада може да бъде вреден за целия регион, припомня "Вечерни лист“.

За 23-24 юни в Брюксел е планиран Европейски съвет, както и среща на лидерите от ЕС и Западните Балкани.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 6 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    25 5 Отговор
    а когато нато бомбандираше сърбоя тогава берлин какво казваше?

    абе що така някой си мислят че може да командват във суверенни държави?

    айде сърбите да ги пущат тия по пързалката или пак мислят да ги бомбят?
  • 2 жожоги

    11 14 Отговор
    продажните комшии, малко им трябва...

    Коментиран от #3

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 КАЛИГУЛА

    2 2 Отговор
    ЕС и Русия не вярвайте на тия нагаждачи и интриганти.
Новини по държави: