Last news in Fakti

17 Юни, 2022 23:00 5 108 135

Русия изнася страх, защото с друго не разполага

  • русия-
  • кремъл-
  • тероризъм-
  • владимир путин

Тероризмът обикновено е оръжие на по-слабите - палестинци, ислямисти, левичари - които се опитват да проникнат в големи системи и използват асиметрични методи, за да навредят на превъзхождащ ги враг

Русия изнася страх, защото с друго не разполага - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

"Съвременна Русия е прекалено слаба, за да изгради нов свят, но достатъчно опасна, за да разруши стария, заплашвайки го с катаклизми, нестабилност, нови войни и ядрени катастрофи", твърди руският експерт Сергей Медведев.

За да спечели войната срещу Запада, Москва не се нуждае от войници, твърди вестник "Правда". Успехът бил много по-гарантиран, ако врагът бъде "уморен от глад" и се вкарат в употреба терористични методи. Най-първо трябвало да се завърти кранчето с газ, "особено за бедните и слабите". Като такива, вестник „Правда“ посочва България и Румъния.

Освен това трябвало да се задълбочи „продоволствената криза“, по възможност чрез превземането на плодородния украински чернозем от Русия и отрязването на достъпа до Черно море.

В същото време, според "Правда", Русия трябва да се научи да снабдява гражданите си само с храна и енергия. Услугите вече не били толкова важни. "Ако извадим сектора на услугите от брутния вътрешен продукт, руската икономика е сравнима с германската и по-близка до японската."

"Премахване на проамериканските елити"

Европейският елит трябвало насилствено да се превърне в проруски, за което с войнствено опиянение настоява колумнистката Любов Степушова: "Активните действия на Руската федерация ще осигурят изцяло нова организация на световната икономика и ще отстранят проамериканските елити от ключови постове в Европа. Основата на американската икономика - фондовият пазар - ще се срине, което ще хвърли страната в дългосрочна икономическа криза и ще я изправи до ръба на пропастта. Това ще бъде победа на Русия над САЩ, която ще ги превърне в чисто регионален играч", пише тя.

Този текст по категоричен начин потвърждава възгледите на руския експерт Сергей Медведев, обобщени в статия на критичния към Кремъл вестник "Новая газета Европа", излизащ в чужбина. Медведев смята, че износът на страх и терор винаги е бил единственият продукт, с който Русия се профилира в света. Авторът цитира философа Борис Гройс, който веднъж отбелязал, че Русия е нещо като "подсъзнанието на Европа", в което континентът помества "своите скрити спомени и страхове, страховете от ирационалното, необяснимото". В старите филми за Джеймс Бонд, руските злодеи винаги са "коварни и същевременно съблазнителни". Грета Гарбо демонстрира това в ролята си на лоялната комунистка "Ниночка" от 1939 година.

"Или се страхувате, или живеете в Русия"

За „бизнеса на Русия със страха говори и руският писател Владимир Сорокин в свое интервю от 2002 година. Той прави следното признание: "Вече съм преживял всички страхове. Върху главата ви може да се стовари тухла. Така че, какъв е смисълът да се страхувате? Или се страхувате, или живеете в Русия." По онова време този текст все още можеше да се възприема като ирония.

Сергей Медведев изтъква, че ранният Съветски съюз определено е дал тласък на изкуството и културата, като се е превърнал в символ на социалното пробуждане. Най-късно през 80-те години на миналия век обаче тази утопия е избледняла. "Съвременна Русия е прекалено слаба, за да изгради нов свят, но достатъчно опасна и интегрирана в глобалната инфраструктура, за да разруши стария, заплашвайки го с катаклизми, нестабилност, нови войни и ядрени катастрофи."

"Тероризмът обикновено е оръжието на слабите"

Поради липса на военна и икономическа мощ Путин сега разчита на "износ на страх", като иска да предизвика колкото се може по-голям хаос на Запад. "Тероризмът обикновено е оръжие на по-слабите - палестинци, ислямисти, левичари - които се опитват да проникнат в големи системи и използват асиметрични методи, за да навредят на превъзхождащ ги враг."

С тезата си, че Русия е "подсъзнанието" на Европа, Гройс има предвид образованите висши класи в Москва и Санкт Петербург, които са напълно "европеизирани" в противовес на селското мнозинство в Русия. За малцината богати и образовани руснаци Европа е била формиращата сила. Традиционната руска култура е потънала в "подсъзнанието" им и се е възприемала като чужда, пише Гройс през 1992 г. в своето есе "Търсенето на руската национална идентичност".

По-нататък някои славянски патриоти обявили това "подсъзнание" като "алтернатива на високата култура". "За тези славянофили руският подсъзнателен живот, който се развива извън историята, гарантира идеалната цялост, към която Западът според тях се стреми, но не може да достигне."

* Възгледите на Сергей Медведев за днешна Русия са представени на сайта на общественоправното Баварско Радио.


Поставете оценка:
Оценка 2.4 от 77 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Кажете нещо

    122 30 Отговор
    за ситуацията на източния фронт. Украинците превзеха ли вече Москва или тактически се прегрупират и изтеглят към Киев. А ешелона с бели знамена пристигна ли на централна гара Киев.

    Коментиран от #47

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Монгола

    127 30 Отговор
    Соросоидите изнасяха 70 години войни докато руснаците не им се ложиха пръта в спиците на територията на Сирия 2011г!
  • 8 Гост

    123 16 Отговор
    Аз си мислих, че имат газ, петрол, желязо, диаманти, злато, сребро, мед, абе май съм си мислил, че имат цялата менделеева таблица ама щом дойчевеле казват, значи нямат.

    Коментиран от #27, #104, #129

  • 9 В десетката

    40 6 Отговор

    До коментар #5 от "3.14К":

    Много точно
  • 10 Кире Либерало от Факултето

    74 7 Отговор
    Сичкото либерал ТУШ.
  • 11 Соваж бейби

    98 15 Отговор
    То пък от Запада само хубави неща видяхме ,новото поколение пишем ги бягай колкото и да ме боли децата ни ,остава надежда за внуците трябва да им помогнем .Западните ценности да си останат там не ми пречат ако са само на тяхна територия ,стига.В холивудски филм няма как Русия да е супер герой, логично е

    Коментиран от #28

  • 12 Само питам

    114 14 Отговор
    САЩ какво изнасяха в Северна Корея, Виетнам, Лаос, Чили, Ирак, Панама, Гватемала, Сърбия, Афганистан, Либия, Сомалия, Хаити ?

    Коментиран от #73

  • 13 Окраин4е

    107 22 Отговор
    САЩ са основен виновеник за конфликта в Окрайна!

    Коментиран от #17

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Пешо

    24 87 Отговор
    Не сте прави. Правят матрьошки ,самовари и бомби. В момента разработват велосипед със скорости...

    Коментиран от #54, #76

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 !!!?

    26 88 Отговор
    Империята на Злото - изнася страх, варварство и диващина !!!?

    Коментиран от #43, #50

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Теодоро

    89 22 Отговор
    Много МАЗЕН ПАСКВИЛ. СЛАВА НА РУСИЯ
  • 23 Бай Яни

    21 68 Отговор

    До коментар #15 от "ОТ ЦЕЛОКУПНИЯТ БЪЛГАРАСКИ НАРОД":

    Какво християнство в ръшия бре трол,те имат повече мюсюлмани взето изцяла Европа.😃😄😄 Аман от русороби неуки
  • 24 10 ст. на коментар

    7 28 Отговор

    До коментар #5 от "3.14К":

    Поне ви дава повод за поне 10 коментара. Храни ви.
  • 25 МирО

    85 27 Отговор
    Русия е слаба - ПО - ГОЛЯМА глупост скоро не съм чел.
    Русия е 1/7 от сушата на Земята, произвежда ЦЯЛАТА МЕНДЕЛЕЕВА ТАБЛИЦА и почти всички видове земеделски стоки, за природните богатства да не говорим. Важно е да се отбележи, че под термина произвежда, се има в предвид, че е в първата тройка, ако не е водещ производите на дадената суровина в световен мащаб.
    Исторически - последните 1000 години никога не е побеждавана. През стотина години се намира някой ИДИОТ който да я прдизвика и Русия го размазва (Наполеон, Хитлер сега Американската мумия се пробва)
    Българите сме с брадския руски народ и винаги ще е така.

    Коментиран от #35, #37, #41, #113

  • 26 Знайко

    49 10 Отговор
    "Най-първо трябвало да се завърти кранчето с газ, "особено за бедните и слабите". Като такива, вестник „Правда“ посочва България и Румъния."

    Тези е пишман експерт, Румъния задоволява почти изцяло нуждите си от нефт и газ от собствени находища. Румъния е една от малкото държави в света, която може да се оправя без да внася нефт или газ. Защото си го добива сама. А пък България както се вижда, вече от 2 месеца може без руския газ. Но Европа поне в момента не може без руски газ, а без руския нефт, цените отидоха в космоса.
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Ти ако не си видял

    19 31 Отговор

    До коментар #11 от "Соваж бейби":

    хубави неща при запада, значи и да те хвърля във басейн с диаманти, пак гладен ще стоиш. Не ставаш момче, язък, че вашите не са те оставили в приют. Би се стегнал тогава и не би седял да чакаш да ти дават за цигари и кафе в барчето(гараж) до блока, от пенсията си....вашите.

    Коментиран от #57, #62, #89

  • 29 Любомир

    45 11 Отговор

    До коментар #5 от "3.14К":

    Дойче Зеле, ще бъдат първи на софрата и ще възхваляват всичко руско ,за да им се плаща да не си загубят рахатлъка.Магистрална им е работата.Ама колко се объркали и какво невежество ги е гонило, но се осъзнахме.Да парата и кажи какво желаеш.....може и без писане.

    Коментиран от #31

  • 30 Аристотел Български

    19 42 Отговор
    В огромната си част 28 поколение безпаметни хронични алкохолици, търтей примати и крадци на чужди блага. Заплаха за хомо сапиенс и цивилизацията, още преди 4 хиляди години в Древен Шумер, Акад и Вавилон е имало ттоалетни.
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Бай Джон

    11 40 Отговор
    За съжаление съдбата на расия винаги е била такава.
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 77777

    61 22 Отговор

    До коментар #16 от "Голем смях":

    Затова ли трепери от страх НАТО щото Русийката е изостанала?

    Коментиран от #68, #95

  • 35 Зевзек

    16 45 Отговор

    До коментар #25 от "МирО":

    "Русия е 1/7 от сушата на Земята, произвежда ЦЯЛАТА МЕНДЕЛЕЕВА ТАБЛИЦА и почти всички видове земеделски стоки"

    Най-много през целия си досегашен живот да съм ял някой и друг хляб от руска пшеница и някоя и друга бутилка олио от руски слънчоглед. Никога през живота си не съм ял не само руски банани, портокали, лимоти, маслини, зехтин, но и домати, краставици, череши, ягоди, ябълки, праскови, моркови... Просто защото дори и малкото ябълки, картофи... които произвеждат не стига за собствените им нужди. И затова някои хора в Сибир, никога през живота си не са виждали магазин. И цял живот живеят от лов на елени, зайци, мечки, тюлени ... и риболов и събиране на диви плодове и гъби.

    Коментиран от #42, #48, #106, #125

  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Рассия вечно губещи

    15 50 Отговор
    Раша са обречени на провал,заради мързел,некадърност и перманентен алкохолизъм
  • 39 Селим

    48 11 Отговор

    До коментар #19 от "Бай Яни":

    ....и защото нямат икономика, ги чакат за двигатели да фръкнат в космоса или само мерцедес и бмв са ни в главите?Тази газ, нефт се добива ръчно и транспортира в кашони?Уран и метали си ги плетат бабушките за износ?Самолетите им мънички и ги сгъват от листата на тетрадките на първолаците?Имат недостижими неща, а сега като наритат олигарсите, ще имат нов свят.Рублата пада......а ние ще мръзнем, но ще си караме западните коли с магаре теглено.Покачват се цените на магаретата.

    Коментиран от #45

  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Любомир

    32 8 Отговор

    До коментар #35 от "Зевзек":

    Ти нали скоро се върна от Сибир?Направо реалистично и правдоподобно.Грабна ме...искам на живо да ми го разкажеш....моля те.
  • 43 Източна ромелия

    29 8 Отговор

    До коментар #20 от "!!!?":

    А дедо семена от фащ изнася бомби
  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 Превзеха Москва

    41 6 Отговор

    До коментар #4 от "Кажете нещо":

    в момента Путин подписва капитулацията.
    Част от украинската армия , в процес на "евакуация", напредва към Сибир.
  • 48 МирО

    44 4 Отговор

    До коментар #35 от "Зевзек":

    Какви ягоди, ябълки и т.н. искаш да ядеш от Русия, да не живееш в Сахара, България си произвежда 90% от селскостопанската продукция и никой няма да си прави труда да внася такива продукти ,ще се набута с транспортни разходи най - малко. Относно Сибир - това е страна със СЕДЕМ часови зони (когато от едната страна се стъмва от дригата страна изгрява слънцето) доста необятна и има доста девствени места и зони. За съжаление ние сме малка държава, но мога да избоя доста места, които са тотално запустени (още малко и ще станат девствени), нищо че сме уж в "Европеиски Съюз" модерни и т. н.

    Коментиран от #51, #119

  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 Произвежда едни

    12 25 Отговор

    До коментар #48 от "МирО":

    трънки.
    Иди и виж в магазина полодовете и зеленчуците от къде са.
  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 Само джендъри

    39 6 Отговор
    Испитват страх от Русия, нас не ни е страх, ние ги уважаваме и те нас
  • 54 Стилвестър Cалоун

    31 6 Отговор

    До коментар #18 от "Пешо":

    Аха, а токът ти идва от мурикански аец...
  • 55 Ех, лицемери

    45 6 Отговор
    И как държава без военна и икономическа мощ ще иснася страх? Дойче глупости на търкалерта.
  • 56 Бонго

    39 3 Отговор
    Ами тогава защо ривете, че ви спира газа?
    Нали нищо нямала?
    Спирайте веднага всичко от Русия и затваряйте границите.
  • 57 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 58 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 59 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 60 Слава на

    16 6 Отговор
    Палестина!
  • 61 Лала Пугачова

    34 4 Отговор

    До коментар #59 от "Иван":

    Аз никога не съм му купувал на порошенко боклуците, нямам и намерение да го правя
  • 62 Соваж бейби

    25 4 Отговор

    До коментар #28 от "Ти ако не си видял":

    Пропуснах да ти напиша гледай
    Midnight Asia: Eat · Dance · Dream в Нетфликс ,все повече богати японци се връщат в родината си Япония изоставят Съединените щати .Богаташи пари не им липсват , що ли ?

    Коментиран от #67

  • 63 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 64 Дойче веле

    37 4 Отговор
    са пълни бокулуци.
  • 65 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 66 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 67 Ей тука ви е проблема на недоволните!

    14 10 Отговор

    До коментар #62 от "Соваж бейби":

    Според мен. Аз от 15 години не съм гледал нито един филм. Нито американски, нито руски. Чета новини. Чета икономически новини. Чета за иновации. Образовам се. Не си губя времето(безценни часове от краткият си живот) за да гледам фантазиите или мирогледа на автори, актьори, "звезди" и т.н. Съсредоточен съм в повишаването на собственият си стандарт и препадаване на наученото на децата си. Помагайки на приятели, познати и непознати да живеят по-добре, давайки им съвети(научени не от филми или фейсбук) осмислям себе си в социален аспект. Не те обвинявам. Не те съдя. Краткият ти живот си е само твой. Изхаби си го както искаш ти.
  • 68 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 69 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 70 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 71 Пони Стораро

    22 2 Отговор

    До коментар #69 от "Голем смях":

    Пак бъркаш Kомандо с реалността. Така е като седиш до късно и не си ядеш зеленчуците
  • 72 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 73 Рошко

    35 5 Отговор

    До коментар #12 от "Само питам":

    Цветя и рози, макдоналдс и кока кола, разврат и дрога. джендърска демокрация
  • 74 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 75 Насакото Яката

    7 22 Отговор
    Има ли копейки и разни щураци тука ве да ва онаковам?????

    Коментиран от #127

  • 76 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 77 Ко не

    10 29 Отговор

    До коментар #74 от "А ПО ЛЕКО ZЕЛКИ":

    Изкопаемите горива някой ден ще свършат, светът ще изнамери други източници на енергия и тогава Русия ще изнася цървули.

    Коментиран от #103

  • 78 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 79 Страхлива червена тор

    12 20 Отговор
    Проститутки и алкохолици също изнася!

    Коментиран от #126

  • 80 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 81 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 82 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 83 Президентът на Казахстан

    6 18 Отговор
    Няма да признаем ДНР и ЛНР. Казахстанският принцип за непризнаване на квазидържави се отнася и за Донецката и Луганската народни републики. Заяви Касим-Жомарт Токаев, говорейки на пленарната сесия на Петербургския международен икономически форум.
  • 84 факти

    10 27 Отговор

    До коментар #82 от "Соломон":

    Руснаците бяха ползвани като временни таксита с технологиите им от времето на СССР.След разпадането на съюза ,Русия е точно такава ,каквато е описана в коментара горе.Реално Русия наистина не дава нищо на света ,освен дестабилизация.СССР пак правеше нещо,докато днешна Русия буквално няма технологичното развитие и възможности дори и един чип да създаде,камо ли да допринася с нещо за света.

    Коментиран от #85

  • 85 Соломон

    25 8 Отговор

    До коментар #84 от "факти":

    Не, разбирам в какво е спора ?
    Това, което говорите е абсолютна тъпотия !

    Русия имала УЧЕНИ и ИЗОБРЕТАТЕЛИ преди европейските ПРЕСЕЛНИЦИ да ИЗБИЯТ ИНДИАНЦИТЕ в Северна Америка и да създадат държавата САЩ !

    Коментиран от #87, #101

  • 86 Урюрвкос

    14 4 Отговор
    извадили от 10 кладенеца вода да четем констатациите на "обидените". Още преди 200г хората са казали с акъл Русия не може да бъде разбрана.
  • 87 небитието руско

    6 26 Отговор

    До коментар #85 от "Соломон":

    За царска Русия ли говориш и за днешното утаечно подобие на държава Русия става дума ? Свали си малко русофило-продажните очилца. Русия в момента няма нищо общо нито с тази Русия за която говориш ти ,нито за СССР.И да...Русия не помага с абсолютно нищо за доброто на света.Русия единствено вреди на света и нищо друго.Ама нищо ! И за какви учени говориш преди създаването на САЩ...Ти четеш ли си глупостите ? То точно това е унизителното ,че САЩ са държава на 300 години ,а за това време са се превърнали в най-развитата държава на тоя свят ,най-иновативната ,най-много пдопринасяща за развитието на света ,най-богата и с най-богатото население,а русийката на "хиляди" години пък откъм развитие и стандарт на живот като на Бангладеш...

    Коментиран от #130

  • 88 Хахахаха

    23 4 Отговор
    ВСЕ ЕДНО ЧЕТА СТАТИЯ ЗА САЩ.
    ТЕ СА ТЕЗИ КОИТО СПОНСОРИРАХА И ПРОДЪЛЖАВАТ ДА СПОНСОРИРАТ ТЕРОРИЗМА И ЦВЕТНИТЕ РЕВОЛЮЦИИ ПО СВЕТЪТ. 11.09 СЕ ПРЕВЪРНА В БУМЕРАНГ ЗА ТЯХ.
  • 89 хахаха

    12 2 Отговор

    До коментар #28 от "Ти ако не си видял":

    Ами то и ти в басейна с диаманти не само гладен, а и жаден ще стоиш. Докато разбереш, че те не стават за ядене.
  • 90 От страни

    23 4 Отговор
    Брех....па как се сетихте за страха? Нещо за Либия, Ирак, и стотина други страни? Не? Онова не е било страх а щастие? Пусти пропакондоми...
  • 91 007

    5 20 Отговор
    Азиатски варвари
  • 92 факти

    19 6 Отговор
    А световните терористи САЩ - изнасят ОРЪЖИЕ !

    Защото друго нямат .

    САЩ е във война през всички 242 години от
    своята история, с изключение на 16 години, обяснява Джими Картър.

    Картър определя САЩ като "най-войнствената нация в историята на
    света", поради склонността да се опитва да принуди другите да
    "възприемат американските ни принципи".
  • 93 Точно

    7 17 Отговор

    До коментар #16 от "Голем смях":

    Не знам защо, но русоробчетата тук нито един път не са ходили в Русия ,) По цял ден кълват в американския интернет

    Коментиран от #100

  • 94 Начо Крика

    11 3 Отговор
    Германците много обичат думата експерт. Звучи като авторитет
  • 95 777

    8 11 Отговор

    До коментар #34 от "77777":

    Че как разбра, че NATO трепери?Или просто така ти се иска да бъде.
  • 96 Пешо

    19 5 Отговор
    Русия разполага с всичко това от което Европа има нужда ,А страха си остава за краварите.
  • 97 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 98 БОЛШЕВИК

    19 3 Отговор
    Старият неолиберален капиталистически свят е толкова лош, че когато и да се разруши все ще е късно!
    Нов свят и нов световен ред ще има и дано е без капитализъм и див неолиберализъм.
  • 99 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 100 БОЛШЕВИК

    10 2 Отговор

    До коментар #93 от "Точно":

    Да така е! Може да не са били в Русия, но много са ходили в СССР.
  • 101 Как

    9 1 Отговор

    До коментар #85 от "Соломон":

    В съюза всеки западен изобретател имаше руски аналог който е направил конкретното изобретение малко преди другия.
  • 102 🇧🇬🇷🇺

    13 4 Отговор
    Дойче веле сороски пасквил
  • 103 МирО

    12 6 Отговор

    До коментар #77 от "Ко не":

    И новите енергйини източници , ще получаваш от Русия.
    Не за друго, повечето ще са свързани с КОСМУСА,
    а РАШАНИТЕ СА ВОДЕЩИТЕ ТАМ.
    Руснаците ни смятът за братя и БГ народът има същите чуства,
    към народът освободил го от турско робство - тази емоционална
    свързаност нетрябва никога да късаме.
    Щото Амеиканците не знаят къде е на картата БГ,
    Англичаните винаги са ни прецаквали и ни мислят за "Нива с картофи" (Чърчел),
    за Французите сме външна тоалетна (мисля ще те ни бяха изрисували така преди 10 години)
    и т.н.

    Коментиран от #111, #114

  • 104 мммда

    12 2 Отговор

    До коментар #8 от "Гост":

    То затова щот нямат нищо,
    швабите реват за газ.
    Тия от DW са пообъркали нещо страната за която пишат.
    Самите шваби не им обръщат ниакво внимание, защото са се усетили явно, че е тоталитарна пропаганда и преценките на медията няма реално отражение на реалността.
  • 105 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 106 БПФ

    9 4 Отговор

    До коментар #35 от "Зевзек":

    Аз ще взема а събирам изказвания на русофобчета като тебе - може да ги събера в книга и тя ще стане хит - хората ще я купуват, за да се скъсват от смях... защото няма по малoyмно, окаяно и комично същество от русофобът. Смeшнико, преди няколко месеца се бе стигнало дотам, че Русия изнасяше парникови зеленчуци за Холандия !!!
  • 107 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 108 Ксаниба

    10 5 Отговор
    Дойче зеле изнася смрпд щото с друго не располага!!
  • 109 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 110 Путинче

    2 7 Отговор
    Не е вярно че Русия изнася само страх - инасят и суровини на които са богати. Обаче нищо друго което да включва нови технологии или изобщо нещо създадено с ума а не с кирка и лопата. Касперски отдавна са в Швейцария и не искат да ги свързват с Русия най малко за да не ги санкционират. Добрите им писатели като Акунин например са отдавна на Запад и дори провежда ха компания за набиране на средства за Украйна. Русия в момента е в обувките на Германия след 1 световна - победена и унижена от загубената Студена война и реваншистки настроена за възмездие. И си имат новия водач макар и да е без мустачките. Е знаем как приключи всичко...
  • 111 да си го кажем

    5 11 Отговор

    До коментар #103 от "МирО":

    Пише се "космос" неграмотник ,а Русия отдавна не участва в него.Русия не е космическа държава от 30 години насам.По отношение на космическите възможности и участие в космоса ,Русия е най-изостаналата държава от водещите.
  • 112 АААА

    8 3 Отговор
    Така и не разбрахте че папането е най ВАЖНО!!! Без телрефон може без кола ток и други ще преживеем но трябва да се яде. Или както се казва ако не е яденето хич няма и да работя .Тъй че да се стягаме идва глад и студ
  • 113 185

    7 1 Отговор

    До коментар #25 от "МирО":

    Така е. Но на кой да го на биеш в кратните. Да е..., да им го начукаш, но то мозък няма как...
  • 114 185

    5 0 Отговор

    До коментар #103 от "МирО":

    Точно това е истината.
  • 115 БЪЛГАРИН

    9 1 Отговор
    Българите като цяло НЕ СЕ СТРАХУВАМЕ ОТ Русия!!!!!
    Какъв е проблема?!
  • 116 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 117 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 118 neдepycия

    2 7 Отговор

    До коментар #116 от "Рашка по прашка":

    Инфлацията в руския обор е 18%.Тея са фалирали и разпаднали се отвсякъде.Северна Корея е като рай в сравнение с бъдещето на Русия.

    Коментиран от #120

  • 119 Хахаха

    8 1 Отговор

    До коментар #48 от "МирО":

    България произвежда краставици, но българите не ядат българските краставици. Те са най хубавите в света. Ядат ги западно европейците. Както и първокласната пшеница. За тук остава фуражната.
  • 120 Хахаха

    4 1 Отговор

    До коментар #118 от "neдepycия":

    7 процента.

    Коментиран от #121

  • 121 ха ха ха

    2 4 Отговор

    До коментар #120 от "Хахаха":

    Инфлацията в Русия е 17.8%.Кой те излъга тебе ?!

    Коментиран от #123

  • 122 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 123 Хахаха

    5 2 Отговор

    До коментар #121 от "ха ха ха":

    Тя може и да 77 процента, теб какво ти е? Тукашната те радва ли?
  • 124 Винету

    7 1 Отговор
    Абсолютно некомпетентна и пристрастна статия.Европа се е страхувала от Франция на Наполеон,и от англичаните,от османците,от викингите,от готите и Хитлер.Защо ни сапунисват че Русия винаги е била и ще бъде заплаха за Европа,като в действителност чисто исторически Русия не е нападала никоя от западните държави,но е била нееднократно нападана от тях.
  • 125 Алина

    4 0 Отговор

    До коментар #35 от "Зевзек":

    Нямаш представа каква глупост си написал, много те съжалявам за тази неграмотност
  • 126 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 127 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 128 Треньор по футбол

    2 1 Отговор
    Някой да знае какво става с едни бокьорчета от ОСРАЙНА най добрите бойци на тихо и спокойно място че не що се притеснявам що не идват тренировки......
  • 129 този който

    1 1 Отговор

    До коментар #8 от "Гост":

    Тези природни богатства не са техни, не са на орките -- НА ЦЕЛИЯ СВЯТ СА !!
    Това ще го разберете -- много скоро.!. Е..лници...

    Коментиран от #132

  • 130 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 131 Гост

    2 0 Отговор
    Абе ненормалник може ли слаба държава да предизвика световна криза и да унищожи фалшивия долар.Покажи и една валута със златно покритие.Рубла.На всякъде безработица Русия търси работници.Всички закриват заводи Русия открива.Спрете се с тези лъжи.
  • 132 Гост

    1 1 Отговор

    До коментар #129 от "този който":

    За това ли си оголихме задниците и други ни добиват златото и всичко под земята.Според теб нашите подземни богатства са на целия свят.Няма що умник.

    Коментиран от #135

  • 133 Гост

    1 0 Отговор
    За това ли си оголихме задниците и други ни добиват златото и всичко под земята.Според теб нашите подземни богатства са на целия свят.Няма що умник.
  • 134 зв. навигатор с лиценз за ръкава орион

    0 0 Отговор
    колхозниците мръшляци, КГБ сбърканяци, кътат в задниците си западна валута и сметки в офшорКИ, уж се борят срещу "омразния" империализЪМ и колониализЪМ, нО............ всъщност си гледат кефа, и интереса, и долните си жалки домогвания................, а коя е най голямата империя по територя в историята - Рушляма, с най много територии - колониални - СССР............. упс ...............опаляяяяяяяяяяяя.............
  • 135 този който

    1 0 Отговор

    До коментар #132 от "Гост":

    Всеки случай не са твои, и след като сме некадърни, корумпирани, крадливи, слуги на Русия или САЩ, други ще добиват и копаят.!. А ние ще дзяпаме, ще лапаме мухите.. и който краде и слугува на чужди интереси-- ще ходи и по острови .!.
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания