Last news in Fakti

21 Юни, 2022 17:20 1 436 2

Иран ще изправи пред съда тримата предпологаеми агенти на Мосад

  • иран-
  • израел-
  • мосад-
  • натанз-
  • ядрена програма

Държавната новинарска агенция ИРНА съобщи през април за ареста на трима души в югоизточната иранска провинция Систан и Белуджистан, за които се предполага, че са шпиони, свързани с израелската разузнавателна агенция

Иран ще изправи пред съда тримата предпологаеми агенти на Мосад - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Иран ще изправи пред съда тримата шпиони, арестувани през април, за които предполага, че са свързани с Мосад, заяви държавната информационна агенция ИРНА, като се позова на съдебен представител. Новината бе съобщена на фона на нарастващото напрежение между Ислямската република и заклетия ѝ враг Израел, предаде Ройтерс.

"Тримата са планирали да убият наши ядрени физици, според оценки на разузнаването", заяви Мехди Шамсабади, без да уточнява уточнява националността на задържаните.

Държавната новинарска агенция ИРНА съобщи през април за ареста на трима души в югоизточната иранска провинция Систан и Белуджистан, за които се предполага, че са шпиони, свързани с израелската разузнавателна агенция.

Иран и световните сили водеха преговори за възстановяване на ядрения пакт от 2015 година, който има за цел да ограничи ядрената програма на Техеран в замяна на отменяне на наложените американски санкции върху страната.

Санкциите отново бяха наложени на Ислямската република, след като бившият американски президент Доналд Тръмп се оттегли от споразумението през 2018 година.

Ядрените преговори са в застой от март, а Иран засили дейностите си по програмата си за обогатяване на уран, след като в резолюция на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) част от световните сили разкритикуваха Техеран, че не е успял да обясни следите от уран, открити в недекларирани обекти.

Израел възприема възможността Иран да се сдобие с ядрено оръжие като заплаха за съществуването на еврейската държава и може да действа самостоятелно, за да спре ядрената програма на Техеран, ако международната общност не го направи, предупреди по-рано този месец вече бившият израелски премиер Нафтали Бенет.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Насо

    3 7 Отговор
    Няколко самолета и няколко бомби както в Ирак и дотам!