Last news in Fakti
  Тема: Украйна

2 Юли, 2022 10:53 3 808 16

Германия с рекорд по отношение на оръжията

  • германия-
  • оръжие-
  • износ

Издала е разрешителни за износ на стойност 4 млрд. EUR

Германия с рекорд по отношение на оръжията - 1
Снимка: ЕРА/БГНЕС

Германското правителство е издало от началото на годината разрешение за износ на военна продукция за 4,14 млрд. EUR, значително повече в сравнение с отчетените по същото време на миналата година лицензи за 2,3 млрд. EUR. Според разбивката на федералното министерство на икономиката са издадени разрешителни за 2,54 млрд. EUR за оръжия за водене на война, като например картечници и танкове. Останалите лицензи, които са на стойност 1,6 млрд. EUR, са в графата "друго военно оборудване", уточнява БТА. В тази категория влиза техника като радари и радиокомуникационно оборудване.

В Германия компаниите, които искат да изнасят военна продукция, са длъжни да поискат разрешение от държавата.

Още новини от Украйна

Според данните голяма част от лицензите - за около 3,81 млрд. евро - са за доставки за ЕС, НАТО и "еквивалентни на НАТО страни" като Украйна и Южна Корея.

Разрешителни на стойност 1,78 млрд. EUR са били предназначени за "голяма покупка от Нидерландия по проект, който се очаква да продължи няколко години", посочва министерството.

Лицензи за около 562 милиона EUR са били издадени за отбраната на Украйна, а за износ за "други трети страни" са получени разрешения за 337 млн. EUR.

Получател номер едно на военно оборудване от Германия за първото полугодие е партньорката ѝ от ЕС Нидерландия, следвана от Украйна, САЩ и Великобритания.

Севим Дагделен, представител на крайнолявата опозиционна партия "Левите", остро разкритикува тези продажби на оръжие. "Одобряването на доставки на оръжие като на конвейр е истинското лице на така наречената външна политика, основана на ценности. Немаловажен и будещ недоумение факт е, че светофарната коалиция, в която участват и Зелените, налива масло в огъня на много войни и конфликти по света", каза Дагделен, която е експертът по външнополитическите въпроси на парламентарната група на "Левите".

Управляващата коалиция в Германия се състои от Германската социалдемократическа партия, чийто партиен цвят е червеният, от либералната Свободна демократическа партия, чийто цвят е жълтият, и от Зелените, поради което получи прозвището "светофарна"


Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 11 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ПУТИН В ШОК

    24 7 Отговор
    Немско оръжие лее руска кръв в Украйна....

    Коментиран от #3

  • 2 Германия

    13 11 Отговор
    изнася оръжие за по-слабата военно Украйна. Да не помагаш в случая означава бърза победа за по-силния нашественик.

    Коментиран от #7, #13

  • 3 Стрелков (Гиркин)

    8 9 Отговор

    До коментар #1 от "ПУТИН В ШОК":

    Право думаш :След поражението в Украйна Руската федерация ще бъде разделена между съседни държави - Стрелков (Гиркин)

  • 4 Жоро

    14 14 Отговор
    На Путин гащите му натежаха като на пеленаче. Вижда се че тая война няма да я спечелят. Те си мислиха Украйна за 2 дена пада пък то какво стана. Истината е че Украйна не искат да имат нищо общо с Русия и затова са готови да умрат и това и правят, бранят страната си. Половината българи говорят за кравари, ес подлоги не знам си какво още на първия ден ще развеят белите знамена и ще събуят гащите ако не бяхме Нато и Путин беше решил да освободи варненския регион с руски заселници от българските нацисти...
  • 5 Дааа

    9 5 Отговор
    И затова им е виновна Русия... Защо го правят тогава?! Сигурно за добруването на Полша...
  • 6 Не може

    17 8 Отговор
    един сравнително не голям народ, 2% от световното население и 3% от икономиката да се простира на 13% от земната суша и да иска още територия. Искат всичко на изток от Германия(вкл. и България), искат си Аляска, Калининград, Северния ледовит океан до полюса, всички бивши републики, дори части от САЩ (около Сиатъл)... Ха поспрете се малко.
  • 7 Да Да

    12 5 Отговор

    До коментар #2 от "Германия":

    Бързата победа не е вариант, виж бавната е нещо по-супер - има много жертви, разрушения, износ на оръжия, печалби... и те така... ядем семки и люпим газ...

    Коментиран от #8, #12

  • 8 Апетитът идва

    6 7 Отговор

    До коментар #7 от "Да Да":

    с яденето дори на семки. Ако бяха победили Украйна за 3 дни както си мислеха, къде ли щяха да са сега? Блиц-крига с Грузия 2008г., с Крим 2014г. им създаде(по-скоро възвърна) мита за непобедимостта на РККА. Но както е казал Бисмарк Русия може да бъде победена само от руснаци(украинци).

    Коментиран от #9

  • 9 Ха ха,

    11 8 Отговор

    До коментар #8 от "Апетитът идва":

    с кои украинци ?! То остана само смъркача с охраната и екипите на цру и ми6 !

    Коментиран от #11

  • 10 Втората армия в Света 🤡

    7 5 Отговор
    Интересно е как решистките сделки за оръжия пропадат, а тези на западния свят се увеличават. Поредният автогол на Путлер!
  • 11 Украйна е 43млн.

    5 3 Отговор

    До коментар #9 от "Ха ха,":

    България извади 850 000 армия ПСВ при население 5млн. След като получава оръжие от ЕС и САЩ (заедно 50% от БВП на света) могат и 1-3млн. армия да имат.
  • 12 По твоята

    7 4 Отговор

    До коментар #7 от "Да Да":

    логика ако видиш един с тегло 110кг. да бие друг с тегло 48кг. ще се намесиш на страната на по-силния да свършва боя по-бързо? Особено ако едрият е започнал побоя неочаквано за мъника.

    Коментиран от #14

  • 13 Компетентен

    4 4 Отговор

    До коментар #2 от "Германия":

    Победата на по-силния е неизбежна. Недоставянето на оръжие, означава по-малко жертви.
  • 14 Разбирач

    5 5 Отговор

    До коментар #12 от "По твоята":

    Украинците ще бъдат наказани, защо слушат и изпълняват подстрекателсвата САЩ!
  • 15 Скоро и канцлер Ибрахим Карафес....

    3 1 Отговор
    Честито на,, арийците",израелските им братя си го връщат за жълтите звезди,сега ще имат и звезда и месечина....
  • 16 Гост

    5 1 Отговор
    Нали има забрана от втората световна война Германия да има армия и да произвежда оръжия.Или не е вярно.Или всеки може да прави каквото поиска без бедните.
Новини по държави: