Last news in Fakti
  Тема: Украйна

7 Юли, 2022 14:08 2 550 50

Младите и образовани руснаци бягат от Русия

  • война-
  • русия-
  • it специалисти-
  • украйна-
  • руснаци-
  • владимир путин-
  • грузия-
  • казахстан-
  • умни

Изтичането на мозъци от Русия официално е в ход

Младите и образовани руснаци бягат от Русия - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Правителството на Грузия изчислява, че 80 000 руснаци, беларуси и украинци вече живеят в тази малка кавказка държава с население от 4 милиона души. От тях 20 000-25 000 работят в областта на информационните технологии и софтуера, а около 30 000 са руски граждани, пристигнали след началото на войната. Много от тях са дошли наскоро от Беларус и Украйна, пише Bloomberg, предаде Bloomberg TV Bulgaria.

Като IT специалисти те не виждат голямо бъдеще в Русия, тъй като службите за сигурност затягат контрола върху интернет, международните санкции свиват икономиката, а чуждестранните компании напускат. Те се насочват към други съседни държави като Армения и Казахстан, както и към Турция, Дубай и Израел, а САЩ се опитват да ги привлекат, като премахват някои визови изисквания. Изтичането идва в момент, когато руските технологични компании, включително интернет гигантът "Яндекс НВ", се борят със задълбочаващата се цензура, недостига на ключово оборудване и отдръпването на чуждите пазари. Млади, образовани и финансово самостоятелни, пристигащите са от типа хора, за които технологични центрове като Берлин, Лисабон и Лондон харчат цяло състояние, за да привлекат. Задържането им в Грузия, където обслужват клиенти от цял свят от своите лаптопи, представлява огромна икономическа възможност за една бедна страна с либерална данъчна и бизнес среда.

Още новини от Украйна

"Целият свят се състезава за привличането на тези хора", казва бившият управител на централната банка Гиорги Кадагидзе на кафе в центъра на Тбилиси. Той твърди, че Грузия трябва да се рекламира агресивно като сигурно убежище от репресивни режими, което предлага силен финансов сектор, плажове, планини, топъл климат и добра храна. "Можем да бъдем Португалия на Изтока". И все пак Кадагидзе не смята, че това ще се случи, тъй като повечето мигранти отново напускат страната, след като успеят да си осигурят визи за по-нататъшно пътуване. Не помага и фактът, че много обикновени грузинци, които през 2008 г. преживяха руско нашествие, се отнасят с подозрение към новодошлите.

Според Кадагидзе грузинското правителство няма волята да създаде и популяризира средата, която би ги привлякла да останат, както не успя да си осигури статута на кандидат за членство, който Европейският съюз вече предостави на Украйна и Молдова. Този неуспех в отношенията с Брюксел предизвика едни от най-масовите протестни митинги, които Грузия е виждала в бурната си постсъветска история. Правителството беше подложено на остра критика от страна на Европейския парламент, който миналия месец порица Грузия за потискане на медийните свободи и отстъпление в съдебната реформа и гражданските свободи - включително тези на бившия президент Михаил Саакашвили, който в момента е в болница, докато излежава присъда в затвора, която според неговите поддръжници е политическа.

Опонентите на правителството го обвиняват и в опити да се хареса на Москва. Леван Давиташвили, министър на икономиката и устойчивото развитие, нарича тези критики несправедливи и политически мотивирани. Според него службите за сигурност щателно проверяват руските имигранти за агенти или заплахи от санкции, а правителството е създало работна група, която да помага на компаниите и предприемачите да се установят и да се ориентират в процедурите, като например проверките, необходими за откриване на банкова сметка. Правителството също така води преговори за привличане на няколко международни технологични фирми, които преместват служители от Русия, каза Давиташвили в офиса си в шумния център за регистрация в Тбилиси.

"Това е много важно за Грузия, за грузинската икономика и за цифровата трансформация на Грузия", каза Давиташвили за руския наплив. Други предимства, включително ниски данъци върху доходите, специална ставка от 5% корпоративен данък за привличане на чуждестранни технологични компании, както и култура и език, познати на руснаците, са били налице много преди войната, каза той. Дмитрий Клименко, собственик на нощен клуб, е удивен, че регистрацията му като предприемач е отнела само 15 минути. Той завършва работата по нов нощен клуб в централния парк Ваке в Тбилиси, който има за цел да привлече част от десетките хиляди дезориентирани руснаци, беларуси и украинци, избягали в Грузия през последните месеци. В родния си град Новосибирск Клименко е отворил седем нощни клуба през годините, но на 7 март, когато инвазията на президента Владимир Путин в Украйна помрачи политическия климат в страната, напуска Русия.

"Това умея да правя", каза Клименко, когато първо един, а след това и втори чифт любопитни руснаци се спряха да разгледат "Балансът", последното му начинание. "Когато попитах хората, те казаха: "Направете го! Тук сме загубени". Що се отнася до статута на кандидат за членство в ЕС, според Давиташвили това също е сериозно разочарование за правителството, като се има предвид, че Грузия води пред Молдова и Украйна по повечето критерии за членство в ЕС. Някои от пречките пред технологичния бум в Грузия, движен от Русия, нямат много общо с политиката на правителството. От една страна, много руснаци са избягали оттам, защото са могли просто да пристигнат без нужда от виза, но от самото начало са планирали да продължат пътя си към друга държава, веднага щом успеят да си осигурят необходимите за това документи.

20-годишният Костя Амеличев заяви, че е напуснал Москва на 4 март от страх да не бъде призован да се бие и сега завършва университетската си степен дистанционно. Плаща сметките си със стартъп за високочестотна търговия, който е довел в Тбилиси заедно с други изгнаници - 10 души от неговия университетски випуск сега са в Тбилиси. Но той очаква да се премести, след като получи дипломата си. Уеб разработчикът Владислав Мидзянски, на 25 г., продължава да работи за шведската компания, която го е наела в Москва, но казва, че не може да бъде сигурен дали след три години все още ще бъде в Тбилиси. Засега е щастлив, че плаща данъци на грузинското правителство, а не на "режима на геноцид" в родината си. Мидзянски харесва да посещава "Плохо" (Лошо) - един от няколкото рускоезични бара, които се появяват в Тбилиси. "Тук дори не ти трябва лиценз, за да продаваш алкохол", казва 24-годишният съсобственик Дария Женишан от Казахстан. Открит през октомври, стените и таванът на малкия бар са покрити с графити срещу Путин.

Някои от пристигащите в Грузия може би ще изберат да се върнат в Русия. Един от висшите ръководители на голяма руска технологична фирма заяви, че някои работници вече се завръщат, тъй като усещат, че първоначалните последици от войната отшумяват. И не всички в Грузия посрещат имигрантите с отворени обятия. "Това наистина е проблем, защото не знаем какво са правили тези хора в страната си", каза 30-годишният грузински IT специалист Михаил Амбукадзе, докато чака за свободно гише в регистрационния център. Няколко други интервюирани казаха същото. Наемите в столицата са се покачили рязко - със 101% през май в сравнение с година по-рано, според проучване на грузинската TBC Bank , а вината за това е на руснаците, макар че голяма роля изиграха и ниските базови нива. Зураб Еристави, управляващ съдружник в компанията за недвижими имоти от висок клас Rentals, заяви, че е получил 500 запитвания от руснаци в рамките на един месец след войната, но е отговорил само на едно - на завърнал се грузинец.

Според Коба Гвенетадзе, настоящ управител на централната банка на Грузия, е твърде рано да се каже какво дългосрочно въздействие ще има руската имиграция върху Грузия. Има индикации за краткосрочен тласък. Паричните преводи от Русия са се увеличили десетократно през май; депозитите по банкови сметки на руски граждани са се увеличили с 25 млн. долара от края на февруари до края на май; а депозитите по всички банкови сметки като цяло в страната са се увеличили със 192 млн. долара - вероятно в резултат на парите, похарчени от пристигащите мигранти - според Гвенетадзе. Нетният ефект е укрепване на валутата и баланса по текущата сметка на Грузия. Но ако завръщащите се етнически грузинци вероятно ще останат в дългосрочен план, "останалите имигранти вероятно ще напуснат на някакъв етап", каза централният банкер. "Въпросът е кога, а ние не знаем."


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 23 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 тикви американски

    36 16 Отговор
    Да щом казвате, така ли Ви каза деменцията или за това Ви плащат?

    Коментиран от #32

  • 2 И в България е така!

    22 5 Отговор
    Само лайките остават за да бъдат тъпкани от тарикатите!
  • 3 тикви

    35 13 Отговор
    Днес може да вали, руснаците са виновни!!!

    Коментиран от #21

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 да бе

    22 25 Отговор
    тъкмо ще има място за нашите рублофили и безплатни диоти
  • 7 руска мизерия

    23 33 Отговор
    Че кой умен образован и предприемчив човек ще остане в терористична Русия?????

    Коментиран от #19

  • 8 Скоро в Русия ще останат само

    23 28 Отговор
    Путин,Лавров, Шойгу, Захарова,Кадиров и още
    няколко пионерчета и комсомолчета!

    Коментиран от #47

  • 9 кики

    20 7 Отговор
    защото младите и образовани българи отдавна избягаха и дори забравиха да говорят български
  • 10 Да бе

    27 20 Отговор
    Поредния пасквил на нацистката пропаганда!
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Луд с лопата

    12 6 Отговор
    Мдаа.... А комшията Грую се похвали, че козата Минка е близнила,а ветеринаря Стамат е скопил селския бик и кравите са пощръклели.
  • 13 Русский 🇷🇺

    20 17 Отговор
    Нека бягат. Предатели. Няма да ходя никъде от Русия. Аз съм IT специалист.

    Коментиран от #20

  • 14 Стоян Александров

    27 9 Отговор
    Бреййййй, че черни облаци надвиснали над Кремъл, брей, брей, брейййййй. В Руссия остават само наркоманите и убийците нали така бе Фактиииии ? Бреййййй. Ама то в Руссия откъде пък да има млади, че и образовани беее ? Там са само старци разбойници....ХАХАХАХАХА. Какъв смях ми образувахте....От сутринта е така при Вас хахахахахахаха.....страхотен сайт.
  • 15 А50

    21 13 Отговор
    Неиздържана пропаганда. Ако запада разчита на това значи много са закъсали
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Алеле

    22 7 Отговор
    От Германия са избягали 2021 247.829 човека. Хм!
  • 18 Свободна Русия

    14 23 Отговор
    Има цяла дивизия, която се бие на страната на Украйна...и става все по голяма....

    Коментиран от #36

  • 19 1957

    11 4 Отговор

    До коментар #7 от "руска мизерия":

    Ще бягат в богата българия.
  • 20 АУУУУУ

    15 5 Отговор

    До коментар #13 от "Русский 🇷🇺":

    Писането на коментари....не е програмиране 😂😂😂😂😂😂

    Коментиран от #26

  • 21 Стоян Александров

    13 3 Отговор

    До коментар #3 от "тикви":

    Да ама днес може и да не вали така, че пак руанаците ще са виновни....и то мноооогоооо виновни...
  • 22 Русия затъва все повече и повече....

    7 20 Отговор
    Връща се в епохата на сталинизма и комунизъма.....
    Северна Корея 2 ! Zле !
  • 23 !!!?

    13 10 Отговор
    Който не иска да умира за Путин - бяга !!!?

  • 24 БСП за България и Радев

    4 15 Отговор
    Прав им път. В Русия ще останат само истински руснаци, готови да дадат живота си за другаря Путин
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Русский 🇷🇺

    3 2 Отговор

    До коментар #20 от "АУУУУУ":

    (не мога да пиша код за няколко часа непрекъснато).

    На Великата Отечествена война от 1941-1945 г.представители на един народ от Близкия Изток също не искаха да се бият у нас. Те купуваха сертификати за себе си "неподходящи за военна служба" и избягаха в Централна Азия, в Узбекистан. Ташкент, Фергана, Самарканд.
  • 27 Купейкин

    10 13 Отговор
    Нашите рушляци немедлено да попълнят бройката ,в неделя ще дойдат 20 самолета за тях,и тяхните перални,унитаси и каквото могат да откраднат
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 демек

    11 5 Отговор
    бягар младите индоктринирани със "западните ценности" зомбита от сорта на киро харварда
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Ггххххх

    9 2 Отговор
    Е ако тия мозъци са агенти? То те ако имаха мозък и достойнство нямаше да идат в устата на звяра(Европа), който всеки ден облъчва, че руснаците били православни пияници, изнасилвачи, крадци и убийци.
  • 32 КОй

    4 6 Отговор

    До коментар #1 от "тикви американски":

    А ти,дали написа този коментар от Русия,че всички много лаете...ама на никой не му стиска да отиде там.Всчки карате 20 годишни западни коли, амаеикански телефони и всичките ви почивки са по Европа...Ако утре кажат че 20 човека сте спечелили зелени карти за САЩ...ТИ ще си пъривя който ще е там....ЛИЦЕМЕРИ като теб са ясни,я кажи колко от децата на така любимите ти ушанковци учат и живеят в Европа и Америка....Дали защото там е лошо а?

    Коментиран от #39

  • 33 Госあ

    8 4 Отговор
    Руските софтуерни инженери са си в Русия, една сериозна държава не възприема сериозно мазачите на джава за апликации на смартфони и мениджъри и телефонистки.

    Коментиран от #37

  • 34 Къде си, ТаУмВзе

    5 1 Отговор
    ТаУмВзе, изкажи се, че ни липсваш!
    Без полезните и д и о т и е скучно.
  • 35 Кондуктора

    0 3 Отговор

    До коментар #30 от "Шамана на Монтерей":

    А бре то в България не остана никои, само ти единствен остана, понеже прати всички Българи в Русия😂
  • 36 Манол

    4 1 Отговор

    До коментар #18 от "Свободна Русия":

    Тия които идваха за главата на Путин и на 20 секунда налягаха под обстрел,та за тия пет чиляка ли говориш барабар с оператора,смях ама пълен:)))!
  • 37 Жоро

    6 4 Отговор

    До коментар #33 от "Госあ":

    Глупости на таркалета. Като не разбираш от тия неща защо си правиш труда да коментираш. ИТ фирмите блокираха руски фирми изцяло да извършват каквито и да било действия на платформите им. Примерно една от най големите UPWORK. Единствения начин да продължиш да работиш е да покажеш наличие на банкова сметка, договор за наем и т.н в държава различна от РУсия и да се молиш да ти възстановят акаунта.

    Коментиран от #43

  • 38 Иван

    4 4 Отговор
    Нормално, който има акъл и възможност бяга от кочината, която вече е надминала Северна Корея. А в Русия има много свесни хора, много.
  • 39 Тиква американска

    1 4 Отговор

    До коментар #32 от "КОй":

    Горкото девойче, колко му е промит малкият мозък, горкото недоразвито!

    Коментиран от #41, #42

  • 40 Механик

    1 2 Отговор
    От 80 хиляди, 30 хиляди са руснаци (ако изобщо е вярно). Значи остават още 50000. Тоест за огромна Русия 30000 е "изтичане на мозъци", а за далеч по-малкатата Украйна около 25000 какво е? Прилив на демокрация ли?
    Както едните са избягали от Русия, така и другите са ИЗБЯГАЛИ от Украйна. Аз не схващам защо са тия тенденциозни заглавия. Ми то и от България са избягали повече от 30000, ама викате, че това било евро-атлантизъм.
    Булю-булю, както ви викаше бат ви Боко.

    Коментиран от #44

  • 41 Май ти

    3 2 Отговор

    До коментар #39 от "Тиква американска":

    си промит комунист. Човека казва истината! Какво още търсиш в западната онлайн платформа. Чий го дириш тук. Марш да караш жигулата и да четеш вестници от будката
  • 42 КОй

    3 2 Отговор

    До коментар #39 от "Тиква американска":

    Капацитета май нещо е доста в намален сътсав.....две свързани изречения нямаме,ама то до това води комунизмът...малко мозъчни гънки и повечко литри ракия...ТАМ сме най-силни нали. Айде нахлузвай ушанката и към Сибир да правиш иглута. Ама и за това нямам т.пки нали,по лесно е да лаеш в коментарите.
  • 43 Госあ

    0 2 Отговор

    До коментар #37 от "Жоро":

    Аве я ми обясни кво значи ИТ фирма ? Аз ти говоря за програмисти, а не за мазачи на джава и подръжка. Освен това, ако някой квалифициран руснак иска голямо развитие като програмист, то неминуемо ще го търси в Китай.
  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Адолф

    2 2 Отговор
    Идеално,освобождава се място за наште русофилчета да заминават в прекрасната Расия.Нали тва е мечтата на живота им,да са крепостни селяни.
  • 46 Пъци

    0 0 Отговор
    Дааа...Мнението на разни специалисти по хуманитарни въпроси,по икономика,по човешки ресурси не важат.В България най-точни прогнози и анализи по такива проблеми прави мозъчният тръст на общите работници по строежите, и то само ако вече е успял да поокрадне,прецака началството или поне го остави с впечатление,че е свършил качесвено работата на стрежа.(и само след като е изпита поне една каса бира)
  • 47 хохохо

    3 0 Отговор

    До коментар #8 от "Скоро в Русия ще останат само":

    Ше им пратим компания да им правят Копейкин,Нинова и Радев.
  • 48 Стефан Петров

    0 3 Отговор
    Грузия става все повече проамериканска страна и в скоро време тези хора ще се върнат в Русия. В началото на събитията в Украйна доста от тях избягаха в Турция, опасявайки се от мобилизация, но след два месеца 90% от тях се върнаха, защото живота и нравите в двете държави са коренно различни. И с тези ще стане така.
  • 49 Пловдив

    3 0 Отговор
    Съвсем скоро Русия ще си сътвори един нов СССР със Северна Корея и ще си заживеят "щастливо" като едно време, през комунизма
  • 50 аматьор историк

    2 0 Отговор
    новия руски герб с орловите крила - не ви ли напомня на хамериканския........, едни вензели, по руските униформи, ми напомнят за униформите на вермахта, тролята съветски, носят компютърчетата си с чантички и сакенца, кат хамериканските колежанчета по ай ти специалности, ай стига ве, то не бе имитация и претенции, та и накрая колхознически мераци на кремлянските старчоци, ми кой млад човек ще го хареса това?
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания