Тема: Украйна

5 559 57

Украйна е извършила тайни мисии с ниско летящи хеликоптери в „Азовстал“

 • азовстал-
 • хеликоптер-
 • украйна-
 • война-
 • завод-
 • мисия-
 • русия-
 • мариупол-
 • хеликоптери

Пълната история на седемте снабдителни и спасителни мисии все още не е разказана

Украйна е извършила тайни мисии с ниско летящи хеликоптери в „Азовстал“ - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Поредицата от тайни мисии с минимален шанс за успех, извършвани с ниско летящи с висока скорост хеликоптери за достигане до защитниците на „Азовстал“ през март, април и май, се отбелязват в Украйна като едни от най-героичните подвизи в продължаващата четвърти месец война. Някои от тях завършват с катастрофа, а с всяка следваща става все по-рискована, защото руските батареи за противовъздушна отбрана ги засичат, пише БТА.

Пълната история на седемте снабдителни и спасителни мисии все още не е разказана. Но от ексклузивни интервюта с двама оцелели ранени, с офицер от военното разузнаване, който е летял на първата мисия, и интервюта с пилоти, предоставени от украинската армия, Асошиейтед прес сглоби разказа за един от последните полети от гледна точка на спасителите и спасените.

Едва след като повече от 2500 защитници, останали в руините на „Азовстал“, започват да се предават, президентът на Украйна Володимир Зеленски за първи път даде гласност на мисиите и тяхната смъртоносна цена.

Упоритостта на бойците от "Азовстал" осуети целта на Москва за бързо превземане на Мариупол и попречи руските войски оттам да бъдат прехвърлени на друго място. Зеленски заяви пред частната украинска телевизия ICTV, че пилотите са преодолявали „мощната“ руска противовъздушна отбрана, навлизайки в дълочина зад вражеските линии, доставяйки храна, вода, медикаменти и оръжия, за да могат защитниците на завода да продължат да се сражават, а в обратна посока извеждали ранените.

Офицерът от военното разузнаване заяви, че един хеликоптер е бил свален, а други два не са се върнали и се смятат за изчезнали. Той каза, че за полета си се е облякъл в цивилни дрехи, мислейки, че ще може да се слее с населението, ако оцелее след евентуална катастрофа: „Бяхме наясно, че това може да е пътуване с еднопосочен билет“.

„Това са истински герои, които са знаели колко е трудно, които са знаели, че е почти невъзможно. ... Загубихме много пилоти“, каза Зеленски.

Подробности за една от тайните спасителни мисии идват с описанието на това как преди всеки полет ветеран от украинската армия прокарва ръка по фюзелажа на своя хеликоптер Ми-8, галейки обшивката на тежката машина, за да донесе това късмет на него и екипажа му. Той ще им нужен, защото дестинацията на полета им - обсаденият стоманодобивен завод в интензивно обстрелвания Мариупол – е смъртоносен капан. Някои екипажи не се връщат живи от такива мисии.

В същото време мисията е била жизненоважна, макар и да е изглеждала безразсъдна. Украинските войски бяха притиснати, запасите им бяха на привършване, а броят на мъртвите и ранените растеше. Отчаяната отбрана на "Азовстал" бе все по-силен символ на украинското непокорство във войната срещу Русия. Не можеше да се допусне те да загинат.

Петдесет и една годишният пилот, представен само с първото си име Олександър, изпълнява само една мисия до Мариупол и я смята за най-трудния полет в 30-годишната си кариера. Поех риска, казва той, защото не исках бойците от "Азовстал" да се чувстват забравени.

Насред овъгления адски пейзаж на този завод, в подземен бункер, превърнат в медицински пункт, който осигурявал убежище от смъртта и разрушенията горе, до ранените започнали да достигат слухове, че може би ще се случи чудо. Сред тези, на които е било съобщено, че са в списъка за евакуация, е бил младши сержант, получил множество рани при минометен обстрел, левият му крак бил пострадал жестоко и се наложило да бъде ампутиран над коляното.

Прекорят му е Бивола. Бил преживял толкова много, но се очертавало още едно смъртоносно предизвикателство: бягство от „Азовстал“.

Ако нещата се бяха случили както искал Бивола, той нямаше да доживее евакуацията. Животът му щеше да приключи бързо, за да му бъде спестена агонията, която е изпитал, след като 120-милиметрови минометни снаряди раздробяват левия му крак, окървавяват десния му крак и посипват гърба му с осколки по време на улични боеве в Мариупол на 23 март.

Двайсетгодишният младеж говори пред Асошиейтед прес при условие да не бъде идентифициран по име, заявявайки, че не иска да изглежда, че търси публичност, когато хиляди защитници на „Азовстал“ са в плен или мъртви. Той е дебнел руски танк, който целял да го унищожи с преносимата противотанкова ракетна установка NLAW в последния ден от първия месец на инвазията.

Когато взрив го захвърля до останките на горяща кола, той се довлякъл до прикритие в близка сграда и както разказва, "реших, че ще е по-добре да пропълзя в мазето и да умра тихо там".

Но приятелите му го евакуират в стоманодобивния завод "Илич", който впоследствие в средата на април пада в ръцете на руските войски, когато те затягат хватката си върху Мариупол и стратегическото му пристанище на Азовско море. Минават три дни, преди медиците да успеят да ампутират крака му в бомбоубежището. Смята, че е имал късмет: когато дошъл редът му да мине под ножа, лекарите все още имали упойка.

След операцията е преместен в завода "Азовстал". Крепост, заемаща площ от близо 11 кв. км, с 24-километров лабиринт от подземни тунели и бункери, заводът е бил практически непревземаем.

Обаче условията били тежки.

„Имаше постоянен обстрел", казва Владислав Загородни, 22-годишен ефрейтор, който по време на уличните боеве в Мариупол е бил прострелян в таза, при което е прекъснат нерв.

Евакуиран в „Азовстал“, там той се среща с Бивола. Двамата вече се познавали: И двамата са от Чернигов, град в северната част на страната, обкръжен и обстрелван от руските сили. Загородни видял липсващия крак. Той попитал Бивола как се справя. "Всичко е наред, скоро ще отидем в някой клуб", отговорил Бивола.

След три неуспешни опита на 31 март Загородни е евакуиран от "Азовстал". Това е първият му полет с хеликоптер. Машината Ми-8 се запалва по време на излизането от „горещата зона“, един от двигателите ѝ е унищожен. Другият ги задържа във въздуха през останалата част от 80-минутното ранно сутрешно прелитане до град Днепър в Централна Украйна.

Редът на Бивола идва следващата седмица. Той се двоумял дали да замине. От една страна, изпитвал облекчение, че неговият дял от намаляващата храна и вода сега ще отиде за други, които все още са способни да се бият; от друга страна, „имах болезнено чувство. Те оставаха там, а аз ги напуснах".

И почти изпуска полета си. Войниците го изнасят на носилка от бункера, натоварват го на камион, който с грохот се отправя към предварително уговорената зона за кацане. Бил завит с яке.

Първо разтоварили мунициите от хеликоптера. След това на борда били качени ранените. Но не и Бивола. Оставен в ъгъла на каросерията, той някак си бил пропуснат. Не можел да вика, защото при раняването било засегнато и гърлото му и гласът му все още бил твърде хриптящ, за да бъде чут през думкането на роторите на хеликоптера. „Помислих си: „Е, няма да е днес", спомня си той. „И изведнъж някой изкрещя: „Забравихте войника в камиона!“. Член на екипажа хванал ръката му и му казал да не се притеснява, че ще стигнат до дома.

„През целия си живот“, казал Бивола на члена на екипажа, „съм мечтал да летя с хеликоптер. Няма значение дали ще пристигнем - мечтата ми се сбъдна". В пилотската кабина за Олександър чакането изглежда безкрайно, минутите му се стрували часове. „Много е страшно", казва той. „Виждаш експлозии наоколо и следващият снаряд може да попадне там, където си ти.“

В мъглата на войната и с все още неясната картина на тайните мисии не е възможно да бъдем напълно сигурни, че Бивола и пилотът, който говори с журналистите във видеоинтервюто, записано и разпространено от военните, са били на борда на един и същи полет. Но детайли от техните разкази съвпадат.

И двамата посочват една и съща дата: нощта на 4-5 април. Олександър си спомня, че е бил обстрелван от кораб, докато се носели над водата край Мариупол. Взривната вълна подхвърляла хеликоптера „като играчка“, каза той. Но маневрите му ги измъкнали от неприятностите.

Бивола също си спомня за взрива. По-късно на евакуираните е казано, че пилотът е избегнал ракета.

Олександър пришпорвал хеликоптера с 220 километра в час и летял на 3 метра над земята, освен когато „прескачал“ електропроводи. Вторият хеликоптер от неговата мисия така и не успява да се върне на земята; по време на обратния полет пилотът му съобщава по радиото, че горивото е на привършване. Това била последната им комуникация.

От носилката Бивола наблюдавал през илюминатора как местността преминава покрай него. "Летяхме над полята, под дърветата. Много ниско“, каза той. Стигнали благополучно до Днепър. При кацането Олександър чул ранените да викат пилотите. Очаквал да му крещят за това, че ги е мятал наляво-надясно така жестоко по време на полета. „Но когато отворих вратата, чух момчетата да казват: "Благодаря ви", каза той. "Всички ръкопляскаха", спомня си Бивола, който сега е на рехабилитация заедно със Загородний в киевска клиника. "Казахме на пилотите, че са направили невъзможното".


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 43 гласа.

Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

 • 1 ТаУмВзе

  124 16 Отговор
  Пародията в Пропагандата си бичи! Смех да е.
 • 2 Теле

  92 12 Отговор
  Глупости
 • 3 Това литераурни измислици

  101 10 Отговор
  В пропаганден стил.
 • 4 А така,

  105 11 Отговор
  Пишете за героизма на фашистката измет,видяхме ги добре с татуировките на Хитлер,възхвалявайте,те зад океана също ги разбраха що за уроди са

  Коментиран от #52


 • 5 Мутата

  65 7 Отговор
  Разплаках се.

  Коментиран от #14

 • 6 Бай Манчо

  69 6 Отговор
  Хахахахаха какво беше това , написано е като филмов сценарий за героично "евакуираните" главорези които сега пеят като канарчета , а за "героичните " пилоти знаем , че нито един вертолет не успя да достави или вземе нещо от Азовстал , кой знае колко главорези са дали фира .
 • 7 Смазани ушанки ще има

  10 42 Отговор
  Как бе оня алкохолик конашенко каза че в Украйна нямат пилоти на 6 час от войната
 • 8 Урюрвкос

  51 0 Отговор
  имаше интервю с единия пилот на земята до горящия въртолет, какви задачи, кого спасяват, имаше списък със имена които да вземе, но главата му беше побеляля на половина включително и едната вежда. Какъв зор трябва да видиш за да стигнеш до такова дереже.
 • 9 Коментар

  58 3 Отговор
  Ниско летящи хеликоптери...хмм това за ниско летящите машини ми звучи познато от някъде?!

  Май имаше един малък самолет, който мина необезпокояван през няколко натовски държави и кацна в БГ?!

  Коментиран от #17

 • 10 комично

  44 2 Отговор
  Е,то резултатът от тези тайни мисии всички го видяхме.
 • 11 Лост

  51 2 Отговор
  От президент артист какво може да очакваш. Направо спасяването на редник Раян.
 • 12 Българин

  5 43 Отговор
  Абе петолъчниците ТелеиТаУмВзе. Вие двамцата да не сте командировани от Пасьол Митрофанова тука, бе? От началото на над 3-месечния блицкриг на крепостните, които за това време успяха да превземат 3 града и 1 завод, вие сте дежурните Матросовци на ушанките! Стахановци малки, сладки! Сколько денги ви плаща Пасьолството?

  Коментиран от #32

 • 13 Хоривуд

  46 2 Отговор
  Веднага купувам правата на сценария
 • 14 Христо Христов

  4 48 Отговор

  До коментар #5 от "Мутата":

  Плачи! Такива подвизи ватенките не извършват! Бива ги само да крадат перални и тоалетни чинии! 😀

  Коментиран от #16, #28, #38


 • 15 холи

  37 3 Отговор
  Холивуд или Боливуд-изберете сами!!! На кино е мноооооооого лесно. Едва ли някой вярва!!??????
 • 16 8693

  34 2 Отговор

  До коментар #14 от "Христо Христов":

  За да си ги монтират в танка ли? Еееее, бабичките по мааАлите са по-изобретателни от тебе в опорките. Не смешни, а жалко-смешни сте. Ама хАйде, от нас да мине. Забавлявайте ни.

  Коментиран от #23

 • 17 Христо Христов

  7 27 Отговор

  До коментар #9 от "Коментар":

  Тц. Имаше един германец дето кацна на Красная плосчадь, проспан от противовъздушната отбрана на СССР... 😀

  Коментиран от #21, #35

 • 18 Ако

  38 3 Отговор
  Ако е имало успешени полете,те са били за спасяване на натовски гомньовци. Колко ги е грижа за войниците видяхме като се предавата с петерици,гипсове и носилки.
 • 19 Видял

  5 33 Отговор
  Имаше един клип дето 2 пияни ватника изпаднаха от камиона но камиона не спря
  да ги прибере..много бързо бягаха всички

  Коментиран от #45

 • 20 заблуди

  45 3 Отговор
  Празни приказки и лъжи! Мисиите са имали единствено цел да спасяват западните военни инструктори и съветници! Само че, нацистите от "Азов" са се усетили и не искали да ги пуснат да избягат без тях. В свалените хеликоптери руснаците са намери чужденци.
 • 21 54545

  37 1 Отговор

  До коментар #17 от "Христо Христов":

  Сега един руснак, явно, разказа играта на 7 (СЕДЕМ) Велики Натовски държавици и кацна у нас НЕЗАСЕЧЕН от нито една държава. Луди и смешни ги направи. А даже и заредил на бензиностанцията у Видин - малиии, гоУем татовски резил!!!

  Коментиран от #30

 • 22 Рамбо

  36 3 Отговор
  Дори успяха да " евакуират" 2000 азовци към ЛНР ДНР И Грозни !
  На хаирлия да им е за напред все такива " тайни" спецоперации да извършват !
 • 23 Христо Христов

  4 35 Отговор

  До коментар #16 от "8693":

  Па аз си се забавлявам, товарищ! В 21-ви век да крадеш тоалетни чинии защото не можеш да си ги купиш в Рассия си е чиста проба забавление! 😀

  Коментиран от #36

 • 24 ТО-220

  40 3 Отговор
  Всички вертолети, тръгнали да спасяват натовски инструктори от Азовстал бяха унищожени, точка. Останалото е пропаганда, точка.

 • 25 Бай Лисан

  19 3 Отговор
  Следващият път ще му ампутират главата празна.
 • 26 Сандо

  25 2 Отговор
  Ако ще и да беше написал "Война и мир в Мариупол" това изобщо нямаше да повлияе на резултата.А той е ясен на целия свят.Останалото е пропаганда.
 • 27 СЛАВЯНИН

  32 2 Отговор
  Братя УКРАИНЦИ, марионетното Ви, правителство ЗАЩИТАВА ЧУЖДИ ИНТЕРЕСИ !
  С ЦЕНАТА на Вашите ЖИВОТИ, англо-саксонците, се опитват да НАЛОЖАТ своята ХЕГЕМОНИЯ над ПРАВОСЛАВНИТЕ СЛАВЯНСКИ НАРОДИ !

  Не им позволявайте да Ви превръщат в ПУШЕЧНО МЕСО !
  РУСНАЦИТЕ и УКРАИНЦИТЕ са два БРАТСКИ СЛАВЯНСКИ НАРОДА !

  Тези, които УПРАВЛЯВАТ САЩ, се опитват да ЗАВЛАДЕЯТ СВЕТА !
  Не ставайте маша в ръцете им !
 • 28 Бай Лисан

  17 2 Отговор

  До коментар #14 от "Христо Христов":

  На кухо биеш, юноша бледен. Повече спорт, по-малко ръкоделие.

  Коментиран от #34

 • 29 Политкомисар

  28 2 Отговор
  Комай опитите са били да евакуират ценни пленници, за да не попаднат в руски ръце. Другото е пушилка за героичната съпротива. Бяха се окопали като плъхове, а руснаците ги искаха живи. Инак щяха да ги подпалят под земята или да ги затрупат и наводнят и цирка да приключи.
 • 30 Христо Христов

  5 26 Отговор

  До коментар #21 от "54545":

  Резила беше "Масква " на дъното на Черно море, потопен от украински ракети, товарищ ! 😀 Предназначен да потапя самолетоносачи и да сваля Ф-22 Раптор, носещ на борда си частица от Божия Кръст, пък 2 Украински ракети му разказаха играта..

  Коментиран от #43

 • 31 az #Контрапропаганда

  28 3 Отговор
  Излязоха подробности за вчерашния неуспешен опит на украинците да атакуват о. Змейни.

  Накратко:
  Руските комплекси "Панцир" и "Тор", разположени на острова са свалили 13 БПЛА, 4 ракети от ОТРК "Точка-У" и 21 ракети от РСЗО "Ураган". Нито едно от украинските огневи средства не е достигнало до о.Змейни.
  Впоследствие, ядосани от поредния си провал, ВСУ обстрелват газовите платформи БК-1 и Крим-1 в Черно море, които нямат прикритие.
  В отговор Киев получава руски ракетен удар по летищата Школни и Арциз, около Киев. По хангари с БПЛА "Байрактар" и станция за управлението им край Одеса, по о. Кубански 2, където са унищожени 155мм гаубици М777, и по Очаков и Тузла където са унищожени комплекси С-300.
 • 32 Сандо

  16 3 Отговор

  До коментар #12 от "Българин":

  Препоръчвам ти по три пъти поред да четеш укроновини и по пет пъти Откровенията на Зеления,дано се успокоиш и излекуваш.И намали гледането на телевизии.

  Коментиран от #41

 • 33 Софиянец

  23 1 Отговор
  Източницте твърдят, че е била толкова "тайна", че даже и пилотите на хеликоптерите не са разбрали за нея.
  Един от азовците споделия, че хеликоптерите летели толкова ниско, че даже не се налагало да палят двигателите.
 • 34 Христо Христов

  3 14 Отговор

  До коментар #28 от "Бай Лисан":

  Говориш от собствен опит ли, дедушка? Намали препаратите за почистване на баня и одеколона и би трябвало да се почувстваш по-добре...
 • 35 Ха ха

  15 1 Отговор

  До коментар #17 от "Христо Христов":

  Да,по времето на предателя Горби.След това използва случая да уволни един болюк генерали за да разтури СССР по- лесно.Колко души уволниха у нас и останалите натовски държавици след случая сега?
 • 36 Доси

  12 2 Отговор

  До коментар #23 от "Христо Христов":

  Ей така ги забавляват децата в специализираните училища.С картинки,отговарящи на мижавия им КИ.
 • 37 Хъкълбери Тиквата

  20 3 Отговор
  Голяма гениалност няма що....да хвърлиш пилотите направо в гроба.Това е глупост,а не героизъм.Зеленият наркоман жертва целия си народ заради американските интереси.Героизъм?
 • 38 Ха ха

  16 2 Отговор

  До коментар #14 от "Христо Христов":

  Вярно ли? Прочети за полета на Чкалов над Северният полюс и къде каца след това .
 • 39 Бай Колю

  12 2 Отговор
  Да ги пратят в БГ да вземат и нашите Кирчовци - Мирчовци, Бойковци-Мойковци и всички останали:)
 • 40 Ахмак

  12 2 Отговор
  Нека се преклоним пред героизма на фашистите.Медиите не ги ли е гнус да пишат тия бандероли пропаганди?
 • 41 Българин

  4 8 Отговор

  До коментар #32 от "Сандо":

  Хахаха! Те си се зомбирал от гледане на ОРТ и слушане на Волгин, Дачков и Копейкин, бе 😀 Аврора непрекъснато ли стреля по Зимния дворец в главата ти, или спира от време на време???
 • 42 Бандера

  4 2 Отговор
  Аз съм националният герой на Украйна.Кръв съм пролял повече от свинеферма.Малки деца със слама съм палил.Слава Украинец!

  Коментиран от #54

 • 43 Шизофил

  11 1 Отговор

  До коментар #30 от "Христо Христов":

  А бе, от Стоян мина на Христо.... Моля, не пропускай часовете за пиене на хапчетата.
 • 44 Христо Христов

  4 13 Отговор
  Алоу, рашибозука, Хаяско I-ви е уволнил командващия крепостните десантно-ватенски войски заради огромния брой предали Богу дух киртаци! Командващия ушанския ЧФ е в някой от затворите... Непобедимая и легендарная трябваше вече да е превзела Берлин, Париж и Мадрид и да обсажда Лондон... Излага се Красная армия, Излага се... 😀

  Коментиран от #50

 • 45 табсо

  8 1 Отговор

  До коментар #19 от "Видял":

  Я пък гледах друг клип..спасиха биволо,ама кравите останаа-такова тръчанье и мучанье по хиликоптеро беше,а бе требваше да викнат блейк да ги телепортира..оти после целото стадо заминаа зад урал..
 • 46 Миро

  2 3 Отговор
  Фашисти!
 • 47 Иван

  8 1 Отговор
  :) Не е извършила, а пробвала да извърши. Ако бяха успели щяха да се похвалят с "перемога". Показваха четири или пет свалени хеликоптера, даже имаше пленени от екипажа. Някой директно итидоха на дъното. Тъжна работа, не си струва да си рискуваш живота за хора с татуировки със свастика и т.н. Тяхна си работа. И едно уточнние, че несте в час "Азов" нокога не са били защитници на Мариопул. Те са пратени там за да тормозят руското население, което на референдум е гласувало за самостоятелност. Такива работи.
 • 48 Ежко Бежко

  6 1 Отговор
  даааааа, много трогателно. А като помислиш ако не се бяха захласнали по памук шекера, предложен от ЕС, сега тези млади момчета щяха да си бачкат там каквото са си бачкали, щяха да си пийват вечер водка с кисели краставички и сланина, жената доволна в кревата, децата спят. Да ама не, искат да се бият за америте. Майката на Форест Гамп казвала: живота е като кутия шоколадени бонбони, не знаеш какъв ще ти се падне. Ние ако слушаме ДБ сме следващите, добре че съм на 60 и емигрирам в Африка, че както върви и нас ще ни друсат евроатлантическите ценности. Не се вързвайте. Ракия, туршия и доволна жена са най-големите ценности в живота.
 • 49 ей.дойчовци

  7 1 Отговор
  Скоро не сте писали за киевския призрак/майор степан тарабалка/оня същия дето беше свалил 40 руски изтребителя!ха ха ха ха ха ха.Дори писахте за смъртта му,половин украйна плака за него.Ама само дето и укрите си признаха,че това било измислица,ха ха ха хаКой от вас писа,че очилата му се продали на търг в лондон за 120 000 паунда?ха ха ха ха .Колко сте подли вие,как само лъжете,просто ревете за награда /златен скункс/
 • 50 Ежко Бежко

  8 1 Отговор

  До коментар #44 от "Христо Христов":

  А на теб лично какво по-топло ли ти е ако руснаците имат сериозни загуби, или че млади украинчета геройски се сражават с някой си? На мен тази война ми е толкова чужда, колкото и войната в Йемен, ако си чувал за нея. Зациклили сте се тука за нещо, което не е ваша работа. Мислете как да не ви хлъзнат и вас в тази мелачка, вместо да злорадствате кой колко танка е загубил. Като момченца в децката градина си мерите.... книжките. Че се и обиждате един друг. Украинците се подхлъзнаха, сега си патят. Руснаците и те плащат кръвен данък заради западните си партньори. Ние пък сакън да не останем назад, давай от солидарност скъп газ и ток. Това е в три изречения геополитическата ситуация. Кой е губещия: всички вие, че и аз покрай вас.
 • 51 Никой

  3 0 Отговор
  Пълни глупости
 • 52 Боже,

  2 6 Отговор

  До коментар #4 от "А така,":

  колко сте жалки!!!Дано даде Господ да усетите руската "любов",както са я усетили тези смели момчета и всички украинци,защитили безпрекословно страната си!Бог всичко вижда!
 • 53 Борис

  6 1 Отговор
  Антируските пропагандисти,заслепени от неистова омраза, вследствие на планомерното ,превземане на украински територии от Русия в стил китайска капка,ръсят небивалици и едни и същи клишета ( тоалетни чинии,перални,изнасилени жени и деца,италианската икономика и т.н.т) и това по всички форуми. Моля Ви измислете нещо интересно,хигиената е необходима и в общуването!!! С вашите драсканици,само увеличавате хората които са с Русия!!!
 • 54 стоян

  2 4 Отговор

  До коментар #42 от "Бандера":

  До 42 ком -другар -вярно казваш -доста кръв от руски кумунисти е пуснал Бандера заради гладомора коуто руските кумунисти устроиха в Украйна - а сега младите бандеровци и те доста орки ще избият
 • 55 Жгмъц

  1 0 Отговор
  Тоз О-лень Олександър големи басни дрънка дъщо кат наркомана шут
 • 56 На Христо Христов

  1 0 Отговор
  Само тоалетни чинии са му в главата.
  Сигурно има мисловно разстройство.
 • 57 Толкова са тайни тези мисии

  0 0 Отговор
  Че Руските ПВО ги унищожи всичките.
  Сред останките имало трупове на много чужди наемници.
Новини по държави: