Last news in Fakti
  Тема: Украйна

21 Юни, 2022 15:20 1 956 31

Украйна призна, че руските сили са превзели Тошковка

  • украйна-
  • война-
  • русия-
  • контрол-
  • тошковка -
  • донбас

Украинските власти признаха днес, че руските въоръжени сили "контролират изцяло" Тошковка на фронтовата линия в Донбас

Украйна призна, че руските сили са превзели Тошковка  - 1
Снимка: БГНЕС

Украинските власти признаха днес, че руските въоръжени сили "контролират изцяло" Тошковка на фронтовата линия в Донбас, предаде Франс прес.

Това село с население от около 4 хиляди души в източната украинска Луганска област се намира на трийсетина километра южно от град Северодонецк - главната цел на руската офанзива към този момент.

"По наши информации руснаците контролират изцяло Тошковка", каза ръководителят на Северодонецки район Роман Власенко. Той отбеляза, че "натискът се запазва" на фронтовата линия, където "битката за Донбас продължава с пълна сила".

"Цялата Луганска област сега е епицентърът на конфронтацията между украинската и руската армия", добави Власенко.

Украйна призна, че руските сили са превзели Тошковка
Снимка: БГНЕС

Този източен украински регион вече почти изцяло е под руски контрол. Украинската армия продължава да оказва съпротива само около Северодонецк и неговия град близнак Лисичанск.

Власенко съобщи, че "тежки бомбардировки" продължават в цяла Луганска област, а в Северодонецк се водят "улични боеве". По негови данни украинската армия продължава да контролира сгради в града и околните села. Боевете бушуват с пълна сила около промишлената зона на Северодонецк, където се намира химическият завод "Азот", добави Власенко.

Според украинските власти в това предприятие са намерили убежище над 500 души. Проруските сепаратисти от т. нар. Луганска народна република (ЛНР) обявиха, че техните сили са се приближили плътно до Лисичанск, предаде ТАСС.

Трима човека са били убити при украински обстрел с ракета "Точка-У" по град Красний Луч. Телата им били извадени изпод отломките на жилищна сграда, съобщи "генералната прокуратура" на ЛНР.

Руските сили са опитали да пробият украинската линия за отбрана в Луганска област между Долина и Горное, но са били отблъснати, каза още Роман Власенко, цитиран от Ройтерс.

Губернаторът на Луганска област Сергий Гайдай също призна днес, че руските сили са предприели масирана атака и са превзели територии вчера. Нощта премина сравнително спокойно. "Това (обаче) е затишие пред буря", подчерта Гайдай.

В неделя вечерта украинският президент Володимир Зеленски изрази очакване Русия да засили атаките си тази седмица на фона на срещата на върха на Европейския съюз, на която лидерите на 27-те ще обсъдят дали да подкрепят кандидатурата на страната му за членство.

Украйна подаде молба за присъединяване към ЕС четири дни след началото на руската инвазия на 24 февруари. В петък Европейската комисия препоръча бившата съветска република да получи статут на кандидат за членство. Лидерите на страните от ЕС ще обсъдят въпроса на срещата си в четвъртък и петък, като се очаква да одобрят молбата на Украйна, въпреки опасенията на някои държави. Самият процес на присъединяване обаче може да се проточи дълги години, отбелязва Ройтерс.

Във всекидневната си сводка британското военно разузнаване отчете днес, че украинската армия засега успява да попречи на руските въоръжени сили да отворят широк фронт по протежение на черноморското крайбрежие, предаде ДПА.

Според него първоначалният план на руската инвазия е бил Украйна да бъде нападната и откъм Черно море, по-конкретно в района на ключовото пристанище Одеса. Украинските сили обаче "до голяма степен неутрализираха способността на Русия да установи контрол върху" морето, пише в бюлетина, разпространен от британското министерство на отбраната.

Русия обвинява Великобритания в целенасочена дезинформация във връзка със сводката, публикувана от началото на войната в Украйна преди близо четири месеца, отбелязва ДПА.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бай Тошо

    27 3 Отговор
    Днес Тошковка, утре Правец.
  • 2 иваило

    38 3 Отговор
    аууу сега трола ал бунди ще си скъса роклята милата .какво стана бре безаналоговата армия ги кърти бавно и славно .

    Коментиран от #8

  • 3 Христо Христов

    5 45 Отговор
    Време беше след 3- месечен блицкриг и тежки боеве, Непобедимая и легендарная да превземе освен 3 града и един завод да успее да превземе и едно украинско село...

    Коментиран от #7, #9

  • 4 ЩЕ СИ ПРИЗНАЯТ

    31 1 Отговор
    ДАЖЕ И ТОВА КОЕТО НЕ СА НАПРАВИЛИ.КАТО ЯДЕШ МНОГО БОЙ НАКРАЯ ВСИЧКО СИ ПРИЗНАВАШ
  • 5 Теле

    31 2 Отговор
    Тези събития вече не са новини, те са ежедневие
  • 6 СССРБарета

    33 2 Отговор
    А рублата продължава да расте неудържимо! Днеска вече е с нови рекорди!
  • 7 Путин

    12 1 Отговор

    До коментар #3 от "Христо Христов":

    Само едно галско село не ми се подчинява заради отварата.
  • 8 Българин

    4 36 Отговор

    До коментар #2 от "иваило":

    С това темпо Украйна ще бъде превзета през 3121-ва година, товарищ! Никой няма да си спомня къде е погребан Пуслер Къси!!!

    Коментиран от #10, #19

  • 9 ЧЕТИ ГОВЕДАРЧЕ

    33 3 Отговор

    До коментар #3 от "Христо Христов":

    НЕ Е БЛИЦКРИГ А СПЕЦИАЛНА ОПЕРАЦИЯ.НЕ СА ОБЯВИЛИ ВОЙНА.БИЯТ ОТДАЛЕКО С ТЕЖКИ ОРЪЖИЯ И С МИНИМАЛНИ ЗАГУБИ.АМА ТРЯБВА АКЪЛ ДА ГО РАЗБЕРЕШ

    Коментиран от #14

  • 10 Теле

    22 2 Отговор

    До коментар #8 от "Българин":

    Важното е че ще я превземат
  • 11 Колоксай

    19 4 Отговор
    Вън йенките от Украйна!!!
  • 12 Колоксай

    11 5 Отговор
    Вън мръсните йенкита от Украйна!!!
  • 13 Инфо

    25 3 Отговор
    На 20 юни около 5 часа сутринта киевският режим направи нов безумен опит да превземе Змийския остров.
    Планът за действие на киевския режим предвиждаше нанасяне на масирани въздушни и артилерийски удари по остров Змиите, последвано от десант и превземането му.
    Във въздушното нападение участваха над 15 украински безпилотни летателни апарата с ударно-разузнавателно изпълнение, които бяха направлявани от два безпилотни летателни апарата Bayraktar TB-2.
    Освен това стратегически разузнавателен безпилотен летателен апарат на ВВС на САЩ „Global Hawk“ RQ-4 беше засечен с руски средства на голяма височина във въздушното пространство близо до остров Змейни.
    Зенитното прикритие на украинските БЛА е осигурено от зенитно-ракетни комплекси С-300 от бойни позиции в района на Тузла и Очаков.
    Ракетни и артилерийски удари по остров Змейни бяха нанесени от украински балистични ракети "Точка-У", реактивни системи за залпово изстрелване "Ураган" и 155-мм гаубици М-777 от огневи позиции западно от Одеса и на остров Кубански.
    Руските системи за противовъздушна отбрана - зенитно-ракетно-оръжейната система "Панцир" и зенитно-ракетната система "Тор" - унищожиха всички вражески оръжия, изстреляни по остров Змейни.
    Свалени във въздуха: 13 безпилотни летателни апарата, четири ракети "Точка-У" и 21 реактивни системи за залпове "Ураган". Нито едно от украинските огневи оръжия не достигна целта на остров Змейни.
    Неуспешното огнено поражение принуди противника да се откаже

    Коментиран от #17, #18, #30

  • 14 Христо Христов

    5 20 Отговор

    До коментар #9 от "ЧЕТИ ГОВЕДАРЧЕ":

    Мда-а-а. Друго си е да ти го обясни ЗКПЧ, клел се във вярност на СССР и БКП!!!

    Коментиран от #22

  • 15 Липоксай

    19 2 Отговор
    Печени западняци на кинжал.
  • 16 Бай Лисан

    14 0 Отговор
    Руснаците превзели Тошковка
    Да се готвят Славовка, Борисовка, Ахмедовка и Христовка!
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Тодор Правешки

    1 20 Отговор

    До коментар #13 от "Инфо":

    Брей, сякаш слушам сводката на ТАСС как крепостните ден след ден громят германските войски през 1941-ва... 😀 Този цитат от къде е, товарищ? Волгин или Дачков?

    Коментиран от #29

  • 19 В момента

    19 2 Отговор

    До коментар #8 от "Българин":

    За 3 месеца 22 % от Украйна е под руски контрол.... Ако се запази темпото след още 3 ще са 44 %... Демек всичко барабар с Киев. А падне ли Киев замина и другата западна половина. Но си мисля че ще рухнат още преди септември.. 16 държави наливат оръжие, над 700 000.мобилизация срещу 200 000 " ушанки".
  • 20 Инфо

    13 2 Отговор
    Убеден в провала на опита за завземане на острова, киевският режим се впусна в нова авантюра по отношение на руската газова инфраструктура в северозападната част на Черно море.
    След 8 часа сутринта противокорабни ракети и безпилотният летателен апарат Bayraktar TB-2 удариха платформите за производство на газ BK-1 и Krym-1.
    В резултат на украинската провокация на платформата БК-1 избухна силен пожар и в този район на Черно море се създаде заплаха от екологична катастрофа.
    В отговор на саботажа на режима в Киев крилати ракети "Оникс" на военното летище Школни край Одеса унищожиха хангари с украински безпилотни летателни апарати "Байрактар-ТБ2", идентифицирани по време на операцията от руска разузнавателна техника.
    Два артилерийски взвода от 155-мм гаубици М-777 бяха унищожени на остров Кубански.
    Освен това самолетите на ВКС на Русия унищожиха две пускови установки на зенитно-ракетната система С-300 в районите на Очаков и Тузла на Одеска област.
  • 21 Механик

    18 3 Отговор
    Еее нищо де. Може да губят територии, за това пък спечелиха евровизия и "информационната война".
  • 22 ЗКПЧто

    9 3 Отговор

    До коментар #14 от "Христо Христов":

    Е ЧЕЛО ДЕБЕЛИ КНИГИ И ТИ ГО ОБЯСНЯВА ПРОСТИЧКО.А ОБЩОТО МЕЖДУ СПЕЦИАЛНАТА ... И ВОЙНА Е КОЛКОТО МЕЖДУ СОЦИАЛЕН И СОЦИАЛИСТИЧЕСКИ.А ПУТИН СЕ Е ПРИЦЕЛИЛ В ЕВРОПА И (ЕВЕНТУАЛНО САЩ).УКРАЙНА Е ПРИМАМКАТА НА КОЯТО ДА КЛЪВНАТ.ВИЖ КАК Е ЦЕНАТА ПО БЕНЗИНОСТАНЦИИТЕ ВСЕКИ ДЕН
  • 23 Няма страшно

    16 1 Отговор
    Ако свършат боеприпасите Кулеба, балабар със Зеления ще се бият с лопати, така каза той. Изглежда всички зобат една и съща храна, действа им оптимистично. Толкова несериозни приказки, толкова глупости и толкова недипломатичност от тези двамата никой не виждал и чувал.
  • 24 хахаха

    13 1 Отговор
    Тошковка е под руски контрол от 2 седмици...но важното е кога украйна ще признае...:)))
  • 25 Бай Лисан

    5 0 Отговор
    Кой не знае Кулебан (с двете лопати)?
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Теле

    2 0 Отговор

    До коментар #18 от "Тодор Правешки":

    Конашенков бе, шошон гледай в телеграм
  • 30 Мишел

    0 1 Отговор

    До коментар #13 от "Инфо":

    Когато цитираш чужд коментар, направи го с името на автора и часа , когато го е постнал.😁
  • 31 горски

    6 1 Отговор
    Тошковка е подстъп към Лисичанск/.Оформя се още един котел.
Новини по държави: