Last news in Fakti

24 Юни, 2022 13:40 3 598 28

Германският министър на икономиката предупреждава за спиране на индустрията заради недостиг на газ

  • клаус мюлер-
  • германия-
  • газ-
  • газпром-
  • северен поток-
  • русия

Клаус Мюлер каза още, че най-голямата европейска икономика се нуждае от допълнителни доставчици и трябва да пести синьо гориво

Германският министър на икономиката предупреждава за спиране на индустрията заради недостиг на газ - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Германия е изправена пред недостиг на газ, ако руските доставки останат ограничени на сегашните нива. Някои предприятия ще трябва да бъдат затворени, в случай че няма достатъчни количества синьо гориво през зимата, каза в интервю пред сп. "Шпигел" министърът на икономиката Роберт Хабек, цитиран от Ройтерс.

"Компаниите ще трябва да спрат производството си, да освободят работниците си, веригите за доставки ще се сринат, хората ще задлъжнеят по сметките си за отопление, като цяло хората ще обеднеят", предупреди Хабек. По думите му това е част от стратегията на руския президент Владимир Путин за разделяне на страната.

Това е "най-добрата среда за популизъм, който има за цел да подкопае нашата либерална демокрация отвътре", добави икономическият министър и подчерта, че не трябва да се позволява на плановете на Путин да проработят.

Хабек изложи перспектива за по-нататъшни облекчения за бизнеса и домакинствата, засегнати от липсата на газ, но предупреди, че няма да е възможно да се поемат всички негативни последици.

Потребителите могат да отчетат удвояване или утрояване на енергийните си разходи, които в някои случаи вече са с 30 до 80 на сто по-високи заради поскъпването от миналата есен, предупреди междувременно днес Клаус Мюлер, ръководител на германския регулатор "Бундеснецагентур" (Bundesnetzagentur), пред А Ер Де.

Регулаторът е разгледал различни сценарии, каза Мюлер, и повечето от тях "не са добри и означават или твърде малко газ в края на зимата, или изпадане в затруднено положение през есента или зимата".

Германия задейства втора фаза от тристепенния си авариен план за ситуацията с газа вчера. Тя влиза в сила при преценка на правителството, че има висок риск от дългосрочен недостиг на газ в страната.

Снощи Мюлер съобщи пред телевизия Цет Де Еф, че страната му може да издържи два, два и половина месеца в обичаен режим на ползване на газ през зимния сезон, ако германските газохранилища са изцяло запълнени.

Той каза още, че най-голямата европейска икономика се нуждае от допълнителни доставчици и трябва да пести газ.

"Ако съоръженията за съхранение (на газ) в Германия бяха на теория пълни на 100 процента..., бихме могли да се справим изцяло без руски газ", но само за два месеца и половина, след което газохранилищата ще бъдат празни, алармира Мюлер.

По думите му ситуацията с доставките на газ е напрегната, но все още стабилна.


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 25 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ДА ИЗМЭТЕМ крадливата пасмина ГЕРБ

    94 1 Отговор
    Махнете санкциите срещу Русия, наритайте краварите и Германия пак ще стане №1...

    Коментиран от #22

  • 2 Бесен _Язовец

    87 1 Отговор
    Ще спират индустрията и после правителства ще падат, едно вече падна заради газта и инфлацията която помъкна русофобската политика !

    Коментиран от #14

  • 3 и тъпите шваби са краварски слуги

    79 2 Отговор
    ха така! наиграйкахте ли се на американски санкции?
  • 4 🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️Някой си🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️

    71 1 Отговор
    Зелен фашист, това е Хабек!
    И либерална американска подлога!
  • 5 Всеки заслужава това което направил

    69 0 Отговор
    така че германците получават това което сътвориха в европа следвайки сляпо нарежданията на америка което ще ги доведе до заслужена криза и разруха в икономическата сфера и ако плосължават ще самоунищожат и ЕС който в същност вече е под пряк контрол на САЩ
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Симо

    64 0 Отговор
    На гол тумбак, чифте пищови. Това е икономическата война с Русия. Да си толкова зависим и да си толкова ербап!! Психиатрите биха дали определена диагноза!

    Коментиран от #11

  • 8 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    75 0 Отговор
    Хем налагат санкции и се отказват от руски газ‼️
    Хем реват, че Русия им доставя малко газ ‼️
  • 9 Бесен_ Язовец

    60 0 Отговор
    Соро. снята защо не каже земеделците на колко купуват азотните торове, новата реколта ще излезе на едро на златна цена, а хляба на есен 5 лв!
  • 10 Да, така е

    53 0 Отговор
    Ще има много проблеми с газта в Германия, защото много голяма част от индустрията ще бъде засегната. Да "благодарим" на немските политици, които се погрижиха да налагат санкции! Извода е, че санкциите се връщат като бумеранг, от които ние потребителите страдаме 😢
  • 11 Точно така

    54 1 Отговор

    До коментар #7 от "Симо":

    Да режеш клона на който си седнал е абсолютно неадекватно.
  • 12 Българин

    57 0 Отговор
    Пускайте Северен поток - 2 и хич да не ви пука... :-)
    Да, ама краварите не дават...хахаха.
  • 13 Госあ

    58 0 Отговор
    Спирай Путине газта на евроатлантическия планктон !!!
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 хи хи

    40 0 Отговор
    Немедлено въведете осми пакет санкции за да ви е топло зимъс.😁
  • 16 киро

    35 1 Отговор
    има едни интересни факти за Германия,там още преди 7-8месеца те4аха реклами как да се справят при криза с електри4еството или газовите доставки,като отделни семейства се хранят заедно заради режим и недостиг на ток,отопление и ползване на осветителни тела от саморъ4но направени лампи и тем подобни и ето,4е явно тези неща са били предварително ясни на правителството,НСР ни вкара в уми6лена криза с войната и безумните санкции на ЕС

    Коментиран от #17

  • 17 Иван

    35 0 Отговор

    До коментар #16 от "киро":

    Точно тъй, всичко върви по план кире. Санкциите дават ефект. Така е като у немско управляват краварски подлоги.
  • 18 сноу

    32 0 Отговор
    Ха..и що тъй бе хаби...наистина не мога да повярвам ..само какъв юнак беше преди месец-два-едър ,снажен и грамогласен..Първо ,няма да плащаме в рубли,после няма изобщо да плащаме нито за газ нито за нефт..нашата икономика е най великата икономика,ние сме мотора и на мотора моторчето..Нали обиколи всички чаршафи пък се върна с празни ръце..Няма се излагаш да рИвеш сега посред лято и да губиш тургур...Ей тъй към октомври ,ноември ще трябва да се утешавате с про100кирчо взаимно..
  • 19 Сократ

    27 0 Отговор
    Каквото си надробихте, това и ще сърбате. Жалко, че и ние ще ви сърбаме попарата.
  • 20 Някой

    33 0 Отговор
    Сега обвнявате Путин, че това била стратегията му за отслабване на ЕС. А нима вашите санкции и ограничения не бяха опит за отслабване на Русия? Защо тя трябва да внимава да не ви нарани, а вашите стремежи да нараните Русия да се приемат като нещо напълно нормално?
    Като озвереят гладните и студуващи германци на зима, ще видите народната любов от доста близо.
    Двуличници такива!
  • 21 Бай Манчо

    25 0 Отговор
    Решението е СП2 :)))))) как сами се прецакаха
  • 22 Ало, ало...

    23 0 Отговор

    До коментар #1 от "ДА ИЗМЭТЕМ крадливата пасмина ГЕРБ":

    Ти нищо не разбираш. Урсула знае най-добре, тя им го каза...просто няма да си пускат топлото през зимата и си решават проблема.
  • 23 Ген. Гурко

    15 0 Отговор
    И кого предупреждава този зеленясъл шваба? Всичко си направиха/хме сами. Кретени!
  • 24 От Германия

    1 10 Отговор
    Поредната лъжа написана във Факти.
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Мухаа,хаа!

    1 0 Отговор
    Ето така се нулират трилиони борч.За десетина години,борч= нула.Преди две години,говореше
    до 2% - според финансовите възможности на отделните държави.Сега ставало " минимум". При БВП на ЕС почти 15 трилиона евро,сами сметнете,колко ще пробира кравефермата всяка година от продажба на скраб.Под булото" руска заплаха". За Ганъо- потурко всяка година поне три милиарда- от бюджета.До 2030 г,пари за две АЕЦ ,като Белене.До ключ,и на 100% държавна собственост.С толкова големи мощности,че всичко да премине на ток- бизнес,отопление за жилища,пак ще струва стотинки.А от излишъка, стотици милиони печалба ежегодно.Дори милиард.Ето защо,бай Тошо беше заложил и втора АЕЦ- от първата изнасяхме здраво.И трупахме пари- милиони във валута.Затова имахме и режим.Но задачата беше,до 1995 г ,да разполагаме с две централи.Енергиен тигър за половин Европа, а балканите щяха да зависят напълно от нас.Нито тирци,нито румънци,щяха да построят АЕЦ - нерентабилно при две централи в България.
  • 27 ама друг път

    0 0 Отговор
    Каквото повикало , това се обадило ! Каквото посееш , това ще пожънеш ! Не го казвам аз , казал го е народа !
  • 28 Шляхтиц

    1 0 Отговор
    Само не разбирам защо все Путин и Русия са виновни за всички злини на планетата Земя. Нали В И Е обявихте ембарго и санкции. Иска, булка овчар, овчар взема. Яж, булка сега сирене........
Новини по държави: