Last news in Fakti
  Тема: Украйна

5 Юли, 2022 10:58 2 206 14

Наемниците на „Вагнер“ в Либия са отишли да се бият в Украйна

  • вагнер-
  • наемници-
  • русия-
  • либия-
  • украйна-
  • война-
  • оон-
  • чалока бейани

Броят на чуждестранните наемници в Либия е намалял

Наемниците на „Вагнер“ в Либия са отишли да се бият в Украйна - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Броят на чуждестранните наемници в Либия е намалял отчасти заради войната в Украйна, смята експерт от ООН, цитиран от ДПА, предаде БТА.

Чалока Бейани каза, че се е „открил пазар на друго място“. Британският експерт по право, който е от замбийски произход, събира доказателство за нарушения на правата в Либия и е част от група експерти, назначени от Съвета на ООН по правата на човека. Броят на наемниците от руската група „Вагнер“ също е намалял според Бейани. Частната военна компания се счита за сенчеста армия на руския президент Владимир Путин, който от своя страна отрича да е свързан с нея.

Още новини от Украйна

Според британското разузнаване Москва най-вероятно е била принудена да постави нахлуването в Украйна като приоритет за личния състав на "Вагнер" за сметка на операциите в Африка и Сирия. Въпреки това не всички чуждестранни бойци са се изтеглили от Либия, се посочва в доклад, представен от Бейани и неговия екип. Наемниците удължават конфликта в страната и може да са пренебрегнали международните правила за защита на цивилното население, казват експертите.

Либия е измъчвана от гражданска война от 2011 г. насам, когато беше отстранен дългогодишният лидер Муамар Кадафи. Многобройни милиции все още се бият за влияние. В конфликта са замесени и други страни, включително и Русия и Турция. Според изчисления на ООН към края на 2020 г. в Либия е имало около 20 000 чуждестранни бойци и наемници.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 реру

    23 10 Отговор
    Явно желаещите не са много и се предприемат други методи. ЧВК "Вагнер" вербува затворници от колониите на Санкт Петербург, за да продължат напред и да "търсят нацистите" в Донбас.

    На затворниците от колониите се обещава свобода и 200 хиляди рубли за шест месеца, ако се съгласят да отидат да се бият в Донбас и да останат живи след това. Роднини на затворници, излежаващи присъди в ИК-7 "Яблоневка" и ИК-6 "Обухово", съобщават за изданието "ХХХХХ".

    Според роднина на един от излежаващите присъди в ИК-7, в колонията пристигнали „инспектори” и изнасяли лекции на затворниците за необходимостта от „защита на Родината”. След тяхното заминаване бригадирите /също затворници, които помагат в ръководството на четите/ „почнаха да извършват работа в четите“. Те казаха, че е възможно да отидат в Донбас, пътуването ще бъде организирано като етап и ще бъдат отведени до границата под ескорт. Те не крият от затворниците, че "ще тръгнат в авангарда да търсят нацистите и не всички ще се върнат живи", казва източникът на изданието.
  • 2 Зззз

    18 16 Отговор
    А наемниците биещи се срещу руската армия къде са намалели да ни светнете,или те са борци за свобода ? ХАХАХА.
  • 3 Ксаниба

    8 15 Отговор
    Това че не познавате материята, не означава, че не можете да създавате некъф инфофон, нали...
    Та, за оркестъра! Не са наемници, а са частна корпорация! Основната и дейност - добив на редки метали, диаманти и т.н. в Африка. Охрана на тези обекти, а вече и чужди такива. Охрана на държавни лица във въпросните държави. Ето че и Малорусия се нуждае от подобни услуги . Джаст бизнес!!!

    Коментиран от #5

  • 4 Хихихи..

    7 4 Отговор
    Умеят,бият се..Който не го може,трака на компютеро и громи Мордор дистанционно.От безопасно разстояние демек.Ко стаа с Глигито,обажда ли се на родата?
  • 5 😀😀😀😀😀😂😂😂😂......БРАВО ШЕФЕ👍

    13 5 Отговор

    До коментар #3 от "Ксаниба":

    В ЛИБИЯ РЕДКИ МЕТАЛИ И ДИАМАНТИ😀

    Коментиран от #13

  • 6 Сергей Власов:

    17 8 Отговор
    „.. путиновата война е нещо друго. И тук не е виновен Путин, по-точно, виновен е, но не само той. Тук проблемът е в народа. И този проблем постоянно се повтаря през последните 500 години в Русия. Русия е била агресор във всяко време. Подобен народ/страна просто не съществува. Това означава, че руската цивилизация/народ/култура/ държава ( каквото си изберете) е уникално явление“.

    Коментиран от #8

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Крайно време е агресорът да бъде

    18 9 Отговор

    До коментар #6 от "Сергей Власов:":

    унищожен, да се създадат няколко поструски държави и да им се отнеме ядреното оръжие !
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Ами сега

    7 8 Отговор
    " В конфликта са замесени и други страни, включително и Русия и Турция. " А нима не се знае кои са другите страни ? Защо не се съобщава ? А кой започна войната в Либия ?
    " ФАКТИ.БГ
    Актуални и обективни новини от ✓ България и света" ??????????
  • 11 Факт

    8 15 Отговор
    Сирийският посланик Хаддад каза : " Не сме изненадани, че сащ, Западът и Турция ще прехвърлят бойци на терористичните организации ИГИЛ и Джабхат Ан-Нусра от Идлиб в Украйна. Тъй като тези групи, въпреки че се наричат ​​по различен начин, са инструменти, използвани от Запада срещу мирни народи.
    По този начин те превръщат Украйна в център за терористи и наемници, без да осъзнават негативните последици, които подобна политика би довела до световната сигурност."

    Коментиран от #12

  • 12 За руските затворници и други маргинали

    11 6 Отговор

    До коментар #11 от "Факт":

    няма да говорим. Сега руснаците ще разберат, че има и по-големи диваци от тях самите !
  • 13 Ксаниба

    6 7 Отговор

    До коментар #5 от "😀😀😀😀😀😂😂😂😂......БРАВО ШЕФЕ👍":

    А, верно бие, той петрола, като пясъка в главата ви - без парииииии!!)))>)))))))))))
  • 14 Ами няма друг начин

    2 1 Отговор
    След като в Луганда и Домбабве изловиха всичко мъжко дето мърда и го пратиха на фронта от някъде трябва да се захранва месомелачката.