Last news in Fakti
  Тема: Украйна

11 Юли, 2022 12:53 19 493 121

Руснаците бягат от страната, не искат да воюват за Путин

  • военни престъпления-
  • украйна-
  • русия-
  • владимир путин-
  • руснаци-
  • военна служба-
  • война-
  • бягство-
  • рубли

Каква е ползата от 300 000 рубли за един мъртвец?

Руснаците бягат от страната, не искат да воюват за Путин - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Данила Давидов заяви, че е напуснал Русия няколко седмици след като Кремъл изпрати войски в Украйна, защото се е страхувал да се бие във война, която не подкрепя, пише Bloomberg TV Bulgaria.

22-годишният дигитален художник, който е живял в Санкт Петербург, заяви, че с напредването на конфликта се притеснява, че Русия може да окаже натиск върху млади хора като него да служат в армията. "Не исках да отида на война или в затвора, затова реших да замина", каза Давидов пред Reuters от Казахстан, където по думите му в момента работи. Той е сред младежите, които според някои юристи и защитници на правата на човека се опитват да избегнат задължителната военна служба в страната от началото на конфликта с Украйна в края на февруари, което показва двойнственото отношение на руското общество към конфликта.

Още новини от Украйна

Според интервюта на агенцията със седем мъже, които в момента се опитват да избегнат военната служба, както и с петима адвокати и правозащитници, някои млади мъже напускат страната, а други търсят съвети за получаване на освобождаване или просто игнорират призовките си с надеждата, че властите няма да ги преследват. Това се случва въпреки риска от глоби или до две години затвор - в страна, в която военната служба е задължителна за младежите на възраст от 18 до 27 години. Един от мъжете разказва, че отказът да се бие е довел до напрежение с членовете на семейството, които смятат, че военната служба е дълг на младия мъж.

Давидов заяви, че е успял да се отпише от регистъра на военнослужещите и да напусне страната, защото е имал предложение за работа в чужбина. Иска да се върне у дома някой ден, казва той, но съжалява, че това може да не стане скоро: "Обичам Русия и много ми липсва". Москва твърди, че провежда специална военна операция и че тя протича по план. Руският президент Владимир Путин възхвалява тези, които се сражават за Русия, като "герои", които спасяват рускоговорящите от преследване и осуетяват това, което според него е западен план за унищожаване на Русия. През март той определи руснаците, чиито мисли са по-скоро в унисон със Запада, отколкото с Русия, като "предатели".

На 24 февруари Русия изпрати хиляди войници в Украйна, предприемайки най-голямата сухопътна инвазия в Европа след Втората световна война. След изтеглянето на руските войски от околностите на Киев, войната се забави и се превърна в артилерийска надпревара, а Москва се съсредоточи върху завземането на територии в Източна Украйна. Путин залага на професионална армия, която според Запада е понесла значителни загуби във войната. Ако армията не може да набере достатъчно войници на договор, възможностите на Путин включват използване на наборни войници, мобилизиране на руското общество или намаляване на амбициите му.

Въпреки че Путин многократно е заявявал публично, че наборните войници не трябва да се сражават в конфликта в Украйна, в началото на март Министерството на отбраната съобщи, че някои от тях вече са се сражавали. Миналия месец военен прокурор заяви пред горната камара на парламента, че около 600 наборни войници са били въвлечени в конфликта и че в резултат на това около дузина офицери са били дисциплинарно наказани. Украйна въведе военно положение: на мъжете на възраст от 18 до 60 години е забранено да напускат страната. Киев заявява, че ще се бори докрай срещу това, което определя като непровокирано заграбване на земя в имперски стил.

Много хора се страхуват

Откакто Петър Велики превръща Русия в голяма европейска сила, нейните управници често разчитат на наборната военна служба като част от огромната руска армия, една от най-големите бойни сили в света. Мъжете във военна възраст трябва да служат една година като наборници. Русия призовава около 260 000 души годишно в рамките на наборна служба. По данни на базирания в Лондон Международен институт за стратегически изследвания въоръжените сили на Русия възлизат на около 900 000 души. Избягването на наборната военна служба е утвърдена практика, включително чрез законни начини като отлагане на службата заради учене и претендиране за освобождаване по медицински причини. През последните месеци се наблюдава увеличение на броя на младите мъже, които търсят помощ как да го направят, казват адвокати и групи за защита на правата, които предлагат съвети и правна помощ на такива млади мъже. Според двама от тях това се случва предимно от хора в големи градове като Москва и Санкт Петербург.

Една от групите, които предоставят безплатни правни съвети, се нарича Release и се ръководи от Дмитрий Луценко, руснак, който понастоящем живее в Кипър. Той заяви, че членовете на публичната група в Telegram за тези, които търсят съвет как да избегнат военна служба, са се увеличили до над 1000 души, в сравнение с около 200 преди конфликта. Друга група за защита на правата, наречена Citizen. Army. Law, се занимава със съвети за хора, които търсят алтернативен вид военна служба, която включва работа в държавна организация, например болница, вместо в армията. Групата съобщи, че броят на хората, които питат за алтернативна служба, се е увеличил десетократно - до над 400 души тази година, в сравнение с около 40 души през същия период на миналата година. "Много хора са уплашени. Те не искат да отидат в армия, която воюва", каза Сергей Кривенко, който оглавява организацията.

Адвокатът Денис Кокшаров, председател на правната асоциация в Призивник, заяви, че в началото на конфликта е забелязал около 50-процентно увеличение на броя на хората, които търсят съвети за избягване на военна служба, без да уточнява броя им. Той допълни, че впоследствие броят на исканията е намалял, а напоследък организацията е забелязала увеличение на броя на младите мъже, които искат да се бият като доброволци. Кокшаров обяснява промяната с това, че хората свикват с настоящата ситуация, както и с увеличаването на броя на хората, които "проявяват патриотизъм".

Липсващ дом

27-годишният Фьодор Стрелин от Санкт Петербург разказва, че е протестирал срещу войната непосредствено след инвазията, но в края на февруари е решил да напусне Русия. В момента се намира в грузинската столица Тбилиси и казва, че преди това е избегнал наборната служба, след като миналата година е бил освободен от нея поради късогледство, но е решил да напусне Русия поради опасения от обща мобилизация. "Липсва ми домът ми и засега чувствам, че съм загубил мястото си в живота", каза той.

26-годишният Кирил от Южна Русия, който работи в областта на технологиите, казва, че е получил призовка за военна служба през април, последвана от телефонно обаждане през май, в което се иска да се яви на медицински преглед, но не се е отзовал, защото не подкрепя операцията на Русия в Украйна. Това е предизвикало напрежение в отношенията с някои роднини и приятели, които подкрепят войната и смятат, че всеки трябва да отбие службата си, каза Кирил, който помоли фамилията му да не се използва. "Хората в Украйна са като братя. Познавам много хора в страната и не мога да подкрепя тези действия", добави той. През юни полицаи посещават дома му, когато той е навън, и питат майка му защо избягва военната си служба, разказва Кирил.

Война и мир

Киев и западните съюзници смятат, че Русия е загубила поне толкова хора, колкото 15 000 съветски войници, убити в съветско-афганистанската война от 1979-1989 г. Москва не е актуализирала официалните си данни за броя на жертвите от края на март, когато заяви, че от началото на военната кампания в Украйна са загинали 1351 руски войници и още хиляди са били ранени. Съществуват признаци, че Русия търси още мъже, които да се бият. През май Путин подписа закон, който премахна горната възрастова граница от 40 години за хората, които искат да се запишат в руската армия. Законодателите тогава заявиха, че промяната е с цел привличане на опитни хора със специализация в области като модерно военно оборудване и инженерство.

Един руснак на около 30 години, който пожела да не бъде идентифициран, разказа пред Reuters, че е бил извикан по телефона да се яви във военно управление под претекст да уточни някои лични данни. Там неидентифициран мъж във военно облекло го разпитал за предишната му военна служба и му предложил 300 000 рубли (5000 долара) на месец, ако се запише да се бие в Украйна, разказва той. Мъжът каза, че е отказал предложението, тъй като не е професионален войник и никога не е стрелял, откакто е завършил службата си. "Каква е ползата от 300 000 рубли за един мъртвец?" - попита той.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 104 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Софиянец

    101 123 Отговор
    Страшно няма, ще им пратим родните путинофили с груз 200, ще формират безсъртния полк.

    Коментиран от #6, #7, #20, #40

  • 2 го шо

    133 56 Отговор
    нито ден без кофа помия, фок.ти.

    Коментиран от #22, #25, #55

  • 3 Коко

    47 47 Отговор
    Отиват да се бият с украинските дезертьори .
  • 4 да де

    140 56 Отговор
    То щото смелите укрите не напускат Украйна цяла Европа е пропищяла от тях.

    Коментиран от #46

  • 5 кленя

    119 58 Отговор
    кой лъжете освен 5% простаци соросоиди

    Коментиран от #31, #43

  • 6 Тотото

    118 46 Отговор

    До коментар #1 от "Софиянец":

    И те ли като укрите бягат с Г-класите? И лексусите. Не се мъчете да се упражнявате с подобни статийки, изходът от тази операция е безусловен
  • 7 Жокера

    52 20 Отговор

    До коментар #1 от "Софиянец":

    Ти ако си софиянец, аз съм от Ню Йорк...
  • 8 Пъци

    53 63 Отговор
    "Каква е ползата от 300 000 рубли за един мъртвец?"Ако мъртвеца не е загинал подобаващо :"За путину" може да ги изплатят на путиноверния олигарх-администратор по район,да му осигури място в гробищата.Иначе близките да се оправят.
  • 9 Аватар

    97 17 Отговор
    В България виждам само бежанци от Украина.Може би руски граждани не емигрират тук защото сме ,,неприятелска държава"?
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Да бе

    81 60 Отговор
    Както никога руският народ е сплотен зад Путин и готов да воюва до край! Всичко друго е пропаганда на цру!

    Коментиран от #21, #51, #58

  • 15 Бяга

    45 10 Отговор
    ви сивото вещество. но пък и да го имахте все тая.
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Дара

    56 53 Отговор
    Нищо подобно.Руснаците си живеят добре.Ефтино е и всичко има в изобилие.Народа е доволен

    Коментиран от #23, #37, #99

  • 18 стоян георгиев

    46 50 Отговор
    няма такива заплати в руската армия.парите дори и при вагнеровците ,които са си чисти наемници са в пъти по-малки.тва са новини за лов на баламурници.руската армия ако бе толкова добре платена нямаше да краде употрwебявани тоалетни чинии или зарзават от хранителните магазини.
  • 19 Русоробовете обаче

    48 32 Отговор
    Ше пратат децата си да умират за вожда слънце диктатор😂😂😂

    Коментиран от #33

  • 20 пффф

    14 17 Отговор

    До коментар #1 от "Софиянец":

    Ще формират ама не безсмъртния а кафевия ароматен полк.
  • 21 реру

    47 26 Отговор

    До коментар #14 от "Да бе":

    "Както никога руският народ е сплотен зад Путин..."

    Щом казваш...

  • 22 нееееееее

    42 26 Отговор

    До коментар #2 от "го шо":

    Хвалебствията за Русия отдавана са в Историята!
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Едно мнение

    5 9 Отговор

    До коментар #2 от "го шо":

    Това е най голямата ласка за Русия!
  • 26 Ти си воювал?

    25 7 Отговор

    До коментар #10 от "Русский 🇷🇺 Z":

    Воюваш само със себе си в гумената стая, в усмирителната риза.
  • 27 Хаха

    34 9 Отговор

    До коментар #10 от "Русский 🇷🇺 Z":

    Що говориш от името на Русия за себе си, дедке? Мозъка дава на късо?
  • 28 Къде бягат бе?

    20 8 Отговор
    Нали "цял свят" ги гони? За един преател питам.
  • 29 Зевзека

    36 27 Отговор
    Я вижте колко млади украинци избягаха от войната, понеже не искат да воюват за Зеленски, пък тогава говорете. Освен това най- вероятно бягат, защото може да се разбере че им е плащано от запада.
  • 30 Maтросов

    3 3 Отговор

    До коментар #11 от "Страхливи мишки":

    Не си прав
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Голем смех

    35 31 Отговор
    За Путлер воюват само пълни ули гофрени.
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Явно трябва да им изпратим

    33 19 Отговор
    10 000 русофили за попълнение. И тъй като те се знаят поименно, измъкване не трябва да има !

    Коментиран от #108

  • 36 Охо-бохо

    21 25 Отговор
    Още не е почнала наборната служба. Когато почне руснаците ще си топят краката в Ламаншао

    Коментиран от #44, #78

  • 37 Хихи

    30 26 Отговор

    До коментар #17 от "Дара":

    Приказки от хиляда и една нощ. Как се живее с пенсия от 8000 рубли? 250 лева. Мизерийка. Това и заслужават, разбира се.
  • 38 Конят в Реката

    33 15 Отговор
    Този Давид Давидов си е чиста проба палестински ром.Той е руснак,колкото Даниел Лорер е българин.И двамата са от едно племе.
    Ако става въпрос за пари ще е първи,ако става въпрос за друго-дим го няма.
  • 39 нееееееее

    28 26 Отговор

    До коментар #16 от "Русский 🇷🇺 Z":

    А защо руснаците изглеждат като азиатско сибирски примитиви??

    Коментиран от #49

  • 40 пакистанец

    29 24 Отговор

    До коментар #1 от "Софиянец":

    Казват ,че мечката като играела в комшиите после идвала у нас - стар лаф , но май има логика . Не си софиянец ти а си най обикновена наглосаксонска подлога . Да припомня , 44-45 година Чърчил искаше от София да направи картофена нива а ти трябваше да служиш за тор .

    Коментиран от #53

  • 41 Илиев

    26 32 Отговор
    Големият майтап ще стане, когато фашагата Путлер обяви обща мобилизация. Тогава мужиците ще се разбягат като пилци. Като мишоци ще се изпокрият. Кой в чужбина, кой в деревня. Путлер е американски агент. Нагърбил се е да затрие Рашистан.
  • 42 Оди пеша бе

    19 14 Отговор

    До коментар #16 от "Русский 🇷🇺 Z":

    Путин ходи с токчета
  • 43 555555

    19 16 Отговор

    До коментар #5 от "кленя":

    Соросоидите са ваши кръвни братя,баш комунистите на Европа,така че не се оплаквай.
  • 44 Едно мнение

    13 5 Отговор

    До коментар #36 от "Охо-бохо":

    ЩЕ ГИ ТОПЯТ,АМА НА КУКОВО ЛЯТО!!
  • 45 Хаха

    24 17 Отговор
    Много ясно че не искат да умират за дядото в Бункера, който започна тъпанарска война без да се замисля че хората не желаят да мрат за тъпанарските му амбиции

    Коментиран от #54

  • 46 зор

    22 21 Отговор

    До коментар #4 от "да де":

    до 4 украинците си изпратиха жените и децата на западна издръжка а мъжете воюват -а от руснаците 4 милиона избягаха от страх на запад и изток за да не воюват със смелите украински войни
  • 47 Доко

    12 9 Отговор
    Наследниците на руската империя днес се самозабравиха и се подадоха на провокацията на САЩ и запада.
  • 48 мдааа

    19 16 Отговор
    А младите и боеспособни укри масово бягат и който има възможност плаща по 3000€, а други се дегизират в дамски облекла... и за туй вече сбират само старците!!!
  • 49 абе талибанин

    7 10 Отговор

    До коментар #39 от "нееееееее":

    Ами щото ти изглеждаш като анадолски талибанин . За 500 години изкривихте и главите и носовете .....малко са ви явно сега остана да скъсите и изкривите краката .

    Коментиран от #75

  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 бокоБРАВО КИРОАЛООО

    12 20 Отговор

    До коментар #14 от "Да бе":

    МИ КАК НЯМА ДА Е СПЛОТЕН КАТО ГЛЕДА КАК ВСИЧКАТА ПИНДОСКА ТЕХНИКА СТАВА НА СКРАБ...КАК ПРОСТИТЕ УКРАИНЦИ МРАТ КАТО КУЧЕТА ЗА АМЕРИКАНСКИ ИНТЕРЕСИ...КАК ЕДИН НАРКОМАН УБИВА СТОТИЦИ НА ДЕН В ИМЕТО НА КРАВАРСКИ ИНТЕРЕСИ
  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 стоян

    23 19 Отговор

    До коментар #40 от "пакистанец":

    До 40 ком -другарю-Чърчил заплашваше България и да я направи картофена нива защото обявихме война на Великобритания и САЩ - а руските кумунисти без да им обявяваме война ни направиха на картофена нива след 1944

    Коментиран от #61

  • 54 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 55 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 56 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    22 14 Отговор
    НЕ ВИ ЛИ ОМРЪЗНА??????Все едно и също 4 месеца и отгоре???????От 1вия ден печелите бе русофилите.5месеца все печелите и все не се напечелихте.Накрая така хубаво ще се напечелите ,че ще се разпаднете!

    Коментиран от #67

  • 57 Абе не им берете грижа

    16 19 Отговор
    Путин каза, че още не е започнал... а почне ли.... чайчето ще се пие във Вашингтон!!!
    Нали се сещате, че мечката винаги излезе ли от бърлогата си пие чая я в Париж, я в Берлин...

    Коментиран от #91

  • 58 Втората армия в Света 🤡

    18 5 Отговор

    До коментар #14 от "Да бе":

    Ако е така, що не направи мобилизация, а вкарва всекви моджаадини на фронта?
  • 59 един от многото

    16 12 Отговор
    Те пък защото украинците чакат на опашка да се запишат доброволци!

    Коментиран от #65

  • 60 Артьом

    18 12 Отговор
    Всеки руснак, който подкрепя тази братоубийствена война не заслужава дневна дажба храна повече от филия хляб и 50 млн вода. Ако след 21 дни все още я подкрепя само голодомор.

    Коментиран от #62

  • 61 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 62 ибрям

    6 7 Отговор

    До коментар #60 от "Артьом":

    Тебе неграмотника забравиха да питат !

    Коментиран от #64

  • 63 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 64 Артьом

    16 10 Отговор

    До коментар #62 от "ибрям":

    Да не се жегна нещо, путинофилче? Събирай копейките и другата седмица си купи една дъвка ;)

    Коментиран от #68

  • 65 хихихихи

    16 13 Отговор

    До коментар #59 от "един от многото":

    Ловят ги по одеските плажове и балканските пътеки да им връчат повиквателните! А в Русия няма мобилизация, тя не може да бъде направена без да е обявена война! Така, че този т.н. дигитален художник да има много поздрави!
  • 66 Пацо

    21 13 Отговор
    Няма страшно, нашите русофилчета клоуни ще ги изпратим да заместят дезертиралите руснаци
  • 67 на чужд гръб

    15 10 Отговор

    До коментар #56 от "ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ":

    Ти за тях недей плака ами погледни нас . Моли се султана да не се сети за нас че с тоя мижава икономика и тоя голг@с за 2 дни сме развели белия байрак .
  • 68 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 69 Давидов

    18 2 Отговор
    от фамилията е ясно , че в неговата родина (по майчина линия) ще служи 3 години и да иска да не иска ! Ама в Русия е позволено да бягаш , а в Израел няма мърдане!
  • 70 Мишел

    13 6 Отговор
    От тези бягащи от военна служба в чужбина , Русия ще остане без ЛГБТ.

    Коментиран от #77, #86

  • 71 Оня

    15 8 Отговор
    Затова Европа е пълна с украински мъже под 50 годишна възраст 🤣
  • 72 асдф

    14 7 Отговор

    До коментар #16 от "Русский 🇷🇺 Z":

    Кво си спамиш смешния Z бе мишка един грамаден провал сте бесни псета които само лаят без да хапят
  • 73 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 74 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 75 стоян

    13 7 Отговор

    До коментар #49 от "абе талибанин":

    До 49 ком - като видиш на путин муцуната с малките очички -не ти ли прилича на варяго монгол -ние българите нямаме общи гени с вас варяго монголите -руснаците са славяни само 20%
  • 76 горещо ви го препоръчвам

    12 3 Отговор
    Скивайте тъпаци , мен проблем ми е къде аз да се дена и да избягам от всичкото това безумие дето се сътвори от политическата каста в целия Свят , не ме интересува защо и къде руснаците бягат , спрете се , спрете се да бръщолевите манипулации .
  • 77 Еволюция

    4 7 Отговор

    До коментар #70 от "Мишел":

    Някои ще придобият анадолски манталитет от Кадиров и отно ще си създадат ЛГБТ2.
  • 78 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 79 Кирил

    16 13 Отговор
    Рашистчета, стига дращихте клавиатурата, отивайте да мрете за русия на мястото на дезертиралите руснаци. Ще ви се израдват бурятите и кавказците, после украинците ще ви видят сметката. А ние ще се отървем от боклука
  • 80 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    13 13 Отговор
    Нормалните хора се изнесоха от Русия. Останалите са деградирали пияни които ги пращат на войната.
  • 81 го шо

    3 3 Отговор

    До коментар #55 от "Гошото ,":

    ако ти се иска да е истина, това не означава, че е, мужик.

    Коментиран от #87

  • 82 Владимир

    9 4 Отговор
    Помогите Русияни не може жит спасите нас из агресора Путин
  • 83 Джоко

    13 9 Отговор
    Руснаците не искат да вместо,но украйнците са готови да защитават родината си,немогат да смогнат да записват желаещите,то бива пропаганда ама чак толкова,мислите ли че има нормален който въобще ви вярва ,дори и пропаганда не може да правите,ЕС и САЩ мислят че и ние сме същите говеда като тях,когато се прави пропаганда трябва поне 39% да са факти,а при вас е 100%лъжи
  • 84 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 85 ИНЖ

    16 11 Отговор
    А нашите "русофили" няма ли да се запишат доброволци в путлерската армия!?!?! Да защитават каузата на "денацификацията"!?!? А така и ще се отървем от тях!!!! ;-)

    Коментиран от #88

  • 86 Не се тревожи, руснака е податлив

    10 6 Отговор

    До коментар #70 от "Мишел":

    Една бутилка водка и имаш какъвто си искаш от ЛГБТ.
  • 87 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 88 Погледни начина на писане

    7 5 Отговор

    До коментар #85 от "ИНЖ":

    Не са русофили, руснаци бъдещите нон грати.
  • 89 Нищо ново

    8 7 Отговор
    Ами те по принцип са продажници и подлеци
  • 90 300 000 рубли за един мъртвец?😂😂

    12 7 Отговор
    И кашон воодкаааа😂😂😂😂😂

    Коментиран от #92

  • 91 Къва мечка бе😂😂😂😂

    17 7 Отговор

    До коментар #57 от "Абе не им берете грижа":

    На кви дроги сте бе😂😂😂😂ма нали хитлер ви натика у края на света бе и ако не беше саш сте загинали😂😂😂кво е тва боготворене и преписване на свръх божествени способности на онея не4овеци там😂😂😂😂
  • 92 Кашона водка е да празнуват😂😂

    10 3 Отговор

    До коментар #90 от "300 000 рубли за един мъртвец?😂😂":

    Че са зели рубли пък оня псета го ели къда умрел😂😂😂
  • 93 Вова

    19 7 Отговор
    Че кой нормален човек ще иска диктатора Путин да го репресира
  • 94 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    17 9 Отговор
    Руснаците са най продажното племе, топят се един друг за фалшива Слава.
  • 95 Ръката на Кремъл

    11 15 Отговор
    Вместо да пишете за въображаемата насилствена мобилизация в Русия, покажете реалността в Украйна. Там е насилствената мобилизация. Дебнат хората по плажове, на полето, в магазините и къде ли не. А хората не щат да мрат за некомпетентното си правителство. Още повече, че нито едно синче на чиновник не е в армията. Всички са зад граница и харчат кинтите на мама и тате.
  • 96 Браво

    7 9 Отговор
    на факти! Каква дисекция на руската армия и отношението на руснаците към нея. Сега с нетърпение очаквам да сторите същото и за непобедимата армия на окраина и любовта на младите към зеления. Моля само да пишете правилно и вярно. Ще питам съседите окраинци дали е вярно и ще ви пиша. Само за инфо мъжете са двама на по 30 год. и са направили невероятни изпълнения за да се спасят от принудителния запас, от който още не са се отървали окончателно.
  • 97 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 98 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 99 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 100 Рико

    9 4 Отговор
    Русия е абсолютен и недостижим световен шампион по дезертьорство. На всички времена и войни.Пародоксът е че най - войнственото племе е най-страхливо. Най-некадърно и най-страхливо на война. То какво ли при тях не е парадокс?
  • 101 анонимен

    5 5 Отговор
    Войната е страшно нещо човешкия живот да се измерва в пари е по страшно в Русия не знам хора ли са или животни да подкрепят войната те са агресори и са готови да оплакват децата си е това немога да го разбера

    Коментиран от #103

  • 102 Иван Костов

    9 7 Отговор
    Така е при джендърите, те бягат, крият се, страхуват се за мизерният си живот, не знаят що е патриотизъм- те нямат Родина и .............! Истинският Човек ще се пожертва и за непознат камо ли за близък, така и братята руснаци за нашата свобода платиха със сто хиляди жертви и още толкова ранени и безследно изчезнали. Слава на Русия и Българският народ! Вечна дружба! Вечна признателност, ние няма да забравим!

    Коментиран от #104

  • 103 Извънземното

    1 4 Отговор

    До коментар #101 от "анонимен":

    Правилно си се определил като "анонимен".
  • 104 Доктор Гълъбова

    2 3 Отговор

    До коментар #102 от "Иван Костов":

    Имам избягал пациент. Моля за помощ да го върнем там където му е мястото.
  • 105 Емо

    7 3 Отговор
    Само Z и V ще оправи всички подлоги американски! Русия спасява човечеството!

    Коментиран от #106

  • 106 Риснаците са изверги

    2 5 Отговор

    До коментар #105 от "Емо":

    Трябва да бъдат заличени

    Коментиран от #109

  • 107 нормален

    5 1 Отговор
    А Мислите ли че някой българин ще воюва за правителство марионетно на американците
  • 108 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 109 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 110 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 111 Асен Кирилов

    2 0 Отговор
    Повече Българи бягат от България...!
  • 112 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 113 Орех

    4 0 Отговор
    А украинците се надпреварват да умират за Джонсън.
  • 114 ПЪГУОШ

    0 1 Отговор
    Да дойдат да се сражават за Бойко ! За него има смисъл. Той е истинския водач.
  • 115 Хайл

    2 1 Отговор
    Абе афторе вземи измисли нещо по-реално,ако не можеш да изсмучеш нещо от пръстите си да ти дам да смучеш друго
  • 116 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 117 мдааа

    2 1 Отговор
    Ам чи то всякога и навсякъде е имало пъ3ль0вци, пpедaтели дето са бягали от армията ....
    И у нас повечето пъ3льoвци от copoснята жълт0павeтняци на времето са се ckътавали от армията!!!
  • 118 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 119 Атанасов

    1 1 Отговор
    Не знам колко пари вземат журналята за да плюят , но ми е интересно по- скъпа ли е от вашата съвет !?. Ако имаш " топки" заставаш като мъж и пишеш истината , а не това което ти отърва. От мен да го знаете:
    - Руснака се ражда войник
    А колкото до " прайда " Там искаме да ни е топло , да получаваме осигуровки и всички демократични джендърски глупости на куп по време на война
  • 120 сороснерес

    1 0 Отговор
    А за кого иска да воюва..за Зеления...или за Байдън..
  • 121 Гарвана гого

    0 0 Отговор
    Интерестно а милионите украйнци напуснали Украйна - от кого бягат
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания