Last news in Fakti

9 Юли, 2022 12:20 2 002 8

Русия наложи вето в ООН на удължаването с една година на разрешението за трансгранична помощ за Сирия

  • русия-
  • оон-
  • вето-
  • сирия-
  • башар асад-
  • алепо

Тринадесет от общо 15 държави членки на Съвета за сигурност на ООН гласуваха в подкрепа на проекторезолюцията, Китай този път избра да се въздържи

Русия наложи вето в ООН на удължаването с една година на разрешението за трансгранична помощ за Сирия - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Русия наложи вето по време на гласуване в Съвета за сигурност на ООН на проекторезолюция, внесена от Норвегия и Ирландия, за удължаването с една година на разрешението за доставка на трансгранична хуманитарна помощ на Сирия без одобрението на Дамаск, предаде Франс прес. Агенцията отбелязва, че Москва е съгласна на удължаване на срока само с шест месеца.

Разрешението за трансгранична помощ изтича в неделя. То е в сила от 2014 г. и помощта минава през контролно-пропускателния пункт Баб ал Хауа на сирийско-турската граница, за да стигне до 2,4 милиона души в провинция Идлиб, която е последният район в Сирия, контролиран от джихадисти и бунтовници.

Тринадесет от общо 15 държави членки на Съвета за сигурност на ООН гласуваха в подкрепа на проекторезолюцията. Китай, който често в миналото се е присъединявал към ветото на Русия, този път избра да се въздържи.

"Проектът игнорира суверенитета на Дамаск", каза заместник постоянният представител на Русия в ООН Дмитрий Полянски и изрази съжаление за "упорството" на Запада в желанието му да наложи нов срок от една година на разрешението за трансгранична помощ. Русия е внесла свой текст на проекторезолюция, предвиждащ удължаване с шест месеца, каза още Полянски.

След гласуване на руския проект на резолюция, той беше отхвърлен. В подкрепа на проекта гласуваха Русия и Китай, а против САЩ, Великобритания и Франция. Останалите страни - Албания, Бразилия, Габон, Гана, Индия, Ирландия, Кения, Мексико, Норвегия и Обединените арабски емирства - се въздържаха, предаде ТАСС.


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 20 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последниа Софианец

    23 0 Отговор
    По принцип оон са бюрократи и хартиени мишки
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 аууу лоша работа

    23 5 Отговор
    Повече няма ли да има оръжия за брадатите главорези, борещи се с кръвожадния диктатор Асад за демокрация, свободна търговия и човешки права?! Краварските окупатори ще върнат ли с лихвите парите от продажба на заграбен сирийски петрол?
  • 5 Лицемер

    23 2 Отговор
    Хайде стига са прехвърляли през границата това-онова, без разрешение на Дамаск. Нал тъй, лицемери.По-добре махнете санкциите срещу Сирия!
  • 6 така така

    21 1 Отговор
    сащ и запада са едно и също, те са като една държава как очаквате да гласуват различно.
  • 7 Хихихи..

    11 0 Отговор

    До коментар #2 от "Разпутю":

    Ти пък кво имаш бе,96% от Света не може да те намери на картата..
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.