25 Юни, 2022 17:27 5 721 26

Разединените американски щати: първото блокче от доминото падна

  • аборт-
  • аборти-
  • сащ-
  • върховен съд-
  • жени-
  • права на жените

Но това решение дава и един уникален шанс

Разединените американски щати: първото блокче от доминото падна - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

26 щата са се обръщали към Върховния съд на САЩ с искането да бъде отменено конституционното право на аборт, което е в сила за цялата страна. Този закон, който е познат като "Роу срещу Уейд", носи името на правен прецедент, поставен през 1973 г., който узаконява правото на аборт. Съдиите тогава решават, че той ще бъде наложен във всички щати.

Сега съдиите от същия Върховен съд решиха, че ще отменят това конституционно право и всеки щат ще може да определя законите си за аборта. Около 20 щата вероятно ще забранят аборта - дори в случай на бременност, вследствие на изнасилване. Мисури е първият такъв щат. Преди почти 50 години Върховният съд беше една различна институция, където политическите тенденции не бяха изобщо толкова решаващи, колкото са днес. Отговорността да се запазят Съединените щати беше по-важна тогава. Това бяха златните години на САЩ - държава, позната с модерните си и либерални реформи. Държава, която по цял свят беше пример за Запада. Сега всичко това се разпада. Исторически срив!

Първото блокче от доминото падна

За културната война в САЩ абортът е символ. Доналд Тръмп беше човекът, който бетонира консервативно мнозинство във Върховния съд, назначавайки съдии, които да политизират институцията още повече. С вчерашното си решение Върховният съд направи още по-осезаема разделителната линия в американското общество. Предстоят протести и от двата лагера. Жените, които искат да направят аборт, сега ще трябва да пътуват до щат, в който това ще остане позволено. Онези, които нямат средствата за това, ще се опитат сами да прекратят бременността си - както се е случвало векове наред. Някои от тях вероятно ще умрат, докато правят такъв опит.

Върховният съд сега може да продължи с други решения, които да разделят обществото. Еднополовите бракове са противоречиви за някои щати, а още едно консервативно решение от Върховния съд може да отнеме и това конституционно право на американците. Всичко това води към разрив, чийто мащаб в момента трудно може да бъде оценен. И то в страна, която би трябвало да се държи заедно - с оглед на външнополитическото предизвикателство, поставено от руската война срещу Украйна.

Страна, чието общество е в състояние на пълен разпад, не може да предложи опора на Западния свят. Вече не става дума за Съединените американски щати, а за Разединените американски щати. И за една либерална нация в упадък. Свидетели сме на голяма победа на консерваторите и евангелистите, които отричат правото на жените да се решават сами за себе си. И на това, че Върховният съд все повече се превръща в институция, вземаща политически решения.

Може ли това решение да сложи край на апатията?

Настоящото решение обаче може да има и съвсем други последици, а именно гражданите на САЩ да са по-мотивирани от всякога да гласуват на междинните избори през ноември. Избирателната активност на тези избори обикновено е много ниска. Това решение може да сложи край на политическата апатия на американците и да осигури изненадващ резултат на междинните избори. Може би това дори ще помогне на отслабващите демократи и на президента Джо Байдън - притеснение, което е изразил дори бившият президент Доналд Тръмп.

Автор: Каролина Химой


Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 24 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Рошко

    87 9 Отговор
    Час по скоро дано да станат разединени американски щати, така както разпарчетосват и после грабят света
  • 2 Хихи

    78 5 Отговор
    Този ли феодален експлоататорски режим проповядва демокрация по света? Щатски подлоги - тези ли изверги боготворите?
  • 3 ФЕЙК

    69 5 Отговор
    Ха дано, ама надали ! Абортите са им най - малкия проблем ! Големия е кухия долар и огромния държавен дълг! Но последната дума ще има военно-промишления комплекс , който генерира огромните печалби !
  • 4 МирО

    43 4 Отговор
    М да разпада вече започва. Интересно как ще го нарекът БЕГЗИТЪТ сега?
  • 5 Исторически парк

    62 8 Отговор
    Тексаската Народна република скоро ще обяви рферендум за присъединяване към Руската федерация!

    Коментиран от #8

  • 6 ДдддД

    65 5 Отговор
    Манете ги абортите-пишете че Тексас ПАК е внесъл искане за отделяне от Б Дом...-пишете ги тези новини де...
  • 7 Немокрация

    31 4 Отговор
    Каква демокрация,бе?
  • 8 МирО

    39 4 Отговор

    До коментар #5 от "Исторически парк":

    Не забравяй Аляска - тя и без друго си е бика Руска.
  • 9 Читател

    46 7 Отговор
    Приятен разпад на империята на злото.
  • 10 Адам Хилтън

    37 14 Отговор
    Много смешни тия жени бе - подкрепят аборта въпреки че те самите са се родили. хаха
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 така така

    23 2 Отговор
    То и DW e като фащ
  • 14 Наркос

    12 19 Отговор
    Просто ще абортират в друг щат или още на 16 ще се местят към успешните щати. Такива щати като Мисури нямат шанс. Раждаемостта е слаба заради цената на живот, която се е покачила многократно поради високия броя екстри и услуги, които ползваме. Някакви църковни старчоци бутат за забрана, съвсем скоро ще умрат всичките и проблемите ще се решават ,вместо да се създават нови. Българите да му мислят вместо да отварят миризливите усти, тук един закон важи с пълна сила във всички области ,)
  • 15 В.В.П.

    14 2 Отговор
    В страна на демокрацията трябва да реши субекта .Това е сащ ,люлката на демокрацията ..Всъщност ще се правят нелегални аборти ,което е много по зловещо и рисково,.това е като сухия режим в сащ..Много мафия .накрая .Джо е католик,а при католиците това е проблем .Например Франко е забранил разводи и аборти..напълно .!
  • 16 злобар

    19 1 Отговор
    Направeте една сметка...Когато китайците строят Великата китайска стена за да спрат Тюркските нашествия на земното кълбо колко държави е имало !?...
    За "древните сили" (Китай, Япония,Британия,Индия,Русия,Турция,Иран...) войните са като ужилвания за да се усетят и да оцелеят...Никога не са целели тотално унищожение , защото са разбрали че това е всъщност самоунищожение...Точно затова все още съществуват !
    Западът и Америка не са Римската империя ....А Турция ,Китай и Русия сa от по дълго време на територията на тази планета и знаят как се расте ...как се разпада... и как след това се оцелява и как се почва отначaло...щото сa го правили много пъти в Историята на този свят ! ! !
    САЩ тепърва ще разберат че "стадо с бич и камшик не се води"... много са млади още като сила в историята и тепърва ще усетят вкуса на падението след великия възход !

    Коментиран от #21

  • 17 Жоро

    9 5 Отговор
    Вярно, че има такова нещо като "легитимни причини" за аборт. В същото време, обаче, абортите, в значитолно по-голямата си 1аст, са следствие на неизползването на предпазни мерки. Използвайте презервативи, бе хора!
  • 18 Гост

    28 6 Отговор
    Пълна дивотия.Прекъсване на бременността е суверенно право на жената,да задържи плода или да го махне.Тези заприличват на Афганистан....Много хора не са на мястото си...

    Коментиран от #23

  • 19 Макробиолог

    12 1 Отговор
    Правилното е еднополовите бракове да станат задължителни и да им се установи правото на аборт.
  • 20 Гага

    21 1 Отговор
    Започна изтегляне в Украйна и за да не се говори за това започнаха с абортите,а кризата,бензина ,познатия краварски трик
  • 21 Злобюл

    14 2 Отговор

    До коментар #16 от "злобар":

    Китайците са строили Великата си стена срещу нашествията на прабългарите.И преди да пишеш Русия,Англия би могъл да поставиш България редом до Персия,Китай,Египет.
  • 22 айде, бяла лястовица

    12 1 Отговор
    Следващото трябва да е да върнат негрите в плантациите
  • 23 Димитър

    6 3 Отговор

    До коментар #18 от "Гост":

    Аборт може да се прави съвсем спокойно до третия месец. След третия месец се води убийство, защото в третия месец вече се оформя мозъкът.....кофти е ако се замислим , води се човек с права. В Америка забранига абортите, защото те имаха прекалено свобода, например
    една жена бременна в осмия месец можеше да реши, че вече не иска да става майка и без проблеми отива в клиниката и изважда бебето, което бебе бива използвано за медицински опити, търговия на органи, стаминални клетки и дори за ваксините вече не е тайна че използват тъкани от човешки ембриони от всеки период на развитието.

    Коментиран от #26

  • 24 Християнин

    5 1 Отговор
    Ако абортът,който е убийство и еднополовите бракове,които са гнусота ,са ценности на западния свят,то по-добре да не сме от този свят!ГОРКО НА ТЕЗИ КОИТО ПОСТАНОВЯВАТ НЕПРАВЕДНИ НАРЕДБИ И НА ПИСАЧИТЕ,КОИТО ПИШАТ ИЗВРАТЕНОСТ!!!-Библия-Исая 10:1.Става въпрос за властите и медиите!Скоро идва времето всички да отговаряме пред БОГА!!!
  • 25 Да уточним!

    6 7 Отговор
    Има разлика от това жените да решават сами за себе си от това, да решават относно бъдещето на дете, на което вече са дали живот. Е извинявайте, ама идеята на демокрацията е да си свободен, без да ограничаваш правото на живот и свобода на другите, а абортите са точно това. Абортът притоворечи и на религията, и на свободата, а е и отнемане на невинен живот. Крайно време е на това да се сложи край, а на жените да им се отнеме фарсът, да си играят на Богове.
  • 26 Да уточним!

    4 4 Отговор

    До коментар #23 от "Димитър":

    Мозъкът тогава се оформя, но това не означава, че преди това не имало някакви наченки на него. Недей да четеш медицина както дяволът Евангелието! Бременността си има начало и край. До третият месец е плод, а след това е бебе. Но дори не оформено, то е живо. Това, че жените не усещат все още рипащи крачета, не означава, че е някакъв пай и не е живо. Убийство си е човече, разбери го най-сетне. Все едно да оправдаеш убийство на инвалид, заради това, че няма крака или ръце. Стига вече с тези неправилни интерпретирания.