Last news in Fakti
  Тема: Украйна

30 Юни, 2022 12:31 860 5

Милиони хора са изложени на риск от недохранване

  • русия-
  • украйна-
  • пшеница-
  • глад-
  • световен

Русия и Украйна са съответно първият и петият по големина износител на пшеница в света

Милиони хора са изложени на риск от недохранване - 1
Снимка: Shutterstock

Организацията на ООН за прехрана и земеделие (ФАО) и Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) предупредиха, че войната в Украйна, която спря износа ѝ на пшеница, ще запази високите световни цени през сезон 2022/23 г., излагайки милиони хора на риск от недохранване, съобщи Ройтерс.

Русия и Украйна са съответно първият и петият по големина износител на пшеница в света, които осигуряват съответно 20 и 10 процента от световните продажби. Инвазията на Русия в Украйна и затварянето на Азовско и Черно море обаче почти спряха износа.

Износът на зърно от Украйна е само 20 процента от капацитета, тъй като алтернативните канали, като железопътен и сухопътен транспорт, не са толкова ефективни, колкото морските маршрути, казаха ФАО и ОИСР.

Прогнозите на двете организации предполагат, че цените на пшеницата през 2022/23 г. биха могли да са с 19 процента над нивата отпреди войната, ако Украйна напълно загуби своя експортен капацитет, и с 34 процента по-високи, ако в допълнение износът на Русия бъде намален наполовина. Сезон 2022/23 започва на 1 юли в Северното полукълбо.

За продоволствената сигурност, която вече е под натиск, последствията ще бъдат ужасни, особено за най-уязвимите, коментира генералният секретар на ОИСР Матиас Корман по време на представяне на селскостопанската перспектива на ФАО/ОИСР 2022-2031.

Около 20 милиона тона зърно трябва да напуснат Украйна до края на следващия месец, за да се освободи място за тазгодишните реколти и да се избегне недостиг на храна в Африка, съобщи Европейската комисия миналия месец.

Ако руският износ бъде засегнат, недохранването ще се увеличи с около 1 процент в световен мащаб през 2022/23 г., което се равнява на между 8 и 13 милиона души, в зависимост от степента на евентуалното свиване на износа, се казва в отделно проучване на ФАО.

Сценарий, който симулира сериозен дефицит на износ от Украйна и Русия, продължаващ през 2022/23 и 2023/24 г., и предполага, че няма реакция на глобалното производство, предполага увеличение на броя на хората, страдащи от недохранване, с близо 19 милиона души през 2023/24 г.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Мишел

    5 0 Отговор
    Нощес руската армия изтегли гарнизона си от о. Змеиний.
    Изявление на МО на Русия : Операцията е израз на добра воля, за да се улесни и да не се пречи на износа на зърно от украинските пристанища.
  • 2 Винаги

    6 0 Отговор
    Верни на пропагандата...
  • 3 Много ясно

    4 0 Отговор
    През последните 4-5 месеца се изпариха 10 млр. $ под формата на унищожена военна техника. Вместо това безумие можеше тези пари да се инвестират в земеделие и производство на хранителни продукти, в инфраструктура за транспорт и ....

    Коментиран от #5

  • 4 среднощен

    6 0 Отговор
    Оказва се, че Русия не е само "бензиностанция с ракети"...
  • 5 Помисли

    6 0 Отговор

    До коментар #3 от "Много ясно":

    Изпарили са се точно в нечии джобове...
Новини по държави: