Last news in Fakti

28 Юни, 2022 19:23 19 428 72

Медии: България унижава и шиканира Северна Македония

  • българия-
  • северна македония-
  • димитър ковачевски-
  • стево пендаровски

Френският план е изключително проблематичен и политическата цена за демокрацията и върховенството на закона както в България, така и в Северна Македония ще бъде много висока

Медии: България унижава и шиканира Северна Македония - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Париж и София унижават и шиканират Северна Македания - коментатори от различни международни медии говорят още за българо-френски фокуси, за привиден успех, български мобинг и дори за провал. Ето още цитати.

"Вето след ветото" - така е озаглавил своя подробен анализ балканският специалист на германския „Франкфуртер Алгемайне Цайтунг“ Михаел Мартенс. Той се отнася скептично към така наречения „френски план“ за вдигане на българското вето върху старта на преговорите за еврочленство на Северна Македония. Мартенс между другото пише: „Софийската маневра прилича по-скоро на някакъв българо-френски фокус, който ще позволи на България да се прибере на завет, а на Франция да завърши своето европредседателство поне с привидността за някакъв успех на политиката за разширяване към Западните Балкани“.

"Френският план взима предвид националистически изисквания"

Обширният анализ от Аделхайд Вьолфл в австрийския „Дер Щандарт“ също поднася много критична гледна точка към френското предложение и към българските изисквания спрямо Северна Македония. Авторката цитира гневна реплика в Туитър на американската политоложка Ясмин Муянович: „Ден след като ЕС каза на целите Западни Балкани, че могат да вървят по дяволите, Париж и София отделиха още малко време, за да продължат да унижават и шиканират Северна Македония. ЕС вече не е съюз на ценностите и принципите“.

Авторката на статията смята, че френският план е изключително проблематичен и прогнозира, че политическата цена за демокрацията и върховенството на закона както в България, така и в Северна Македония ще бъде много висока, а намереното „решение“ противоречи на европейските ценности. Тя пише, че френският план взима предвид националистическите изисквания на България и праща топката в полето на Скопие, но там няма как да я отиграят, защото опозицията няма да приеме промени в конституцията.

Австрийският вестник дава думата на бившия македонски външен министър Никола Димитров, който между другото казва: „С изключение на комисар Вархели, през последните години всички в ЕС възразяваха срещу това в процеса на присъединяване да се вкарват двустранни теми, отнасящи се до историята или идентичността. Това се смята за „кутията на Пандора“. (…) „При сегашното предложение обаче българското вето за пръв път се подсилва от ЕС, като в процеса на присъединяване се въвежда исторически и идентичностен мобинг, за който София здраво държи поводите в ръка. (…) Това не е решаване на двустранен проблем. Резултатът ще бъде един мъчителен провал“.

"Бойко Борисов отново може да влезе в сметките"

В статията става дума и за успешния вот на недоверие срещу правителството на Кирил Петков в София, като авторката смята, че сега кормилото отново попада в ръцете на бившия премиер Бойко Борисов. Подобно предположение изказва и Тобиас Цик в германският вестник „Зюддойче Цайтунг“. В статията му под заглавие „Български шахматни ходове“ между другото четем:

„Между София и Брюксел се усилват сигналите, че Бойко Борисов отново може да влезе в сметките“. След като разказва накратко за слуховете около възможното оттегляне на Борисов, опровергани от него самия, авторът пише, че бившият премиер има няколко повода за добро самочувствие, сред които са падането на кабинета „Петков“ и похвалите, които получи от ЕНП заради позицията на ГЕРБ по европреговорите със Северна Македония. В статията накратко се обобщават политическите събития в София от последните дни, а в края ѝ авторът пише:

„През 2021 година Борисов изгуби властта след масови протести срещу корупцията, сега обаче той блесна пред своите партньори от ЕС като човек, който раздвижва процесите, свързани със Западните Балкани. И вътрешнополитически той успокои националистите, които смятаха, че безусловното вдигане на ветото срещу Северна Македония е равнозначно на „национално предателство“. Всички тези предпоставки изобщо не са толкова неблагоприятни за надеждите на Борисов скоро отново да оглави правителствена коалиция в България.“

"Правителство, което се опита да дръпне страната напред"

И в анализа на Арет Демирджи, който преди време беше представител на германската либерална фондация „Науман“ в София, също става дума за политическите варианти в България в момента: „Призрак броди из България, призракът на предсрочните избори. Ако през следващите седмици не се сформира правителство със свое мнозинство, през септември българите пак ще трябва да ходят до урните. (…) Вотът на недоверие свали едно реформаторско правителство, което за краткото си съществуване и въпреки всички трудности и разногласия между коалиционните партньори все пак се опита да дръпне страната напред, да се пребори срещу хроничната корупция, да разбие мафиотските структури най-вече в съдебната система и да уреди спорните въпроси със съседна Северна Македония. Но опозиционните партии водеха очевидна политика на обструкции, смятат либерални наблюдатели от лагера на реформаторите. Според тях посегателство срещу напредъка е фактът, че старите партии свалиха правителството с помощта на десни екстремисти.“

"Пробив с невероятен личен ангажимент на младия премиер"

И накрая един цитат от австрийския канцлер Карл Нихамер, който отправя комплимент към българския премиер в оставка Кирил Петков заради неговата смелост. Пред общественоправната радио-телевизионна мрежа ARD той казва: „Беше важен пробив с невероятен личен ангажимент от страна на младия премиер, който опита всичко, за да не блокира една държава от ЕС процеса по присъединяването на Северна Македония и Албания“.


Поставете оценка:
Оценка 1.8 от 80 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Да ми е честито

    35 10 Отговор
    Днес си купих яхта за 55 000€
  • 2 Щом и известният

    127 6 Отговор
    Македонолюбец Мартенс е отново недоволен значи всичко е както трябва. Ами....това е положението Мартенс. Свиквай
  • 3 България+Македония

    46 14 Отговор
    Едно гуедо в два обора..
  • 4 Направо са в истерия

    79 2 Отговор
    Ясмин Муянович:.....айде моля ви се....ами така прибрахте парите от РСМ и изядохте дървото. Е оти ги ручаате жабетата
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Адам Хилтън

    111 2 Отговор
    Франция не унижи България с Ньойското "предложение" 2-ра част нали? Макарона се хвали как ни накарал да вдигнем ветото. Как стана че Скопие били унижени? Голям срам ако някой им е казал че има българи в Македония ли?

    Коментиран от #61

  • 7 пожелание

    67 3 Отговор
    Да го ухат медиите
  • 8 Баах

    4 19 Отговор
    Много ми се хапват спагети с кренвирш,топено сирене,домати,кетчуп и майонеза
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Горд Българин

    107 2 Отговор
    Северомароканците искаха да падне ветото нали? Е падна, сега кво майка си пак искат? Аз знам, една голяма българска и европейска сопа.
  • 11 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    123 3 Отговор
    ИЗВИНЕТЕ а РСМ не унижавали нас не се ли гаври скнашата КУЛТУРА ПАМЕТ ИСТОРИЯ ПАМЕТНИЦИ даже нападнаха ЕКИП на БНТ изгавриха се с удавилите се наши туристи в ОХРИДСКОТО ЕЗЕРО какъв музикант е онзи които подпали БЪЛГАРСКИЯ КУЛТУРЕН ЦЕНТЪР

    Коментиран от #18

  • 12 Чипирай трудно

    83 1 Отговор
    Не знам кой чипира македонците но много ми харесва тишината от югозападна посока..
  • 13 Иван

    85 1 Отговор
    България е в Европа защо трябва да се съобразява с нова членка или ние нямаме думата

    Коментиран от #36

  • 14 Пич

    54 24 Отговор
    Ама че сте глупави ! Не схващате ли ?! Сега ви промиват тъпите кратуни , колко е добро френското предложение за нас !!! И като гледам , колко лесно кълвете , ми става обидно за интелекта на българите !!!

    Коментиран от #63

  • 15 Тот

    59 2 Отговор
    Този палячо пак е гушнал милионче от Югоманяците.Само му погледнете биографията.От 1995 до 2000 г. той работи – с подкрепата на Федералното министерство на външните работи – като редактор на различни руско-германски вестници в Бишкек , Алмати , Киев и Санкт Петербург , като Zeitung der Deutschen Kyrgyzstans и St. Petersburgische Zeitung .

    През 2001 г. отива в новинарското бюро на Frankfurter Allgemeine Zeitung . Той е изпратен в Белград през 2002 г. като кореспондент за Югоизточна Европа . От 2009 до 2018 г. отговаряше и за Турция и докладвате от Истанбул , от 2015 г. от Атина . 1 От 2019 г., базиран във Виена, той докладва за Югоизточна Европа. 2.Личи си,че е вербуван.
  • 16 Чичо Тони

    79 1 Отговор
    И какво точно ни интересува мнението на някоя си америкаска??? политоложка Муянович? Апропо, тя от каква националност е?

    Коментиран от #59

  • 17 Скорпи

    68 2 Отговор
    тези.......специалисти,да си пишат за техните държави,да не се месят в материя която е чужда за тях....Ясмин......сръбска марионетка....
  • 18 Руснаков

    23 3 Отговор

    До коментар #11 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    Браво,днес гайгеровият брояч отчита нормални стойности....
  • 19 Хахаха

    31 7 Отговор
    Доче зеле да каже нещо по въпроса за СП1 и СП2, както финансирането на путинска русия, като жертва цяла Източно Европа, и предизвика войната в Украйна.
    Следващата държава за разпарчетосване след Русия е Германия.
    Две зли сили...
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 тотьо

    31 0 Отговор
    ту шиканиране е нещо като мъндръсане май нещо
  • 22 Баш софиянец

    53 3 Отговор
    България защитава СВОЯТА ИДЕНТИЧНОСТ, език, историю и сънародници. И шиканиране да му викате, няма значение.

    Коментиран от #64

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Северните макета

    21 6 Отговор
    в Аушвиц.
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 456

    54 1 Отговор
    Интересно , какво е означават тези думи. Шиканират и мобинг . Авторът , ако не знае български, да не пише.
  • 27 Димо

    56 1 Отговор
    Уж сме били незначителна и малка държава,пък европейците все се чудят как да измислят нещо да ни прецакат и постоянно пишат нещо негативно за нас. Явно сме им трън в очите и доста важни за тях.
  • 28 БПФ

    39 2 Отговор
    Тоест трябва да търпим омразата и издевaтелствата на тая измeт ли ???? ВЪН - НИКАКЪВ ЕС !!!
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Ехехехе,

    31 1 Отговор
    Тия северните македонци се излагат. Постоянно дават рушвети на едни и същи журналисти 🤣🤣🤣🤣
    Дайте малко и на някой друг. Разширете подкрепата 🤣🤣🤣🤣🤣
    Това ли ви е представата за солидарност 😁😁😁😁
    И да не забравите - само Никола Димитров ще каните. Той е най безпристрастен. Не ви е необходим друг. Носи ви парите и му пишете глупостите . 2 в 1 🤣🤣🤣🤣
    И после веднага интервю с Меркел и Шрьодер по повод инвазията на Украйна в Русия 🤣🤣🤣🤣🤣
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Мартеничка

    28 3 Отговор
    Немската дипломация се провали. Германия председателстваше ЕС от юли до декемвреи 2021г. Освен натиск към България не видяхме друго. Сега немците завиждат на французите, че са намерили конструктивно решение. Германия е велика държава, немският народ е велик народ, но са застинали, дървени, парадоксално закостенели. Дано да се оправят. Ако си останат същите, като двигателя на ЕС горко ни. Ще има да патим от правила, правилца и търкалета, а големите страгегически въпроси ще ни ги решават САЩ, Великобритания и Китай, а недай Боже и Кремълските психопати!!!
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 АРХАНГЕЛЛЛЛ ПСУВНАИЛЛЛ

    27 2 Отговор
    Когато глупавият блуден син е забравил бащиното си име и род съвсем нормално, редно и дори задължително е да получи няколко унизителни, но лечебни и благословени бащини пестници зад врата, както и пет-шест бодри и свежи шамара и около 3-4 оки шиканиране, каквото и да означава това. Зер титова югохунза само от лобут разбира. Со кротце, со благо и со малце кьотек.
  • 36 Сталин

    7 15 Отговор

    До коментар #13 от "Иван":

    Ний кога сме имали думата България никой нея брой за Държава
  • 37 Димов

    23 2 Отговор
    А какво правехте вие с България, като ни закрихте армията и ни пренаписахте учебниците по история?
  • 38 Мартенс не е никакъв специалист,

    26 1 Отговор
    Платен лобист е, изявява се като такъв отдавна, сюгославски-сърбомански възгледи, както и соросоидно зависим. Тоя запознат ли е с историческата истина за фирмирането на македонска нация и език чрез репресии
  • 39 Мартенс чети досиетата

    24 1 Отговор
    УДБА, АСНОМ и КОС, няма нужда от сърбоманска пропаганда, опредрлена от интересите на кремъл
  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Лъжлив Съби

    15 0 Отговор
    Платени мекерета!
  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Болярин

    11 1 Отговор
    МихаелА Мартенс - мека китка, но иначе всезнайко ! За разлика от ТОВА МЕКОТЕЛО, българина не се срамува от историята си и я защитава !!! Впрочем откъде чувство за срам в ДНК на Адолф !?!
  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 Анонимен

    8 1 Отговор
    Е как очаквате германци и австрийци да не омаловажат френски план.А днес някои " авторитети" твърдяха,че Франция от 150 години е негативно настроена към България.
  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 младен иванов

    10 2 Отговор
    ЕС отдавна не е съюз на принципите и ценностите,а на двуличието и глупоста.И стига вече с тази Македония.За да има такава омраза към България днес,основна вина носят българските комунисти и продажната политика на Г.Димитров към македонските българи,когато насила и с брутални репресии са ги карали да се отрекат от българската си идентичност.
  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 Лея13

    11 3 Отговор
    Боже!Каква боза!Ами вземи сега го у вас младия премиер.Ние тук му се наядохме на попарата.И въобще големи сте лицемери.Такаеа ви е природата на вас.И в Евросъюза игричките ви са доста месни, тъй че не ни занимавайте с глупости!
  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 Кучетата си лаят

    7 1 Отговор
    ...Керванът си върви,статии за Българо-Северо Македонските отношения пишат Германци,които в по-голямата си част са попрочели нещо повърхностно и нямат тази емоционална свързаност и душевност на Балканеца.И така си върви света,на фона на нерешените проблеми току се проектира някой "Спасител",дето много "знае" и все ни поучава как било в Европа и как не било тук,пък ни един от тези кой забърка Балканската каша и каква е ролята на "Великите сили" за сегашното дередже на Балканския полуостров...."Панта рей",както е казал Хераклит!
  • 55 мъка

    3 2 Отговор
    Прави впечатление непознаването на проблема и очевидните опити да се прокарва политиката на великите сили по въпроса.Проблемите на малките и техните мнения не се зачитат.
  • 56 Вук Караджич - младши

    7 1 Отговор
    Ясмин Муянович е де факто формър Ясмина Муянович, босненско мюсли, продало се на американците да плюе срещу всичко българско, сръбски и пр. Винаги на страната на Шорошите. Шиканирам на какъв език е, на северомалайзийски, пардон северомаседонски?! Па и вие мисирките, се излагате порядъчно, предлагайки тия вкиснали бози от Дойче вкиснало зеле.
  • 57 Българин

    0 2 Отговор
    Трябва ни някой като Владо Черноземски да обслужи френския дъртолюбец подобаващо.
  • 58 Отново

    4 2 Отговор
    антибългарска пропаганда тук !
  • 59 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 60 Ани

    2 1 Отговор
    Ние разбира се имаме право да научим какво пишат вестниците в Германия, но това не означава че трябва да се съгласим. А и това шиканиране... На руски шикарно произхожда от немското sehr schick. Издава факта че статията е получена по е-пощата откъм Кремъл. Така е когато се превежда с гугъл. Издават се лесно.
  • 61 Чкембаря

    2 1 Отговор

    До коментар #6 от "Адам Хилтън":

    Колко бяха? 3504?
  • 62 Абе

    2 1 Отговор
    Тия хора малко поне направиха ли си труда да проучат историята на България и на Балканите !

    Коментиран от #65

  • 63 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 64 ние сме си виновни

    4 1 Отговор

    До коментар #22 от "Баш софиянец":

    А защитава ли България своята идентичност????? ВЪОБЩЕ не. Само ходим по гайдата на макетата и все ние отстъпваме. Ще бъде още по-зле, когато станат членове на ЕС. Нахални и безогледни хора не могат да разберат ситуацията.
    Щеше ли Франция да вземе наше решение за оправяне на отношенията в Елзас например?
  • 65 1234

    2 1 Отговор

    До коментар #62 от "Абе":

    Много наивно имаш очаквания към тях. Първо, те не са толкова просветени, второ, не им се чете, особено балканска история, трето, манталитета на господари им дава право да правят каквото си искат и тъпчат когото си искат
  • 66 Предник

    0 0 Отговор
    Шиканира!? Кай чесно...
  • 67 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 68 дедо йоцо гледа

    0 1 Отговор
    Изкуствено създадените “велики“ държави се поддържат, защото само така могат да съществуват. Нали така дойче зеле.
  • 69 Хасково

    0 0 Отговор
    Шиканирам- тормозя
    Мобинг - тормозя, гонка като в казармата, поставям в унизително положение

    Преведено от немски на български от някой некадърен стажант в БГ секцията на Дойче Зеле.
  • 70 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 71 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 72 ???????

    0 0 Отговор
    КОИСА ТЕЗИ МЕЖДУНАРОДНИ ТАРИКАТИ ???
Новини по държави: