Last news in Fakti

1 Август, 2022 09:56 2 486 16

Китай конкурира военните на Русия в Африка

  • вагнер-
  • африка-
  • китай-
  • русия-
  • наемници-
  • военни

Пекин се стреми главно да се представи като страна, която се грижи за африканските си братя

Китай конкурира военните на Русия в Африка - 1
Снимка: Shutterstock

Китай е новият конкурент на руските военни в Африка; Пекин обучава войниците от Черния континент да потушават бунтове, пише в заглавие на коментар "Независимая газета", предаде БТА.

Председателят на КНР Си Цзинпин призова правителствата на 48 африкански страни съвместно да опазват мира въз основа на глобална инициатива за сигурност. Практически това означава, че присъствието на китайската армия на континента се разширява. Западът вижда тук заплаха за себе си, но могат да пострадат и интересите на Русия – най-големия доставчик на оръжия и военни инструктори в Африка, пише руският вестник.

Китайският лидер говори пред висши военни от африкански държави на форум онлайн. Той заяви, че е недопустимо да се гарантира сигурността на едни държави за сметка на други, също и безконтролно да се натрапват собствени юридически представи на други страни и да им се налагат санкции. Сигурността трябва да бъде общо достояние. Реч произнесе и китайският министър на отбраната Вей Фънхъ. По думите му Китай и Африка трябва да засилят сътрудничеството си в сферата на оръжейните доставки и по-често да провеждат общи военноморски учения.

Ускорения ход, с който се засилва китайското военно присъствие на Черния континент, е закономерно на фона на инициативата "Един пояс – един път", обхванала цял свят. Затова е очевиден смисълът Пекин да създава военна база в Джибути и да активизира участието си в миротворчески мисии на ООН, коментира Джон Калабрезе от Американския университет във Вашингтон. Преди почти 10 години Китай изпрати бойни подразделения в Судан, през 2013 г. прати войници в помощ на мисията на ООН в Мали. Китайски военни подпомагаха ООН в Либерия и ДР Конго, провеждаха съвместни маневри с Камерун, Габон, Гана и Нигерия, напомня изданието.

Пекин се стреми главно да се представи като страна, която се грижи за африканските си братя, казва Бенджамин Бъртън, доцент от Нотингамския университет в Малайзия. Но присъствието на китайски държавни и частни военни структури се дължи и на търсенето им в Африка. Докато Франция губи престиж в някои страни като Мали, войските ѝ бавно се изместват от руски бойци, най-вече от частната военна компания "Вагнер". Колкото до САЩ, експрезидентът Доналд Тръмп намали броя на военнослужещите в Африка. Джо Байдън се опитва да възстанови ролята на Америка например в Сомалия. Байдън заяви дори, че на 13-15 декември свиква среща с африкански лидери във Вашингтон, "за да демонстрира ангажиментите на САЩ пред Африка".

"САЩ въвличат Китай в конфронтация. Той трябва да отговаря със свои методи. Това засяга на първо място икономиката", заявява пред "Независимая газета" африканистът академик Алексей Василиев. "Китай е най-големият икономически партньор на Африка. По търговия той далеч изпреварва САЩ", посочва експертът. Говорейки за значението на континента в световното разположение на силите, той споменава и скорошната обиколка там на руския външен министър Сергей Лавров. Според него тя е показала, че Африка не желае да заеме явно прозападна позиция въпреки "натиска от всички страни".

"Африканците страдат от поскъпване, недостиг на храни. Те обвиняват за това бившите колониални сили и Америка. На този фон според мен Москва ще възприеме позитивно китайската инициатива", добавя руският политолог. "Колкото до руските интереси, вече десетина африкански страни работят с частни военни компании. Според мен тук няма да има сблъсък между интересите на руски и китайски организации. За политиката на Пекин е характерно, че той мисли стратегически. Влага средства, дава заеми. Много страни са затънали в дългове. А Китай прави две крачки напред, после една крачка назад. Той опрости дълговете на Замбия, преструктурира тези на други (страни), но запазва общия си курс", заключава Василиев.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Сибир е Чайна

    11 6 Отговор
    Китай не е искрен приятел на Русия.
    Руснаците ще го разберат по трудния начин.

    Коментиран от #14

  • 3 див комунизъм

    8 4 Отговор
    "Пекин обучава войниците от Черния континент да потушават бунтове"
    Т.е. учат военните как да потушават със сила недоволството на африканските народи, след като те разберат, че държавните пари вместо за училища и болници са окрадени от властниците.

    Коментиран от #5

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 фактически

    8 5 Отговор
    Които се е заял с руснаците не е прокопсал . Докато не се заяждаха с тях , руснаците си траяха . Сега действията тръгнаха на няколко континента . Ще се види накрая кой е изолирания .

    Коментиран от #12

  • 8 декамеро

    6 1 Отговор
    Бе фатката е да изхвърлят всички колониалисти от там . Независимо Китай или Русия . Трябва всички държави от Африканския континент да работят заедно .Колониалистите от европата ще бъдат натикани в крива дупка .

    Коментиран от #10

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 див комунизъм

    5 2 Отговор

    До коментар #8 от "декамеро":

    Сал Китай и Русия ли са колониалисти?

    Коментиран от #11

  • 11 Русия не е колонизирала никого

    7 4 Отговор

    До коментар #10 от "див комунизъм":

    президентът на Уганда Мусевени беше казал нещо пред журналистите което заслужава внимание и разбива американската теза. за изолациятаи отношението към Русия - " Ние се помирихме с хората които ни бяха направили роби .Защо трябва да имаме лошо отношение към хора ,които не са ни направили нищо лошо,нещо повече -помагали са ни много!"
  • 12 А да видим.

    0 0 Отговор

    До коментар #7 от "фактически":

    Заядат ли се с китайците и свършено е с тях.И май натам вървят работите,а?

    Коментиран от #13

  • 13 С кои е свършено бе?

    1 0 Отговор

    До коментар #12 от "А да видим.":

    С руснаците ли?
  • 14 Мдааа

    3 2 Отговор

    До коментар #2 от "Сибир е Чайна":

    Откак захвърлиха сърпа и чука и ги замениха с кръста,може би русия пое по правилния път с европейските страни,както някога до 1914.Но сега,имайки тоя кръст като параван,оповавайки се на някви православни догми,русия се лута между мюсулмани(наскоро в Техеран) и китайските комунисти.И вече близо е и катастрофата,т.е. РАЗПАДАНЕТО на русия,нали.
  • 15 четете история,

    0 0 Отговор
    източна фЕлософия, китайски кухня ако щете, тука въ форумя не съм прочел Идно адеквотно мнение за Поднебесната, освен некви прогремълски пропаганди, не можете да разберете Китай, ако не познавате проблемите, историята и идеологията на тез хора, това е толкова сложно нящо - не от научна глядна точка, ам щото там са много народи, религии, интереси, и завалиите търсят опора в древните си корени, е коита съ дълбоки, ам една манджа ако щете има много варианти там - в различните места, за да разберете Китай не е достатъчна една пропагандна статия....
  • 16 с две думи

    0 0 Отговор
    си признахте,че ДОСЕГА,РУсия нямаше конкуренти!!!!!
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания