Last news in Fakti
  Тема: Украйна

7 Юли, 2022 12:01 1 182 20

ООН: Над 71 милиона души по света са изпаднали в крайна бедност след началото на войната в Украйна

  • украйна-
  • оон-
  • война-
  • храни

Цените на основни хранителни продукти като брашно, захар и олио за готвене, както и на горивата, се повишиха, след като западните страни наложиха санкции на Русия

ООН: Над 71 милиона души по света са изпаднали в крайна бедност след началото на войната в Украйна - 1
Снимка: Shutterstock

Над 71 милиона души по света са изпаднали в крайна бедност поради повишаващите се цени на храните и на енергийните ресурси след началото на руската военна инвазия в Украйна, показва нов доклад на ООН, цитиран от Асошиейтед прес.

По оценка на Програмата на ООН за развитие (UNDP), през първите три месеца на войната в Украйна 51,6 милиона души са изпаднали в крайна бедност. Те живеят с по 1,90 щатски долара на ден и дори с по-малко. Броят на хората по света, които са с толкава ниски доходи, се е увеличил до 9 процента от световното население, отчита ООН. Доходите на други 20 милиона души са паднали до 3,20 долара на ден след началото на агресията на Русия в западния ѝ съсед.

Още новини от Украйна

Общият брой на хората по света, които живеят в бедност или са заплашени от бедност, е около 5 милиарда или малко под 70 процента от населението на планетата, отбелязва световната организация.

Домакинствата в по-бедните страни отделят 42 процента от доходите си за храна. Цените на основни хранителни продукти като брашно, захар и олио за готвене, както и на горивата, се повишиха, след като западните страни наложиха санкции на Русия. Блокадата на украинските пристанища допълнително води до повишаване на цените, тъй като Украйна не може да изнася зърнени култури за страните с ниски доходи. Това обрича десетки милиони на крайна бедност, се казва в доклада на ООН.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 кнаус 485

    38 1 Отговор
    Войната в украйна е удобна изстривалка на пуделите и краварите.....
  • 4 6844

    24 1 Отговор
    Автора Джамбаза ли замества?
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Хихихи..

    30 1 Отговор
    Путин ви бръкна в здравенцето,извратеняци,пробайте инцеста като "спасителна мярка" срещу "руската инвазия"..
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Шляхтиц

    26 1 Отговор
    А преди войната в Украйна колко милиона изпаднаха в крайна бедност ????????
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Повече Нормалност

    13 0 Отговор
    и Никакъв Нацизъм! Путин ще помогне и спаси Света единствено срещу Тази ставка!
  • 12 Сорос

    21 0 Отговор
    Иначе преди това бяхме цъфнали и вързали….
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 456

    20 0 Отговор
    Има решение: спрете и вдигнете санкциите.
  • 15 Това сътвори САЩ

    20 0 Отговор
    71 милиона души в крайна бедност, тежат на тяхната съвест! По скоро липсата на съвест!
  • 16 Айде сега

    17 1 Отговор
    припишете на Русия всички световни беди! Дори и тунгуският метеорит ще да е бил тяхно дело, все пак на територията на Руската империя е паднал...! Ся, цените и на горивата и на храните започнаха да гонят рекорди още преди Русия да започне да шамари Украйна! Може би си спомняте, че цените на тока и в Европа и у нас започнаха да се качват още преди Нова година, цените на храните и горивата също, така че да се пришива всичко това на Русия е по-скоро злостна пропаганда отколкото истина...Инфлацията не дойде от изток, а от запад...Правете си изводите...

    Коментиран от #18

  • 17 По смехотворен

    9 0 Отговор
    Оксиморон,не бях чувал.Запада налага санкции на Русия,в резултат - цели континенти закъсват!? Има два варианта: Или Русия е толкова могъща( нещо като римската империя при цезарите) че без нея света изпада в колапс,или същия запад( управляващите,не народите) съвсем целенасочено предизвиква недостиг на храни,суровини и енергоносители.И в двата случая- дървено желязо.Което играе единствено в полза на обора и определни компании.С кое пречи Русия - да е блокирала производства в ЕС и извън него.? Да е затворила трасета за доставки,да държи в ръцете си фирми,който спъват нормалния процес? Нито едно! Сами си ритнахте стола под краката с тези санкции-.Борсата не прощава,нищо че е ваша рожба.Брат не брат,сиренето е с пари! Сега е само лекия повей на цунамито което ще връхлети зимата.Ще накарате,по точно принудитете други доставчици, при липса на един от основните им конкуренти,да продават на фиксирани цени,под цените на руснака? За да угодите на обора,който от това само ще печели.Онези от персийския залив не са дялани с топор.Ще ти продавам завишени количества на цена по ниска от тази в момента? Как ще ме накараш? С война, или поредна санкционна дивотия ли? Ами тогава, заедно с руснака спираме изобщо доставките и се пренасочваме към Азия и Африка.Ще палите пещите със шсрени хартии,и пак ще гладувате и мръзнете.
  • 18 Жоро

    1 4 Отговор

    До коментар #16 от "Айде сега":

    Е чак пък значи да оставим Русия да шамари съседите си и да не предприемем нищо. Ами ако това е така ние сме следващите. Все ще се намерят причини - я някой татуиран нацист, я нещо друго. Може би това искаш? АМи като искаш толкова много - самолета и в Москва. Там може да кандидатстваш за армията, откази и на еднокраки руснаци вече не дават така че ще ти се намери поприще.

    Коментиран от #20

  • 19 От страни

    2 0 Отговор
    Да бе...Приказки за лека нощ. И на Марс гладуват и на Юпитер и все заради Украйна с ней ните 1-2% зърно...Не, не, не.....забравих - гладуват заради Путин. Той е виновен за всичко...Ей, хората не са глупави по света - и да им сочиш Путин или Русия вски разбира що му е станал бензина тройно а храната двойно.. Мисля си че даже тия в Африка дето гладуват разбират къде е причината.
  • 20 От страни

    1 0 Отговор

    До коментар #18 от "Жоро":

    То има причина Русия да шамаросва Окраина. А за нас има ли причина? Ако мислиш че има се приготви, де. Тя Украйна не е само за шамари и имено това ще си получи. Който е тръгнал с война...нали знаеш...Който е тръгнал за вълна стрижен ве връща а тия не само ще ги стрижат но и ще ги бръснат...8 години убиват хора, когато ги натиснаха бързичко подписаха минските спогодби за да не бъдат бити, щото бяха сума ти котли, ама кат се размина и се пооправиха нанайси Минск и почват трепане. Обичат подлогите да сочат че Русия е нападнала ама погледнете статистиката за една седмица до нахлуването на Русия - многократно увеличаване на обстрели - провокираха началото - краварска тактика...реализирана от краварите и се контролира от краварите.