Last news in Fakti

15 Май, 2022 17:50 889 11

Папа Франциск провъзгласи за светци десет видни фигури от католическата църква

  • папа франциск-
  • ватикан-
  • светци

Пристигнал с автомобил, 85-годишният папа Франциск, който страда от болки в коляното, не се появи в инвалидна количка и поведе литургията за канонизация

Папа Франциск провъзгласи за светци десет видни фигури от католическата църква - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Папа Франциск провъзгласи днес за светци десет видни фигури от католическата църква, сред които отшелника Шарл дьо Фуко. Той говори пред близо 45 000 богомолци от цял свят, събрали се на площад „Св. Петър“ в Рим, предаде Франс прес.

Сред десетте канонизирани са френските монаси Мари Ривие и Сезар дьо Бюс, живели съответно през 18-19 и 16-17 в., а също така нидерландският свещеник и журналист Титус Брандсма, известен с дейността си против нацистката пропаганда през Втората световна война и убит в Дахау през 1942 г.

Пристигнал с автомобил, 85-годишният папа Франциск, който страда от болки в коляното, не се появи в инвалидна количка и поведе литургията за канонизация – първата от началото на пандемията, всред петдесетина кардинали и 2000 свещеници и епископи.

Рано тази сутрин групи поклонници, включително мнозина пристигнали от Франция, Нидерландия, Африка и Латинска Америка, започнаха да се стичат на площада пред най-голямата базилика в света, на която бяха окачени портрети на новите светци. Някои от богомолците пък носеха дрехи с техните изображения.

„Днес, когато за нещастие разстоянията, напреженията и войните в света все повече се множат, нека тези нови светци вдъхновяват към диалог - най-вече сърцата и духовете на онези, които заемат отговорни постове и са призовани да действат в полза на мира, а не на войната“, заяви папата в края на богослужението.

След близо двучасовата церемония великият понтифик, усмихнат, започна традиционната си обиколка с „папамобила“, като целуваше и благославяше малки деца, приветствайки същевременно богомолците, скупчени отвъд бариерите.


Поставете оценка:
Оценка 1.1 от 9 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 любопитен

    8 0 Отговор
    А Баце кога ще го канонизират?

    Коментиран от #2, #4

  • 2 Абе

    5 0 Отговор

    До коментар #1 от "любопитен":

    Мераклий има много, ама явно още не са вдигнали чадъра над него
  • 3 гошо

    5 0 Отговор
    а за дедо патриарх да кажете нещо? ний сме православни.

    Коментиран от #10

  • 4 Ха ха

    7 1 Отговор

    До коментар #1 от "любопитен":

    Чакай да умре първо.Но преди него са Степан Бандера и други укрогерои,борили се против всичко що мърда.
  • 5 Гост

    8 0 Отговор
    АМАН ОТ ТИЯ, ТЕ КАНОНОЗИРАТ СТОТИЦИ СВЕТЦИ, ХОРАТА ЗАБРАВИХА БОГ, ЗАРАДИ СВЕТИИТЕ!
  • 6 Вяра

    5 0 Отговор
    Нали има един бог? Писна ми вече от над 35000 светци!
    Боже ти който си на невесата…..
  • 7 Баце

    4 0 Отговор
    Време е вече Зеления, че само там не се е проявил ..... за сега де, а и йезуита е способен да го направи и облече в словесен довод.
  • 8 Да,бе

    5 0 Отговор
    Девет педофила и едно дете- любовта на живота им.На светци...
  • 9 Откога

    3 0 Отговор
    Има светци които в същото време са и педофили?? Точно този период 16 до 19 век даже и сега всички тези тайни са били скрити за целия свят, едва сега бавно но сигурно става ясно че педофилията е била широко разпространена в църквата
  • 10 ГоГо

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "гошо":

    Ша свикнеш баце
  • 11 Въпрос на време е

    0 0 Отговор
    Папата да провъзгласи за светец и Зеленски. Сигурно го е планирал вече.
Новини по държави: