Last news in Fakti
  Тема: Украйна

24 Юни, 2022 12:51 5 183 27

Износ! Пристанището в Констанца едва смогва с украинското зърно

  • румъния-
  • констанца-
  • износ-
  • пшеница-
  • зърно-
  • украйна-
  • пристанище

Това е най-голямото пристанище в Румъния, където се намира най-бързо зареждащият се зърнен терминал в Европа, който е преработил след инвазията на 24 февруари близо един милион тона зърно от Украйна

Износ! Пристанището в Констанца едва смогва с украинското зърно - 1
Снимка: Shutterstock

Тъй като морските пристанища на Украйна са блокирани или превзети от руски сили, съседното румънско черноморско пристанище Констанца се очертава като основен канал за износа на зърно от разкъсаната от войната страна на фона на нарастващата световна продоволствена криза, информира Аssociated Press.

Това е най-голямото пристанище в Румъния, където се намира най-бързо зареждащият се зърнен терминал в Европа, който е преработил след инвазията на 24 февруари близо един милион тона зърно от Украйна - един от най-големите износители на пшеница и царевица в света.

Още новини от Украйна

Но пристанищните оператори казват, че поддържането, а да не говорим и за увеличаване на обемите, които обработват, скоро може да се окаже невъзможно без съгласувана подкрепа и инвестиции от Европейския съюз.

"Ако искаме да продължим да помагаме на украинските фермери, ние самите се нуждаем от помощ, за да увеличим капацитета си за обработка", каза Дан Долгин, директор на операциите със зърнени култури в главния оператор "Комвекс"на черноморското пристанище.

"Нито един оператор не може да инвестира в инфраструктура, която ще стане излишна, след като войната приключи", добави той.

"Комвекс" може да обработва до 72 000 тона зърнени култури на ден. Това и близостта на Констанца по суша до Украйна и по море до Суецкия канал правят пристанището най-добрият настоящ маршрут за украински селскостопански износ. Други алтернативи включват шосейни и железопътни връзки през западната граница на Украйна до Полша и нейните пристанища в Балтийско море.

Усилията за премахване на руската блокада не доведоха до нищо и Организацията по прехрана и земеделие на ООН очаква до 181 милиона души в 41 страни да се сблъскат с продоволствена криза или глад тази година във връзка с войната в Украйна.

Само дни след руската инвазия, "Комвекс" инвестира в ново съоръжение за разтоварване, очаквайки, че съседната страна ще трябва да пренасочи своя селскостопански износ.

Това позволи на пристанището през последните четири месеца да транспортира близо един милион тона украинско зърно, като по-голямата част от него пристига с шлепове по река Дунав. Но тъй като 20 пъти повече все още е блокирана в Украйна и сезонът на лятната реколта бързо наближава в самата Румъния и други страни, които използват Констанца за своя износ, Долгин каза, че е вероятно темпът на украински доставки на зърно през това пристанище да се забави.

"Тъй като лятната реколта в Румъния наближава, всички пристанищни оператори ще се ангажират с румънските зърнени храни", предупреди той.

При неотдавнашно посещение в Киев с лидерите на Франция, Германия и Италия румънският президент Клаус Йоханис каза, че страната му търси възможни начини за преодоляване на "използването на износа на зърно като оръжие от страна на Русия".

"Като релевантна част от решението за продоволствената несигурност, генерирана от Русия, Румъния участва активно в улесняването на транзита на износа от Украйна и в това да служи като център за транспорт на зърно, за да достигне то до традиционните пазари в Близкия изток, Северна Африка и части от Азия," каза той.

Решенията, обсъдени в Киев, каза Йоханис, включват ускоряване на доставките с шлепове по река Дунав, увеличаване на скоростта на тяхното разтоварване в румънските пристанища, нови гранични пунктове за камиони с украинско зърно и повторно отваряне на изведена от експлоатация железопътна линия, свързваща Румъния с Украйна и Молдова.


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ФАКТИ, факти

    32 3 Отговор
    Анатоли, кажи ни за колко милиона долара се внася "лесно" военна техника и боеприпаси и за колко милиона долара се изнася "трудно" зърно от Украйна? Зърното е за повече долари, нали?
  • 2 Сократ

    35 8 Отговор
    Щом е задръстено, какви са тези вопли как Русия блокира украинското жито?
  • 3 333

    28 4 Отговор
    То хубаво, че работят и изнасят здраво. По-интересно е за къде се изнася това зърно и кой е получател.

    Коментиран от #5

  • 4 падналия ангел

    32 6 Отговор
    "от Украйна - един от най-големите износители на пшеница и царевица в света.". Едва 8% от световният зърнодобив, Франция е по-голям производител а Русия е с около 24%! Хайде да не се лАжем сега!
  • 5 веселяк

    23 5 Отговор

    До коментар #3 от "333":

    Изнасят го в Хамериканската Африка, там дето има афроамериканци!
  • 6 защо

    27 8 Отговор
    как изнемогва - нали путин го откраднал - пропаганди нонстоп соросоидни
  • 7 Урюрвкос

    17 2 Отговор
    на входа в пристанището на Одеса Зеленски е потопил баржа и то в много кофти място и е голям зор нещо да изкараш оттам
  • 8 комунистче

    12 6 Отговор
    значи те ще блокират техните износители, тяхното румънско жито ще чака, а укаинското ще върви, съмнителна е тази работа, товари, разтоварвай, десет стотинки да струва това украинско жито, пак ще се оскъпи и ще стане непродаваемо след това
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 456 🇩🇪 до Факти

    26 4 Отговор
    Интересно, нали Русия я беше откраднал? Как така сега се оказва в Румъния?
    Факти, защо ми триете въпросите?

    Коментиран от #13

  • 12 плевен

    12 1 Отговор
    И като теглим чертата излезе, че подрепата си е подкрепа, а сиренето си е с пари. Новата инфраструктора- също.
    А понеже в Украйна е останало 20 пъти повече пшеница, излиза че Констанца е прехвърлила под 5 % от необходимото жито.Явно не могат да се справят без помощта на нашия зализан Киро. Той нали обеща да изпразни Одеса от излишното зърно?
  • 13 смотлцото

    11 13 Отговор

    До коментар #11 от "456 🇩🇪 до Факти":

    руснаците са в една малка част на Украйна ,а по голямата част на Украйна продължава живота,продължават да произвеждат и изнасят.къде според теб е зърното от окупираните райони?

    Коментиран от #20

  • 14 Тома неверни

    11 1 Отговор
    Кво стана с българския житен хъб?
  • 15 Човек

    13 3 Отговор
    То това добре ама като свърши житото ко прайм, а и никой не засява. Там ... до година ще има глад и мор
  • 16 КОМУНИСТ *7;1_1-2+1_3/68/60/

    16 2 Отговор
    Във Франция,от едно две-три години,ми прави впечатление,че пшеницата я садят с много мак между класовете. Предполагам,ще зърното после влиза в България,а Чистото Българско зърно отива във Франция,Израел и Турция. Безобразие!
  • 17 квя

    11 1 Отговор
    А какво стана с изсносът на зърното през порт Варна???
  • 18 Стефан Петров

    16 4 Отговор
    Поредната манипулативна антируска статия. Нищо не се казва,че за невъзможността да се изнася зърно от Украйна поради миниране от нея на нейните пристанища. Не се казва ,че пристанище Мариупол е разминирано и работи, не се казва нищо,че Русия даде гаранции,че ще съдейства за износа на зърно от Украйна и ще разминира пристанищата. Покрай шума за износа на зърно от Украйна нищо не се споменава,че тази година тя ще ожъне 45% по-малко площи и ще има голяма криза за зърно. По мои данни в Турция се готвят да изнасят на есен брашно за Украйна от нейното жито, закупено през 2021г.
  • 19 РОДОЛЮБЕЦ

    8 7 Отговор
    Нали искахте да не дразните русия и неутралитет. Сега защо искате парче от баницата. Сега путлер ще ви даде от трите най дъл.....
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Житото на Украйна се изнася през Молдова

    7 2 Отговор
    Пристанище Джурджулещ(УКРАИНСКО НА НАЙ ЮЖНАТА ТОЧКА НА МОЛДОВА(ЗЕМЯ НА БАРТЕР МЕЖДУ Молдова и Украйна!! Житото на Украйна Стара реколта е 23мил тона 20мил тона отива в САЩ, останалото през Полша в Европа!! Зеленски иска да остави Украинците без жито, всичко изнася и Реве, че Русия краде жито!! Крадеца вика"дръжте крадеца"
  • 24 Валдано

    4 1 Отговор
    Опитаха с ковито,до някъде им се получи,явно малко измряхме. Сега с тази война искат хептен да намалеем,но подхода им е доста неясен за повечето .Уж тръгнахме да се глобализиране и отново разделение,няма бедни и богати,Еми сити и гладни,или абсолютна зависимост от държавите с яки ресурси. Лицемерието лъсна навсякъде,даваш оръжие,после чакаш газ и петрол,пълен цирк.Колко време ще трае всичко това,гадателите ще кажат,защото елита се прави на ударен.
  • 25 20 мил тона зърно от 23мил тона запас от

    4 0 Отговор
    Миналата година се Изнася за САЩ!!! Даваме ви оръжия вземаме ви житото и Заедно Ревеме срещу Русия, че ни пречи да го Изнасяме!? "Житото отива в, САЩ, презУкраинското пристанище Джурджулещ на Молдовска територия в най Южната точка на Молдова в делтата на Дунав!? Заменена Молдовска за Украинска земя!! Колоната от чакащи камиони със жито е 40км в две колони!! Жито се изнася през Полша към Европейски държави, така и за самата Полша!!? Оръжие за жито но най вече за САЩ. 20МИЛ ТОНА??? ДВЕ РУМЪНСКИ ПРИСТАНИЩА ПРЕТОВАРВАТ ДЕНОНОЩ НО УКРАИНСКО ЖИТО ЗА САЩ! Констанца най голямото с терминал за претоварване на жито и още едно по малко!? Житото си го изнася Украйна, получател САЩ!? Другото е Реване, за отвличане на вниманието!??
  • 26 зърно от

    2 0 Отговор
    Чернобилски район?!....
  • 27 Пешо

    1 0 Отговор
    Всичко е ГМО.То не е Украинско, а е на Каргил и Монсанто.Монсанто се занимава само с ГМО продукти.Двете Фащ фирми, които са изкупили земя равна на Италия, за която Зелчо е съдействал и напълнил банкова сметка.
    Много ще е интересно на финала , като приключи операцията, какво ще очакват ЕС и Фащ след като изсипва толкова пари /включително най вече на данъкоплатците в това число и аз/, Линдзи Лондзи и тем подбни? Узрелият какво ще им върне и как ще се разплаща?Но явно тези от горе си получиха дяловете, а на нас данъкоплатците кризата. Поне се позабавлявахме във форумите да спорим, обиждаме и ядосваме.
    Хубав ден на всички.Това е мое виждане и не се ядосвайте
Новини по държави: