Тема: Украйна

27 Юни, 2022 22:00 7 335 70

Къде Русия изнася зърното, откраднато в Украйна?

  • русия-
  • украйна-
  • зърно-
  • износ

Има все повече доказателства, че руските войски в окупираните райони на Украйна систематично крадат зърно

Къде Русия изнася зърното, откраднато в Украйна? - 1
Снимка: Shutterstock

Има все повече доказателства, че руските войски в окупираните райони на Украйна систематично крадат зърно и други продукти от местни фермери. БиБиСи разговаря със земеделските производители и анализира сателитни изображения и данни за доставка, за да разбере какво се случва със зърното.

На няколко десетки километра от фронтовата линия украинският фермер Дмитрий разказва как бизнесът, който е развивал в продължение на 25 години, е загубен за четири месеца руска окупация.

БиБиСи се опита да се свърже с повече от 200 фермери, чиято земя сега е в окупирания район. Дмитрий (не използваме истинското му име, за да го предпазим от репресии) бе един от малкото, които се съгласиха да се срещнат с нас. "Откраднаха ни зърното. Унищожиха нашите помещения, унищожиха оборудването ни", казва той.

Той казва, че руските войски сега заемат 80% от десетките хиляди хектари, които обработва и ги обвинява в кражба на зърно в промишлен мащаб. Камера за видеонаблюдение от един от обектите на компанията е заснела момента на пристигането на руските военни. На кадрите един от войниците забелязва охранителна камера и стреля по нея, но пропуска. Дмитрий казва, че на няколко от откраднатите камиони за зърно са инсталирани GPS тракери, които показват, че са тръгнали първо на юг към Крим, който Русия анексира през 2014 г., а след това към Русия.

Според данните от проследяването, камионите са спрели близо до склад, който е идентифициран като място за разтоварване и съхранение на зърно, в кримското село Октябрское.

Сателитна снимка от 14 юни тази година показва опашка с камиони на пътя до този обект.

Складът се намира в непосредствена близост до жп линията, през която зърното може да се транспортира както до Русия, така и до пристанищата на Южен Крим. Покривът на сградата изглежда нарисуван със Z символ.

Опашки на границата

Проследяването на отделни пратки откраднато зърно е много трудно, но има значителни доказателства, че по-голямата част от него първо се изпраща в Крим. Сателитни изображения на два ключови контролно-пропускателни пункта, в Чонгар и Армянск, показват група превозни средства, използвани за транспортиране на зърно и други селскостопански продукти.

Снимка в Чонгар, направена на 17 юни, показва опашка с камиони с дължина над 5 км.

Такъв натоварен трафик е необичаен за Крим: Украйна няма достъп до района, откакто беше анексиран от Русия през 2014 г. и изнася зърно и други продукти от други пристанища.

Може би част от трафика се дължи на факта, че след доставки на руските войски, празни камиони се връщат от окупираните райони. Въпреки това изглежда по-вероятно много от камионите да превозват зърно или други продукти, като слънчогледови семки, иззети от украински фермери.

Сателитни изображения на град Джанкой в ​​Крим показват камиони, чакащи на пътя до зърнохранилище и жп гара.

На изображението на гарата до складовата база има товарни влакове, образувани от вагони, използвани за превоз на зърно и други продукти.

Железопътната линия от Джанкой отива до пристанищата на Севастопол и Керч, откъдето зърното може да се откара в Русия или в чужбина.

Къде се транспортира украинското зърно от Крим?

"Те превозват зърно първо до анексирания Крим, откъдето до пристанищата Керч или Севастопол, след това товарят украинско зърно на руски кораби и отиват в Керченския проток", казва Андрий Клименко, ръководител на Института за стратегически черноморски изследвания в Киев, който редовно следи движението на корабите около Крим.

"В Керченския проток (между Крим и Русия) те прехвърлят украинско зърно от малки кораби на сухотоварни кораби, където то се смесва със зърно от Русия и понякога плават в района само за да имитират, че са натоварени с руско зърно", обяснява той.

Според Клименко тогава това зърно се изнася с руски сертификати, от което следва, че е произведено в Русия. След това корабите често се насочвали към Сирия или Турция.

Турският външен министър Мевлют Чавушоглу коментира, че турските власти разследват твърденията, че украинското зърно е изпратено в Турция и все още не са открили никакви доказателства.

"Видяхме, че Русия е посочена в документите като пристанище на отпътуване на кораби и място на произход на стоките", каза той.

Необичайно ниво на активност в Севастопол

Сателитните снимки на зърнен терминал Алвита в пристанището Севастопол в Западен Крим показват високо ниво на активност през целия юни. Съдейки по жълтия цвят на продукта, който се натоварва на няколко съда, е зърно.

Прегледахме сателитни снимки на този терминал през юни през последните няколко години и това ниво на активност изглежда необичайно високо.

Някои експерти, с които разговаряхме, смятат, че тази дейност може да се обясни само със зърно, изнасяно от континентална Украйна. "Реалността е, че те не отглеждат много зърно за износ в Крим", казва Мария Богонос, експерт по селскостопанска политика в Киевското училище по икономика.

За Русия също е неизгодно да изнася собствено зърно през Севастопол.

Но Майк Лий, земеделски експерт от Green Square Agro, който е работил както в Украйна, така и в Русия, смята, че част от зърното, идващо от Крим, може да е остатък от миналогодишната реколта, съхранявани в складове заради войната.

"Крим е под руски контрол, но веригите за доставки също са пострадали там", обяснява той.

Корабите изключват транспондерите си

Американските и украинските власти и някои медии посочиха имената на девет кораба, за които се смята, че превозват откраднато украинско зърно в чужбина.

Използвайки данни от Lloyd's List Intelligence (интерактивна онлайн услуга, която предоставя информация, включително за движението на кораби), БибиСи проследява тези кораби от април, движейки се между Крим и пристанищата на Турция и Сирия.

Lloyd's List Intelligence съобщава, че корабите са изключили бордовите сензори, показващи позицията на кораба при навлизане в Черно море или при маневриране в Керченския проток близо до Крим.

Транспондерите им се включат отново, корабите вече плават на юг. Сензорите отчитат и по-голяма водоизместимост, което може да се тълкува като факт, че в момента, когато транспондерите не работят, корабите са натоварени.

БиБиСи картографира маршрутите на три кораба: "Матрос Позинич", "Сормовски 48", собственост на две компании в Русия и "Финикия", собственост на сирийската генерална морска администрация.

При опит за свързване със собствениците на тези плавателни съдове, регистрирани в Русия, за да се разберат подробностите за маршрута, но не е получен отговор. Няма достъп и до сирийските корабособственици.

Въпреки някои пропуски, от сателитни снимки е възможно да се установи къде са били тези кораби.

На снимките на компанията Maxar "Матрос Позинич" се намира в Севастопол в средата на май. По време на това пътуване той преминава през Керченския проток, транспондерът му се изключва за пет дни и след това се включва отново - на стотици морски мили на юг в Черно море. По-късно корабът е заснет в сирийското пристанище Латакия - транспондерът му отново е изключен.

В съответствие с Международната конвенция за безопасност на човешкия живот в морето (SOLAS), корабите трябва да имат на борда по всяко време устройства за проследяване на тяхното местоположение и курс, освен ако това не представлява заплаха за тяхната безопасност - например поради пиратство.

Мишел Визе Бокман, редактор в Lloyd's, казва, че няма причина да се изключват транспондерите близо до Крим или сирийското крайбрежие.

"Тази практика очевидно не е свързана с рискове от пиратство", казва Бокман. "Другите кораби са с включени транспондери, така че защо те не са от тези кораби?"

Новата тактика на Русия

БиБиСи получи и документи, изготвени от руските окупационни власти, в които са изброени стопанствата, в които ще бъде прехвърлено зърното.

Отделно разследване на БиБиСи установи, че в някои случаи руснаците принуждават украинските фермери да продават зърно на цени доста под пазарните и да подписват документи, потвърждаващи, че е закупено "законно".

В началото на инвазията се съобщават предимно случаи на откровени кражби на зърно от руските военни. Сега обаче фермерите вярват, че тактиката се е променила: руснаците разбират, че ако не плащат за зърно, бъдещите реколти могат да пострадат от саботаж.

Фермерите казват, че трябва да се примирят с ниските цени: трябва да купуват гориво и да плащат на работниците.

Емили Потъл, юрист по международно право, каза пред БиБиСи, че тези действия могат да нарушат Женевската конвенция и правилата на Международния наказателен съд, уреждащи действията на окупационните власти.

БиБиСи се свърза с руските власти, но все още не е получен отговор. Някои служители в контролираните от Русия райони обаче открито говорят за изнасянето на украинско зърно от тези територии.

Източник: News.bg


Поставете оценка:
Оценка 1.9 от 35 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Рошко

    66 3 Отговор
    Къде булгария ще изнесе нашето и зимата какво ще ядем и от къде
  • 2 Госあ

    90 15 Отговор
    Изнасят го в бедните страни от Африка и близкия Изток. Така че всичко е тип-топ 💁 А зеления паляк нема кинти от него да купува оръжие.
  • 3 УСА

    101 14 Отговор
    украинците лъжат...англичаните лъжат

    Коментиран от #38

  • 4 КОКО

    104 17 Отговор
    ВСИЧКИ ОКУПИРАНИ РАИОНИ СА РУСКИ И СПРЕТЕ С ИЗМИСЛИЦИТЕ И ПРОПАГАНДАТА

    Коментиран от #54

  • 5 Вярно е

    88 10 Отговор
    И аз видях руските войници как изнасят житото,нарамили по един чувал на двете рамена и по една пералня под мишница

    Коментиран от #19, #50

  • 6 един от многото

    103 18 Отговор
    Кой казва , че това зърно е крадено? Тези същите които им откраднаха 300 милиарда , които най безотговорно крадат личната собственост на руски граждани и налагат санкции както им дойде на плитките и склерозирали мозъчета!.
  • 7 Иван

    95 11 Отговор
    Какво прави Запада с откраднатите руски яхти?

    Коментиран от #18, #29

  • 8 Адам Хилтън

    78 8 Отговор
    Украинските фермери дали ще го продадат на руснаците или западничанците има ли разлика? Единственият който ще реве сега са "Империята на свободата" - хем настояваха да има "свободен пазар", хем тормозят и заплашват всяка неудобна държава с икономически санкции. Ден без лицемерие не може явно.

    Коментиран от #40

  • 9 Анонимен

    54 6 Отговор
    Победителите не ги съдят, тъй че ..... си .......
  • 10 Крадец на праскови

    65 13 Отговор
    Слава на Русия!
  • 11 Зззз

    62 9 Отговор
    ХАХАХА, ама сериозно ли е откраднато ,я пак пробвай!
  • 12 007

    19 86 Отговор
    Гнусни из роди. Слава Украiна
  • 13 ДОСТ

    64 15 Отговор
    ЛЪЖАТ. НИЩО НЕ Е КРАДЕНО. ФАЛШИВИ ИНФОРМАЦИИ.
  • 14 Рошко

    81 7 Отговор
    И само да питам, танкерите с откраднат петрол от Ирак Сирия и Либия с включени трснспондери ли са, или за тях тези правила не важат

    Коментиран от #51

  • 15 Жална им

    72 11 Отговор
    Ами изнасят го за гладуващите в Африка, а не укрите да плащат оръжия.Дефакто Русия пак спасява Европа,защото ако няма папу, десетки милиони църни скакалци от Африка ща праджапат Средното море и ... и жална им майка на меките китки и жендърите.
  • 16 Димитър

    66 10 Отговор
    В окупираните територии от руснаците , житото е руско! Другото е складирано в Румъния но ще се продава на по- висока цена за Европа . Нищо ново под небето. Изроди.
  • 17 Тиква

    53 10 Отговор
    Оля, нема кой да те надупи и да спреш с глупостите. Факти бг. Стига сте писали невежи неща. Срам нямате
  • 18 За Познат

    24 7 Отговор

    До коментар #7 от "Иван":

    Амортизираме ги,после ще ги продаваме като МаЙбаха на Кадафи.
  • 19 Зззз

    59 6 Отговор

    До коментар #5 от "Вярно е":

    Не бе,връзват хладилници и перални отзад на танковете ,а бикините отгоре върху тях да ги изпере дъждът ,че пустите руснаци нали не са виждали перални докато ги включат зор ще видят. Простотия до шия.

    Коментиран от #23

  • 20 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    17 39 Отговор
    По кои международни норми Крим е анексиран ❓❓❓

    Коментиран от #31, #33

  • 21 Голямо откритие -

    45 3 Отговор
    "На изображението на гарата до складовата база има товарни влакове, образувани от вагони, използвани за превоз на зърно и други продукти." - ами то такива вагони си имаме и в България... Скоро пътувах, разминахме се /София - Варна, през деня/ - с един /1/ товарен влак, май караше нещо - през целия път си мислех, че може да е возил това, онова или нещо друго. Обаче ако бях журналист, щях да получа хонорар за допусканията си.
  • 22 немил-недраг

    16 57 Отговор
    Пшеницата и хляба са свещени във всички религии и във всички държави от древността до сега. Това което правят руските танкове да газят полетата с пшеница и да оскверняват реколтата под заповедите на Кремъл рано или късно ще получат своето възмездие. Има природни сили по-могъщи от човешките действия.

    Коментиран от #34

  • 23 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    31 10 Отговор

    До коментар #19 от "Зззз":

    Те от хладилниците вадят чипове за платките на ракетите 🤔
  • 24 Теодоро

    56 7 Отговор
    Мазен пасквил. Слава на Русия. Долу укрите
  • 25 9689

    54 2 Отговор
    Кой открадна 350 милиарда долара?
  • 26 Бако

    12 48 Отговор
    Така са ни помагали и на нас братушките. Долно крадливо племеее
  • 27 БАЙ КУРТИ

    40 3 Отговор
    Само ББС не е достатъчно , питайте и DW .И ако тя потвърди , всички Триполови ще ви повярват.
  • 28 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    11 12 Отговор
    "Русия използва компютърни чипове от съдомиялни машини и хладилници в танкове и ракети ..."
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Виктор

    19 1 Отговор
    оля,оля...ще караш на агнешко. между другото,къде е ДЖАМБАЗА олче
  • 31 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    4 15 Отговор

    До коментар #20 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    Минусите ги виждам, а отговорите - НЕ ‼️ Защо ли 🤔 Може би защото НЯМА такива 🤔
  • 32 Змия

    44 2 Отговор
    ами къде се изнася българското злато от челопеч някой да реве за този пладнешки обир

    Коментиран от #44

  • 33 Първо - Крим НЕ Е АНЕКСИРАН,

    38 4 Отговор

    До коментар #20 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    жителите му на референдум, наблюдаван и от представители на ЕС и ООН, които го определиха като редовен,изразиха това желание с над 90% ;второ - присъединяването стана в съответствие с Конституцията на Кримската република; трето - има решение на Международния съд към ООН, че в такива случаи НЕ СЕ ИСКА разрешение от централната власт - и с това решение бе узаконено Косово. Така че - международни и вътрешни норми -дал господ. Разбира се, тези норми важат ,само ако става дума за действия в наша полза /пак споменавам Косово, която бързо бе превърната в една от най-големите американски военни бази в Европа/ - и са недопустими за останалите.

    Коментиран от #39

  • 34 бай

    17 3 Отговор

    До коментар #22 от "немил-недраг":

    байовото ти мотика виждал ли си през живота си че знаеш кое е свещенно ,за едни кравата за други магарето ти на кой господ се молиш
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Преминаващ оттук

    35 4 Отговор
    Станахте смешни с тази пропаганда. То не бяха телевизори и хладилници. То не беше бельо от просторите...
    Хайде измислете нещо в което човек да повярва.

    Коментиран от #62

  • 37 Тая па

    33 3 Отговор
    Защо, нещо лошо ли прави.
    След "демократизирането" на Ирак ,къде САЩ изнасяше нефта, откраднат от Ирак ??
  • 38 6666

    3 21 Отговор

    До коментар #3 от "УСА":

    Русняците лъжат.
  • 39 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    8 5 Отговор

    До коментар #33 от "Първо - Крим НЕ Е АНЕКСИРАН,":

    АМИ НАЛИ ТОЧНО ТОВА ОБЯСНЯВАМ НА МИСИРИЧОЦИТЕ ‼️‼️‼️
    ""Те превозват зърно първо до анексирания Крим, откъдето до пристанищата Керч или Севастопол..."
  • 40 6666

    11 2 Отговор

    До коментар #8 от "Адам Хилтън":

    По добре "Империята на свободата" от империята на злото.
  • 41 Катъра на хана

    4 20 Отговор
    И веднага всички рушляци почват да реват .
  • 42 Стоян Александров

    30 3 Отговор
    Такааааа нали тази операция от Путин Вие мисирки нарвкохте война, ееееее какво тогава се сърдите бе ? На война всичко остава за ПОБЕДИТЕЛЯ, ВСИЧКО. За да покрие загубите си. Ето вижте например френските самоходни оръдия. Те вече са русско притежание. Франция не аи ги иска защото знае, че те са спечелени от Руссия. А сега Руссия ще спечели огромната територия на Окрай а с всичко в нея. Дори и няколко милиона роби ще има за строеж на магистрали в далеееееечен и вечно замръзнал Сибир. Както се казва : да не би мирно седяло не би чудо видяло. Еееее сега ще чукат камъни в Сибир. Честито. Честито и на Руссия новите територии....

    Коментиран от #45

  • 43 АЛИ БАБА

    24 1 Отговор
    КРАДЕЦА КАЗВА : ДЪРЖЕТЕ КРАДЕЦА.
  • 44 Стоян Александров

    15 3 Отговор

    До коментар #32 от "Змия":

    Това е : ОБИР, КРАЖБА, УНИЩОЖЕНИЕ НА ЦЯЛ НАРОД, ТОВА Е ПОДСЪДНО ДО ВРЪЩАНЕ НА ВСИЧКО. ТОВА Е ОБИРА НА ВЕКОВЕТЕ СРАВНИМ САМО С ОБИРИТЕ НА АНГЛИЧАНИТА ОТКРИВАЛИ УЖ НОВИ СВЕТОВЕ. ГОСПОД ГЛЕДА. ПРЕДАТЕЛИТЕ НИ СА ОБРЕЧЕНИ А САЩ ЩЕ СЕ РАЗПАДНЕ И ГНИЕ В ПОЗОР. НИКОЙ НЕ КРАДЕ ОТ МАЙКА БЪЛГАРИЯ БЕЗ ДА Е НАКАЗАН. ВИЖТЕ ИСТОРИЯТА.
  • 45 Ще получиш

    8 6 Отговор

    До коментар #42 от "Стоян Александров":

    Някой инфаркт ,много се пениш.
  • 46 ОРКА

    25 5 Отговор
    НА ЗАВЛАДЕНИТЕ ТЕРИТОРИИ ВСИЧКО Е РУСКО ТОЛКОЗ ПОБЕДИТЕЛЯТ ВЗЕМА ВСИЧКОООООО
  • 47 УСА боклук

    19 5 Отговор
    Ааама че сте глупави. Там където УСА изнася крадения нефт от Сирия.
  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 ПЪРВО И ЕДИНСТВЕНО:

    25 6 Отговор
    РУСИЯ НЕ КРАДЕ! ЗЪРНОТО И СЕ ПАДА ПО ПРАВО!!!

    КРАДЕЦ, ПОДСТРЕКАТЕЛ, ИНТРИГАНТ И НАГЛЕЦ Е САЩ И НАТО!!! УКРАЙНА Е ПРОДАЖЕН ТЪПАК!!!

    РУСИЯ ПЕЧЕЛИ! СЛАВА НА ВЕЛИКА РУСИЯ!!!
  • 50 ТЪЙ, ТЪЙ!

    15 1 Отговор

    До коментар #5 от "Вярно е":

    БОГАТИРИ СА! НЕ СА ЗЕЛЕНИ НАРКОМАНИ!!!
  • 51 Украинка

    25 4 Отговор

    До коментар #14 от "Рошко":

    Това което краде САЩ, не кражба, а подаръци, САЩ не краде, те са велики в кражбата

    Коментиран от #57, #63

  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 Грамотният

    9 3 Отговор
    Откраднато жито или овес от Украйна бе драги драскачи,не откраднато в Украйна.
    Аз не съм много образован ама ако бях на ваше място щях да се срамувам адски много
  • 54 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 55 Аристотел Български

    7 20 Отговор
    Сибирски скакалци паразити и лешояди, за толкова векове никакво очовечаване, явно наистина са генно обреммнени и безпаметно спиртосани. Читавите що годе 5 милиона руснаци хомо сапиенс избягаха на Запад. Дядо ми е разказвал как на 12 септември 1944 г., като се прибира от полето някави примати крадци червеноармейци със скъсани потници гонели кокошките и пилетата по двора. Тотална татарска деградация и заплаха за нормалният свят.

    Коментиран от #61

  • 56 В Полша и Румъния

    16 0 Отговор
    отива зърното на бедния и гладен измъчен и нещастен народ.
  • 57 Чочо

    19 2 Отговор

    До коментар #51 от "Украинка":

    Янките не крадът, а си берат.
  • 58 Корекция на лъжливата статия

    16 1 Отговор
    Къде изнасят херсонските фермери житото си?
    Където си искат !
    Който има претенции, да иде да им каже нещо.
  • 59 уайтнойз

    8 0 Отговор
    "Киевското училище по икономика" изкарва само кадри за МВД. Специализация придобиване на частни бизнеси. Не е кой знае кво ма си работи схемата от години. По смотаните се гърбат законно.. смех :)
  • 60 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 61 Матей

    9 2 Отговор

    До коментар #55 от "Аристотел Български":

    Най вероятно е по туй време дядо ти да не е правел разлика между руснаци и украинци
  • 62 Ха така

    3 8 Отговор

    До коментар #36 от "Преминаващ оттук":

    Ами пусни беларуската NEXTA TV в YouTube и ще видиш кадри от черния пазар в беларус където руснаците продават краденото.Не можеш да повярваш за твоите руски разбойници какви ги вършат.Та те и у нас през 1944г са вършили подобни работи, освен че ни натресоха и БКП на власт
  • 63 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 64 Митьо

    11 0 Отговор
    Първо! Това зърно не е на измислената държава украйна! Преди няколко години корумпетата продадоха земята си на западни холдинги и корпорации.
    Второ! Това са репарации за понесените загуби в борбата срещу неонацизма.
    Трето! С тези пари ще се възстановяват бъдещите губернии, основани на територията на измислената държава украйна!
  • 65 нормален

    7 0 Отговор
    Да бе би би си казал това е манипулация дайте да видим и руските телевизии какво ще кажат американски протежета
  • 66 Предател като тебе

    6 0 Отговор
    Военни придобивки. Какво да кажем за американските войски които хранят злато петрол и исторически ценности в окупираните страни в които внасят американската демокрация.Тези земи са на Русия така че житото е по закон тяхно.Хранят в момента и плащат на хората , това което не прави Украйна но има големи претенции за да купува оръжие и да избива (собствен ия) народ
  • 67 Сашо

    3 0 Отговор
    И пак highly likely, вероятно, може би руснаците крадат жито, па някъде го карат, па транспондерите се включват и изключват и т.н.
    Драги мисирки, когато една държава завоюва друга всичко в победената държава става собственост на победителката. Така че за какви кражби говорите? На украинците никой не им е виновен, че се оказаха по-големи глупаци и от нас-сега няма какво да плачат. Който се надупи на американците това го чака, а те не прощават.
  • 68 Българин

    0 2 Отговор
    След освобождението на България Русия открадна българското злато 7500 тона
  • 69 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 70 Сталин

    2 0 Отговор
    Това е нормално повреме на война!
Новини по държави: