19 Юни, 2022 08:48 1 372 5

Рокада на върха! Крайнодясната "Алтернатива за Германия" вече е с ново ръководство

  • германия-
  • алтернатива за германия-
  • йорг мойтен

Йорг Мойтен, който е и евродепутат, излезе от ръководството, като предупреди, че ако следва сегашния си курс, АзГ рискува да изпадне в пълна изолация и да стане още по-крайна

Рокада на върха! Крайнодясната "Алтернатива за Германия" вече е с ново ръководство - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Германската крайнодясна партия "Алтернатива за Германия" избра днес двама видни свои членове, които да я ръководят през следващите две години. До избора на ново ръководство се стигна, след като през януари един от съпредседателите на партията се оттегли, заявявайки, че прекалено се е радикализирала, предаде Асошиейтед прес. Йорг Мойтен, който е и евродепутат, излезе от ръководството, като предупреди, че ако следва сегашния си курс, АзГ рискува да изпадне в пълна изолация и да стане още по-крайна.

Днес делегатите на конгреса, заседаващ в Риза, гласуваха партията да се ръководи от другия си съпредседател Тино Крупала, и от шефката на парламентарната ѝ група Алис Вайдел.

Мойтен е третият лидер на партията, оттеглил се от ръководството след основаването ѝ през 2013 г. Всички, отказали се от ръководството ѝ, обясняваха решението си с екстремистките тенденции в партията, заради които тя попадна и в полезрението на германското контраразузнаване. Първоначално създадена като опозиция срещу европейската валута, през 2015 г. АзГ отиде силно вдясно, печелейки от антиимигрантските настроения и за пръв път влезе във федералния парламент през 2017 г. Напоследък тя открито се обяви срещу почти всички противоепидемични ограничения и западните санкции срещу Русия, наложени заради войната в Украйна. На националните избори миналата година тя получи малко над 10 на сто от гласовете.

На конгреса днес бе гласувано и за промяна на статута на партията, така че в бъдеще тя да се ръководи само от един лидер. Предложението бе подкрепено от Бьорн Хьоке, лидерът на партията в провинция Тюрингия, един от най-крайнодесните политици в АзГ, изповядващ ревизионистични идеи за нацисткото минало на Германия, отбелязва АП.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Перо

    8 1 Отговор
    Дано изметат неолиберастията!
  • 2 Антиантифа

    7 1 Отговор
    Пожелавам успех!
  • 3 Едни руски агенти

    1 3 Отговор
    бяха сменени с други !
  • 4 Сандо

    0 0 Отговор
    Опитите за опитомяването и продължават.Малко по малко и ще се озоват отново в 1933 година.
  • 5 Крайно дясна, а

    0 0 Отговор
    проруска! Странно, нали!?!
Новини по държави: