23 Юни, 2022 20:17 9 028 17

Защо поевтиняват нефтът, зърното, дървесината, растителните масла?

  • икономика-
  • зърно-
  • пшеница-
  • петрол-
  • дървесина

Цените на много от суровините, които напоследък поскъпнаха рязко и ускориха глобалната инфлация, претърпяха значителен спад на световните пазари

Защо поевтиняват нефтът, зърното, дървесината, растителните масла? - 1
Снимка: Shutterstock

Очертаващото се поевтиняване на енергоносителите, на зърното и на строителните материали засилва надеждите за овладяване на инфлацията. За Русия обаче това означава само едно: спад на приходите от експорт.

Цените на много от суровините, които напоследък поскъпнаха рязко и ускориха глобалната инфлация, претърпяха значителен спад на световните пазари. Много от тях са ключови или най-малкото важни за руския износ и валутни приходи. Поевтиняха петролът, дървесината, зърното и растителните масла и други. Кои са причините за това? И може ли да се говори за трайна тенденция или просто наблюдаваме обичайните пазарни флуктуации?

Петролът поевтиня заради страховете от рецесия

От средата на юни се наблюдава спад в цената на петрола. На 22 юни цената на сорта Брент спадна с повече от 6% по време на търговията и се доближи до 107 щатски долара. След това котировките спряха да нарастват. Но на 14 юни цената за барел петрол все още бе 125 долара, а в началото на март - дори и 130 долара.

Изглежда класическият ценови модел в икономиката се повтаря: рязкото покачване на петрола и другите енергийни стоки (сортът Брент все още е с около 40% по-скъп, отколкото в началото на 2022 г.) води до ръст на инфлацията. От своя страна, централните банки на водещите страни са принудени рязко да затегнат паричната си политика. По-високата лихва за кредитите пък довежда до забавяне на икономиката и дори до очаквания за рецесия. Това ограничава световното търсене на енергийни продукти и води до рязък спад на цените им.

Понижението в цените на петрола при всички случаи ще намали донякъде инфлационния натиск на запад. Плановете на САЩ за ограничаване на неговия ръст може да са другата причина за спада на котировките.

Всичко това може да доведе до осезаеми финансови загуби за Русия. В контекста на западните санкции и очакваното до края на годината ембарго на ЕС върху руския петрол тя трябва да го продава на Индия, Китай и други страни с голяма отстъпка. Спадащите цени на петрола обикновено означават и по-евтин природен газ.

Влияе ли палмовото масло от Индонезия на цената на рапицата в Европа?

Но да погледнем и растителните масла. Сред основните причини за силното поскъпване на олиото се посочва нападението на Русия над Украйна. Киев е най-големият доставчик на слънчогледово олио в света. Войната лиши украинските фермери от възможността да отглеждат и прибират нормално реколтата си. Блокираните пристанища ограничават сериозно износа ѝ.

Друга основателна причина за ръста на растителните масла беше, че от 28 април Индонезия - най-големият доставчик на палмово масло - забрани неговия експорт, за да контролира покачването на цените му на вътрешния пазар. Тази протекционистична мярка доведе до протести на земеделските производители, след което на 23 май президентът на страната я отмени.

Оттогава различните маслодайни култури значително поевтиняха на световните пазари. В Европа цените на новата реколта рапица на фючърсната борса в Париж спаднаха на 20 и 21 юни до най-ниските си нива от четири месеца. Огромният ръст на вноса от Австралия също допринесе за това.

Спад на цените на пшеницата: надежди за Украйна и Русия

За намаление в търсенето на руска пшеница не може да става и дума. В света нараства загрижеността за възможен недостиг на хляб, дори и за глад в много страни в Африка, Близкия изток и Азия. Същевременно на 22 юни agrarheute.com съобщи, че септемврийските фючърси за пшеница от новата реколта в Европа са спаднали с 16% от средата на май, а цените ѝ на борсата в Чикаго са стигнали най-ниската си цена от два месеца и половина.

Земеделският портал посочва "възможното решение на проблема с износа от Украйна и високите прогнози за реколтата в Русия" като най-важни причини за това поевтиняване. Очаква се през следващите седмици да се постигне споразумение под егидата на ООН за износа на украинска пшеница от блокираното пристанище в Одеса. Пазарът е оптимистично настроен и за потенциално рекордната реколта от пшеница в Русия.

Спадът на борсовите котировки се дължи не толкова на факта, че се е появило повече зърно, а по-скоро на очакванията на пазарните участници. Пазарът на зърнени култури и на маслодайни семена до голяма степен наду ценови балон, заради предвижданията за крайно негативно развитие на ситуацията.

Срив в цените на дървесината

Китай е важен купувач на дървен материал от Русия. Цените на тази суровина също се понижават, а "Зюддойче цайтунг" дори нарече случващото се "срив". Германският вестник изчисли, че в сравнение с март един кубичен метър дървесина е поевтинял с над 60 процента.

Европейската централна банка (ЕЦБ) обяви, че ще започне да повишава основния си лихвен процент през юли. В САЩ лихвените проценти са още по-високи. В резултат на това жилищното строителство от двете страни на Атлантическия океан започна да спада. Секторът е и един от основните потребители на дървесина.

Започващото или поне очакваното поевтиняване на енергията, някои видове храни и строителни материали дава надежда, че инфлацията на Запад ще се забави. Погледнато от руската камбанария обаче, по-вероятно е тези тенденции да доведат до намаляване на приходите от износ.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 31 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Защото не поевтиняват

    54 5 Отговор
    само в главите да ДВ
  • 2 сектант

    62 7 Отговор
    само не разбирам как точно поевтинява нещо - нищо не е поевтинявало от 30 години насам

    Коментиран от #4

  • 3 Лост

    42 4 Отговор
    Само не разбрах,като отида на ресторант да си нося ли листо маруля, резенче домат и кана бира?
  • 4 ами за това

    19 15 Отговор

    До коментар #2 от "сектант":

    Кирил Петков е главния виновник.
  • 5 Някои не вярват

    42 9 Отговор
    US издание: Войната в Украйна бележи края на американския век - виж в гуглето
  • 6 111

    40 1 Отговор
    Реално ДВ този път са прави - по борсите наистина има сериозен спад на петрола, дървесината и т.н. За България обаче това не важи, трябва да мине време поне няколко месеца. Виж ако това го кажат по новините БТВ и Нова може и по-бързо да стане, а ма бизнеса не им дава да казват такива работи.
  • 7 В България

    39 0 Отговор
    Цените само растат и никога ме спадат. Защото ги търпиме!
  • 8 Тук обаче

    31 0 Отговор
    хич не се усеща това поевтиняване... Да не са сънували нещо?
  • 9 нннн

    35 0 Отговор
    Следователно, в България цените на хляб, олио, горива, дърва ще паднат... Шегичка, разбира се. Вярното е: Следователно, цените няма да паднат, но ще се увеличи броят на милионерите.
  • 10 Соваж бейби

    20 0 Отговор
    Защото ги е страх хората да не излязат с вилите и мотиките като едно време.Ако има спад в горивото това е лъжа за заблуда ,хората започнаха да излизат в почивка.Другия шок да се видят цените по ресторанти и забавления за малки и големи.Началото на септември като получиш събщение от банката вече сте на декуверт глей какво става жилетки,анархисти става веселбата с полицията .И плюс сметката за парно и климатик ,цените на друго не пада не лъжете хората .Най късно октомври сигурна съм ще има голяма сватба аха
  • 11 Миро

    13 0 Отговор
    Фашисти!
  • 12 Иван

    21 3 Отговор
    Всичко навсякъде поевтинява, само у нас поскъпва всичко!
  • 13 Тия от зелето

    9 3 Отговор
    Постоянно ме разсмиват.те вместо да гледат позитивно на тия тенденции на намаляване на цените.което ще даде една глътка въздух на обикбовения човек. Те пак пресмятат колйо ще и е кофти на русия
  • 14 Хохо секса

    4 8 Отговор
    Много дълга статия...
    Руснацистите са суровинен придатък на света.
    Но заради санкциите не им ги купуват...
    Затова те са принудени да ги продават на безценица, което сваля и глобалните цени.

    Четири реда бяха достатъчни, май..:))
  • 15 Анти Кирил Харвардски

    1 1 Отговор
    А защто тези цени не са по нашите бензиностанции.Кирчо крадеца от харвард дойде да ограби народа.
  • 16 Лъжи до несвяст

    0 0 Отговор
    Падат цените ама само във фантазиите на псевдо медиАта ДВ.
  • 17 Икономиста Петков

    0 0 Отговор
    Нали знаете за "промоцията" по БГ моловете. Първо надуват цената двойно и след това я "намалят" с 10%. Клиента се очаква да е щастлив от тоя келепир. Та така и с нефта!