Last news in Fakti

28 Юни, 2022 17:35 2 932 31

Чехия ще захранва своя АЕЦ с американско и френско ядрено гориво

  • чехия-
  • ядрено гориво-
  • ядрена централа-
  • аец-
  • темелин-
  • росатом

Настоящият доставчик на гориво за електроцентралата е компанията ТВЕЛ, част от руския енергиен гигант "Росатом"

Чехия ще захранва своя АЕЦ с американско и френско ядрено гориво - 1
Снимка: Shutterstock

Чехия подписа споразумения с американската компания "Уестингхаус електрик" (Westinghouse Electric) и френската "Фраматом" (Framatome) за доставка на ядрено гориво за атомната ѝ електроцентрала "Темелин", съобщи Асошиейтед прес. С този ход страната планира да намали зависимостта си от руските доставки на касети с ядрено гориво.

Чешката държавна енергийна компания ЧЕЗ (CEZ), която е и оператор на АЕЦ-а, заяви, че "Уестингхаус електрик" и "Фраматом" ще допринесат за енергийната сигурност на страната, като доставят ядреното гориво за АЕЦ "Темелин" за период от повече от 10 години, започвайки през 2024 година. Сделката е на стойност няколко милиарда чешки крони (стотици милиони долари), се посочва в изявление на чешкото дружество.

Настоящият доставчик на гориво за електроцентралата е компанията ТВЕЛ, част от руския енергиен гигант "Росатом". ЧЕЗ заяви, че има достатъчни запаси от ядрено гориво за централата си за около две години.

"Нашата цел беше да диверсифицираме броя на доставчиците, за да сведем до минимум риска от евентуални прекъсвания на доставките (на гориво) по каквато и да е причина", каза Ладислав Щепанек, директор в отдела за ядрен горивен цикъл на ЧЕЗ.

Чешката компания оперира двата 1000-мегаватови ядрени реактора в АЕЦ "Темелин". От 2000 г. до 2010 г. "Уестингхаус електрик" е осигурявал доставки на ядрено гориво за атомната електроцентрала, припомня АП.

Чехия разчита на шест ядрени реактора, за да генерира повече от една трета от общото си производство на електроенергия. Освен двата реактора в АЕЦ "Темелин", ЧЕЗ оперира още четири 510-мегаватови блока в АЕЦ "Дуковани", която също използва руско ядрено гориво, доставяно от ТВЕЛ.

За разлика от съседните ѝ Австрия и Германия, Чешката република удвоява производството на ядрена енергия. По-рано през годината ЧЕЗ обяви търг за изграждане на нов реактор в АЕЦ "Дуковани", тъй като страната се стреми да увеличи още производството на ядрена енергия.


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 18 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 И БЪЛГАРИЯ СЪЩО

    15 68 Отговор
    НИКОГА ВЕЧЕ РУСКО РОБСТВО

    Коментиран от #7, #12, #27

  • 2 Емил

    12 64 Отговор
    Скоро и България! Браво на Путин - съсипа Русия!

    Коментиран от #11

  • 3 Теле

    48 10 Отговор
    То и украйна щеше ама не стана
  • 4 Укро Японец

    55 7 Отговор
    Чакаме нова Фукушима и Чернобил...
  • 5 Рошко

    59 4 Отговор
    А уестнгхаус откъде получават урана, само да питам. Интерсните епизоди на филма тепърва предстоят с наближаването на зимата. Има ли брашно няма страшно. Тежко им на гражданите
  • 6 Сандо

    56 5 Отговор
    Един път пробваха и набързо се отказаха.Явно не им увират лесно главите,но чехите са достойни наследници на Швейк.
  • 7 Студ и Свещи

    29 5 Отговор

    До коментар #1 от "И БЪЛГАРИЯ СЪЩО":

    Нямаме ни ток ни газ.
  • 8 Миризлив пор

    47 5 Отговор
    Интересно американското гориво дали е произведено от американски производител или идва от американски търговец с източник Русия но на дебела цена? След като нарязаха ракетите, руснаците започнаха да преработват урана за гориво и му свалиха драстично цената, Америка реши че е по лесно да купува и от 20 години не обогатяват уран.
  • 9 Трябва

    44 4 Отговор
    Да подменят реакторите ако искат да работят с други ядрени горива. Иначе....може да непредвидими последици, увреждане на реакторите или Чернобил 2.
  • 10 Деций

    46 3 Отговор
    Много интересно,САЩ купуват ядрено гориво от Русия за част от техните централи,то не е обект на ембаргото,а ще продават на Чехия???Или пак ще е Руско но с още един посредник(САЩ) за да им излезе по тънко!Смешници!

    Коментиран от #13, #19

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Цедий

    5 33 Отговор

    До коментар #10 от "Деций":

    Ти първо се научи да правиш разлика между САЩ и частна компания регистрирана със седалище там, па тогава прецени кой е смешника. Това не ти е "руский мир", където всичко принадлежи на диктатора.

    Коментиран от #21

  • 14 не може да бъде

    36 3 Отговор
    За тези които не знаят -40% обогатения уран за атомните централи в света идва от Русия.Русия не притежава големи запаси от Уран -както Казахстан напр.-но е успяла да изгради големи мощности за обогатяване на урана /така че да стане годен за използване/!Освен това методът който се ползва в Русия е т.н.центрофугиране ,който се оказва най-ефикасният при съвременните условия.А америкнаците не могат да ползват този метод,защото ключът към него е корпусът на центрофугата от специална алумининева сплав,която само Русия може да произвежда и която е засекретена дълбоко!?

    Коментиран от #18

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Мишел

    34 3 Отговор
    Американското и френското ядрено гориво се произвеждат основно със закупен руски обогатен уран.
    Вчера Франция обяви, че поради недостиг на гориво спира още два реактора.
    Мирише на ситуация, подобна на отказа от руския природен газ.
  • 18 Така е

    4 33 Отговор

    До коментар #14 от "не може да бъде":

    Тайната на този халюмин е скрита в сейфа с руския микропроцесор. Безаналогова работа братчето ми. Да се чуди човек, защо с такъв специален халюмин и толкова други тайни разработки и неизчерпаеми ресурси, болшинството пак живеят по-зле и от третия свят.
  • 19 Мишел

    24 3 Отговор

    До коментар #10 от "Деций":

    Росатом контролира 85% от урановите запаси на планетата, произвежда почти 60% от обогатения уран на планетата и 16 пъти повече обогатен уран от САЩ (данните са от 2020). Няма как и кой да го измести от бизнеса с ядрено гориво.
  • 20 Честито

    22 1 Отговор
    Чехи чакайте Фукушима
  • 21 Соломон

    18 0 Отговор

    До коментар #13 от "Цедий":

    На "американските" въртележки сме се нагледали !
    Големите "частни" компании в САЩ, въобще не са ЧАСТНИ !

    САЩ не разрешават на останалите СТРАНИ, държавата да ПОМАГА на ДЪРЖАВНИ ФИРМИ !
    А, те чрез тези ПСЕВДО частни фирми наливат ДЪРЖАВНИ ПАРИ !

    На България, чрез Закона за държавната помощ, и се забранява да помага на ДЪРЖАВНИ ФИРМИ !

    Чл. 4. (1) Предоставянето на държавна помощ, освен в случаите, предвидени в Договора за функционирането на Европейския съюз, е несъвместимо с вътрешния пазар.

    Фондация "Америка за България", например е плод на успеха на Българо-американския инвестиционен фонд (БАИФ), създаден през 1991 г. с ОТПУСНАТИ от Конгреса на САЩ, 55 милиона долара. В резултат от съвместната си работа с предприемчиви българи, БАИФ постига възвръщаемост от над 800%. През 2008 г. постъпленията от продажбата на активи на Фонда формират капитала на Фондация „Америка за България“ в размер на 400 милиона долара. ?!!!!!!!!!!!!!!

    BULGARIAN AMERICAN ENTERPRISE - USAID
    Това ЧАСТНА или ДЪРЖАВНА фирма ли е, след като капитала на фирмата от отпуснатите 55 милиона.$ стига 400 милиона !?

    --------------- Вашия коментар -------------------------
    Ти първо се научи да правиш разлика между САЩ и частна компания регистрирана със седалище там, па тогава прецени кой е смешника. Това не ти е "руский мир", където всичко принадлежи на диктатора.
  • 22 мда

    15 2 Отговор
    А отработеното гориво къде ще го съхранявате?в голяма Чехия място много.

    Коментиран от #24

  • 23 КОНТРАТА

    24 0 Отговор
    На фалиралата уестингхаус горивото изобщо не е пригодено за руските реактири в АЕЦ Темелин и Дуковани. До 2 години чешките реактори ще са скрап радиоактивна скрап
  • 24 случаен

    11 0 Отговор

    До коментар #22 от "мда":

    да,както у нас,русия вземаше и отработеното гориво,а сащ само продават,смо набутване отвсякъде с тез цивилизованите
  • 25 гражданин

    9 0 Отговор
    ще светнат чехите, май. атомното гориво не е хмел за бира.
  • 26 Мисля

    9 0 Отговор
    Големи смелчаци са тези чехи.От таралеж възглавница си правят
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Доналд Тръмп

    1 0 Отговор
    Нас ни чака същата участ !
  • 29 Ти да видиш!

    1 1 Отговор
    Заветите на Ленин за електрификация така облъчиха сънародниците му от кол и от въже,че токсина се разля по целия свят.Комунисти и фашисти да в един единен строй.Превъзнесени са чак и в песен-тида видиш,мраз?!.
  • 30 Вътю Т.Панчев

    0 0 Отговор
    Чехия ще плаща на Уестингхаус който е в Казахстан и ползва корейски подизпълнители ...а бе важното е да се пише че ще купува отнякъде другаде ...то и кики требешеда купи стотина газовоза от уса като плати ПРЕДВАРИТЕЛНО ама на някои европски другаре не им ареса и го насметоха та ся гони дипломати за оправдание
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания