Last news in Fakti

29 Юни, 2022 14:13 1 181 5

ЕС увеличава помощта за бежанците от Украйна

  • украйна-
  • ес-
  • бюджет-
  • украински-
  • бежанци

Бюджетът ще продължи да покрива разноските за подслон, здравни грижи и езиково обучение на украинците

ЕС увеличава помощта за бежанците от Украйна - 1
Снимка: БГНЕС

Европейската комисия съобщи, че увеличава значително помощта за украинските бежанци, потърсили закрила в ЕС. Предвижда се да бъдат осигурени допълнителни средства от общия бюджет, неусвоени след 2014 г. по различни фондове, предаде БТА.

Бюджетът ще продължи да покрива разноските за подслон, здравни грижи и езиково обучение на украинците. Тези разходи ще бъдат плащани с европейски средства, включително от фондовете за сближаване, които не са използвани заради пандемията или заради поскъпването на строителните материали и суровините.

ЕК отпуска още 3,5 милиарда евро до края на следващата година, като ще признава на държавите от ЕС разходи на човек по 100 евро седмично, вместо по 40 евро, както досега. Удвоява се срокът, в който тези средства ще бъдат осигурявани - от 13, на 26 седмици от пристигането на украинския гражданин.

Поне 30 на сто от средствата трябва да достигат до местните власти и граждански организации. Ще може да се изисква осребряването на вече направени разходи, свързани с посрещането на украинските бежанци.


Поставете оценка:
Оценка 1.6 от 7 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ХАНКО

    19 2 Отговор
    БЯГАТ ХОРАТА ОТ БАНДЕРОВЦИ НЕ ИСКАТ ДА ПОСЛУЖАТ ЗА ЖИВ ЩИТ НА БАНДЕРОВЦИ
  • 2 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    12 1 Отговор
    пращайте пари за бг наще само чакат да го окрадат тия пари
  • 3 Соваж бейби

    4 0 Отговор
    Тука ще става голяма комедия ,другите им колеги по съдба тях питахте ли ?Хубаво е даренията с оръжие да приключат за Украйна .Хората да се върнат и да се помага с изграждане наново инфраструктура и връщане към нормален живот .Както и за другите им колеги оставете хората на мира имат нужда от МИР .Защото тези помощи са месец ,два ..... година на човек му трябва спокоен живот работа ,спокойствие и да прави планове за бъдеще а те са ден за ден на оцеляване .Това не е помощ !
  • 4 колориметър

    5 0 Отговор
    На българите и по 50 евра няма седмично. Защо? Бежанци ли да се пишем?
  • 5 Майор Деянов

    5 0 Отговор
    Нормално. В Западна Европа има милиони незаети работни места. Мечтата на ЕС е продължителна украинска война и колкото се може повече украински бежанци. Но с тях идват и мафиотските им организации. Ха честито.
Новини по държави: