13 Юли, 2022 15:08 1 880 33

ЕК: Кога в България ще има дела за корупция по високите етажи?

  • европейска комисия-
  • българия-
  • корупция-
  • лаура кьовеши

Отбелязва се, че българското правителство е обещало да въведе допълнителна отчетност и наказателна отговорност на главния прокурор и неговите заместници

ЕК: Кога в България ще има дела за корупция по високите етажи? - 1
Снимка: Shutterstock

В България все още липсват трайни резултати и осъдителни присъди за корупцията на високо равнище, констатира Европейската комисия в своя годишен доклад за върховенството на закона в ЕС. Какво още се казва за България?

Европейската комисия представи днес своя годишен доклад за върховенството на закона в ЕС, като този път отправи и препоръки към отделните страни.

Критики и констатации за България

Докладът констатира, че в България все още липсват трайни резултати и осъдителни присъди за корупцията на високо равнище. Отбелязва се, че българското правителство е обещало да въведе допълнителна отчетност и наказателна отговорност на главния прокурор и неговите заместници, както и законодателни промени за надзор на отказите за предприемане на разследване, като част от реформите, свързани с изпълнението на плана за икономическо възстановяване и осигуряването на средства от ЕС.

Нарастват тревогите за дейността на Висшия съдебен съвет (ВСС) и попълването на неговия състав. Липсата на постоянно съревнование при издигането на магистратите и широката употреба на командироването може да повлияят на независимостта, се посочва в доклада.

Отчита се закриването на специализираните съд и прокуратура, както и това, че служителите ще бъдат преместени към съществуващи структури. Положително е оценена работата на Административния съд.

В доклада се посочва, че все още не са законово уредени дейността на лобистите и защитата на подателите на сигнали за злоупотреби, макар да има намерения в тази посока. Запазват се опасенията от липсата на ясни правила за прозрачност при разпределението на държавните средства за реклама в медиите. Според ЕК все още не са достатъчни действащите правила за прозрачността на медийната собственост. Добавя се, че се наблюдава подобрение в средата за работа на журналистите, но не са отпаднали пречките пред достъпа им до обществена информация и заплахите от дела срещу тях.

Какво препоръчва ЕК?

Отправени са шест препоръки, сред които е избягване на командироването на съдии; внасяне на законодателни промени за подобряване на работата на Инспектората към ВСС и за избягване на политическото влияние. Комисията очаква също България да приложи мерки за почтеност на бюджетните служители, особено в средите на полицията и правораздаването.

ЕК препоръчва комисията за противодействие на корупцията да предприема последователни действия, за да достигне до окончателни присъди по случаи, в които са подведени под отговорност висшестоящи лица. Препоръчва се също повишаване на прозрачността при държавната реклама, особено когато договорите са сключени чрез последници.


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 15 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 хаха

    42 2 Отговор
    Питат тези, които днес изпраха Бойко Разбойко.

    Коментиран от #8

  • 2 АРМЕНСКИЯ ПОП

    26 3 Отговор
    НА КУКОВО ЛЯТО ........... ЕВЕНТУАЛНО
  • 3 КОй

    27 2 Отговор
    Никога, 34 години само крадене и комунизъм....НИКОГА. То по малките етажи няма, те сикат големите.Граван гарваново око не вади.

    Коментиран от #19

  • 4 Елементарно е

    25 1 Отговор
    Когато еврейте започнат да хвърлят пачки с пари в народното събрание, а арменци ги събират и им ги връщат, а през почивката нашите депутати стоят там и пазят парите без да ги откраднат. Демек никогаааа
  • 5 Българка

    20 3 Отговор
    Докато главната мутра е с неограничена власт, безконтролен и безнаказан, в България всичко ще е обречено на провал. НС спешно трябва да приеме закона за КПКОНПИ и да има разследващи, които да внасят в съда всички откази на каскетурата за разследване, които да могат да разследват дори Гешев. Стига са се занимавали с по-несъществени неща. Ако товая беше първия закон, който да е приет, сега правителството нямаше да е в оставка, а мафията да се надсмива на всички българи
  • 6 Тома

    21 3 Отговор
    Каскета нали за това го сложиха да пази крадците от герб и дпс
  • 7 Адам Хилтън

    16 1 Отговор
    То и в България щеше да има 0% корупция, ако просто я прекръстим на "лобиране" както направиха в Западничания.
  • 8 Наглярщина

    16 0 Отговор

    До коментар #1 от "хаха":

    Именно!Бойку НЕ е толкуз умен,дори напротив,за да я измисли тая система,просто е копи/пейст ЕС в нашенски условия,тъй както навремето бай Тошо копи/пейст съветската система!Туй "гешефт" си е баш от немския словарь!!!!
  • 9 ТаУмВзе

    16 3 Отговор
    Кфо кфо? Нали обявихте, че снимките на долната не са истина! Никога няма да има дела за Корупция, защото само на корупция и грабеж се крепи колониална територия. Естествено евро чиновниците щавят повече. Аре са Разпад!

    Коментиран от #11, #14

  • 10 Радио Ереван

    15 1 Отговор
    Ами когато ни цъфнат налъмите!
  • 11 ТаУмВзе

    7 2 Отговор

    До коментар #9 от "ТаУмВзе":

    Аре мутропитека го мани, ясно е. Кажи са макарона, колко е Гепил от Убер! Нема да е нали.

    Коментиран от #13

  • 12 Когато

    10 2 Отговор
    Химическото чистене се отърве от хора като Гешев, Пепи Еврото и подобни нищо жества.
  • 13 Николко

    5 6 Отговор

    До коментар #11 от "ТаУмВзе":

    Това е дългата ръка на Путин. Клати Европа, щото има и.ди.оти и там, освен в Кремъл.
  • 14 Иска ти се

    4 8 Отговор

    До коментар #9 от "ТаУмВзе":

    Хубавите неща като Европейския съюз не се развалят лесно. Само събрани със сила сателити на рашистан могат да се отделят от нея и чао Руска федерацио.

    Коментиран от #16

  • 15 дедя

    11 2 Отговор
    Кога и народа пита кога но те навързани като св.черва Мутрата,Каскета,Сокола,Шиши,Ненков-депутатче КЗК-дъртия Ненков управлението на държавата е едно ОПГ-организирана престъпна група за това няма осъдени по високите етажи
  • 16 ТаУмВзе

    3 3 Отговор

    До коментар #14 от "Иска ти се":

    Кво ми се Иска бре пич? Скивай, че бензина е 3.60 и хлебче по 2.10. За сега? Сметки Виждал ли си?
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Рошко

    7 3 Отговор
    Ами в Европа и ек, кога.? То отвсъде е прогнило от корупция не капе ами тече
  • 19 Kойчо

    2 0 Отговор

    До коментар #3 от "КОй":

    Къде съкива тооо комунизъм бре биричед?
  • 20 Коментар

    8 5 Отговор
    Дойче парцалът в действие!
    Одеве ЕК казва, че наш тиквун е невинен кат новородено агънце, а в тая статия - кога щяло да има осъдени по високите етажи???!!!

    Ей затова ЕС е бита карта!!!
    В този си вид и с тая политика на управление, ЕС е пред разпад и то в най-скоро време!!!
    Не случайно рублата стана най-стабилната и търсена валута в света, щото не е само въздух под налягане кат ЕС и господарите им от фащ!!!
  • 21 Отговор

    8 6 Отговор
    Когато вие, о.репки от ЕС , махнете политическия си чадър над нашите бандити. Всичко идва отвън ,в България нищо не се решава.
  • 22 Красимир Петров

    4 2 Отговор
    Явно е,че никога.
  • 23 ЕК пита, защо Гешев не е сгащил

    4 7 Отговор
    Кирчо, Кокорчо и башибозушката им компания от баджанаци,приятели, братчеди, гейове, любовници и обикновенни ку......ви! ЕК казва: "А бе тия хора са срам за вашата държавност, те ви ограбиха и ви оставиха голи и боси, а вие не ги съдите!?! На какво прилича това? Вие народ ли сте или мърша?
  • 24 ахмака

    7 1 Отговор
    коги махнат геШефтара тогива... па кво са недоволни от Европата, я нашите юнаци прокурори каква убава експертиза на Баце на чекмеджето са направили... пари нема и виновни нема... айде сипи и ако нема донеси....
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Чарле Дарвински

    6 1 Отговор
    когато спрете да лапкате от Боко, тогава. Да не си мисли някой, че няма ресто от парата обратно към джобовете на определени Брюкселски бюрократи....
  • 27 Прост въпрос

    5 2 Отговор
    Прост отговор: Когато махнете Гешев, главния защитник на корумпираните управляващи и мафиотите. Когато ЕС вместо да търси истината да спре да защитава Главния заподозрян корумпиран български бивш министър председател и му изпраща защитници, а започне да го разследва за всички кражби и отклонени пари за лични облаги и на свои хора. ЕС не гледа обективно на България, а продължава да защитава точно най големите крадци, а те и слепите ги видяха и разбраха, това са ГЕРБ. Едно и също пишат в докладите си, но реално нищо не правят. Явно им трябват такива послушковци. Не вярваме вече на ЕС.

    Коментиран от #28

  • 28 Хап

    4 0 Отговор

    До коментар #27 от "Прост въпрос":

    ЕС няма да джйде и да ни оправи страната! НИЕ трябва да си я оправим сами! Те не могат да се месят във вътрешните ни работи, могат само да ни пишат доклади и ако не спазваме препоръките и сроковете, могат да ни санкционират и до там. Българският народ трябва като ходи да гласува да мисли за кого си дава гласа!
  • 29 никога

    3 0 Отговор
    ДОКАТО ИМА ДОРИ ЕДИН ЖИВ КОМУНИСТ В УПРАВЛЕНИЕТО НА ДЪРЖАВАТА А ТЕ СА МНОООГО
  • 30 🎪📽⚓⚖👈🏼👉🏼🎪🥇🏆

    3 0 Отговор
    .........НИКОГА ..............
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Другар

    1 0 Отговор
    Когато бай Тошо Възкръсне.
  • 33 Шаран БГ

    0 0 Отговор
    За бай ти Тошо не съм много сигурен, но ако Вълко Червенков / сатрапа от Златица/ / се появи , жална му майка поне на половината български политически елит !! Да не споменаваме дребните черноборсаджии и далавераджии.
    Той и Антон Югов сложиха ред в следвоенна България .На тях се наложи да оправят грешката на Кимон Георгиев / която повтори Праезидентина от Веселиново / да пусне от затвора всички криминални типове.
    Че хората тогава се видяха за година-две във чудо от престъпления, кражби и зверства.
    Безспорно, налагането на сталинските методи в ръководене на държавата са негова заслуга, особено по политическа линия, колективизацията на селското стопанство и други подобн.. Но обикновения човек още в 1952 година имаше социална и икономическа закрила от страна на държавата !!!
    Сега закриляме по 16 години убийци разни....., които ще осъдим про форма и те ще "духнат" от тази територия... Вярно - това никога с никого не се е случвало.........
Новини по държави: