Last news in Fakti

4 Юли, 2022 19:35 1 591 3

Израел разчиства минните полета, предава ги за селско стопанство и туризъм

  • израел-
  • мини-
  • минно поле

Сред районите, които вече са изчистени, е район близо до Мъртво море; хиляди акри в Арава на юг; стотици акри около Ейлат и долината Бейт Ше’ан и стотици акри в Маждал Шамс и Хад Нес в Северен Израел

Израел разчиства минните полета, предава ги за селско стопанство и туризъм - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Неотдавна Израелският национален орган за разминиране (INMAA) приключи разчистването на минни полета в района на долината на река Йордан и предаде тези територии за селскостопанска дейност, туризъм и промишленост, съобщи специално за БТА израелската агенция ТПС.

INMAA обяви в понеделник, че е завършил разчистването на 1700 дьонюма [мярка за земна повърхност, почти декар - 919,3 кв.м] минни полета в районите Нахал Тамар, Неот ХаКикар и Неот Ховав. Почистените площи вече ще се използват за селско стопанство, туризъм и промишленост.

Общата освободена площ в Нахал Тамар и Неот ХаКикар в района на Мъртво море обхваща 1200 дьонюма и сега ще се използва за селско стопанство и туризъм.

Нахал Тамар е едно от най-натоварените и популярни места за туризъм в южната част на страната и сега ще бъде възможно да бъде обиколено безопасно.

В Неот Ховав 500 дьонюма , които съдържаха стотици стари бомби и експлозиви, бяха разчистени и сега районът ще се използва за изграждане на промишлени предприятия и значително ще разшири индустриалната зона.

През следващите седмици INMAA ще започне работа по нови проекти за разчистване на минни полета. Близо до Димона на юг ще бъдат разчистени 1500 дьонюма минни полета за зелена енергия, а в Голанските възвишения на север ще бъдат разчистени минни полета, които попадат в територията на проекти за туризъм, селско стопанство и зелена енергия.

През годините хиляди противопехотни и противотанкови мини са покрили цели райони на Израел и сега напомнят за неговите войни. Някои бяха поставени от Израелските сили за отбрана (IDF) с оглед на оперативните нужди и нуждите за сигурност на Израел, а други бяха поставени от вражески страни по време на конфликтите. В резултат на ерозията на земята много мини са променили местоположението си и така представляват значителна заплаха за цивилните в засегнатите региони.

От 2011 г. INMAA е разчистила десетки хиляди различни видове мини, разпръснати на хиляди акри земя из Израел. Почистените земи се превръщат в туристически паркове, природни резервати, земеделски земи и др.

Сред районите, които вече са изчистени, е район близо до Мъртво море; хиляди акри в Арава на юг; стотици акри около Ейлат и долината Бейт Ше’ан и стотици акри в Маждал Шамс и Хад Нес в Северен Израел.

Трябва да се отбележи, че инициативата „Земята на манастирите“ включва възстановяване на християнски религиозни обекти по поречието на река Йордан, където се намират седем манастира, принадлежащи към осем деноминации, и подготовката на района за поклонници, главно чрез разчистване на района от противопехотни мини, след като от Шестдневната война от 1967 г. насам – повече от 50 години – беше изоставен.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Урюрвкос

    3 0 Отговор
    ами в Украйна има прокурорско разследване защо в края на януари 22 са разминирани пътищата към Крим които 8 год са били затворени.
  • 2 Бай Лисан

    4 0 Отговор
    Уикипедия:
    Почвената ерозия е процес на механично разрушаване и отнасяне на почвата под влияние на водата или вятъра.

    Като изчезне почвата, мините ще останат отгоре. Авторът на статията си е смукал материала от пръстите на краката. Да беше барем конвертирал дьонюмите в квадратни метри, хората не са длъжни да му четат щуротиите с калкулатор в ръка.
  • 3 Рошко

    4 2 Отговор
    Няма такава държава, има Палестина