Last news in Fakti

2 Ноември, 2022 11:26 3 442 55

България се топи. Трябват ѝ хора.

  • население-
  • демографска криза-
  • бежанци-
  • българия-
  • българи-
  • заселници-
  • демография

Трябва не просто да пускаме бежанци, а активно да търсим заселници

България се топи. Трябват ѝ хора. - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

В България резултатите от преброяването по традиция отключват националното вайкане: топим се с двеста хиляди по-бързо от очакваното. Над публичността надвисна мрачното понятие за демографска пустиня: нивото на населението е толкова ниско, че вече не е възможно връщане назад. И, разбира се, няма партия, която да не обещава да се погрижи за националната фертилност, което толкова се изтърка, че дори вече не поражда глупави шегички.

Проблемът, разбира се, е много сериозен, защото намаляващата от 1970-те години насам раждаемост води до застаряване на населението и оттук до още по-ниска раждаемост. А междувременно мощното поколение на бейби бумърите легна тежко върху пенсионната система. Ако преди 20 години 100 излизащи от пазара на труда са били заместени от 124 нови работници, днес те са наполовина - 61. И този процес е лавинообразен, защото колкото по-малко са хората, толкова по-малко инвеститори ще се отбият в България. А поради това доходите ще падат и хората ще намаляват още повече.

Демографският ужас е най-силен при крайнодесните, които разглеждат нацията като биологичен феномен, подлежащ на интензивни процедури. И популистът Орбан се захвана с демографската задача: нацията да достигне 2,1 деца на унгарска жена до 2030 (човек неволно се сеща за Димитров, който беше заръчал да станем 10 милиона). След като харчеше по 5 до 7 милиарда евро годишно за подпомагане на родителството, миналата година Орбан вдигна цифрата от 1,23 на 1,55 деца на жена, сиреч настигна България, но си остана все така безнадеждно далеч от сакралните 2,1, необходими за стабилизиране на населението.

Имиграцията като спасение

Грижите за семействата са прекрасно нещо, но те няма как да решат демографския проблем на модерния свят. Хората раждат по-малко, защото децата вече не са ресурс за работа на полето, а отговорност, да не кажем лукс. Единственият начин за справяне с неминуемото намаляване на собственото население е имиграцията. САЩ приемат по 250 000 имигранти годишно. Правят го и други страни - като Великобритания, Франция, Германия. Но тъкмо това отказват да приемат популисти като Орбан, които насъскват населенията си срещу нашествениците. И понеже новодошлите очевидно са в неблагоприятно положение, биват експлоатирани и дискриминирани, в работа влиза расистката теза за културното нашествие, което уж рискува да претопи местните традиции. Френският писател Ремонд Камю създаде за целта конспиративната теория на "голямото заместване", според която глобалните елити подменят християнските населения с мигрантски, за да ги владеят по-лесно. Срещу страха от това, че ние намаляваме застава огледалният страх, че другите се множат.

В нашия дебат дори професионални демографи не смеят да споменат темата имиграция. Чуваме я понякога откъм бизнеса, но тук пък левите се възпаляват, че придошлите щели да им вземат работните места. Парадоксът е, че нас никой не иска да ни "замества" - мигрантите гледат да пребягат колкото могат по-бързо през територията към по-дружелюбни места. Преди десетина години ксенофобията се захранваше от разкази за това, че идвали млади мъже, черни, страшни. Прославихме се с ловеца на бежанци Динко и неговите свински уши. Сега нова заплаха: бели украинки, православни, с деца. Казват, че към 50 000 са се задържали в България, което си е един малък град - такъв, какъвто изчезва от картата ни всяка година. Само че какво правим, за да ги приобщим? Мразим ги. Плъзнаха слухове, че били хищни, щели да ни вземат мъжете, напивали се, а половината били болни от СПИН. И болниците си стоят без медицински сестри.

Не знам как да убеждавам съгражданите си, че ни трябват хора. Че ако те идват от други места, това само ще обогати културата ни, няма да я "замести". Ако не искаме да позволим тази страна да се опразни съвсем, трябва не просто да пускаме бежанци, а активно да търсим заселници - да им осигуряваме някакви условия, жилища, земя, стипендии, знам ли. Обикновено тук изниква компромисният вариант на етническите българи от чужбина, които щели да изберат прародината. Е да, ама не я избират, защото местата, от които идват, са на нашия хал. Пък и не знам, доколко им помагаме - когато една страна развие тази провинциална ксенофобия, тя не се спира пред етническите родства: чуждият си е чужд. Основното е, че етническите българи се използват за оправдание: бихме приели мигранти, ама ако са си наши. И понеже не идват, няма да пускаме никого.

Можем и да сменим оптиката. Ако добавим към шестте и половина милиона местни българи онези два милиона и нещо, които са в чужбина, демографската картина съвсем не изглежда така отчайващо. Въпросът е как можем да ги направим част от една нация, която вече не е територия, а глобална мрежа. Биха могли да имат своя институционална роля в управлението на тази държава, да получат улеснения в инвестирането тук, поле за културна изява, какво ли не. Само че изборът на г-н Костадинов за председател на комисията за българите в чужбина е тъжна подигравка с тази кауза - не познавам българин в чужбина, който да му се е зарадвал. Преди пък за тях отговаряше Божидар Димитров - в ролята си на министър без потрфейл. А нека си припомним и непрекъснатите препирни дали тези наши сънародници да гласуват, дали да имат свой район и изобщо имат ли право да ни се месят в живота, при положение че си живеят добре оттатък. Май пет пари не даваме за тях и цялото вайкане е медиен театър. Ако успеят там - гордеем се, ама тук да не ни се месят, били те бизнесмени, харвардци или просто гастарбайтери.

Нима сме готови за изчезването?

Замислям се - дали пък българите не сме първите, които са се примирили с новите реалности. Преживяваме историческа промяна: за първи път от векове прирастът на световното население намалява - от 5 деца на жена през 1960-те до 2,5 днес. И този процес се ускорява глобално точно така, както става в България. Като изключим десетина страни в Африка, раждаемостта навсякъде спада - уж многолюдните Индия и Иран отбелязват по 2,1 деца на жена, Китай - 1,7, Япония - 1,4, Южна Корея - 1,1. Към 2050 населението ще достигне деветте милиарда и после ще започне бавно да намалява. Какво ще стане с растежа, който натрапливо съпътства модерната епоха? Вероятно хората ще станат ценен ресурс, както е било след бубонната чума през 14 век и както е с водопроводчиците в България. Индустриалните страни ще се състезават да привличат не само специалисти, но цели населения. Цените на жилищата ще почнат да падат, както става в обезлюдените наши градове, където няма кой да купи. А ние пък не се боим, защото вече сме готови за изчезването.

Автор Ивайло Дичев


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 22 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Ццццц

    43 4 Отговор
    Кой ще дойде в България ? Те сирийците ни подминават, сигурно иднийците а ? и тук ще стане като в Англия

    Коментиран от #26

  • 4 Сменям си ник-а

    40 1 Отговор
    В природата празно няма.
    Отиват си едни идват други.
  • 5 Псевдоним

    48 3 Отговор
    На България й трябват тукашни хора, а сега всеки се пише глобалист.
  • 6 Мдааа

    66 30 Отговор
    ЕС и НАТО унищожиха България!!! При Тодор Живков населението беше 10млн.

    Коментиран от #9, #10, #22, #23, #36

  • 7 май

    46 1 Отговор
    почва обработката и настройването на стадото че е правилно ес да ни върне "мигрантите" като първо регистриани тук за територията на незаконната юридически стуктура "съюз"
  • 8 А българите не се ли гонят умишлено

    60 1 Отговор
    От България чрез парламентарни кризи чрез малки заплати в България чрез унищожаване и подмяна на вековни традиций и поминък, чрез беззаконието и корупцията, това всичко и още много е умишлен план за изтриване на българския народ държава чрез заселване на чужди народи
  • 9 Сменям си ник-а

    21 17 Отговор

    До коментар #6 от "Мдааа":

    Защото на границата си стреляше някой да не избяга.

    Коментиран от #19, #51

  • 10 Капитализъм

    39 4 Отговор

    До коментар #6 от "Мдааа":

    ... в действие!!! Капитализмът унищожава!!! Той не гради!!! Накрая автора се опитва да "омилостиви" случващото се, но не казва основния проблем!!!

    Коментиран от #13

  • 11 Учуден

    8 33 Отговор
    "защото намаляващата от 1970-те години насам раждаемост води до застаряване на населението" Ама, как така, нали руските слуги ни убеждават, колко много сме били през КомунизЪма и как сме се "Развивали"? Това няма как да е вярно, нали?
  • 12 истината е че

    33 1 Отговор
    Рано или късно, тези който ни докараха до това топене, ще се стопят и те.
  • 13 Солей

    7 31 Отговор

    До коментар #10 от "Капитализъм":

    Явно, че комунизмът създава неграмотност, защото намаляващата раждаемост има пряка връзка с ограмотяването на населението, а не с приказките ти за "капитализъм".

    Коментиран от #30, #45

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Няма кой да ви стои

    54 0 Отговор
    Българските чорбаджии-експлоататори изгониха населението заедно с мутрите и чалгата. Няма кой нормален да стои и да се съобразява с тези условия. Под турско робство не сме били изложени на такъв геноцид, както след 1989г. Некадърността, шуро-баджанащината, тънките сметки, завистта ще затрият България !!!
  • 17 123456

    43 5 Отговор
    Не ни трябват някакви си заселници или имигранти ! Трябват ни българи ! Разбрахте ли , маскари долни пропагандатори !

    Коментиран от #21

  • 18 Студопор

    42 2 Отговор
    И вместо да направите така, че българите да се завърнат, ще ни на пълните с всякаква паплач. Това България ли е?
  • 19 Студопор

    18 3 Отговор

    До коментар #9 от "Сменям си ник-а":

    Или да не влизат бежанци да ни изнасилват жените....?
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Така е

    12 1 Отговор

    До коментар #17 от "123456":

    Но нябра да ги направи, българите не растат като тикви в полето.
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 димитровски пионер

    20 16 Отговор

    До коментар #6 от "Мдааа":

    При Т.Ж. населението беше 9 милиона, но само за една година - 1989 същият другар успя да прокуди цял 1 милион от тях през Капитан Андреево. Такъв грандиозен успех в скоростта на обезлюдяването на България не е постигал нито един друг ръководител.

    Коментиран от #27, #32

  • 24 Урюрвкос

    21 0 Отговор
    поляците се овиват в бодлива тел да се пазят от външни заселници а ние трябва не просто да пускаме бежанци, а активно да търсим заселници. Ердоган ако прочете тази статия ще направи задно салто от радост.
  • 25 Четящ

    13 0 Отговор
    Оня със свинските уши търсеше млади и убави майки,а намери загорели татковци 😄😄😄
  • 26 тикви продажни

    18 0 Отговор

    До коментар #3 от "Ццццц":

    Я вижте колко много партии има, не се топи, те мислят за народа, време е народа да се справи с тези от които зависи банкрута на държавата ни във всички свери на живота - ако може така да се нарече живот в БГ!
  • 27 Дядя

    18 5 Отговор

    До коментар #23 от "димитровски пионер":

    Тези ако се чувстваха българи щяха да си стоят в България а не да припкат до Анадола!
  • 28 гост

    21 0 Отговор
    И тук ще стане като в някой части на Италия и Франция за по 1 евро къща.

    Коментиран от #34

  • 29 АЗ БРЕ

    32 1 Отговор
    В клета майка България,взимах преко сили 1000 лева,като елтехник.Жена ми работеше,но без здравни осигуровки...
    В Германия взимам над 2300 евро,като елтехник и жена ми не работи,но е здравно осигурена...какво да избера?
    Ами сметката е проста,ще си натискам парцалките в Германия...
  • 30 Емили,

    7 3 Отговор

    До коментар #13 от "Солей":

    скачай на тротинетката и фиууууууууууууууууууууууууууууууууу със сто. За нищо друго не ставаш. Бракувана, биологична единица.
  • 31 пфууууу

    15 2 Отговор
    Професор Пенкилеров пак се изказа...А нема нужда. България има нужда от българи, а не от някаква паплач от тук и от там.
  • 32 Не ги изгони бай Тошо.

    21 3 Отговор

    До коментар #23 от "димитровски пионер":

    А тези, които дойдоха след него. Недей си измисля, че той го е направил. След преврата на 10.11 1989г. даже и в килия го туриха, и съдебен процес му спретнаха. Всичко това започна от Луканов и Костов. Тогава бях на 25г. и всичко помня.
  • 33 Не ви трябват хора

    26 2 Отговор
    маФията спечели битката, до 20 г. България изчезва! На печелившите, честито! Отчайваща история. Питам се, какво е демокрацията? Демокрация е да осъдиш действащ премиер. Тук ще сгазят детето ви на пешеходна пътека. Тук наркоПласьор ще получи условна. ТуК сграда ще се срути върху главата ви от коРумпиран общинар, и няма да е осъДен. Тук е по-зле от африканските държави, където съседни племена се избиват с АвТомати, защото не знаете коя корупЦионна схема ще се срути върху главата ви. Сутуацията е неспасяема, Бя ГАЙ ТЕ.
  • 34 гост

    11 0 Отговор

    До коментар #28 от "гост":

    Напълно вярно,добре че успях да продам моята на село,за малко пари наистина,но по добре от 1 евро
  • 35 Нострадамус от Злокучене

    15 9 Отговор
    Емиграция,но само на бели хора.Независимо дали са православни,католици,протестанти,но да са християни и бели.Украинските бежанци са много добър пример в това отношение,майки с деца,които със сигурност ще се интегрират лесно,но държавата трябва да се поразмърда.Нещо повече,България трябва да приеме програма за връщане на българите живеещи на територията на Украйна,Молдова и от цялата територия на бившият СССР.Дори руснаците,които декларират,че са противници на режима на Путин, могат да останат,но със съответни ограничения и при най-малкото съмнение за лоялност към Кремъл,да се изпращат с товарният влак за Москва.За да върнеме емигрантите напуснали България,корумпираната пасмина в Парламента,ще се наложи да повиши заплатите,пенсиите,да подобри здравеопазването и образованието.Оправдания,че няма пари не се приемат.Има пари за депутатски заплати,коли и замъци,ще намерят и за това.
  • 36 Шопо

    10 3 Отговор

    До коментар #6 от "Мдааа":

    Референдум за ЕС и НАТО.

    Коментиран от #37

  • 37 ФакЪт

    4 7 Отговор

    До коментар #36 от "Шопо":

    След такива призиви е ясно, че на България и трябват Умни Хора, а не русо-роби!
  • 38 геноцид

    7 1 Отговор
    Замириса на кисело зеЙе
  • 39 БеГемот

    3 0 Отговор
    Не ми пука ...и тия са много ...и ми правят нерви!
  • 40 Дойче веле имат решение

    8 0 Отговор
    Според тях трябва да внесем африканци пакистанци индийци араби по примера на запада защото там цъфтят и връзват заради прекрасните новодомци които не убиват изнасилват и тем подобни
  • 41 Анализ

    19 0 Отговор
    България се топи от лоша политика, без здравеопазване, без земеделие и животновъдство, мръсен въздух, липса на доходи, липса на правосъдие /извратено прилагане на законите/. За всичко следва да благодарим на окопалите се във властта едни и същи хора, които близо 30 години показват как не трябва да се управлява.
  • 42 Кои сте вие бре?

    8 0 Отговор
    Ние сме Седемте самураи!
    Ами защо сте само трима?
    Ми няма ора бе бате.
  • 43 Миграцията

    5 1 Отговор
    Не била "заместване"? Еми какво е?
    Статията си противоречи. От една страна било сигурно, че "ние изчезваме и нямало изобщо начин,да се възродим и станем повече". От друга миграцията щяла да свърши добра работа, "без да ни заменя"?
    Еми как няма да ни заменят, като ние изчезваме а те остават на наша територия??? Това не е ли замяна?
    Най-добре е да започнем да имаме по 6-8 деца , както нашите прародители преди втората световна война.
    Само така ще се оправи демографията.
  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Цирк дьо...

    3 4 Отговор

    До коментар #13 от "Солей":

    Намаляваща раждаемост? От колко години не си живял в България? Разходите някой следобед по улиците на София и виж по кварталите за какво става въпрос. Строят се нови детски градини, а местата в тях не достигат с хиляди. Стига лъжи!

    Коментиран от #52

  • 46 безпартиен

    11 0 Отговор
    За какво са ни заселници от други страни?Та у нас в момента имаме над 1 млн. ц..гани без образование,без професионална подготовка и без трудови навици!Така,че население има,но е много далеч от високи технологии и високо образование!Те могат да работят единствено с лопата,метла и ръчна количка, но само ако сами поискат!Решението е просто и се нарича "СПАЗВАНЕ НА ЗАКОНА ЗА ЗАДЪЛЖИТЕЛНОТО ОБРАЗОВАНИЕ"!Задължително полагане на труд в почистване,облагородяване и озеленяване на населените места 21 дни в месеца,ако искат да получават помощи в размер на минималната заплата!Щом в една Унгария това може да се приложи,значи и у нас трябва да стане!
  • 47 Тролейбус2

    4 0 Отговор
    Решението --->още завишаване на ежедневните разходи и намаляне на месечните приходи ... Пък данъкоплатеца ,ще прави прираст на населението ...
  • 48 гост

    4 0 Отговор
    Хаха дори и авганистанците не искат тук.
    Нищо не става от нас само устните ни са големи
  • 49 Вирус

    1 0 Отговор
    Много интересно защо всеки работи против българите
  • 50 някой

    3 0 Отговор
    Когато чета глупотевини от рода "Населението намаля от 1970г. " . При положение , че има стройна статистика, и всеки може да види , от кога намаля населението . Съответно да установи проблеми , мерки , решения . Разбирам , че сме в ръцете на полу-идиоти , които естествено няма да направят нищо . Също като специалиста - демограф Валери Симеонов .
  • 51 пояснение

    4 0 Отговор

    До коментар #9 от "Сменям си ник-а":

    И въпреки , че на границата се е стреляло , дядо ми, и баба ми от на баща ми страната са отгледали 4 деца . Тези мои чичовци , и лели са ме обзавели с 11 братовчеди . Само от едната страна . От другата страна положението е сходно . Явно е , че хората са стреляли повече под юргана , без да ги интересува много много, какво се стреля на границата . Сега не се стреля на границата , но не се стреля и под юргана . Моите деца имат само 4 братовчеда . Моите братовчеди са били 20 .
  • 52 някой

    3 0 Отговор

    До коментар #45 от "Цирк дьо...":

    София не е България . Спомням си някога в Бургас . На главната улица от ЖП Гарата погледнато към паметника на Альоша се виждаше едно гъсто тъмно море от хора , улицата беше пълна , така както в момента е пълна с хора, главната улица в Одрин. Сега се гледа до другият край . улицата е почти празна . И Бургас е голям град , четвъртият по големина . За селата и малките градчета , там е трагедия .
  • 53 Филип Ейджи

    2 1 Отговор
    Хората са край Босфора и търпеливо чакат!
  • 54 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 55 Нормално

    3 0 Отговор
    Изгонихте работещите 3 милиона навън.....