Last news in Fakti

4 Юли, 2022 20:55 2 481 11

Врагове ли са масоните и Католическата църква

  • ватикан-
  • масони-
  • папа франциск-
  • католическа църква-
  • франц кьониг

След разговори между виенския архиепископ Франц Кьониг и масони от Австрия, Германия и Швейцария е изработена обща декларация, в която се казва, че масонството не е религия

Врагове ли са масоните и Католическата църква - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Около 2 млн. католици членуват в масонски ложи. Все пак се твърди, че човек не може да е и католик, и масон. Редица изтъкнати масони са се борили срещу голямото влияние на Римокатолическата църква върху политиката.

"Ложа и олтар" – така е озаглавена книгата на австрийския духовник, бивш дипломат и служител на Ватикана Михаел Хайнрих Венингер. 68-годишният автор защитава тезата, че човек може да бъде едновременно и католик, и масон. По време на многобройните си пътувания по света той често срещал масони, които се тревожели, че Католическата църква може да ги отлъчи. Причината: след папската була „In eminenti" от 1738 година, папите са издали още 20 обвързващи тълкувания, които осъждат масоните като тайно братство, еретици и врагове на вярата. Но медалът има и обратна страна: редица влиятелни масони упорито са се противопоставяли срещу влиянието на Католическата църква върху политиката, обществото и образованието.

Различните видове масонски ложи

Авторът на книгата уточнява, че има различни видове масони. В своя труд той се съсредоточава най-вече върху традиционните масонски ложи под егидата на Великата ложа на Англия. Католическата църква дълго време не съумява да прокарва разлика между тези традиционни масонски ложи и редица други течения в масонството, които понякога са сектантски или антиклерикални, твърди Венингер. И обяснява, че в световен мащаб около два милиона католици членуват в традиционни масонски ложи.

През 70-те години, след разговори между виенския архиепископ Франц Кьониг и масони от Австрия, Германия и Швейцария е изработена обща декларация, в която се казва, че масонството не е религия и дори се родее с Католическата църква по веруюто си за братство и обич между хората. По този начин църковните проклятия срещу масоните би трябвало да останат само в историята. Благодарение на усилията на кардинал Кьониг, през 1983 година осъдителната оценка за масоните отпаднала и от църковното право.

Официално помирение?

Независимо от това църковният орган, който в Римската курия отговаря за борбата срещу ересите, през същата година издава декларация, че оценката за масоните си остава „непроменена", тоест – че те и занапред могат да бъдат отлъчвани от църквата. По онова време решението се взима под ръководството на префекта кардинал Ратцингер – по-сетнешния папа Бенедикт ХVI. Тази декларация няма обвързваща сила, но притежава сериозна теологическа тежест. Вече като папа, самият Ратцингер/Бенедикт ХVI многократно се среща с Велики майстори на масонските ложи, което косвено потвърждава ,че декларацията от 1983 година е забравена.

Авторът на книгата смята, че от гледна точка на католическото църковно право проблемът вече е решен: папа Франциск лично бил приел връчената му книга „Ложа и олтар". Нужно било само официално помирение между Католическата църква и масоните, което можело да стане на официална среща между папата и неговите префекти и Великите майстори на масонските ложи.

Масоните и католиците си остават врагове?

Проблемът изобщо не е решен, възразява му в медиите бившият масон и настоящ католически публицист Буркхард Горисен. Той казва, че „неприятните истини не бива да се замитат под килима, включително и фактът, че през последните столетия масонството е било официално обявено за враг от Католическата църква". Горисен смята, че двете и до ден-днешен си остават несъвместими. Пред вестник „Тагеспост" той обяснява още:

„Ако Венингер наистина твърди, че ритуалите в така наречените „традиционни ложи" не са религиозни или полурелигиозни, нека да поясни в какви ритуали е участвал или поне е проучил. Още самото приемане в ложата носи ясни белези на посвещаване. Майсторът полага пергел върху гърдите на кандидата и с три удари на чук по пергела оповестява: „В боязливо смирение пред Великия Майстор. В името на Великата ложа на Старите и Новите масони. В битността ми на Майстор аз Ви одобрявам и приемам."


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 14 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 А нещо за

    19 1 Отговор
    обичащите малки деца свещеници?
  • 2 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    13 4 Отговор
    при тях всичко е ПОЛИТИКА
  • 3 Кокорчо🙄

    22 5 Отговор
    Масони и католици това са илюмонатите прикрити под някаква си сатанинска религия,
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Стари

    14 1 Отговор
    Дружки са.
  • 6 Измамници

    16 4 Отговор
    Исус няма нищо общо с католицизма и православието..това са древните култове към осирис и дионис.въртят ни един и същ филм от хилядолетия.

    Коментиран от #7

  • 7 Ведическо знание

    6 6 Отговор

    До коментар #6 от "Измамници":

    Истинският Исус се е казвал Радомир.Изпратили са го славянските влъхви да освободи еврейте и народите на средиземноморието от демоните на които се прекланят,за да ги върне към ведическата традиция.
  • 8 киро

    12 0 Отговор
    хаахах най голямата сме6ка,която съм,4ел скоро,Ватикана и масоните отдавна играят заедно,Йезуитите командват парада,Илуминатите са под тях

    Коментиран от #10

  • 9 така така

    3 1 Отговор
    вредни са и не само тези но и всички подобни съсипващи живота на хората
  • 10 един от стадото

    3 3 Отговор

    До коментар #8 от "киро":

    малтийският орден е над тях. Дори има предположение, че знаят къде е Светия граал, а и дори го притежават. А йезуитите са половин век след тях
  • 11 Иван

    1 0 Отговор
    И след този ритуал........мястото ви в Ада е гарантирано.