5 Юли, 2022 20:35 1 964 13

Проблем! Стачката на норвежките петролни и газови платформи може да свие износа с 56 на сто от събота

  • норвегия-
  • газ-
  • нефт-
  • северно море-
  • стачка

Има силно търсене на петрол и газ от Норвегия, която е вторият най-голям доставчик в ЕС на енергия след Русия, тъй като страната е доверен и предвидим доставчик

Проблем! Стачката на норвежките петролни и газови платформи може да свие износа с 56 на сто от събота - 1
Снимка: Shutterstock

Очакваната ескалация на започналата днес стачка на норвежките работници на платформи за офшорен добив на петрол и газ може да съкрати износа на газ от скандинавската страна с 56 на сто. Това съобщи днес работодателската асоциация "Норвежки петрол и газ", цитирана от Ройтерс. Според Франс прес експортът ще се свие с 60 на сто.

Газовият износ ще намалее с еквивалента на 1 117 000 барела петрол дневно от 9 юли, а 341 000 барела петрол ще бъдат загубени, обяви браншовата организация в комюнике.

Норвежкото правителство отказа днес да коментира започналата стачка. Отговорността за намиране на решение на всеки един конфликт е на социалните партньори. Това каза в изявление, изпратено до Ройтерс по електронната поща заместник-министърката на петрола и енергетиката Мария Шумахер Валберг.

Има силно търсене на петрол и газ от Норвегия, която е вторият най-голям доставчик в ЕС на енергия след Русия, тъй като страната е доверен и предвидим доставчик, особено след като руският газопровод "Северен поток-1" ще бъде затворен за поддръжка от 11 юли за 10 дни.

Съкращаването на производството на петрол и газ ще доведат до загуба на приходи на стойност 1,8 милиарда норвежки крони (100 милиона долара) дневно, прогнозират от "Норвежки петрол и газ".

Очакваната ескалация ще има сериозен и разрушителен ефект, както за Европа, така и за Норвегия, каза шефът на браншовата организация Хилдегун Блиндхайм в комюнике.

Членове на синдиката "Ледерне" (Lederne) отхвърлиха днес предложеното увеличение на заплатите, договорено между компаниите и синдикалните лидери.

Те не приеха повишение на възнагражденията между 4 и 4,5 на сто, което е по-високо от договореното през април увеличение от 3,7 на сто в рамковото споразумение между основните работодателски и работнически организации и прието като референтно за преговорите за работните заплати в Норвегия.

Други браншови профсъюзи в Норвегия приеха споразумението за работната заплата и няма да стачкуват, припомня Ройтерс.


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 14 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Хихи

    31 4 Отговор
    Тия са хора на Вовата. ЕС ще бъдат смачкани като хлебарки. Но хубавото е че Мечокът е великодушен - ако се покаят и помолят, могат и да получат.

    Коментиран от #11

  • 2 Очевидно

    29 2 Отговор
    Путин ги е подучил !
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Хахаха..

    24 0 Отговор
    В 1994 БОГ беше българин,отсега нататък ще е руснак - каквото и да става по света,Россия винаги е на печалба.Имам усещането че Небето е връчило абонаментна карта на Кремъл за вечен успех.
  • 5 Грульо

    26 0 Отговор
    Наскоро в Англия правиха стачка за пари, повишиха ли им заплатите? САЩ спират газа от Европа, добитъка да не отделя вредни газове. Големото зануляване продължава. пари нема, другари западяци, нямайте нищо и бъдете щастливи. :D
  • 6 Ксаниба

    22 2 Отговор
    и тия са хора на Путин....
  • 7 Новосибирск

    18 1 Отговор
    Агентите на Путин стачкуват. Это агенты Путина бастуют
  • 8 Рошко

    16 1 Отговор
    Да знаете ако не знаете тия синдикат са на путин
  • 9 ха ха

    15 0 Отговор
    Всичко което не го искате е на пУТИН...
  • 10 Мишел

    16 0 Отговор
    Лятна тренировка за зима без газ.
    От ноември спира СП1, защото компресорите трябва да минат профилактичен ремонт.
    Тъкмо хубав повод Германия да осигури американски газ за Европа с построените терминали.
    Има дребен проблем - горе- долу тогава САЩ започват да внасят втечнен газ.😀
    Но се решава със СП2.
  • 11 Анонимен

    20 0 Отговор

    До коментар #1 от "Хихи":

    Преди няколко години краварите насъскаха С.Арабия срещу Русия заради петрола но тогава саудитсите не издържаха. Сега СА са вече заедно с Русия..Най големите производители на петрол са с Русия.... краварите рият и хвърлят върху гърба си..Да бе мирно седяло да не би чудо видяло..Стара погову
  • 12 Кокорчо

    10 0 Отговор
    Идеално! Айде веднага бензина 3.75
  • 13 Емигрант

    7 5 Отговор
    Е това е, 100 000 € (евро) НАЧАЛНА ЗАПЛАТА, на Норвежките платформи, с график 1 месец работи 3 МЕСЕЦА ПОЧИВА, И С 3 БЕЗПЛАТНИ САМОЛЕТНИ БИЛЕТИ НА МЕСЕЦ
    И това им е малко на европейците.
    Та затова стачкуват, че тези "лоши условия" на труд са им тежки !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Новини по държави: