Last news in Fakti

18 Юни, 2022 12:02 1 878 14

Местни жители твърдят, че Китай използва приложение за следене на здравето, за да управлява тяхното движение

  • китай-
  • коронавирус-
  • ваксина-
  • пандемия

За използването на обществен транспорт и влизане в места като офиси, ресторанти и молове е необходимо приложението да показва зелен код

Местни жители твърдят, че Китай използва приложение за следене на здравето, за да управлява тяхното движение - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Гневни клиенти на банки, пътували до град в централната част на Китай, за да изтеглят спестяванията си от изпаднали в затруднение местни банки, са били спрени от приложение на техните мобилни телефони за следене на здравето им, предаде Асошиейтед прес.

От жителите на Китай се изисква да свалят приложението, което показва код за техния здравен статут, включително дали има вероятност да са имали контакт с болни от КОВИД-19. За използването на обществен транспорт и влизане в места като офиси, ресторанти и молове е необходимо приложението да показва зелен код. Но някои клиенти на банките в централната провинция Хънан казаха, че техните кодове са били променени от зелени на червени.

Информацията предизвика национален дебат как инструмент, проектиран за опазване на общественото здраве, е бил присвоен от политически сили за потулване на проблем, отбелязва АП. Проблемът възникнал през април, когато клиенти установили, че нямат достъп до онлайн банкови услуги. Те се опитали да докладват банките и да получат парите си, но не получили отговор. Хиляди клиенти, които притежавали сметки в шест местни банки в провинциите Хънан и Анхуей, започнали да се опитват да изтеглят спестяванията си, след като в медиите се появили съобщения, че ръководителят на компанията майка на банките е избягал. Мажоритарният собственик на няколко от банките Сун Чжънфу е издирван от властите за "сериозни финансови престъпления", съобщи официалната информационна агенция "Дъ пейпър". Властите вероятно се опасяват от масово изтегляне на спестявания от банките, което често се случва с по-малките банки в Китай, които по правило са по-нестабилни от по-големите институции.

След като не успели да разрешат въпроса онлайн, клиенти от цялата страна отпътували по-рано тази седмица към провинция Хънан, за да изискат от правителството да вземе мерки пред офиса на Китайската регулаторна комисия за банково и застрахователно дело в столицата на провинцията Чжънчжоу. Но след като пристигнали в административния център на провинцията, те разбрали, че няма да стигнат далеч. Информационната агенция "Сикст тоун" съобщи, че е интервюирала десетки хора, които са казали, че получили червен код в приложението си за следене на здравето, след като сканирали кюар код в града.

В Китай места като железопътни гари и магазини за хранителни стоки имат кюар кодове, които трябва да бъдат сканирани на влизане в тях. По този начин по време на пандемията бяха проследявани контактните с вируса. Получаването на червен код означава забрана за посещаване на обществени места и дори за пътуване с влак.

"Цзякъдао", профил в социалните медии на основния вестник на Комунистическата партия, разкритикува властите в Хънан в статия от вторник.

Служител от Комисията за контрол на пандемията в Хънан каза в отговор на статията на "Цзякъдао", че властите разследват съобщенията за променени здравни кодове.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Божо - министър на истината

    19 4 Отговор
    Скоро и тук така, само да устискаме на "преврата".
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Иван

    18 3 Отговор
    Мили хора, за да знаете повече за Китай от първа ръка слушайте китайски блогъри, които разказват на руски език. Ето в това клипче ще разберете ясно и точно, че кюар кодовете са нещо, с което китайците живеят, без да мислят, че това е нещо извънредно. С този инструмент ги подлагат на контрол за здравословното им състояние, с него плащат навсякъде - дори на пазара. Но седнете, за да не паднете - всички просяци имат кю ар кодове, чрез които им плащат милостиня.
    Може да го чуете в ю туб на руски, ако напишете: Чего нет в России?? мнение китаянки.
    Изобщо, слушайте тази и други китайски блогъри, за да разберете повече за манталитета на китайците и как стоят нещата в Китай.
    На подходящи места, под съответните статии във факти.бг,, посветени на Китай, ще ви посочвам подобна информация от първа ръка, ако имам време.
  • 4 Мефистофел

    13 0 Отговор
    Матрицата 2022. И по зле ще става. Преди имаше един шофьорски лаф "Човекът е човек когато е на път". Сега е "Човекът не е човек без GSМ". Гаджетите ни управляват живота. Пък Киро ни го трови.
  • 5 дарк фючър

    16 1 Отговор
    Честит ви Нов световен ред!
    Скиро чип и дистанционно играничавсне на физическите функции! Шалтера!
    Американците го измислиха, китайците първи го въведоха!
    Скоро и в ЕС!

    Коментиран от #6, #8

  • 6 Мефистофел

    14 2 Отговор

    До коментар #5 от "дарк фючър":

    Не скоро. Чипът вече го има и е в GSM-а.
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Верно ли

    12 0 Отговор

    До коментар #5 от "дарк фючър":

    То в "Бъдещите сценарии..." на фондация Рокфелер от 2010та така си пишеше на сценарийчето с пЛандемията - че китайците най-добре са го изиграли. Време е да се осъзнаем точно какво се случва и да стискаме палци на рашките! Само Путин може да победи Ковид :)))
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Аха

    6 0 Отговор
    Очаквайте скоро и при нас нещо подобно във близкото бъдеще.Ще бъдем под пълен контрол.Така както ни накараха да свикнем със банкоматите и елкт. услуги няма да разберем или усетим как постепенно ни ограничават свободата.
  • 11 Кунчо

    2 1 Отговор
    Значи е по-добре да се живее в Мианмар където са назаднали, има сблъсъци, но поне няма такова електронно следене.

    Коментиран от #12

  • 12 Верно ли

    2 0 Отговор

    До коментар #11 от "Кунчо":

    Не, не е по-добре в Мианмар! А още по-"злето" е, че всички достижения на човешката цивилизация в стремежа ѝ за мир и свобода се изличават от нови страхове и умишлени дезинформации. Така или иначе, технологиите напредват, но в човешкият свят човешкият живот и благоденствие трябва да останат висша ценност, разбира се, в синхрон със заобикалящата природа, обаче както виждаме днешният "елит" 5 пари не дава за тази ценност. Те искат само колкото се може повече власт, т.е.пари - само за тях.
  • 13 Сега разбрахте ли

    2 0 Отговор
    Не ни чипират., ама никак. Някои подскачаха как с Факсината не можело да ни вкарат чип. Вярно е, но не продължиха разсъжденията две стъпки напред, т.е. чиповете в телефончетата и кодовете, които се показват под път и над път във връзка с Факсините.
  • 14 ИМПЕРИАЛИСТ

    1 2 Отговор
    .........китай е държава на хора с ЦИГАНСКИ МАНТАЛИТЕТ и функционира благодарение на чудовищни репресивни мерки, които тук в България дори и не може да си ги представим!
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания