Last news in Fakti
  Тема: Украйна

21 Юни, 2022 10:10 1 057 9

"Ню Йорк таймс": Руската зърнена блокада на Украйна заплашва с глад далечни краища на света

  • украйна-
  • война-
  • русия-
  • санкции-
  • ембарго-
  • зърно-
  • блокада-
  • колумбия-
  • стачки-
  • великобритания

Санкциите срещу Русия, изборите в Колумбия и стачките във Великобритания са сред темите, коментирани от американската и британската преса

"Ню Йорк таймс": Руската зърнена блокада на Украйна заплашва с глад далечни краища на света - 1
Снимка: Shutterstock

Руската блокада, която пречи на Украйна да изнася огромните си запаси от зърно и други стоки и заплашва с глад далечни краища на света, е "военно престъпление", цитира в. "Ню Йорк таймс" думите на ръководителя на европейската дипломация Жозеп Борел. Коментарите на Борел са едно от най-силните изказвания на западен лидер за тактиката на Кремъл за подчиняване на Украйна почти четири месеца след началото на инвазията, отбелязва изданието. ЕС, САЩ и други страни работят за подобряване на сухопътните маршрути за износ на стоки от Украйна, но по думите на украинския президент Володимир Зеленски по новите маршрути може да бъде доставен "много по-малък обем и това отнема много повече време", пише "Ню Йорк таймс".

Войната се отразява и по други начини извън границите на Украйна, включително с недостиг на енергия, инфлация на горивата и отстъпления в борбата срещу климатичните промени, коментира изданието. То смята, че усилията на Запада да накаже Русия чрез драстично намаляване на покупките на руски нефт и газ са насочили вниманието към нови проблеми. Най-малко три европейски страни се присъединиха към Германия в предприемането на спешни мерки за осигуряване на отопление през зимата и на доставките на електроенергия - включително чрез засилено използване на въглища, които са сериозен фактор за глобалното затопляне, пише "Ню Йорк таймс". Италия, Австрия и Нидерландия заявиха, че предприемат мерки за осигуряване на алтернативни енергийни доставки, вероятно включващи повече въглища - най-мръсното гориво в света. В неделя подобно съобщение направи и Германия, най-голямата икономика в Европа. Дания заяви, че също задейства план за справяне с очертаващия се недостиг на газ, доставян от Русия. Това се случва в момент, когато Русия, която изглежда не страда от загубата на продажби на горива, намери спасител в лицето на Китай. В понеделник Китай съобщи, че вече е най-големият купувач на руски петрол, отбелязва нюйоркското издание.

Още новини от Украйна

Русия предизвика безпокойство в Брюксел и след като заплаши да предприеме ответни мерки във връзка със забраната на Литва за транзит на някои стоки през нейната територия към руския ексклав на Балтийско море Калининград, пише британският в. "Гардиън". Ходът на правителството във Вилнюс беше наречен от Москва "безпрецедентен" и руското външно министерство заяви, че Русия си запазва правото да реагира, за да защити националните си интереси, припомня изданието.

Коментарите предизвикаха тревога в Брюксел, където Жозеп Борел каза, че Литва просто прилага режима на санкции на блока, пише "Гардиън". Борел добави обаче, че е обезпокоен от риска от ответни действия и ще провери дали се спазват всички правила, като същевременно обвини Кремъл в разпространяване на пропагандни твърдения. През уикенда в Калининград хората панически се втурнаха към магазините, след като местните власти съобщиха, че Литва се готви да затвори железопътните и газопроводните връзки с Русия, отбелязва изданието.

Другата тема, коментирана от печата, е изборите в Колумбия. В продължение на повече от два века тази страна беше смятана за ключов консервативен съюзник на САЩ в Латинска Америка, пише в. "Вашингтон пост". Но миналата неделя всичко това се промени, коментира изданието. Густаво Петро, сенатор и бивш партизанин, беше избран за първия ляв президент в историята на страната, след като успя да мобилизира милиони бедни, млади и борещи се с икономическите трудности колумбийци, отчаяно търсещи някаква промяна. Победата на Петро, немислима само преди едно поколение, беше най-зашеметяващият пример за това как пандемията е променила политическия пейзаж в Латинска Америка, посочва вестникът.

Пандемията засегна икономиките на този регион по-тежко, отколкото почти навсякъде другаде по света, като за една година изхвърли 12 милиона души от средната класа, пише "Вашингтон пост". Навсякъде на континента избирателите наказаха управляващите за това, че не са успели да ги измъкнат от мизерията. А победител стана латиноамериканската левица - разнородно движение, което сега би могло да поеме водеща роля в Западното полукълбото, смята американският вестник.

"Избори след избори десницата се опитва да плаши хората, че се задава комунистическото чудовище", цитира изданието Алберто Вергара, политолог от Тихоокеанския университет в Перу. "И избори след избори тя губи." Това се случи в Перу, където миналата година избирателите гласуваха за учителя марксист учител Педро Кастильо, припомня вестникът. Случи се в Чили, модел на свободния пазар в региона, където 36-годишният бивш студентски активист Габриел Борич върна левицата на власт. Сега всички погледи са насочени към Бразилия, най-голямата страна в Латинска Америка, където бившият президент Луис Инасио Лула да Силва води в проучванията и има големи шансове да отстрани през октомври президента Жаир Болсонаро, пише изданието. "Вашингтон пост" цитира интервю на Петро от по-рано тази година, в което той каза, че се надява да създаде прогресивен съюз с Чили и Бразилия. Ако Лула спечели и Петро успее, тази коалиция може да се превърне в мощна сила в полукълбото - и може да остави Съединените щати в ролята на наблюдател, предупреждава американското издание.

Вниманието на пресата е насочено и към ситуацията във Великобритания. Страна се готви за хаоса, който ще настъпи, защото днес започват най-големите стачки в железопътния транспорт от 30 години насам и това ще доведе до спиране на голяма част от транспортната мрежа на страната, пише британският в. "Телеграф". Повече от 50 000 членове на железопътния профсъюз "АрЕмТи" ще излязат на протест днес, в четвъртък и в събота. До това положение се стигна, след като вчера се провалиха последните преговори за предотвратяване на стачката, а министър-председателят Борис Джонсън отхвърли исканията за увеличение на заплатите с поне седем процента, припомня изданието. Училищата предупредиха, че от спирането на влаковете ще бъдат засегнати хиляди тийнейджъри, които полагат национални изпити, коментира вестникът. "Телеграф" предупреждава, че "масовите смущения" може да доведат до парализа на транспортната мрежа в страната и съветва британците да не пътуват.

Източник: БТА


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Не си спомням

    14 1 Отговор
    Русия да е минирала украински пристанища
  • 2 Българин

    1 18 Отговор
    Путин е виновен за поскъпването на хляба, защото бомбардира житни силози в Украйна, което покачва цената поради намаляване на предлагането.
  • 3 А, изненада

    18 0 Отговор
    Когато в нарушение на всякакви договори блокирахте руски активи оставени ви за добросъвестно управление не равахте. Сега Русия ще си възстанови откраднатото от вашето протеже.
  • 4 Соломон

    17 0 Отговор
    Ако, ги нямаше Украйна и Русия, КОЙ щеше да "изхранва" СВЕТА ?!

    Цял СВЯТ остана на пшеницата и торовете на Русия !
    Държавите, които ПЕЕХА песни за СВОБОДНАТА ТЪРГОВИЯ и премахването на МИТАТА, ЗАПОВЯДАХА на всички УЖ суверенни държави да "приемат санкции" срещу Русия !

    "Докато руската инвазия спира износа на украинска пшеница и повишава цените на хляба и тестените изделия, световната реколта е изправена пред допълнително изпитание - екстремни метеорологични условия. Засушаванията, наводненията и горещите вълни застрашават реколтата от САЩ до Франция и Индия, като се прибавя и свиването на производството в Украйна. Почти всеки голям производствен регион е изправен пред една или друга заплаха. Единственото забележимо изключение е Русия, която се очертава да има богата реколта и може да се възползва от нарастващите цени и ограниченото предлагане в други страни", пише Bloomberg.
  • 5 нннн

    16 0 Отговор
    Украйна произвежда 30 млн. тона зърно. Дори да го изнесе всичкото, на всеки жител на земята се падат 4 килограма на година, 11 ГРАМА на ден. Несериозно е това да е причина за глада.
  • 6 един от многото

    10 0 Отговор
    Не е руската блокада а вашата западна простотия! Но според Урсула , може да се намали и хляба до 2 филийки на ден (по възможност по тънки) , температурата с два градуса и всичко ще е ОК според акушерката!
  • 7 Дедо Гошо

    4 0 Отговор
    Леле колко глупости пишат тия на запад.Абе я елате да видите колко зърно се внася в България от Украйна.
  • 8 Смешници

    6 0 Отговор
    Украинското зърно е 1-2% от световния зърнен добив. Пряко сили Украйна може да изнесе 10 милиона тона,а Русия изнася само да Африка и Близкия изток 50 милиона тона. С украинското зърно се плащат оръжията, а не е за гладуващите. Смешници.
  • 9 Опа

    2 0 Отговор
    Стига с тези манипулации, глобалистите целят глад за да контролират хората!
Новини по държави: