Last news in Fakti

24 Юни, 2022 22:31 2 163 27

Байдън определи решението на Върховния съд за абортите като огромна грешка

  • джо байдън-
  • закон-
  • върховен съд-
  • аборти-
  • сащ

Той нарече днешния ден "тъжен" за Върховния съд

Байдън определи решението на Върховния съд за абортите като огромна грешка - 1
Снимка: БГНЕС

Президентът на САЩ Джо Байдън определи решението на Върховния съд на страната, анулиращо правото на аборт, като трагична грешка и като резултат от "екстремистка идеология", предадоха световните агенции. Той нарече днешния ден "тъжен" за Върховния съд, но и за цялата страна.

"Здравето и животът на жените в тази страна са сега в опасност", подчерта демократът в обръщение към нацията. Той акцентира, че сега САЩ застават в позицията на изключение в света.

Байдън призова да се продължи борбата по един мирен начин и да се защити пред урните правото на аборт и всички други лични свободи. Призивът бе отправен няколко месеца преди изборите за Конгрес в средата на ноември, които се очертават трудни за демократичния лагер на Байдън.

Върховният комисар по правата на човека Мишел Бачелет заяви, че анулирането на правото на аборт, решено от Върховния съд на САЩ, е ужасен удар, нанесен по човешките права на жените и по равенството на половете. Тя определи решението на Върховния съд на САЩ като голямо отстъпление.

Американските щати Калифорния, Орегон и Вашингтон се ангажираха заедно да защитават правото на аборт, се казва в изявление на губернаторите на трите прогресивни щата. Те се ангажират "да защитават достъпа до репродуктивни здравни грижи, в това число и до аборт и контрацептиви, и се ангажират да защитават пациентките и лекарите срещу опитите на други щати "да изнесат своите забрани за аборти в техните три щата".

Реакция имаше и от премиера на Канада Джъстин Трюдо, който определи решението на Върховния съд на САЩ като ужасно. Той каза, че с цялото си сърце застава до милионите американци, които ще изгубят законното си право на аборт. Трюдо допълни, че нито едно правителство, нито един политик, нито един човек не трябва да диктуват на една жена какво може или не може да направи с тялото си.

Френският президент Еманюел Макрон пък изрази съжаление от решението на Върховния съд на САЩ и подчерта, че "абортът е фундаментално право на всички жени", предаде Франс прес. "Трябва да го защитаваме. Изразявам моята солидарност с жените, чиито свободи са поставени днес под въпрос от Върховния съд на САЩ", заяви той.


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 29 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ДА ИЗМЭТЕМ крадливата пасмина ГЕРБ

    34 3 Отговор
    Днес това са му написали на листчето,
    утре като му напишат друго, ще прочете и него...
  • 2 То кравар

    23 3 Отговор
    По рождение си е абортирал
  • 3 ко става

    27 3 Отговор
    Явно там талибаните са на път да вземат властта .
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Правата

    19 12 Отговор
    Правото на жените да избират, а правото на плода да живее??? Или човек има право да живее само ако е по-висок от 30 см??? Каква е разликата в бебето в корема на майката и извън него???

    Коментиран от #25

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Офф

    16 2 Отговор
    Айде махайте го тоя бе, пууу... не се търпи вече !

    Коментиран от #27

  • 10 Той бил

    12 4 Отговор
    Демократ човекът, затова е За правото да се убиват хора в стадий на зародиш !
  • 11 абг

    7 1 Отговор
    Не само съда, ами целият американски народ е грешен, как може да не одобрява бидона и да му дава най-ниския рейтинг в историята на САЩ, срамота !
  • 12 Соломон

    15 2 Отговор
    Докога, ще трябва да четем какво е КАЗАЛ човек, на който му пишат дори елементарните изявления !

    Защо да му се ВЯРВА, след като може да е ПРОЧЕЛ ГРЕШНО написаното !
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Бай Дън

    10 2 Отговор
    Пропуск на либералната демонокрация. Ще ревем с крокодилски сълэи, че ни эабраняват тоэи смъртен грях.
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Всеки

    8 2 Отговор
    има право да прави с тялото си, каквото прецени. Понякога аборта е задължителен от морална (ако си изнасилена) или медицинска гледна точка. Не може да се забранява.

    Коментиран от #26

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Уса

    8 4 Отговор
    Без аборти с Америка е свършено.Това ще засегне бедните американци,които са повече от половината население на САЩ.Повечето жени от това съсловие не знаят,кой е бащата на всяко второ дете.Любовна връзка има между родители и деца и братя и сестри,както и с домашни любимци(кучета и коне)
  • 19 Урюрвкос

    6 0 Отговор
    върховенството на закона е по важно от мнението на старчока
  • 20 Селянин

    7 3 Отговор
    Др0гари разбирачи по всичко, върховния съд не е забранил абортите а оставя всеки щат да взима решение за това! В няки щати ще е забранено в други не! Така дейсва демокрацията която плоскоземците мразят!Ако не харесват решението на ръководителите си те не гласуват за тях и ги сменят!Всеки щат се съобразява с желанието на населението си! Понимали?
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 факт

    5 0 Отговор
    ФАЩ най-свободната държава на света ?

    Стреляйте се у вас си !
  • 23 Макро-Н

    2 0 Отговор
    Аз колко аборта съм направил
  • 24 И бай дън

    3 0 Отговор
    и шарените канадски чорапчета, явно са жертва на несполучлив аборт
  • 25 При Marmont Кабал

    2 1 Отговор

    До коментар #6 от "Правата":

    За онези, които са правили аборт – греха на аборта е не по-малко простим, отколкото всеки друг грях. Чрез вяра в Христос всичките ни грехове могат да бъдат простени (Йоан 3:16; Римляни 8:1; Колосяни 1:14). Жена, която е правила аборт, или мъж, който е насърчил един аборт, или дори лекар, който е извършил аборт – всички те могат да бъдат простени чрез вяра в Исус Христос.
  • 26 И ще бъдат поразени отвърналите взор

    2 0 Отговор

    До коментар #16 от "Всеки":

    А къде остана 6-тата Божа заповед: "Не убивай!"? Къде отидоха догмите на католиците - да не правят аборти и да не се развеждат? Ами Еремия 1:5, който ни казва, че Бог ни познава преди да ни е образувал в утробата? Ами
    Псалом 139:13-16, който говори за Божията активна роля в нашето създаване и оформяне в утробата? Ами Изход 21:22-25, който описва същото наказание за човек, който причини смъртта на бебе в утробата, като наказанието за човек, който извърши убийство? Това ясно показва, че Бог смята бебето в утробата за точно толкова човек, колкото и един пораснал възрастен. За християнина абортът не е въпрос на правото на жената да избира. Той е въпрос на живот или смърт на човешко същество, направено по Божия образ (Битие 1:26-27; 9:6).
  • 27 +0685296684

    2 0 Отговор

    До коментар #9 от "Офф":

    Бидона да не се занимава с Божиите дела, ами да си оправи икономиката на "държавата"! В годишно изражение инфлацията към началото на юни в САЩ достига 8.6%. Президентът Байдън нарече това "покачване на цените на Путин" в опит да се освободи от отговорност за спада на стандарта на живот на американците. Има и хора, които не са съгласни с него. Един от тях е шефа на ФЕД на САЩ Джером Пауъл. На 21.06 една от комисиите на Сената на САЩ проведе изслушване, по време на което сенатор Бил Хагърти попитал Пауъл за влиянието на конфликта в Украйна върху инфлацията в САЩ. В отговора си Пауъл поставя под въпрос твърденията на администрацията на Байдън, че украинско-руския конфликт е двигателя на инфлацията: "Не, инфлацията беше висока преди, със сигурност преди началото на войната в Украйна", отговоря на въпроса на сенатора шефът на ФЕД. Според него поскъпването на горивата в САЩ започва пролетта на 2021 г. заради покачващите се цени на петрола, а индексът на потребителските цени в САЩ започна рязко да нараства 7.2021 г. Думите на Пауъл и клиповете от американски магазини и бензиностанции, които циркулират в социалните мрежи, всъщност показват че жителите на САЩ отдавна са престанали да вярват в историите на своя президент.