Last news in Fakti
  Тема: Украйна

9 Юли, 2022 14:40 2 041 54

Руски политик бе осъден на 7 г. затвор заради критики за войната в Украйна

  • русия-
  • алексей горинов-
  • кремъл-
  • украйна

На руснаците дори е забранено да ползват думата "война" по повод нахлуването на Руската федерация в Украйна

Руски политик бе осъден на 7 г. затвор заради критики за войната в Украйна - 1

Общински съветник в Москва бе осъден на 7 години затвор за коментари срещу войната в Украйна. Това е първата издадена максимална присъда по указа, подписан от президента Владимир Путин, които осъждат остро коментари срещу руската война в Украйна, предаде ВВС.

60-годишният Алексей Горинов беше арестуван през април, дни след критиката в реч пред общинския съвет в Москва. Тогава съветниците обсъждали провеждането на конкурс за детска рисунка, когато Горинов се противопоставил на идеята с думите, че това е безумие, щом в момента в Украйна умират деца.

Още новини от Украйна

Ето какво написа Горинов.

„Мисля, или винаги ми се е струвало, че нашето общо минало ни диктува няколко основни урока. Баща ми се върна от Втората световна война инвалид. Както и брат му. Те все пак имаха късмет. Но го направиха важното! – изпълниха своя дълг да защитят Отечеството от врага. Открих Москва още през 60-те години. С ветерани - без ръце, без крака, слепи. Имаше много от тях в нашата къща. Израснах сред тях. Оцелелите от тази война бяха пестеливи в описанието на историите от фронта. Когато остарях, разбрах защо. Защото войната сама по себе си, като човешко занимание, с какъвто и синоним да я наречеш, е последното, най-гнусното и мръсно нещо. Материя, недостойна за титлата на човек, на когото Вселената и еволюцията са поверили грижата за запазване и умножаване на целия живот на нашата планета. Убеден съм в това: войната е най-бързото средство за дехуманизация, когато границата между доброто и злото е размита. Войната винаги е насилие и кръв, разкъсани тела и отсечени крайници. Винаги е смърт. Не я приемам и я отхвърлям. Общото ни минало ме научи на това. И вероятно не само аз - в Наказателния кодекс на Русия има членове 353 и 354, които предвиждат тежка отговорност за подготовката, воденето и пропагандата на агресивна война. Смятам, че Русия изчерпа лимита си за войни още през двадесети век. В продължение на пет месеца вече Русия води военни действия на територията на съседна държава, наричайки я срамно „специална военна операция“. Обещани са ни победа и слава. Защо тогава толкова много мои съграждани изпитват срам и вина? Защо много хора напуснаха Русия и продължават да я напускат? И защо страната ни изведнъж има толкова много врагове? Може би нещо не е наред с нас? Нека да помислим! Дайте ни шанс поне да поговорим какво се случва. Размяна на мнения. Това все пак е наше конституционно право! Всъщност аз го направих. На заседание на съвета изразих своето мнение, своето човешко отношение към предмета на вота. Мотивирах това мнение, това отношение, въз основа на моите убеждения. И бях подкрепен от мнозинството от присъстващите! И сега съм в съда. Изглежда, и това е сякаш от общото ни минало, поредният ненаучен урок. Преследване за словото, скалъпени дела, бърз процес, закъсняло прозрение: „как може, не знаехме!“ В годините на сталинския терор дядо ми бил обвинен в призиви за свалянето на съветската система, в чието създаване и укрепване той участвал пряко. Дядо доживя до пълна реабилитация чак след половин век. Надявам се възстановяването ми да отнеме много по-малко време. Но засега съм тук в съдебната зала. Моето наказателно дело е едно от първите, които се разглеждат, но в Русия са образувани стотици такива наказателни дела срещу мои съграждани, които мислят и говорят за случващото се. Разрушават се семейства, разбиват живота на младите хора.

Причините за такъв печален изход, до който стигна обществото ни, ще изискват внимателно проучване и осмисляне от страна на историците. Те изискват не само размисъл, но и изводи. Няма да е лесно, но ще трябва да приемем, че войната си е война. Трябва да реабилитираме жертвите и да съдим извършителите. Трябва да върнем доброто име на нашия народ, на нашата държава. Междувременно пожелавам на нашето правителство благоразумие. Преценката е мъдрост. На всички, които са подложени на новата вълна от репресии - твърдост, както и на целия украински народ. Към всички, които ме подкрепиха директно или от разстояние - не падайте духом! С вас съм".

Според новите закони, приети след инвазията, всеки, който разпространява „фалшиви новини“ за военните, го грозят до 15 години затвор.

На руснаците дори е забранено да ползват думата "война" по повод нахлуването на Русия в Украйна. Президентът Владимир Путин вместо това измисли фразата „специална военна операция“, въпреки че сам говори за „войната в Донбас“ пред политически лидери този четвъртък.

Досега по новите закони имаше постановени само глоби или условни присъди. Но съдия Олеся Менделеева постанови, че Горинов е извършил престъплението си "въз основа на политическа омраза" и е подвел руснаците, карайки ги да "почувстват безпокойство и страх" относно военната операция.

По време на делото в съд в Северна Москва Горинов вдигна лист хартия с надпис "Все още ли ви е нужна тази война?" Охранител реагира веднага и застана пред подсъдимия в опит да скрие посланието.

Според руски политически експерти властите изпращат предупреждение към несъгласните с войната в Украйна. "Използването на термина война е саботаж в очите на властите. Но когато се съчетае с политически действия като тези на Горинов, това се възприема почти като тероризъм и ще бъде посрещнато с дълъг затвор", коментира Татяна Становая.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 35 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 1234

    20 36 Отговор
    Ако реално беше воина досега нямаше да я има на картата
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Д-р Косев

    31 17 Отговор
    Диваци.
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Адам Хилтън

    24 15 Отговор
    7 години нищо не е. Джулиан Асандж го чакат 175 години затвор според "добрите" американски закони. хаха
  • 6 Хахаха..

    22 25 Отговор
    Тоя много заспал бе! В Донбас убиват деца от 2014,има Алея на Ангелите,пък тая муцуна чак сега се събудила!

    Коментиран от #25

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Давайте и при нас да съдим

    25 15 Отговор
    националните русофилски предатели на по 7 години.
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Като гледам някои тука са за по 10-15

    8 5 Отговор
    години !
  • 14 Ха ха ха ха ха ха ха

    28 11 Отговор
    Моля ви са раша е убаво място за пияни ватенки и нищо друго.
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Ха ха

    25 8 Отговор
    Който гледа руска телевизия да си пие хапчетата редовно или да отиде там. В Русия е рай, всички искат да емигрират там, било много убаво.

    Коментиран от #31, #37

  • 19 Хер

    18 12 Отговор
    Украйна ще победи защото винаги доброто побеждава злото.

    Коментиран от #39

  • 20 Тавариш

    18 7 Отговор
    Демокрация само по телевизията. Пропаганда и лъжи. Но скоро Русия ще се събуди и ще махне злото джудже.
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 az #Контрапропаганда

    5 13 Отговор
    А тоя къде беше когато от 2014г. цели 8 години до днес ВСУ убива деца в Донбас?
    Такива платени лицемери са ми любими!
    🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 воскресенски самальот

    15 2 Отговор
    Раят за нашенските ватенки, но не искат да ходят там. Стоят тук в скапаното НАТО и ЕС и се нахъсват, колко хубаво е там и колко лошо тук.
  • 30 го шо

    4 10 Отговор
    "Горинов се противопоставил на идеята с думите, че това е безумие, щом в момента в Украйна умират деца"
    види се, някои "правозащитници", както го титулуват този на някои со.ро.сои.дални сайтове, са се събудили вчера. това е възможно обяснение защо в продължение на осем години не са забелязвали ставащото в донбас.
  • 31 пешо

    1 3 Отговор

    До коментар #18 от "Ха ха":

    да, глами, може и така да се каже. във всеки случай, е доста по-хубаво от на много места на територията. където "истински европейци" живеят един месец с дневната надница, получавана другаде. това - при цени, многократно по-високи от тези в русия. но ти едва ли има как да знаеш - не врярвам да си излизал извън някой от крайните квартали на т.н. "столица".
  • 32 Никой

    12 3 Отговор
    Забранени са коментарите,че нещо липсва по магазините от стоките преди войната. " Любезни " граждани патриоти веднага уведомяват ФСБ и оплакващия подлежи на глоба. При повторно деяние подлежи на затвор до 1 година . Как ли ще реагира българския русофил ако това му се случи ?

    Коментиран от #36, #54

  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Забрави

    0 4 Отговор

    До коментар #4 от "Кукер от Ямбол":

    да напишеш, че и адски много издържа и то на катърска работа тоз ГАЗ 24,което е много важно. Така сравнението му с Русия е пълно, а за ставане или не, това зависи от гледната точка.
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Фантазийте

    0 8 Отговор

    До коментар #32 от "Никой":

    ти нямат граници. Руснаците не са нежните евпопедали свикнали на меко, топло и удобно. Те знаят 2 и 200. Лошото е когато не познаваш манталитета на хората и пишеш простотийте и измишльотина.
  • 37 Тъпанар

    0 5 Отговор

    До коментар #18 от "Ха ха":

    ходил съм и мога да го потвърдя. Не отивам защото има други фактори, които за сега ме задържат тук. Но това е за сега, когато се променят, може да си бия стартер нататък.
  • 38 Пациент на психиатричната

    13 3 Отговор
    Русия в най-демократичната държава. Там има свобода на словото. Има всичко по магазините, кореком до кореком. Хората имат пари и се чудят къде да ги харчат. Там е рая на земята. Сега като почнат да правят новите москвичи, на запад ще се пръснат от яд.
  • 39 Ами

    0 1 Отговор

    До коментар #19 от "Хер":

    мокри химери, също като мокри те полюций, секс Ама не баш, та и твоите писаници такива.
  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Дъ-Ге

    2 5 Отговор
    Даааааааа. Силни думи. Само че са закъсняли с около 8 години. Тази тирада трябваше да я говори когато избиваха донецките и логанските деца. Тя трябаше да бъде произнесена на 2 юни 2014 г когато украинския самолет бомбандира центъра на гр. Донецк, където няма нито един военен обект и загиват само цивилни хора. Личното ми мнение е, че никога не съм бил привърженик на войните и сега не съм, но съм за активната самозащита. А това там дали е война или военна операция, то си има показатели според които се определя точно какво е. Останалото е демагагия. А защо е осъден??? Ми много ясо. На човека му е гласувано доверие и е в ръководството на кметството. Най-малкото е длъжен да знае и за това какво е ставало преди 8 години и защо е тази военна операция. Застаането на подобна позици е ясен знак на кого е в услуга, независимо от красивите и силни думи.
  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 В.В.П.

    1 1 Отговор
    Тоя ,политик менте ,мястото му е в затвора .ако това е истина..Раишш!.Съмнително е много ,откъде се черпи информация ,след като руските медии са забранени в ,,,големите цивилизации,,.
  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 Рико

    0 0 Отговор

    До коментар #32 от "Никой":

    В ленино-сталиново време: баба на пазара се оплаква че магазините са празни - тричленка и разстрел; работник казва колко добри били машините Сингер - 5 години лагер; интелегент разказва факти от историята - 25 години каторга за "неправилна история". Те това си го искат. Те искат това да се върне. Приема се ,че не може на нял народ да се вменява каквото и да е - ама като целият им народ е такъв, как да го коментираме?
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания