Last news in Fakti
  Тема: Украйна

6 Юли, 2022 22:10 2 395 22

Русия одобри закон, който приравнява преминаването на страната на противника във въоръжен конфликт с държавна измяна

  • русия-
  • измяна-
  • украйна-
  • война-
  • кремъл-
  • държавна дума

Хората, които извършват злонамерени действия във вреда на интернет връзките в Русия, вече могат да получат до три години затвор и глоба между 700 хиляди и 1,5 милиона рубли

Русия одобри закон, който приравнява преминаването на страната на противника във въоръжен конфликт с държавна измяна - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Руската Държавна дума (долната камара на парламента) прие на трето четене законопроект, който гласи, че преминаването на страната на противника в условията на въоръжен конфликт може да бъде приравнено с държавна измяна, предаде ТАСС.

Наказанието за държавна измяна е лишаване от свобода за срок от 12 до 20 години, както и глоба в размер до 500 хиляди рубли. Същите наказания вече ще се прилагат и за "участие на руски граждани или постоянно пребиваващи в Русия лица във въоръжени конфликти, военни или други действия на територията на друга държава, в които се използва въоръжение и военна техника с цели, противоречащи на интересите на Руската федерация“.

Още новини от Украйна

Освен това в наказателният кодекс се включва нов член, който предвижда наказание за "сътрудничество със специалните служби на чужда държава, международни или чуждестранни организации или с техни представители“. Под "организации" се разбират структури, които действат "в интерес на специалните служби на друга държава, а също и чуждестранни компании или международни частни военни или разузнавателни компании". Предвиденото наказание е лишаване от свобода от две до осем години и глоба в размер до един милион рубли.

Депутатите приеха и увеличение на наказанията за наемничество в чуждестранни въоръжени конфликти. Признатите за виновни ще лежат в затвора между седем и петнайсет години, като досега за това престъпление законът предвиждаше от три до седем години.

На гражданите, които са имали достъп до държавни тайни и са напуснали Русия в условията на влязла в сила забрана, може да бъде наложена глоба от 200 до 500 хиляди рубли или до четири години ефективна присъда. Ако престъплението е извършено от организирана група, предвиденото наказание е от три до седем години.

Към наказателния кодекс е добавен и нов член, според който призивите за дейности, насочени срещу сигурността на Русия, или възпрепятстването на работата на органите за сигурност, ще се наказват с глоба от 100 000 до 500 000 рубли и лишаване от свобода от две до четири години. При отежняващи вината обстоятелства се предвиждат от пет до седем години затвор и глоба от 500 000 до 2,5 милиона рубли.

Въвежда се и глоба в размер от 60 хиляди до един милион рубли за разпространение на символика и пропаганда на нацистки или други екстремистки организации. Наказанията за този тип престъпления включват и до четири години принудителен труд или лишаване от свобода за същия срок.

Хората, които извършват злонамерени действия във вреда на интернет връзките в Русия, вече могат да получат до три години затвор и глоба между 700 хиляди и 1,5 милиона рубли.


Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 18 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 За Сталину в перед

    34 11 Отговор
    Тез нещо ги стяга шапката..луганчани и донбасци да не са взели да се осъзнават

    Коментиран от #5

  • 2 Малий

    33 14 Отговор
    Тия ше,мирнат кога у мавзолея станат двама
    Владимирировци
  • 3 Сесесере

    15 10 Отговор
    Голямо руско духане ще настане!
  • 4 реру

    20 2 Отговор
    Голяма активност в Държавната Дума... ШЕСТИ юли ще бъде празник за малките момчета и момичета в Русия - пионерите се радват! Приеха на трето, окончателно четене и законопроект за създаване на държавна организация на децата и юношите.

    Той ще работи под контрола на федералните власти и ръководителите на региони, ще бъдат създадени първични филиали в училища, интернати, домове на културата и т.н. Има предложение надзорният съвет на организацията да бъде оглавен от руския президент Владимир Путин.
  • 5 реру

    17 4 Отговор

    До коментар #1 от "За Сталину в перед":

    "... луганчани и донбасци да не са взели да се осъзнават"

    Нищо чудно... Либерално-демократическата партия е поставила провоенни билбордове в Псков, на които бившият лидер на партията приветства армията, флота и Донбас.

    В Донбас обаче явно "врагът не спи" - както би казал майор Деянов...

  • 6 Хехе

    24 3 Отговор
    Щом се гласува подобен закон,то основанията за измяна са налице и явно има вълна от такива.
  • 7 Рико

    18 7 Отговор
    Руснаците които се намират в страни обявени от Москва за вражески, да бъдат третирани като вражески граждани и да бъдат изолирани. В концентрационни лагери. В България да се гласува бюджет за организирането на такива лагери. По една кирка и да копаят канавки - нека най-после и руснак направи нещо полезно за България.
  • 8 Хасапин

    9 5 Отговор
    Язе искам да коля ошанки. Товаришч Путин има ли нещо напреко?
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Хан Крум

    7 6 Отговор
    Държавна измяна е също да обслужваш интересите на американското посолство, като Киро и Кокорчо. Хан Крум какво ли ги е правил изменниците?
  • 17 Хахахахах

    2 4 Отговор
    Тия закони да вземат да си ги набутат знаят къде
  • 18 ДАСКАЛ

    1 0 Отговор
    А СФОРМИРАНЕТО НА БАНДА ЗА ЗАВЗЕМАНЕ НА ВЛАСТТА В ДЪРЖАВНИ СТРУКТУРИ, БЕЗ ВРЪЗКА С ЧУЖДИ ДЪРЖАВИ, КАК СЕ НАКАЗВА? :)
  • 19 ДАСКАЛ

    1 0 Отговор
    - АМИ НЕ СЕ НАКАЗВА :)
  • 20 ДАСКАЛ

    1 0 Отговор
    КОЙ РАЗСЛЕДВА ОРГАНИЗИРАНИТЕ БАНДИ ВЪВ ВЛАСТТА? - САМИТЕ БАНДИТИ СЕ РАЗСЛЕДВАТ :)
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Шляхтиц

    0 0 Отговор
    А преди войната в Украйна колко милиона изпаднаха в крайна бедност??????
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания