Last news in Fakti

11 Юли, 2022 09:31 1 568 14

Населението на Земята ще достигне 8 милиарда до края на годината

  • раждаемост-
  • население-
  • световно население-
  • деца-
  • оон-
  • индия-
  • китай

Индия ще изпревари догодина Китай

Населението на Земята ще достигне 8 милиарда до края на годината - 1
Снимка: Shutterstock

Населението на Земята ще достигне 8 милиарда души около 15 ноември, прогнозира доклад на ООН, публикуван днес по случай Световния ден на населението, предадоха Франс прес и ДПА.

По оценки на Департамента на ООН по икономическите и социалните въпроси Индия ще изпревари догодина Китай като най-многолюдната държава на планетата. "През 2020 г. ръстът на световното население е спаднал под 1 процент годишно за първи път от 1950 г.", отбелязва в същото време докладът, предаде БТА.

"В момент, когато очакваме раждането на осеммилиардния жител на Земята, (това е) припомняне за нашата споделена отговорност да се грижим за нашата планета и момент за размисъл за (сферите), в които ние все още не спазваме ангажиментите си едни към други", казва в комюнике генералният секретар на ООН Антониу Гутериш. Той допълва, че преминаването на символичния праг също е "повод да приветстваме нашето многообразие, да признаем, че човечеството е едно цяло, и да се възхитим пред напредъка на здравеопазването, който увеличи продължителността на живота и намали значително смъртността при майките и децата".

Според прогнозите населението на Земята ще достигне 8,5 милиарда души през 2030 г., а в средата на века ще е 9,7 милиарда човека. То ще достигне своя пик от около 10,4 милиарда души през 80-те години на този век и ще се задържи на това равнище до 2100 г. На фона на резкия спад на раждаемостта, констатиран в развитите държави, ръстът на населението на планетата през следващите десетилетия ще се дължи в по-голямата си част само на осем страни - Демократична Република Конго, Египет, Етиопия, Индия, Нигерия, Пакистан, Филипините и Танзания, отбелязва докладът.

Намаляването на раждаемостта ще доведе до застаряване на населението и до увеличаване на хората, които се нуждаят от помощ. Средната продължителност на живота ще нарасне от 72,8 години през 2019 г. до 77,2 години в средата на века.


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ЛОШО

    12 8 Отговор
    Ето ТОВА е истинския проблем пред нас , че на всеки 10 години се увеличават с 1 милиард
  • 2 реру

    21 2 Отговор
    Прогнозата за популациите към 2050 год.:

    1. Индия - 1 668 млн.
    2. Китай - 1 317 млн.
    3. САЩ - 375 млн.
    4. ...

    Коментиран от #12

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    4 12 Отговор
    Няма да стане.
    Току виж някоя от ония бомби и чао на човечеството
    Ще останат хлебарките
  • 5 един от многото

    12 10 Отговор
    Дали , защото САЩ и партньорите им от НАТО правят всичко възможно да го занулят!
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 реру

    16 1 Отговор
    Понеже Рф е близка, постоянна и т.н. тема...

    Миналата година за първи път след ВСВ РФ e загубила повече от 1 милион души в резултат на естествения спад на населението, а тази година актуализира военния минимум на раждаемостта - под 100 000 деца през април.

    От сегашните 145 милиона души населението на РФ ще намалее до 133 милиона към 2050 год, което е съизмеримо с:
    – РСФСР от началото на 70-те години - 130 милиона;
    – Руска империя през 1897 г. - 129 милиона.
  • 8 Карма

    2 7 Отговор
    Населението на Земята ще достигне 8 милиарда души и никога Земята не е била толкова много населена и на нея не е имала толкова много хора...!!!
    Само не мога да разбера, как според вярващите в "прераждането" и на душите на хората , откъде ще са се взели и дошли толкова много "човешки души" на умрели по малко хора, за да могат да се "преродят" сега в рекордните 8 милиарда земно население на новородени хора...??!

    Коментиран от #11

  • 9 Рошко

    6 12 Отговор
    Земята ни е напълно достатъчна да изхрани всички, но не и богатите
  • 10 Имунолог

    2 10 Отговор
    Каква ли е раждаемостта сред ваксинираните, ми е най-интересно в момента.
  • 11 Вили Месершмидт

    12 3 Отговор

    До коментар #8 от "Карма":

    Имате сериозен проблем с интелекта! Земята в момента е пустош в сравнение с ерата на динозаврите. 8 милиарда? Уау!!!! Верно ли бе? За да визуализирам 8 милиона за слабомозъчните ще кажа, че събрани на едно място, на 1 квадратен метър всеки, 8 милиарда човека ще се съберат в квадрат със страни...Пловдив-Карлово и Пловдив-Чирпан. Ей в тоя квадрат се събира цялото човечество, без да е наблъскано.
    За другите тъпири със зануляването. 8 миляеда е нищо. Днес да удари метеорит и ни изтрепе след милиони години археолозите ще намерят ...почти нищо, а се сетете какъв живот е кипял след като има нефт, въглища и цели изкопаеми скелети

    Коментиран от #13

  • 12 Българин

    3 14 Отговор

    До коментар #2 от "реру":

    Сащ 2050 година федерация на Русия .. населения 50 мил руснаци 300 мил затворника американци
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Ако

    1 0 Отговор
    Лудия натисне бутона може да стигнем 8 000.