Last news in Fakti

9 Юли, 2022 11:40 1 462 3

Тленните останки на бившия японски премиер Шиндзо Абе бяха транспортирани до Токио

  • япония-
  • шиндзо абе-
  • атентат-
  • фумио кишида

Погребението на Абе е насрочено за вторник, засега не се съобщава, че ще има публична възпоменателна служба

Тленните останки на бившия японски премиер Шиндзо Абе бяха транспортирани до Токио - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Тленните останки на бившия японски премиер Шиндзо Абе бяха транспортирани днес до Токио, след като вчера той бе прострелян смъртоносно по време на предизборна реч в западния град Нара, предаде АП.

Раненият бе откаран по въздуха до местна болница, където почина от загуба на кръв въпреки кръвопреливанията. Полицията арестува на място нападателя, бивш служител от японските сили за самоотбрана.

Покушението преди парламентарните избори в неделя шокира страната и породи съмнения дали охраната на експремиера е била адекватна. Смъртта на Абе предизвика вълна от съболезнования от страна на световни лидери, посочи АП.

Ройтерс допълни, че множество опечалени граждани полагат днес цветя на място на убийството в Нара. В понеделник там ще се състои нощно бдение в памет на покойния експремиер.

Погребението на Шиндзо Абе е насрочено за вторник. Засега не се съобщава, че ще има публична възпоменателна служба.

Агитацията за изборите за горна камара на парламента бе подновена въпреки трагичното събитие. В неделя се очаква победа на коалицията на премиера Фумио Кишида, който е протеже на Абе.


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 еее, ай с-тир

    3 2 Отговор
    Да не забравите да направите репортаж кой е отишъл на 40-то дни и с какво... Голяма работа ся, все едно светец убили и 5 дни рев за японеца.

    Коментиран от #2

  • 2 Цвете за мирисане

    4 0 Отговор

    До коментар #1 от "еее, ай с-тир":

    Абе беше крайнодесен японски шовинист и милитарист. Целият му род е от експлоататори на Манджурия и камикадзета. Съдени като военни престъпници. Абе отричаше сексуалната експлоатация на япорски жени по време на Втората световна война. Член е на крайно шовинистична НПО с огромно лоби в Япония. Постоянно ръчкаше да се промени пацифистката Конституция на Япония.

    Коментиран от #3

  • 3 Морски

    1 1 Отговор

    До коментар #2 от "Цвете за мирисане":

    Не знам дали е цвете за мирисане, но ти миришеш много отдалече.
Новини по държави: