Last news in Fakti

23 Юни, 2022 22:10 2 667 33

Медии: Ще падне ли ветото на България срещу Северна Македония?

  • северна македония-
  • стево пендаровски-
  • димитър ковачевски-
  • европейски съюз

Исканията на София, свързани с корените на македонския език и вписването на българското малцинство в конституцията на страната, продължават да са неприемливи за Скопие

Медии: Ще падне ли ветото на България срещу Северна Македония? - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Компромис в последна минута? България може да отмени ветото срещу Северна Македония, пише "Франкфуртер Алгемайне Цайтунг" и се спира основно на предложението на Бойко Борисов към кабинета на Кирил Петков.

Пробив в последната минута нарича „Франкфуртер Алгемайне Цайтунг“ (ФАЦ) новата позиция на ГЕРБ по българо-македонския спор и ветото, наложено от София на Скопие. Изданието информира за вчерашната пресконференция на лидера на партията – бившия премиер Бойко Борисов, при чието управление България навремето наложи въпросното вето. Авторите на публикацията Томас Гучкер и Михаел Мартенс пишат, че Борисов изглежда вече е склонен на компромисно решение относно спора със Северна Македония. Изявлението на Борисов изглежда е плод на разговори с Брюксел, посочва изданието.

Борисов преследва две цели

Разговори по този въпрос са били водени лично с Борисов, твърдят авторите на публикацията, които припомнят, че ГЕРБ е член на Европейската народна партия (ЕНП). Те определят Борисов като опитен политик.

Неговото предложение да подкрепи правителството на Петков при евентуална отмяна на ветото срещу Северна Македония може да постигне две цели едновременно: да подобри в Брюксел имиджа му на „добър европеец“, а в София да постави вътрешнополитическия противник в цайтнот, обяснява германският ежедневник. За това говорело и написаното във вторник (21.6) в Туитър от шефа на ЕНП Манфред Вебер: „Бойко Борисов показва впечатляваща управленска сила, обявявайки, че ГЕРБ са готови да приемат започването на преговори със Северна Македония и Албания“. Според Вебер, Кирил Петков трябва незабавно да внесе такова предложение в парламента, което е наречено „исторически шанс“.

Наблюдатели в София предполагат, че дори след приетия вот на недоверие срещу правителството все още е възможно парламентът да обсъди вдигането на ветото – и то още този четвъртък (23.6), посочва германското издание и добавя, че в Брюксел приемат с облекчение новините от София. В същото време бившият македонски външен министър Никола Димитров, който навремето успя да намери решение на спора за името с Гърция, предупреди, че френското предложение за решаване на конфликта като основа за вдигане на българското вето може да доведе до задънена улица, посочва ФАЦ.

България отново ще може да блокира процеса

"Нашата съдба се определя в България“ – под това заглавие с обширна публикация по същата тема излиза и германският „Тагесцайтунг“. В интервю за изданието македонският политолог Зоран Нечев казва между другото, че е много скептичен относно постигането на някакъв напредък на срещата на върха на ЕС в петък по въпроса за започването на преговори със Северна Македония и Албания. Той твърди, че исканията на София, свързани с корените на македонския език и вписването на българското малцинство в конституцията на страната, продължават да са неприемливи за Скопие, тъй като ще залегнат в преговорната глава „Европейска интеграция“, на която се базира целият преговорен процес. И ако в София са недоволни от напредъка на Скопие, България отново може да блокира процеса, обяснява Нечев.

По думите му, на хората вече им е дошло до гуша. Те се питат какво ще бъде следващото изискване на София. Също и дясната опозиция в РСМ не е готова на повече отстъпки към ЕС и София, уверява наблюдателят и допълва, че медии в Северна Македония вече пишат, че съдбата на страната се определя не в Скопие, а в София. „Винаги, когато в София се очертае някакво решение по темата за Северна Македония, настъпва правителствена криза. Затова сега България върви към нови предсрочни избори – четвъртите подред за сравнително кратко време“, казва Нечев.


Поставете оценка:
Оценка 2.2 от 27 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Верно ли

    43 3 Отговор
    Знаем, че много ви се иска, ама... НИКАКВА АВАНТА НА МАКЕТАТА!
  • 2 пройчо

    33 2 Отговор
    "Франкфуртер Алгемайне Цайтунг" и се спира основно на предложението на Бойко Борисов .....
    ГА ГА ГА
    СКАЗАЛ ГИМЛЕР,
    У ГИТЛЕРА НЕТ ГУЯ !
  • 3 Долен предател

    44 4 Отговор
    и крадец се оказа Тиквоча. Тези дето гласувате за него - ясно че както всички българи боготворите крадците. Но готови ли сте да толерирате и национални предатели?
  • 4 Информиран

    49 4 Отговор
    Е, очаквано, Кирчо се гушна с ГЕРБ и ДПС.

    Само ИТН и Възраждане не са склонни да извършат това национално предателство, за всички други явно в американското посолство си имат компромати.
  • 5 наблюдател

    5 54 Отговор
    Пускайте македонците да влизат в Европа бе нещастни путинисти....И без това ще ги приемат, а вас ще изхвърлят в Азия,където ви е мястото! След това вето за България ще остане само Омразата!

    Коментиран от #6, #16

  • 6 После ще искаш

    36 3 Отговор

    До коментар #5 от "наблюдател":

    и македонско малцинство да признаем като поискат, нали продажнико? Да не мислиш че дотук ще спрат?
  • 7 наблюдател

    6 26 Отговор
    До края на годината Европа ще отмени Ветото и ще Ви кажат -като не Ви изнася бай бай...!

    Коментиран от #13

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 слепец

    19 1 Отговор

    До коментар #8 от "наблюдател":

    Той и Юда беше богат ама за много кратко
  • 10 Перо

    27 3 Отговор
    Вето до дупка! БГ не си е променяла условията и когато Скопие ги изпълни,тогава ще се вдигне ветото! Ако,чугунените глави на македонистите не ги устройва,това си е за тяхна сметка! Да оттеглят кандидатурата си за ЕС! И българите в РСМ не са малцинство!
  • 11 дайте да си кажем истината

    24 4 Отговор
    Всичко ни ограбиха от ЕС - хората, ресурсите, превърнаха плодородна страна в пустиня. Единственото, което имахме и беше само и единствено наше бе историята и идентичността ни като народ. Сега и нея ще вземат. Искам референдум за напускане на ЕС

    Коментиран от #26

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Да, ама не

    24 0 Отговор

    До коментар #7 от "наблюдател":

    Обратното - ако управляващите ни заплашваха с "или те, или ние" нямаше да сме под същия натиск. Прочети в учебниците за географското ни положение и ще разбереш защо за Европа сме В ПЪТИ по-важни от мекетата.
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Да, ама не 2

    17 1 Отговор

    До коментар #8 от "наблюдател":

    Най-бедни сме защото ни управляват точно тези, които са споменати в статията - тези, които от години ни водят по "европейският път". Що за нелеп аргумент извади?

    Коментиран от #30

  • 16 Хайл

    8 2 Отговор

    До коментар #5 от "наблюдател":

    Що не се провисиш на някое въже да не тежиш на БЪЛГАРСКАТА ЗЕМЯ
  • 17 Хан Аспарух

    5 12 Отговор
    Време е Европейска България да си влезне в ролята си и да вдигне ветото срещу Северна Македония на база френския вариант, които е изгоден за България. По отношение кой ограби България би трябвало неграмотниците и невежите да знаят, че от 1990г до днес родината ни бе ограбена от БКП, Дс и тяхната наследница БСП и ДПС. Никак не е случаен факта, че олигарсите са от бившите комунисти социалисти и хора от бившите Дс служби, които са били на пряко подчинение на КГБ и Кремъл. Така, че другари моля не пишете глупости и лъжи, че ЕС има някаква вина, защото това са пълни глупости, разпространявани от кагабейците от Възраждане, БСП, Дс и ДПС с техния патрон президента Радев Решетников. Напротив благодарение на ЕС и еврофондовете в България са влезнали до сега над 25 милиарда евра. Така, че стига глупости и кагабейски лъжи.

    Коментиран от #19, #20, #21, #22

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Българските турци

    6 1 Отговор

    До коментар #17 от "Хан Аспарух":

    ДПС е една корумпирана етническа партия произлязла от лоното на комунистическите специални служби на България! Тъй като е скалъпена не по запланувана програма а в една екстремна аварийна ситуация ,тази уж политическа формация се ражда с множество "генетични " недъзи ! Основният и недъг е че не е етническа партия а е чиста марионетка на трансформиращият се тогава политически елит в България ! Този елит който започна да се сформира напълно естествено след прословутия Априлски пленум на БКП и започна своя подем с Живковата конституция през 1971 година !
    Новите привилегировани , партийците, документираните борци против фашизма с техните семейства,спортистите и артистите ,и разбира се военните от БНА,МВР,от ДС и ВКР вече бяха новата комунистическа буржоазия, която устремно започна да расте и наедрява. Промени се отношението към малцинствата.Отново съживиха миграцията с редица споразумения за изселване с Турция.Комунистическата буржоазия се възползва най ефикасно от тази ситуация.Забраниха изучаването на турски език в училищата на смесените окръэи.БКП се върна към лениновата доктрина "малцинствата се асимилират от мнозинствата".Като начало решиха да ускорят асимилацията насилственно.Te започнаха това с помаците, които бяха мюслюмани и майчиният им език беше български.
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Българските турци

    2 1 Отговор

    До коментар #17 от "Хан Аспарух":

    C пълният икономически и политически крах на българския комунизъм се роди мутренската България която с неимоверния си Чикагски манталитет и апетит за капитали започна да руши всичко постигнато с благородната самоотверженост на Българския народ.Започна грандиозният грабеж наречен Приватизация с който бившият комунистически елит направи Рокадата си върху новата Българска политическа шахматна дъска! Тази именно екстремна аварийна ситуация роди и новите политически формирования в страната. Девизът на новата Българска вече капиталистическа доктрина стана универсалното клише на Западната идеология "ДЕМОКРАЦИЯ за всички" !Интелектуалният и културният елит на турското малцинство без туй беше прекършенo на остров Белене а оцелелите и останалите потенциални съмнителни елементи и тия които нe се поддаваха на манипулиране бяха изкусно екстрадирани извън пределите на България ! Вече беше узрял моментът да се създаде ДПС!...
  • 22 Българските турци

    2 1 Отговор

    До коментар #17 от "Хан Аспарух":

    Ядрото на партията се оформи от най елитните идеологично интегрирани турци и от най отявлените "турци агент-лакеи " на българските специални служби!
    Те бяха "пиленца" излюпени в инкубаторите на тоталитарния режим,грижливо отгледани и облъчени от идеологичната му машинка ! Макар и набързо скалъпена, тя започна много сполучливо да играе ролята си сред останалите в България турци и завърналите се с разочарование "екскурзианти" от Турция ! Постепенно разшири влиянието си над останалите нехристиянски малцинства... численноста на които заедно с турците беше голям контингент от избиратели и явно ставаше ключовата партия за придобиване на властта в Новата "Демократична" вече Република България ! Днес след 33 години след една най елементарна равносметка виждаме че най дълго на власт в цивилизованата нова България е била една етническа марионетна партия подлога на бившия дегизиран Тотапитаризъм... същата онази тоталитарна буржоазия която дори след 50 години "перестройки",изкусно камуфлиране и гримиране е все още на власт...а докато те са там всички "преходи" и "промени" са илюзия и разочарование за Българите!...
  • 23 Българските турци

    4 1 Отговор
    Ако дойде на власт "Българският Орбан" ... България ще свърже вектора Анкара - София - Белград - Будапеща !
    Какво ще се случи ли , ето и прогнозата:
    1. Спират парите от ЕС
    2.Не излизаме веднага от НАТО
    3 . Излизаме веднага от ЕС
    4 . Всички българи се връщат от "слугуване в ЕС"
    5 . Веднага започваме Реставрация на България :
    - Армия
    - Национална промишленост
    - Изграждане на национални Аграрно промишлени кооперации във всяко кътче с обработваема земя
    6 . Досега възродиха всички в България пропуснаха само Българина..."Българският Орбан" ще възроди и Българина с неговия ентусиазъм и легендарно трудолюбие !
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Човек

    4 0 Отговор
    И тези хора вярват, че те сами решават собствената си съдба..... божеей... тяхната съдба не се решава даже в София. Тея са много зле
  • 26 Някой

    5 1 Отговор

    До коментар #11 от "дайте да си кажем истината":

    Аз съм съгласен, ама после ко ше прайм? Като излезем де, кви ши ги къдрим? Иначе от ЕС, голям келепир за обикновеният човек няма
  • 27 Мокри сънища

    3 0 Отговор
    Иска им се на лъжемедията ДВ.
  • 28 Бъркоч

    4 1 Отговор
    Тези макета сякаш са извънземни и са се клели в Александър Македонски,пардон в сатрап Сталин,Коминтерна и предшественик Ленин,който ги образова кой им е бащата!Това безобразие и тази мъгла докога?От маке вестите става ясно,че те нямат намерение да вписват българите в Конституцията изобщо ,но не дават отговор защо?Техните предци откога са македонци и къде са доказателствата?И друго тези от НС да не заметат фалшификацията на историята в протокола,защото омразата тръгва от там.И как само го усукват ,че им пречи и преговорната рамка,а какво искат,да остане македонизма на Коминтерна!Голяма напаст и НС да внимава с гаранциите.А като искат език,да говорят и пишат на гръцки както е говорил " баща " им!
  • 29 Човек

    4 0 Отговор
    Самите македонци казват, че веднага щом влязат в ЕС ще си върнат старото име на тяхната така наречена държава е те тогава ще стане интересно
  • 30 наблюдател

    1 2 Отговор

    До коментар #15 от "Да, ама не 2":

    "Най-бедни сме защото ни управляват точно тези..." -А КОЙ ГИ ИЗБРА...? и като не искате "европейски път" много ви здраве в Азия-Македония ще влезе на Вашето място в ЕС-да видите тогава какво македонско малцинство ще се формира в България!
  • 31 Стайков

    1 0 Отговор
    Франция е държавата, която системно откъсва Бълтарски земи. 1860 год. откъсна Влахия и я направи Румъния. След Първата световна война откъсна Беломорието и го даде на Гърция. Сега откъсват Македония. Уттрре щ откъснат долината на Струма и ще я предадат на Македония.
    Нашите политици са исторически неграмотни и затова стават предатели на Българщината. Накрая ще останем една околия държава. Най голямото зло за България са нейните политици.
  • 32 Танев

    0 0 Отговор
    Българите се отличават от другите народи със своите основни хаплогрупи R1a, I , тоест Древно ългарската на АСПАРУХ и ТРАКИЙСКАГА. Същите хаплогрупи ги имат Румънците, Българите и Македонците. Тоест една кръв сме.
  • 33 Пламен

    0 0 Отговор
    Интересно ми е ако ние откраднем част от историята на Франция например и си присвоим наякой неща как ще реагират те...