Last news in Fakti

7 Юли, 2022 18:45 1 514 16

В Германия все по-малко хора умират по пътищата. В България - все повече

  • германия-
  • българия-
  • катастрофи-
  • жертви

През 2021 година в България като страна с под 7 милиона население в катастрофи са загинали над 560 души, става ясно от информация, поместена на сайта на Съюза на българските автомобилисти

В Германия все по-малко хора умират по пътищата. В България - все повече - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

През миналата година Германия отчита рекордно нисък брой жертви и ранени при автомобилни катастрофи. А в България е точно обратното: там все повече хора умират по пътищата. Ето какво показват статистиките:

Броят на убитите и ранените в пътнотранспортни произшествия (ПТП) в Германия достигна най-ниската точка от над 60 години насам. Федералната статистическа служба съобщава, че през 2021 година при катастрофи по улиците и пътищата на страната са загинали 2562 души - това е със 157 по-малко, отколкото през 2020. Нека да припомним, че тези числа се отнасят до Германия, страна с близо 82-милионно население, където хората се движат по пътищата с най-голяма интензивност в Европа.

Сравнението с България

През същата 2021 година в България като страна с под 7 милиона население в катастрофи са загинали над 560 души, става ясно от информация, поместена на сайта на Съюза на българските автомобилисти (СБА). Тоест, спрямо числеността на населението в България по пътищата умират близо три пъти повече хора, отколкото в Германия. Освен това за разлика от Германия, където има спад в броя на жертвите при ПТП, в България е точно обратното - там броят на смъртните случаи през 2021 е по-висок, отколкото през предходната 2020 година. "98 души повече спрямо предходната 2020 са намерили смъртта си на пътя, независимо дали са били причинители или потърпевши на инцидента", пише СБА, позовавайки се на информация от Пътна полиция.

И още една неприятна новина от България: през 2021 броят на загиналите деца при автомобилни катастрофа е двойно по-висок в сравнение с 2020. През миналата година общо 48 деца са загинали в катастрофи, предимно като пътници.

Още данни от Германия

През миналата година германската полиция е регистрирала средно по 6300 пътнотранспортни произшествия на ден, като общата им бройка е нараснала с 3% спрямо предишната година. През 2019 година обаче - тоест, преди пандемията - броят на злополуките е с 400 000 по-висок.

При 9 от всеки 10 злополуки по германските улици и пътища щетите са само материални. Катастрофите, при които има убити и/или ранени, се случват най-вече в населени места - това са две трети от регистрираните катастрофи. За мнозина може би ще бъде изненада, че по шосетата стават едва 25% от катастрофите с жертви, а по аутобаните - само 6%. Закономерен и очакван обаче е фактът, че поради по-високите скорости извън населените места, злополуките там нанасят по-тежки вреди, отколкото злополуките в населените места.

Експертите в Германия обясняват, че по междуградските пътища дебнат и допълнителни опасности: двупосочното движение, трудното изпреварване или пък необезопасените елементи от околния пейзаж - например дърветата край пътя. А ако се питате какви превозни средства са причинили смъртта на жертвите, за които съобщава германската статистика, ето и числата: 1118 души са загинали в моторно превозно средство (43,6% от жертвите), 529 са били убити при катастрофа с мотоциклет, мотопед или тротинетка. Загиналите велосипедисти през 2021 са били 372, а пешеходците 343.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Майна

    10 7 Отговор
    По пътищата не знам, но все повече след ,,ваксата,, ..,има статистика..

    Коментиран от #6

  • 2 Ганьо

    6 3 Отговор
    Винаги. Бърза......за някъде

    Коментиран от #4

  • 3 Такис

    10 0 Отговор
    Полицайка е укрила и дала палката и синия буркан на Семерджиев.

    Коментиран от #7

  • 4 Карай Бавно

    9 2 Отговор

    До коментар #2 от "Ганьо":

    И не слушай чалга!!!!Това е рецептата за готин живот
  • 5 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    5 1 Отговор
    Там са много дисциплиирани водачите на МПС.Има......,но те са нищожен процент.Стават катастрофи,но повечето са леки.На магистралите им стават ......големи щети с много коли.Но повтарям там са ТОЛЕРАНТНИ И Дисциплинирани голямата част.ЗНАЯТ да Карат намагистрала,за разлика от тук!Една вечер се забих в ТРЕБИЧ......Едва открих дупката да се шмугна към илиянци и Шопията.......Страхотна магистрала отгоре,а отдоле........................
  • 6 КОй

    1 9 Отговор

    До коментар #1 от "Майна":

    И съм "Вакснат" и си карам с 240км всеки божи ден, и кво?
  • 7 Емил

    6 0 Отговор

    До коментар #3 от "Такис":

    Той - информатор на ченгетата, а мама му - любовница на шефа му в ГДБОП! Спортът е вреден за хората - възпитава безхарактерни гамени!!!
  • 8 ГОЛЯМАТА РАЗЛИКА

    6 1 Отговор
    Е ,ЧЕ ВЪВ ГЕРМАНИЯ ИМА ПЪТИЩА А ВЪВ БЪЛГАРИЯ НЯМА
  • 9 Докато

    1 3 Отговор
    В България още 100 години ще се карат коя строителна фирма на кого е и ще спорят на кого във фирмата има далавера.Пътищата ,и направените ,се рушат.Борисов такъв,онакъв,се беше захванал с проблема.Сега--избори до дупка,спорове до безкрайност,хората ще мрат по пътищата.
  • 10 Ние имаме най много магистрали в Света

    1 4 Отговор
    и Наи качествени построени от Бойко Борисов!!
  • 11 Ваксиниран3002

    3 2 Отговор
    Е, те пък умират в пъти повече от ваксите, днес го писаха.
  • 12 Хайл

    2 1 Отговор
    ДВ сериозни ли сте ????? Да не съм в пропадналата Германия да повярвам...РАЗКОПАНИ "МАГИСТРАЛИ" КИЛОМЕТРИЧНИ ЗАДРЪСТВАНИЯ И СТАНЕ ЛИ КАТАСТРОФА ВСИЧКО НАМАЛЯ И СПИРА ДА ВИДИ КОЙ Е КАТАСТРОФИРАЛ...СИГУРНО ГО ПОЗНАВА...ИДИИИОООТСКА ДЪРЖАВА...снимката е от момента

    Коментиран от #13

  • 13 КОй

    0 1 Отговор

    До коментар #12 от "Хайл":

    Правиш ли разлика между разкопани и разбити? Щото и аз съм в Германия и това че има ремонт не означава че е рабито...задръстване на 80милиона,това е нормално.В София няма задръствания нали? Или просто щото трябва да плюеш приказваш празни приказки....ВСЕКИ ден карам, карам много и бързо....
  • 14 А олигофренските глоби за скорост

    3 1 Отговор
    Какво помогнаха.
    Имам 100 електронни фиша, ама съм минал 2 500 000км и нямам нито едно ПТП.
    Алоооу, тъпанарите законодатели, нали скоростта убиваше!
    Убива вакуумът между ушите, не скоростта.
    Отидете до Германия и вибте знака за максимална скорост на аутобан!!
    Ако видите число, елате да ви целуна ръката, галфони!
  • 15 Това е

    0 0 Отговор
    Защото в Германия има истински капитализъм,а не капитализъм създаден от Номенклатурата .
  • 16 АБВ

    1 0 Отговор
    Значи трябва да се направят алтобани